Ο Λοράν Καντέ, νικητής του Χρυσού Φοίνικα για το Ανάμεσα στους Τοίχους, έχει αποδείξει πως ενδιαφέρεται για ένα σινεμά ιδεών και λέξεων και στο Ατελιέ οδηγείται σε ένα πιο εσωτερικό σύμπαν ανταλλαγής επιχειρημάτων.

 

Σε ένα εργαστήριο συγγραφής στη μικρή πόλη Λα Σιοτά κοντά στη Μασσαλία που διευθύνει μια καταξιωμένη μυθιστοριογράφος, η Ολίβια, συμμετέχουν νέα παιδιά, αν και ξεχωρίζει αισθητά ο Αντουάν, ένας μυστικοπαθής «αταίριαστος», ο οποίος φαίνεται να παίρνει πιο σοβαρά απ' όλους τον στόχο της διδασκαλίας, δηλαδή την κατασκευή μιας συλλογικής νουβέλας που ενδέχεται να εκδοθεί με το πέρας των μαθημάτων.

 

Ανάμεσα σε αυτόν και την καθηγήτρια/καθοδηγήτριά του θα γεννηθεί μια βραδυφλεγής σχέση ανταγωνισμού και πρόκλησης που ξεπερνά τα όρια της θεωρίας και φτάνει σε επικίνδυνη εφαρμογή της ουσίας. Αυτό που ξεκινά ράθυμα και χαλαρά, σαν καλοκαιρινή κατασκήνωση για φιλόδοξους διανοούμενους, εξελίσσεται σε θρίλερ με λανθάνοντα ερωτισμό και οιδιπόδειες νύξεις.

 

Ο διάλογος δεν προδίδει ούτε στιγμή τον Καντέ, ακόμα κι αν η μεταστροφή της τελικής πράξης είναι λίγο πέρα από τις δυνατότητές του.