Θέλετε να μάθετε πώς ήταν η Αθήνα σαν σήμερα, το 1946;

Facebook Twitter
0

Σύνταγμα, 1944

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (αυτό το ωραίο κτήριο με την ωραία σκάλα στην Πανεπιστημίου) έχει ένα site που αν μου επιτρέπεται, είναι κάπως απογοητευτικό ως προς το μέγεθος και τις πληροφορίες, αλλά έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο, ψηφιοποιώντας ελληνικές εφημερίδες σε pdf (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΜΠΡΟΣ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, ΣΚΡΙΠ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ) και σύμφωνα με το site, ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί και είναι προσβάσιμες στους πολίτες 220.006 σελίδες.

Αναρωτιέμαι πότε σκάλωσε η διαδικασία, γιατί έψαξα αλλά δεν βρήκα τι γίνεται τώρα (προχωράει; Σταμάτησε για πάντα; Κάνει διάλειμμα;). Το μόνο που βρήκα είναι ότι η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε το 2011 ότι «οι μαθητές θα μπορούν να έχουν όλη τη Εθνική Βιβλιοθήκη σε ένα φλασάκι». Φαντάζομαι ότι η κυρία Διαμαντοπούλου έμαθε τη θαυμαστή λέξη «φλασάκι» όταν ανακάλυψε ότι όλοι της οι λόγοι χωράνε σε ένα τέτοιο, αλλά για την Εθνική Βιβλιοθήκη θα χρειαζόταν ένα φλασάκι σε μέγεθος τροχόσπιτου. Αν ξέρει κανείς περισσότερα για το μέλλον της ψηφιοποίησης, τον παρακαλώ να μας πει.

Στο σάιτ υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες της Βιβλιοθήκης από το εσωτερικό, που λίγοι Έλληνες έχουν δει ζωντανά. Δεν ξέρω ποιός τις έβγαλε, και φαίνεται ωραίος ο χώρος, και δεν ξέρω υπό ποιές συνθήκες δούλεψε, αλλά υπάρχουν πολλοί  καλοί Έλληνες φωτογράφοι, σε περίπτωση που θέλουν να το συνεχίσουν:

Η περιήγηση στις εφημερίδες είναι συναρπαστική αν έχετε μάτια ικανά να διαβάσουν pdf σε μορφή φωτογραφίας (συγχωρείστε μου τη γκρίνια, αλλά δεν κρατιέμαι). Οι εφημερίδες είναι από τα πιο ζωντανά ντοκουμέντα του παρελθόντος. Πρόκειται για πολύ σημαντική δουλειά όπως και να έχει, και για να μπείτε στο κλίμα, σας παρουσιάζω τι γράφτηκε σαν σήμερα το 1946, στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», με γραφεία στην Καραγεώργη Σερβίας 4:

 

«Η ΑΓΓΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΣΟΒ. ΡΩΣΙΑΣ – Ο κ. ΑΤΤΛΗ ΕΤΟΝΙΣΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΕΝΤΟΣ ΛΟΓΟΥ ΥΠΟ ΤΟΥ κ. ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΕΙΣ ΦΟΥΛΤΟΝ. Δριμείαι σοβιετικαί επικρίσεις κατά του τέω Άγγλου Πρωυθυπουργού.»

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΙΣΗΛΘΕΝ ΗΔΗ ΕΙΣ ΝΕΑΝ ΦΑΣΙΝ ΔΥΣΧΕΡΕΙΩΝ (αυτό φαίνεται να είναι η ιστορία της Έλλάδας)

Η Β. ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΘΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΛΗΦΘΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΣΚΕΨΙΝ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Ο ΓΚΑΙΡΙΓΚ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΕΜΟΝ! – ΝΕΑ ΓΡΑΠΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΡΔΟΥ ΧΑΛΙΦΑΖ

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΜΑΚΡΑ ΣΥΖΗΤΙΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΔΙΑ ΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΟΓΑΣ – ΤΙ ΥΠΕΣΤΗΡΙΞΕΝ Ο κ. ΜΑΚ ΝΗΛ

Κινηματογράφοι

Αθηναϊκόν: Γιατί δεν σκότωσα τον Χίτλερ

Άστυ: Επίκαιρα

Αττικόν: Ακαπούλκο

Έσπερος: Ρεβέκκα

Ιντεάλ: Πολέμαρχος Λυτρωτής

Κρόνος: Το Φάντασμα Της Όπερας

Τιτάνια: Κατηγορώ

Διαφημίσεις

«Το πρώτο της τηλεφώνημα είναι για ένα παραμύθι εκδόσεων Γερονικόλα»

«Κάλτσες φθηνές οδός Θησέως 17»

«Κηλεπίδεσμοι – Ορθοπαιδικός οίκος Ευαγγ. Σταματίου, Αθήνα, Νεραντζιώτου»

«Κάλτσες ELBEO Silka – εκπτώσεις, Μητροπόλεως 44»

«Μάθετε να σχεδιάζετε. Σπουδή στο σπίτι, σχολή ABC. Σταδίου 30. Ειδικό σύστημα για παιδιά, και άλλο για μεγάλους. Από την επαρχία γράψτε μας.»

Από την επαρχία γράψτε μας!

Σας άρεσε (ή δεν σας άρεσε) κάποιο βιβλίο; Γράψτε μας λίγα λόγια γι ‘ αυτό!

Το Book Room θέλει να μάθει τι διαβάζετε, αν σας άρεσε ή όχι. Γράψτε λίγα (ή πολλά) λόγια για το βιβλίο που διαβάσατε και στείλτε τα στο [email protected]. Οι κριτικές θα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή στο Book Room.  Όλοι ρωτάμε τους φίλους μας τι να διαβάσουμε και τι όχι, γιατί να μην γίνει και μέσα από αυτή τη στήλη;

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις Εκδόσεις Αντίποδες το πιο μεγάλο του όφελος είναι ότι ένας άνθρωπος που του άρεσε να είναι χωμένος μες στα βιβλία του, σε μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια, στην πορεία έμαθε να το  μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους ανθρώπους.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΕΠΕΞ Γυναικείες φωνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου

Βιβλίο / Από τη Μαλαισία μέχρι το Μεξικό: 5 νέα βιλία που αξίζει να διαβάσετε

5 συγγραφείς από διαφορετικά σημεία του πλανήτη χαράζουν νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Ανάμεσά τους, η Τζόχα Αλχάρθι που κέρδισε το Booker και η βραβευμένη με Πούλιτζερ Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Αρχαιολογία / Ποιοι ήταν οι αληθινοί «σκλάβοι» της ηδονής στην Αρχαία Ρώμη;

Η διακεκριμένη ιστορικός Mary Beard στο βιβλίο της «Οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες. Οι ηγεμόνες του αρχαίου ρωμαϊκού κόσμου», παρουσιάζει τη ζωή και το έργο των αυτοκρατόρων μέσα από ανεκδοτολογικές αφηγήσεις και συναρπαστικές λεπτομέρειες, που θυμίζουν απολαυστικό μυθιστόρημα. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια εστιάζει στον ρόλο των δούλων, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στη σεξουαλική ζωή των Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
M. HULOT
Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM