Ο Roman Flügel, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, απαντά σε 8 γρήγορες ερωτήσεις

Ο Roman Flügel, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, απαντά σε 8 γρήγορες ερωτήσεις Facebook Twitter
0

Ο Roman Fluegel με μια πορεία 20 και πλέον ετών θεωρείται από τους πρωτοπόρους της σκηνής της Φρανκφούρτης. Έχοντας στο ενεργητικό του πρότζεκτ όπως Alter Ego, Roman IV, Soylent Green, Eight Miles High βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

H φετινή κυκλοφορία του "Hapiness is Happening" από την Dial αποτελεί ένα από τα καλύτερα album της χρονιάς. Έρχεται στο Reworks Festival στη Θεσσαλονίκη. 


Από ποιους καλλιτέχνες επηρεάστηκες όταν πρωτοξεκίνησες να γράφεις μουσική;
Η Detroit Techno ήταν πολύ σημαντική αλλά και οι πρώτοι δίσκοι της εταιρείας Warp Records όπως ο πρώτος δίσκος των LFO ή Sweet Exorcist.


Θυμάσαι τον πρώτο δίσκο που αγόρασες;
Ναι! Ήταν o δίσκος "Some Girls" των Rolling Stones. Τον αγόρασα το 1979 και νομίζω αυτό έγινε γιατί ήμουν επηρεασμένος από όσα άκουγαν οι γονείς μου στο σπίτι.


Μπορείς να θυμηθείς κάποια ανεπανάληπτη στιγμή σου κατά τη διάρκεια ενός live set ή ακόμη και κατά τη διάρκεια ηχογράφησης του άλμπουμ σου;
Eίμαι πάντα χαρούμενος όταν η δουλειά μου είναι ικανοποιητική είτε αυτό σημαίνει πως είναι μια δημιουργική στιγμή στο στούντιο ή παρουσιάζοντας τη δουλειά αυτή ως dj.


Διάβασα σε συνέντευξή σου πως είσαι ανοιχτός στο μέλλον και στο να δοκιμάσεις πράγματα με τα οποία δεν έχεις ασχοληθεί. Πότε λοιπόν ήταν η πιο πρόσφατη φορά που δοκίμασες νέα και διαφορετικά πράγματα;
Θα έλεγα στο προηγούμενο άλμπουμ μου «Happiness Is Happening» το οποίο κυκλοφόρησε με την DIAL. Ήταν φτιαγμένο σαν να ακούς τραγούδι χωρίς όμως τα φωνητικά- εκτός αυτού δοκίμασα να παίξω με στοιχεία γερμανικής ηλεκτρονικής μουσικής από τα '70s.


Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που σου έχουν κάνει για τη μουσική σου;
Για μένα νομίζω το σημαντικότερο είναι ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ακούσουν ό,τι θεωρήσω πως αξίζει να παρουσιαστεί.

Πρότεινέ μας νέους καλλιτέχνες!

Ετοιμαστείτε για το duo από το Βερολίνο που λέγονται «Jaures». Έχουν κυκλοφορήσει ένα φανταστικό δίσκο που λέγεται «Die Orakel».

Ο Roman Flügel, πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, απαντά σε 8 γρήγορες ερωτήσεις Facebook Twitter


Είσαι χαρούμενος που θα έρθεις στην Ελλάδα και θα παίξεις στο Reworks Festival;
Πολύ! Πάντα μου άρεσε να παίζω στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αθήνα και τώρα ανυπομονώ για την εμφάνισή μου στην Θεσσαλονίκη στην οποία δεν έχω παίξει εδώ και πολύ καιρό.


Τι σχέδια έχεις για το φθινόπωρο;
Έχω δουλειά στο στούντιο, έχω ακόμη το tour μου αλλά και την κυκλοφορία του διπλού βινυλίου 12 ιντσών.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η τριπλή δύναμη του Μπετόβεν

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Τριπλό Κοντσέρτο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με τρεις λαμπερούς σολίστ: ο Μαξίμ Βενγκέροφ, ο Στίβεν Ίσερλις και η Θεοδοσία Ντόκου ενώνονται υπό την μπαγκέτα του Φίνεγκαν Ντάουνι Ντίαρ την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
MARCEL DETTMANN INTERVIEW

Μουσική / Marcel Dettmann: «Η τέκνο δεν γεννήθηκε για VIP τραπέζια»

Ένας από τους επιδραστικότερους εκπροσώπους της τέκνο, λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή του στο Ωδείο Αθηνών, μιλάει για την αγαπημένη του μουσική ως έναν τρόπο να σχετίζεται με τον κόσμο και την πολιτική του nightlife.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τίνα Τέρνερ (1939-2023): Ένας αληθινός θρύλος

Μουσική / Τίνα Τέρνερ: «Ούτε ένας δεν με αγάπησε στη ζωή μου, ούτε καν ο πατέρας και η μάνα μου»

Παρ’ όλες τις επιτυχίες και τις εκρηκτικές εμφανίσεις, η Τίνα Τέρνερ έζησε τα πρώτα σαράντα χρόνια της ζωής της με μοναξιά, κακοποίηση και στερημένη από αγάπη. Ο τρόπος που άφησε πίσω της τον τρόμο και την ενδοοικογενειακή βία και έγινε σύμβολο τόλμης και περηφάνιας και η πορεία της προς τη σαρωτική επιτυχία είναι είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το παζλ της ζωής της.
M. HULOT
Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Μουσική / Το μέλλον που προφήτευσε το «Ghost in the shell» είναι εδώ

Το 1995, όταν βγήκε στους κινηματογράφους το διάσημο άνιμε του Mamoru Oshii, οι αναφορές του στην ΑΙ ακούγονταν εξωγήινες. Σήμερα, μοιάζει πιο επίκαιρο και σύγχρονο από ποτέ. Το ίδιο και το σάουντρακ του Kenji Kawai. Σε λίγες μέρες προβάλλεται ξανά στην Αθήνα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Οι Αθηναίοι / Κορμί κι αλάτι, Μπέσσυ μου!

Η καριέρα της μετράει πάνω από μισό αιώνα. Αν και έχει να βγάλει δίσκο από το 1983, τα τραγούδια που ηχογράφησε μέσα σε μια δεκαετία έχουν απήχηση σήμερα σε 17χρονα παιδιά, κι αυτό την κάνει να νιώθει έφηβη. Η Μπέσσυ Αργυράκη αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Olivia Dean: Η νέα σταρ της βρετανικής ποπ

Μουσική / Mόνο η Olivia Dean κρατήθηκε απέναντι στην καταιγίδα των hits της Taylor Swift

Μια 26χρονη τραγουδοποιός από το Λονδίνο που καταφέρνει να κρατά γερά τις υψηλές θέσεις της στα charts, με έναν ήχο που ισορροπεί μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Bonus για σήμερα: ο νέος δίσκος των Dury Dava.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
SANDWELL DISTRICT INTERVIEW

Μουσική / Οι Sandwell District φτιάχνουν τέκνο σαν να προσεύχονται

O Regis και ο Function, δύο από τους πρωτεργάτες του πρότζεκτ που εξελίχθηκε σε διεθνές underground δίκτυο, με αφορμή την εμφάνισή τους στην Αθήνα μιλούν στη LiFO για την επανένωσή τους, την τέκνο σήμερα και τον καινούργιο τους δίσκο.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
KET: «Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να υπάρχουμε τόσα χρόνια είναι ένα μικρό θαύμα»

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων / KET: «Καταφέραμε να υπάρχουμε τόσα χρόνια, κι αυτό είναι ένα μικρό θαύμα»

Μια μεγάλη συζήτηση για την ιστορία του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενός από τους βασικούς πυρήνες της πειραματικής και ανεξάρτητης μουσικής σκηνής της πόλης και όχι μόνο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ