Βρες την τάση της Δικαιοσύνης, πέραν της σχιζοφρένειας των νόμων». «Απελευθέρωσε την εξυπνάδα σου». «Υπερηφάνεια: H οπτασία και η πραγματικότητα που σε περιμένει». «Θα νικήσεις τον εγωισμό αν δεις πρώτα τι είναι». «Η ευεξία δείχνει την πορεία της επιτυχίας». Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις προτάσεις - προτροπές - εξηγήσεις που θα διαβάσεις στο βιβλίο του Στέργιου Σουγιουτζόγλου Το Σχέδιο - Αφυπνίζοντας το πνεύμα της επιτυχίας.

 

Μακριά από ένα απλό φιλοσοφικό πόνημα, το βιβλίο αυτό όχι μόνο συνοψίζει μια σειρά από συμπεράσματα που αφορούν την αντίληψή μας σε συνδυασμό με την καθημερινή αναζήτηση της ισορροπίας αλλά προτείνει και πρακτικές λύσεις που αποκαλύπτουν μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας που ζούμε. Εξάλλου, στόχος του συγγραφέα ήταν να μοιραστεί τη δική του διαδρομή προς την αρμονία και να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορεί να βρουν τη δική τους. Ένα βιβλίο αυτοπραγμάτωσης, ένας οδηγός αυτοεξέλιξης, δημιούργημα ενός πολυταξιδεμένου εξερευνητή της επιχειρηματικότητας που συλλέγει, συνδυάζει και μοιράζεται προσωπικές ανακαλύψεις και εμπειρίες ετών.

 

— Κύριε Σουγιουτζόγλου, διακριθήκατε σε μια αμιγώς «τεχνοκρατική» καριέρα. Πώς οδηγηθήκατε στην αναζήτηση της αυτοεξέλιξης;

Η αναζήτηση της αλήθειας στην εργασία γίνεται μια μεταβιβάσιμη δεξιότητα. Ο στόχος αυτός είναι κοινός στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή. Δεν αρκεί να την αναζητούμε αλλού, πρέπει να την εφαρμόζουμε, αν θέλουμε μια ζωή ολοκληρωμένη. Είναι πραγματική νίκη όταν οι προσωπικές μας αξίες και η ζωή μας δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα αλλά μία πραγματικότητα.

 

Η αναζήτηση της αλήθειας στην εργασία γίνεται μια μεταβιβάσιμη δεξιότητα. Ο στόχος αυτός είναι κοινός στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή. Δεν αρκεί να την αναζητούμε αλλού, πρέπει να την εφαρμόζουμε, αν θέλουμε μια ζωή ολοκληρωμένη.


— Η επιτυχία είναι κάτι που διδάσκεται; 

Δεν προσπαθώ να διδάξω την επιτυχία, θα ήταν υπερβολή. Υπάρχουν πολλά είδη επιτυχίας. Για μένα είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, τόσο στο περιβάλλον μας όσο και στον μέσα κόσμο μας. Επομένως, θέλω να μεταδώσω κάποιες καλές ιδέες που θα μας την κάνουν πιο εύκολη. Πώς; Με ξεχασμένες σκέψεις και ερμηνείες των αρχαίων προγόνων μας που είναι επικαιροποιημένες, από τον Πυθαγόρα ως τους μύθους μας. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη του ορθολογισμού είναι βασικότερο στοιχείο επιτυχίας και από το EQ, αλλά ποιος ξέρει από που να αρχίσει;


— Τι σχέση έχει η ευεξία με την επιτυχία;

Η επιτυχία δεν μπορεί να είναι τυχαία αλλά αποτέλεσμα μιας αφθονίας εσωτερικής που, καθώς δυναμώνει, αρχίζει να εξωτερικεύεται. Η ευεξία σήμερα, πέρα από στόχος πολυτελείας σε ένα ξενοδοχείο, είναι το αποτέλεσμα ενός καλού εσωτερικού detox, που μας καθαρίζει από βλαβερά μοτίβα σκέψης, αλλά και ισχυροποίησης του αυτοελέγχου. Αυτά μας δυναμώνουν τον νου και τη βούληση, ωθώντας μας προς τους στόχους μας. Είναι επιτεύξιμοι στόχοι; Ναι, είναι στόχος του βιβλίου να διευρύνει την αντίληψή μας ώστε να τους πετύχουμε.


— Πώς ξεχωρίζει το βιβλίο σας από άλλα βοηθήματα αυτοβοήθειας που κυκλοφορούν; 

Εκτός του ότι έχει πραγματικά ασυνήθιστες ιδέες μεγάλης αξίας, υπάρχουν πολύ λίγοι σύντομοι δρόμοι για την πρόοδό μας. Οι δοκιμές πρέπει να γίνουν από εσένα, για να ανακαλύψεις τι λειτουργεί, να ενστερνιστείς τις ιδέες αυτές για να σου δώσουν τη δύναμή τους. Τα βιβλία αυτοανάπτυξης και τα αντίστοιχα μαθήματα αποτελούν σήμερα μια κερδοφόρα βιομηχανία, προσφέροντας το ίδιο καλό αποτέλεσμα που συζητήθηκε πριν από χιλιετίες. Ειλικρινείς αναζητητές της αξίας αλλά και αυτοί που εμμονικά ψάχνουν βοηθήματα διαβάζουν, γυρεύοντας την επόμενη ριζική μεταμόρφωσή τους. Πολλοί αναγνώστες αναζητούν επιτυχία, ενώ άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ένιωθαν άβολα καθώς μεγάλωναν, προσπαθώντας να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη που πάντα ήθελαν. Πολύ λίγοι, όμως, αναζητούν την επαγγελματική και προσωπική πληρότητα ειλικρινά και πώς να εφαρμόζουν την ανάλογη νοοτροπία στη ζωή τους. Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε αυτούς.


— Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε τις πιο σημαντικές συμβουλές σας, ποιες θα ήταν;

Η νοημοσύνη καλλιεργείται, όπως και η βούλησή μας. Δεν μας το έδειξε κανείς, αλλά πότε δεν είναι αργά! Η επιτυχία είναι ένα μονοπάτι που μας δίνει ευεξία, όχι ένας τελικός στόχος, θα πρέπει να είμαστε διαρκώς επάνω. Η αυτοδιδασκαλία σήμερα είναι ο καλύτερος τρόπος για την επαγγελματική μας ανέλιξη. Η επιστήμη είναι ακόλουθος, όχι οδηγός στην αντίληψή μας. Ο εγωισμός μας δημιουργεί μοτίβα παραλογισμού, πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Η στιγμή της αφύπνισής μας θα έρθει από την εγκαθίδρυση μιας νέας αντίληψης που παρουσιάζεται για να απελευθερωθεί κανείς από κάθε φαύλο κύκλο στη ζωή του.

 

info@madegroup.co, #to_sxedio_the_plan

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO