Τρώμε καλά στην Αθήνα

Τρώμε καλά στην Αθήνα Facebook Twitter
0
Τρώμε καλά στην Αθήνα Facebook Twitter

10.09 Τρίτη

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια συζήτηση με ανθρώπους που δεν σχετίζονται με τον τομέα της εστίασης, συνειδητοποίησα πως μιλούσαμε για ώρα για τα εστιατόρια της Αθήνας. Ποια είναι τα καλά εστιατόρια, ποια είναι τα κλασικά που παραμένουν σταθερές αξίες, ποια είναι τα new entries όπου ανυπομονούμε να πάμε, για τις μεταγραφές των σεφ, τα νέα πιάτα, ένα μυστικό ταβερνάκι και μια εξαιρετική ψαροταβέρνα (άντε, πάλι, με τα «μυστικά» μέρη), για τη μανία με τις πίτσες, τα καλύτερα σουβλάκια. Άκουγες αληθινές απόψεις, γνώμη και γνώση και, κυρίως, αληθινό ενδιαφέρον για το φαγητό της πόλης. Ένας, μάλιστα, μας είπε πως έχει βάλει στο πρόγραμμα όσα διαβάζει κατά καιρούς και σκοπεύει να τα επισκεφτεί όλα (ένα τον μήνα, τόσο φτάνει το μπάτζετ) και να φτιάξει έναν πίνακα αξιολόγησης, με εντυπώσεις και προσωπικές σημειώσεις από την εμπειρία του. Μια άλλη μας περιέγραψε ένα «τρομερό» συμβάν σε εστιατόριο της πόλης, με καθυστερήσεις, λάθη και έναν σερβιτόρο πολύ απότομο. Και μιλήσαμε όλοι για το πόσο μας λείπουν κάποια παλιά εστιατόρια της πόλης που δεν υπάρχουν πια, για κάποιους σεφ που πίστευε κανείς πως θα έκαναν μεγάλη καριέρα, αλλά τελικά εξαφανίστηκαν. Μετά μιλήσαμε για το πόσο έχει αρχίσει να μας ενοχλεί η μανία με τα κρέατα στα εστιατόρια και γιατί μας ενοχλεί αυτό και όχι το γεγονός ότι τα ψάρια φιγουράρουν στις βιτρίνες δίπλα στις καραβίδες. Αναφερθήκαμε ακόμα και στο γεγονός ότι είναι λίγα τα μέρη όπου μπορείς να φας ωραία γλυκά στην Αθήνα και στο πόσο, μα πόσο μας λείπουν τα παλιά γαλατάδικα.

Την επόμενη μέρα σκέφτηκα αυτή την εκτενή συζήτηση και χάρηκα. Δεν είναι αυτονόητο. Το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για τα εστιατόρια της πόλης σημαίνει πως σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα βαλάντια υπάρχουν πια μέρη στην Αθήνα να φας, για τα οποία μετά αξίζει να συζητάς. Υπάρχει, λοιπόν, όντως μια ολόκληρη φουρνιά από επιχειρηματίες, σεφ και άλλους επαγγελματίες της εστίασης που έχουν αρχίσει να βλέπουν σοβαρά το πώς χειρίζεσαι ένα εστιατόριο, έχουν ταξιδέψει, έχουν διαβάσει, έχουν δοκιμάσει και αρχίζουν πια να έχουν αντίληψη για το πώς πρέπει να είναι το καλό φαγητό, πώς στήνεις ένα μενού, τη σημασία μιας καλής λίστας κρασιών, του σωστού σέρβις, της σωστής διακόσμησης των χώρων, η οποία δεν είναι μόνο τρέντι αλλά και βολική και όμορφη και ταιριαστή με τα ελληνικά δεδομένα. Και το παλεύουν ακόμα και με τις τιμές τους. Εγώ είδα να σερβίρονται μισές μερίδες σε εστιατόρια και πολύ το χάρηκα. Και ας το παραδεχτούμε. Μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά μπορείς να φας πολύ καλά στην Αθήνα πια. Αισιόδοξη διαπίστωση και ελπίζω να κρατήσει. Το φαγητό είναι χαρά.

Τρώμε καλά στην Αθήνα Facebook Twitter

Σε άλλα νέα, γράφω resolutions για τον φετινό χειμώνα: μάζεψα όλα τα βιβλία που άφησα μισοδιαβασμένα τον περασμένο χρόνο σε μια ντάνα και σκοπεύω να τα τελειώσω πριν από τα Χριστούγεννα, πάση θυσία. Άρχισα να μελετώ το θέμα «Χρυσάνθεμα και Ντάλιες» πάλι από την αρχή και να σκέφτομαι πόσο θα αντέξουν οι ντάλιες στις γλάστρες του μπαλκονιού. Ωραία λουλούδια, εδάφους όμως. Μόνο χρυσάνθεμα στις γλάστρες, και αυτά θέλουν προσοχή και περιποίηση. Μην τα αγοράσεις έτοιμα, ανθισμένα, τα φορτώνουν με ορμόνες για να γίνουν έτσι και μετά σου διαλύονται. Λες να κρατήσει το γιασεμί μέχρι τον Νοέμβριο, όπως πέρσι, ή θα κάνει κρύο τότε; Καλύτερα κρύο, παρά γιασεμί. Ειλικρινά, ας πέσει η θερμοκρασία να μπούμε σπίτια μας, μπας και ηρεμήσουμε λίγο που δεν θα βλεπόμαστε. Πάντως, οι γάτες έχουν πάρει ήδη θέση φθινοπωρινή. Όχι άλλες σιέστες μέσα στις γλάστρες και, επιτέλους, ανάβαση σε καναπέδες, τέρμα το πάτωμα. Αυτές κάτι θα ξέρουν. Την άλλη βδομάδα αρχίζουμε συνταγές. Σας φιλώ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ