Δεν προλαβαίνονται όλα. Δεν...

Δεν προλαβαίνονται όλα. Δεν... Facebook Twitter
11

Τέτοια εποχή, πριν από 19 χρόνια: Εσύ 55, εγώ 15 και γύρω γύρω μια θάλασσα από στενοχώρια ξαφνική, πανικό διαρκείας και απελπισία που μπούκαρε από παντού και δεν θα ‘φευγε ούτε μετά από ‘σενα.

 

Το πρόβλημα, άλλωστε, είμασταν εσύ κι εγώ. Σε ‘σένα έπρεπε να αποκρύψουν, πουν τρυφερά ψέματα, πείσουν ότι «ναι, σίγουρα θα γίνεις καλά, είναι κάτι δύσκολο, αλλά όλα θα πάνε καλά». Ναι, καλά.

 

Και σ’ εμένα έπρεπε να εξηγήσουν. Ότι αυτό που είχες «δεν προλαβαινόταν», δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο, ότι θα έπρεπε να μείνω πολύ ψύχραιμη, να μη σου πω την αλήθεια, βασικά να μη σου πω τίποτα, να μη δείχνω στενοχωρημένη, να μη μου ξεφύγει κάτι, αφού έτσι κι αλλιώς «δεν προλάβαμε», δεν θα μπορούσαμε να προλάβουμε, μπροστά σου είχες έναν μήνα. Ή δύο. Το πολύ. αυτό.

 

Και μετά όλα έγιναν γρήγορα, πολύ γρήγορα, εσύ αρρώσταινες κάθε μέρα πιο πολύ και πιο γρήγορα, αλλά πίστευες άπληστα τα ψέματα που ρίχναμε στο αλεσμένο φαγητό σου – τόσο κουρασμένος ήσουν – μαζί με τα φάρμακα και τις συνταγογραφημένες φαρμακευτικές μορφίνες για να μην πονάς.

 

Και μετά, γίναμε οικογενειακώς ειδικοί σ’ αυτή τη μορφή καρκίνου που «δεν προλαβαινόταν», σ’ αυτό το κακοτράχαλο και απλησίαστο σημείο που βρήκε να φυτρώσει στο δικό σου κορμί. Κι άρχισα να αγαπώ όσους δεν προλαβαίνουν, εκείνους που στο «τσακ» δεν τη σκαπουλάρουν, αυτούς που τους μαντρώνουν λίγο πριν προλάβουν να αποδράσουν...

 

Και μετά, συνερχόσουν από τους ληθάργους και τα παραμιλητά και επέμενες ότι νιώθεις καλύτερα, «ουουου, πολύ καλύτερα» κι ότι μαζί θα στέλναμε το μηχανογραφικό των πανελλαδικών και δεν «πειράζει κι αν περάσεις στην επαρχία, μαζί θα το βρούμε το σπίτι» και θα φρόντιζες να ‘χει απ’ όλα η βιβλιοθήκη «να μην τρέχεις για φωτοτυπίες και δανεικά συγγράμματα».

 

Και μετά σκιά στα βλέμμα και ερώτηση με φόβο 5χρονου «τί συζητούσατε με τη μαμά ότι δεν γινόταν να προλάβετε;».

 

Τα άλλα είναι ιστορία. Μια τέτοια – ίδια, παρόμοια, πιο γρήγορη, πιο μακρόσυρτη – έχουν να αφηγηθούν, αν όχι όλα, τα περισσότερα σπίτια.

 

Έναν καρκίνο που «δεν προλαβαινόταν», δεν γινόταν να διαγνωσθεί, είτε γιατί «αμελήθηκε» από τον «ιδιοκτήτη» του, είτε γιατί δεν υπήρχε τότε ένα τεστ που να προλάβει να «διαβάσει» την ταχύτητα - το σπριντ που έκανε στο σώμα του, είτε γιατί κι αν υπήρχε, ήταν προσβάσιμο μόνο σε λίγους.

 

Μήνες μετά που εσύ έφυγες, χωρίς να προλάβεις να κουράσεις κανέναν, να βαρυγκομήσεις, να αναρωτηθείς καν, πόσα ψέματα σου λέγαμε με ωράριο και βάρδιες και αφού εμπεδώσαμε με κάθε τρόπο και σε κάθε πιθανή διατύπωση το ρεζουμέ του «τι κρίμα που δεν προλάβατε!», η πόλη βοούσε για διασημότητα της εποχής που «χτυπήθηκε» από την ίδια «κατάρα» με ‘σένα, αλλά πρόλαβε! Να κάνει ένα τεστ εκατομμυρίων δραχμών – τότε – που ανίχνευε τον μουγκό ασυμπτωματικό εχθρό στο πρώτο κιόλας στάδιο.

 

Και ζήσαν αυτοί καλά – και πάντα να ‘ναι καλά, προς Θεού! – κι εμείς στο σπίτι κοιτιόμασταν ένοχοι, χωρίς λόγο, που δεν «μυριστήκαμε» από πότε μπήκε η κλεψύδρα σου ανάποδα, εντυπωσιασμένοι, πάντως. Όχι για το τι κάνουν τα λεφτά, αλλά η γνώση – να, καλή ώρα – τέτοιων ακριβών μυστικών. Τότε. Γιατί σήμερα δεν είναι πια μυστικά. Είναι μόνο ακριβά.

 

19 χρόνια μετά,  δεν το «σκαλίζω» για να ξανα-πονέσει. Μόνο του ανοίγει. Από τα αμέτρητα δημοσιεύματα παύλα «αναγνώσεις» της διπλής μαστεκτομής μιας ντίβας του Χολιγουντ, που ύστερα από ένα πανάκριβο – κοντά στα 5.000 ευρώ τεστ – αποφάσισε αυτό που θα αποφάσιζε όλος ο κόσμος, αν βρισκόταν μούρη με μούρη με το δίλημμα να ζήσει ή να πεθάνει.

 

Κι από τις ειλικρινείς συνεντεύξεις κάποιων Ελλήνων επιστημόνων – μετά το «μπαμ» που έγινε με τη Τζολί – ότι ναι, δεν υπάρχουν πολλά διαγνωστικά κέντρα που να γίνεται αυτό το τεστ. Βασικά, υπάρχει μόνο ένα (και σκέψου για πόσα ακόμη τεστ είμαστε γυμνοί και άοπλοι). Και το κόστος του αγγίζει – στην Ελλάδα της φουλ ανεργίας και της μηδενικής ασφάλισης – τα 3.500 -4.000 ευρώ. Κι ότι ασκούνται πιέσεις, ώστε ένα μέρος του ποσού να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν...  

 

«Δεν», ρε παιδί μου. Δεν προλαβαίνονται όλα.

 

 

 

 

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Πάτε καλά μερικοί εδω μέσα; Τι διαφορετικό λέει το συγκεκριμένο κείμενο απο την ανακοίνωση που έβγαλε το ΠΑΜΕ για την Τζολί. Στις συζητήσεις εκείνου του κειμένου αν θυμάμαι καλά ήμουν ο μόνος που την υποστήριξα χωρίς να έχω κάποια σχέση με το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ.Τώρα βλέπω το αντίθετο, μόνο θετικά σχόλια στο εξαιριτικό αυτό κείμενο της Χριστίνας που παρεπιπτόντως έχει το ίδιο σκοπό και νόημα με εκείνη την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ. Μάλλον κάποιων η κριτική τους σκέψη σταματάει σε μια ταμπέλα...
Διαφωνώ.Κάθετα..Άλλο να βλέπεις μέσα απο την περιπέτεια μιας διάσημης τα δικά σου,και άλλο να βγάζεις ανακοινώσεις τύπου Κιλελέρ...ο καρκίνος δέν έχει ούτε κομματικές ούτε κοινωνικές προτιμήσεις,ούτε χρειάζονται οι συντρόφισσες του ΠΑΜΕ να προτάξουν τα στήθη τους ώς άλλες ΕΠΟΝίτισσες απέναντι στον εχθρό.Οι ήρωες & ηρωίδες της ζωής δεν έχουν ανάγκη καμίας πολιτικής αγκαλίτσας.Υπάρχει και η αξιοπρέπεια ξέρεις...
Καλησπέρα σε όλους κι ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!@ geopapΧωρίς παρεξήγηση: καμία σχέση. Ειδικά στην αναφορά για το ΠΑΜΕ και τη σχετική ανακοίνωση του. Με την οποία δεν "συναντιόμαστε" που-θε-νά. Όσο για τον σκοπό του κειμένου, νομίζω ήταν προφανής. Και πάλι ευχαριστώ, ωστόσο.
Συγνώμη αλλά το "όπου φτωχός κι η μοίρά του" δε βγαίνει απ' το κείμενο σου;Παραθέτω:"από τα αμέτρητα δημοσιεύματα παύλα «αναγνώσεις» της διπλής μαστεκτομής μιας ντίβας του Χολιγουντ, που ύστερα από ένα πανάκριβο – κοντά στα 5.000 ευρώ τεστ – αποφάσισε αυτό που θα αποφάσιζε όλος ο κόσμος, αν βρισκόταν μούρη με μούρη με το δίλημμα να ζήσει ή να πεθάνει.""Βασικά, υπάρχει μόνο ένα (και σκέψου για πόσα ακόμη τεστ είμαστε γυμνοί και άοπλοι). Και το κόστος του αγγίζει – στην Ελλάδα της φουλ ανεργίας και της μηδενικής ασφάλισης – τα 3.500 -4.000 ευρώ. Κι ότι ασκούνται πιέσεις, ώστε ένα μέρος του ποσού να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν... «Δεν», ρε παιδί μου. Δεν προλαβαίνονται όλα."
Πολύ ωραίο κείμενο, δυστυχώς η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας διαφέρει μεταξύ "VIP" και ημών των "θνητών".Στην περίπτωση πάντως της εξέτασης για το μαστό στην αρχή νόμισα ότι πρέπει να το κάνουν όλες οι γυναίκες, αλλά μετά διαπίστωσα ότι δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή της εξέτασης σε όλες τι γυναίκες και ότι αυτή η εξέταση δεν είναι πανάκεια. ( http://bit.ly/10TSDgc )
χωρίς να θελω να διαφωνήσω με το περιεχομενο αυτο καθεαυτο, πλέον ο έλεγχος, από ό τι διαβασα κοστιζει ακριβά, αλλα αισθητά λιγότερο απο όσο αναφέρεται στο αρθρο (150-800 ευρώ):http://www.creteplus.gr/news/oli-i-alitheia-gia-to-test-diagnosis-tou-karkinou-tou-mastou-sto-opoio-upeblithi-i-tzoli-47803.html
Νομίζω ότι το άρθρο δεν αναφέρεται ειδικά στον καρκίνο του μαστού. Εδώ είναι μια συνέντευξη στελέχους του Δημόκριτου που κάνει ξεκάθαρα λόγο για 3.500 με 4.000 ευρώ...http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63828204"ΕΡ: Ποιό είναι το κόστος αυτών των εξετάσεων; Γιατί στην Αμερική, ακούσαμε για 3.000 δολάρια...«Είναι 3.000-3.500 (σσ. στην Αμερική) δολάρια. Στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες εταιρείες, που πουλάνε σχετικά ακριβά. Εμείς, ως δημόσιος οργανισμός, είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε το κόστος, βεβαίως. Αυτή τη στιγμή δεν καλύπτεται από τα ταμεία, γι αυτόν το λόγο εμείς έχουμε μία κλιμακωτή χρέωση, όπως λέμε, δηλαδή ξεκινάει από τα 150 ευρώ, που αναλύουμε τις πιο γνωστές μεταλλάξεις για τον ελληνικό πληθυσμό. Είναι εξειδικευμένο στον ελληνικό πληθυσμό. Αν δεν βρούμε κάτι σε αυτό το πρώτο κομμάτι, που αναλύουμε τις πιο συχνές μεταλλάξεις, πολλές εκ των οποίων είναι και ελληνικές μεταλλάξεις θα λέγαμε, μετά πάμε σε ολόκληρο το γονίδιο BRC1».
σ'ευχαριστω που τα ειπες ολα...πανω που σημερα,ξαναεκλαψα γι αυτη την ιδια ιστορια που εζησα 6 χρονια πριν...οσο για τη κυρια ζολι-πιτ και τους παρατρεχαμενους της,ας κανουν δωρο μια τετοια εξεταση,οχι σε πολλες,σε 100 γυναικες ανα την υφηλιο...