ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
3

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Από το σάιτ του περιοδικού ΓΚΡΕΚΑ (Κείμενο : Ralph Miliband, Φωτογραφίες : Gertrude Gary Milk)

Ο Λευτέρης βρίσκεται στο κέντρο της σκληροπυρηνικής πόλης μας και την ταΐζει κεμπάπ από το 1951. Το μαγαζί όταν άνοιξε είχε πλάτος 1 μόλις μέτρο, έτσι λοιπόν, εάν είχε ουρά για να βγει ο πρώτος έπρεπε να βγουν όλοι έξω και να ξαναμπούν ένας-ένας. Στον Λευτέρη τρώνε όλοι: υπουργοί, βουλευτές, πρόεδροι ομάδων, όσοι δουλεύουν στα γειτονικά γραφεία, τουρίστες, τζάνκια, πουτάνες, νταβάδες, άστεγοι, περαστικοί. Έχει πάντα κόσμο που περιμένει έξω από νωρίς το πρωί για το πολυπόθητο προϊόν.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Μάθαμε πως το σουβλάκι του ταξιδεύει μέχρι και σε σελοφάν από την Ομόνοια μέχρι το Λονδίνο για να το απολαύσουν γιοί μεγαλοαστών που νοσταλγούν την πατρίδα. Προς μεγάλη μας έκπληξη, το εξαιρετικής ποιότητας μοσχαρίσιο κρέας σερβίρεται μόνο με κρεμμύδι ντομάτα και καυτερό πιπέρι από την Αριδαία μέσα σε πίτα μαλακή και ζουμερή. Όλα τα υπόλοιπα που έχουμε συνηθίσει στις ιμιτασιόν σουβλασερί πανταχόθεν και ολούθε είναι περιττά.

 

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

 

Όταν κληθήκαμε να αποφασίσουμε τη θεματολογία για την Γκρέκα και οργανώσαμε τις φωτογραφίσεις πήραμε τηλέφωνο στο μαγαζί του Λευτέρη για να συμφωνήσουμε ποια μέρα και ώρα θα γίνει η φωτογράφιση. «Στις 8 τη Δευτέρα είναι καλά;» μας ρώτησε ο εγγονός του Λευτέρη που έχει αναλάβει το μαγαζί σήμερα. Είπα: «στις 8;;;στις 8 το πρωί;;», μην μπορώντας να πιστέψω οτι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να καταναλώσει κρεμμύδια όταν εγώ ακόμη προσπαθώ να ανοίξω τα μάτια μου. Όχι απλώς το πίστεψα, αλλά στις 9.35 της Δευτέρας και αφού τελείωσε η φωτογράφιση βρέθηκα σε πεζούλι της Σατωβριάνδου, να μασαμπουκώνω με ασυγκράτητη ορμή το πρωινό μου: ένα σουβλάκι που μόλις με κέρασαν τα παιδιά του μαγαζιού. Το σουβλάκι του Λευτέρη. Καλύτερο και από καφέ. Γίναμε φαν μεγάλοι τώρα που το μάθαμε. Πιουρίλα λέμε.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ή αλλιώς το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα Facebook Twitter

*Ακολουθήστε το ΓΚΡΕΚΑ στο Facebook >> εδώ

 

 

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ