Στέργιος Σουγιουτζόγλου: Ένας χρηματοοικονομικός αναλυτής γράφει το δικό του «Σχέδιο» για όλους τους εξερευνητές της ζωής

Στέργιος Σουγιουτζόγλου: Ένας χρηματοοικονομικός αναλυτής γράφει το δικό του «Σχέδιο» για όλους τους εξερευνητές της ζωής Facebook Twitter
Η στιγμή της αφύπνισής μας θα έρθει από την εγκαθίδρυση μιας νέας αντίληψης που παρουσιάζεται για να απελευθερωθεί κανείς από κάθε φαύλο κύκλο στη ζωή του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Βρες την τάση της Δικαιοσύνης, πέραν της σχιζοφρένειας των νόμων». «Απελευθέρωσε την εξυπνάδα σου». «Υπερηφάνεια: H οπτασία και η πραγματικότητα που σε περιμένει». «Θα νικήσεις τον εγωισμό αν δεις πρώτα τι είναι». «Η ευεξία δείχνει την πορεία της επιτυχίας». Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις προτάσεις - προτροπές - εξηγήσεις που θα διαβάσεις στο βιβλίο του Στέργιου Σουγιουτζόγλου Το Σχέδιο - Αφυπνίζοντας το πνεύμα της επιτυχίας.

Μακριά από ένα απλό φιλοσοφικό πόνημα, το βιβλίο αυτό όχι μόνο συνοψίζει μια σειρά από συμπεράσματα που αφορούν την αντίληψή μας σε συνδυασμό με την καθημερινή αναζήτηση της ισορροπίας αλλά προτείνει και πρακτικές λύσεις που αποκαλύπτουν μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας που ζούμε. Εξάλλου, στόχος του συγγραφέα ήταν να μοιραστεί τη δική του διαδρομή προς την αρμονία και να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορεί να βρουν τη δική τους. Ένα βιβλίο αυτοπραγμάτωσης, ένας οδηγός αυτοεξέλιξης, δημιούργημα ενός πολυταξιδεμένου εξερευνητή της επιχειρηματικότητας που συλλέγει, συνδυάζει και μοιράζεται προσωπικές ανακαλύψεις και εμπειρίες ετών.

— Κύριε Σουγιουτζόγλου, διακριθήκατε σε μια αμιγώς «τεχνοκρατική» καριέρα. Πώς οδηγηθήκατε στην αναζήτηση της αυτοεξέλιξης;

Η αναζήτηση της αλήθειας στην εργασία γίνεται μια μεταβιβάσιμη δεξιότητα. Ο στόχος αυτός είναι κοινός στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή. Δεν αρκεί να την αναζητούμε αλλού, πρέπει να την εφαρμόζουμε, αν θέλουμε μια ζωή ολοκληρωμένη. Είναι πραγματική νίκη όταν οι προσωπικές μας αξίες και η ζωή μας δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα αλλά μία πραγματικότητα.

Η αναζήτηση της αλήθειας στην εργασία γίνεται μια μεταβιβάσιμη δεξιότητα. Ο στόχος αυτός είναι κοινός στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή. Δεν αρκεί να την αναζητούμε αλλού, πρέπει να την εφαρμόζουμε, αν θέλουμε μια ζωή ολοκληρωμένη.


— Η επιτυχία είναι κάτι που διδάσκεται; 

Δεν προσπαθώ να διδάξω την επιτυχία, θα ήταν υπερβολή. Υπάρχουν πολλά είδη επιτυχίας. Για μένα είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας, τόσο στο περιβάλλον μας όσο και στον μέσα κόσμο μας. Επομένως, θέλω να μεταδώσω κάποιες καλές ιδέες που θα μας την κάνουν πιο εύκολη. Πώς; Με ξεχασμένες σκέψεις και ερμηνείες των αρχαίων προγόνων μας που είναι επικαιροποιημένες, από τον Πυθαγόρα ως τους μύθους μας. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη του ορθολογισμού είναι βασικότερο στοιχείο επιτυχίας και από το EQ, αλλά ποιος ξέρει από που να αρχίσει;


— Τι σχέση έχει η ευεξία με την επιτυχία;

Η επιτυχία δεν μπορεί να είναι τυχαία αλλά αποτέλεσμα μιας αφθονίας εσωτερικής που, καθώς δυναμώνει, αρχίζει να εξωτερικεύεται. Η ευεξία σήμερα, πέρα από στόχος πολυτελείας σε ένα ξενοδοχείο, είναι το αποτέλεσμα ενός καλού εσωτερικού detox, που μας καθαρίζει από βλαβερά μοτίβα σκέψης, αλλά και ισχυροποίησης του αυτοελέγχου. Αυτά μας δυναμώνουν τον νου και τη βούληση, ωθώντας μας προς τους στόχους μας. Είναι επιτεύξιμοι στόχοι; Ναι, είναι στόχος του βιβλίου να διευρύνει την αντίληψή μας ώστε να τους πετύχουμε.


— Πώς ξεχωρίζει το βιβλίο σας από άλλα βοηθήματα αυτοβοήθειας που κυκλοφορούν; 

Εκτός του ότι έχει πραγματικά ασυνήθιστες ιδέες μεγάλης αξίας, υπάρχουν πολύ λίγοι σύντομοι δρόμοι για την πρόοδό μας. Οι δοκιμές πρέπει να γίνουν από εσένα, για να ανακαλύψεις τι λειτουργεί, να ενστερνιστείς τις ιδέες αυτές για να σου δώσουν τη δύναμή τους. Τα βιβλία αυτοανάπτυξης και τα αντίστοιχα μαθήματα αποτελούν σήμερα μια κερδοφόρα βιομηχανία, προσφέροντας το ίδιο καλό αποτέλεσμα που συζητήθηκε πριν από χιλιετίες. Ειλικρινείς αναζητητές της αξίας αλλά και αυτοί που εμμονικά ψάχνουν βοηθήματα διαβάζουν, γυρεύοντας την επόμενη ριζική μεταμόρφωσή τους. Πολλοί αναγνώστες αναζητούν επιτυχία, ενώ άλλοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί ένιωθαν άβολα καθώς μεγάλωναν, προσπαθώντας να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη που πάντα ήθελαν. Πολύ λίγοι, όμως, αναζητούν την επαγγελματική και προσωπική πληρότητα ειλικρινά και πώς να εφαρμόζουν την ανάλογη νοοτροπία στη ζωή τους. Αυτό το βιβλίο είναι αφιερωμένο σε αυτούς.


— Αν μπορούσατε να ξεχωρίσετε τις πιο σημαντικές συμβουλές σας, ποιες θα ήταν;

Η νοημοσύνη καλλιεργείται, όπως και η βούλησή μας. Δεν μας το έδειξε κανείς, αλλά πότε δεν είναι αργά! Η επιτυχία είναι ένα μονοπάτι που μας δίνει ευεξία, όχι ένας τελικός στόχος, θα πρέπει να είμαστε διαρκώς επάνω. Η αυτοδιδασκαλία σήμερα είναι ο καλύτερος τρόπος για την επαγγελματική μας ανέλιξη. Η επιστήμη είναι ακόλουθος, όχι οδηγός στην αντίληψή μας. Ο εγωισμός μας δημιουργεί μοτίβα παραλογισμού, πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Η στιγμή της αφύπνισής μας θα έρθει από την εγκαθίδρυση μιας νέας αντίληψης που παρουσιάζεται για να απελευθερωθεί κανείς από κάθε φαύλο κύκλο στη ζωή του.

[email protected], #to_sxedio_the_plan

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΟΣΟΥΑ

Το πίσω ράφι / «Ρετροσπεκτίβα» του Α. Γεοσούα: Μπορεί ένα μυθιστόρημα ιδεών να σε κρατάει δέσμιο ως το τέλος;

Από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ισραήλ, ο πρόσφατα χαμένος Αβραάμ Γεοσούα αφηγείται εδώ την ιστορία ενός εβδομηντάχρονου κινηματογραφιστή που κουβαλά ένα νεανικό αμάρτημα κι εξετάζει αναδρομικά τα πεπραγμένα του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Εμινέ Γεσίμ Μπεντλέκ / «Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Η πρώην επίκουρη καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Bingöl της Τουρκίας μιλά στη LiFO για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 - Τραύμα και φαντασιακές κοινότητες σε Ελλάδα και Τουρκία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
leonardo padura

Βιβλίο / Λεονάρδο Παδούρα: Η Κούβα πέρα από τα σύνορα

Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος Λεονάρδο Παδούρα στο πρόσφατο έργο του με τίτλο «Σαν σκόνη στον άνεμο» αναζητά την ταυτότητα της Κούβας του τότε και του σήμερα μέσα από τα όνειρα μιας παρέας νέων που έφτασαν να σκορπίζονται κι αυτοί σαν σκόνη στον άνεμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ