Αψοφητί (virtual reality)

Αψοφητί (virtual reality) Facebook Twitter
0

Η λέξη «εκλεκτό», αν είχαμε θυρεό ως οικογένεια, θα ήταν χαραγμένη στο κέντρο του ανάμεσα σε βάζα με μέλια και βούτυρα, αρμαθιές από θρακιώτικα λουκάνικα και βουναλάκια από μήλα Πηλίου... Η αναζήτηση της σωστής τροφής ήταν η κεντρική ιδέα της διαπαιδαγώγησής μου, αψηφώντας τις αποστάσεις, τις δυσκολίες μεταφοράς ή (και) το κόστος. Η ζωή μου κύλησε ύστερα «καθορισμένη» από αυτή την πνευματική κληρονομιά. Πάνω από ένα τραπέζι με «εκλεκτό» περιεχόμενο βρέθηκα άπειρες φορές, συντροφιά με ομοϊδεάτες και με τη χαρά της θέας, της όσφρησης, της μάσησης και της κατάποσης να συνοδεύει συζητήσεις, εξομολογήσεις, καλαμπούρια και δακρύβρεχτα ξεσπάσματα. Άντε τώρα να βρεις το καλύτερο από τα καλά. Μόνο με το εργαλείο της εικονικής πραγματικότητας, τόποι, άνθρωποι, χρόνοι και πιάτα μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα γεύμα, το άριστο γεύμα που έγινε ποτέ.

Στην Ταβέρνα της Χήρας, Καυκάσου και Παξών, ο Γιώργος Κοτζιούλας, ο Γεράσιμος Γρηγόρης και ο Σταύρος Τσακίρης βουτάνε μήλο στο ποτήρι με το κρασί ύστερα από κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές, φέτα και ντομάτα τριαντάφυλλο. Η ρετσίνα θολώνει από το μήλο και γίνεται ηδύποτο, τα αρώματά τους μπλέκονται ωραία. Ο Παναγιώτης Μέρμηγκας στρώνει μια καθαρή κόλλα χαρτί πάνω στο γραφείο του για να μην παραμερίσει τα χαρτιά του και απλώνει επάνω ψωμί από το Κριεκούκι, σταφύλι μαύρο Τυρνάβου, κεφαλίσιο τυρί. Στο ποτήρι του βάζει νερό που έχει κουβαλήσει με νταμιτζάνες από την πηγή της Τσίας στα Βίλια. Ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Νίκος Γκάτσος ζητάνε από τον σερβιτόρο του GB Corner το πιάτο του «προσωπικού» και τους φέρνει φουρνιστό τυρί, λαχανοντολμάδες, ραδίκια και κρεμ καραμελέ. Ο Κυριάκος Κρόκος και ο Πέρης Ιερεμιάδης, στο ατελιέ του δεύτερου στο Κουκάκι, σκύβουν πάνω από ένα τσουκάλι με κατσικάκι ξεροψημένο με πατάτες και σκόρδο. Ο Γιώργος Ιωάννου έχει μαγειρέψει κουκιά με λαδορίγανη, μελιτζανοσαλάτα, σπανάκι με σουπιές μια Μεγάλη Τρίτη στην οδό Δεληγιάννη και τα φέρνει στο τραπέζι ντυμένος Ζορό χωρίς τη μάσκα. Ο Ζήσιμος Λορεντζάτος και ο Πέτρος Κολακλίδης, με ωραία σακάκια τουίντ, τσιμπολογούν γόπες και μπαρμπούνια τηγανητά, κολοκυθάκια βραστά με στίφνα και φάβα στην αυλή με το μεγάλο κυπαρίσσι, Καλλισθένους στα Πετράλωνα. Ο Βασίλης Φωτόπουλος κερνάει (γιατί πάντα κερνούσε) καντονέζικη πάπια στο πιο μυστήριο μαγαζί της Chinatown, Mott Street, οι λοξομάτηδες τον χαιρετούν με σεβασμό, τα πατώματα του παλιού κτιρίου τρίζουν και η μουσική τριβελίζει τ' αυτιά, όμως η γεύση μεταγγίζει ακαριαία στο μυαλό σου την έννοια «Ανατολή». Η Μαρίνα Αθανασίου έχει φτιάξει σουφλέ σολομό στο διαμέρισμά της στην οδό Μαρασλή και στους τοίχους κρέμονται μεγάλα χαρτιά με ζωγραφισμένα πεύκα της Ραβέννας. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, αιώνια δροσερή, τρώει παϊδάκια και αμπελοφάσουλα στην ταβέρνα Μπανανιά στην Τριών Ιεραρχών. Ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Γιάννης Μόραλης, καλεσμένοι στο σπίτι της Έμμας Δοξιάδη στην Υψηλάντου, σερβίρονται φρέσκο μπακαλιάρο, άσπρο σαν χιόνι, και γίγαντες γιαχνί. Και τώρα τα γλυκά: τούρτα καρέ σοκολάτας από το Delicieux της Mme Crétin στην Κανάρη, καζάντιμπι από τον Ιωνά στη Σόλωνος, πάστα «μαρκησία» από του Φλόκα στην Πανεπιστημίου, λουκουμάδες από τη Δωρίδα στην Πραξιτέλους. Όλοι αυτοί δεν υπάρχουν πια. Είναι ψυχές ξεκολλημένες από την ύλη και αθόρυβα φυλαγμένες στη μνήμη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έμφυλη βία μάς αφορά όλους και απαιτεί σύγχρονες, συμπεριληπτικές λύσεις

Guest Editors / «Η έμφυλη βία μάς αφορά όλους και απαιτεί σύγχρονες, συμπεριληπτικές λύσεις»

Ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης γράφει για τον περιορισμό της δράσης του Δημοτικού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων, το οποίο ιδρύθηκε το 2022.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Πατριαρχία: Το κλειδί είναι το πέρασμα από τη μάτσο κυριαρχία σε υγιείς αρρενωπότητες

Guest Editors / Πώς μπορούν οι άντρες να γίνουν σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στην πατριαρχία;

Η G-All (Gender Alliance Initiative - Η Συμμαχία των Φύλων) μιλά για την πατριαρχία ως «ένα κυρίαρχο σύστημα σκέψης και πράξης», σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης εκτεταμένων μορφών βίας σε όλους τους τομείς της ζωής.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪ́ΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ