Παλαιότερααντιδρούσα, σχεδόν θύμωνα, όταν μουέλεγαν: «Πες μας μερικά καλά βιβλία».Έγραφα απλώς τη γνώμη μου στις στήλεςτης «Καθημερινής» και θεωρούσα ότι οκαθένας έχει το δικό του κριτήριο γιατο ποια είναι καλά βιβλία. Τελευταία,αναθεώρησα. Έτσι κι αλλιώς, ο καθέναςέχει τις προτιμήσεις του. Άλλωστε, τηντελική επιλογή την έχει ο αναγνώστης,φτάνοντας στον πάγκο.

Ανρί Τρουαγιά,Παστερνάκ
μτφρ. Βάσω Μέντζου
Eκδόσεις Ολκός

Γιατί οΓάλλος ακαδημαϊκός στο τελευταίο τουβιβλίο κατάφερε να δώσει με τρόπο πυκνόαλλά σαφή και εύληπτο, όχι μόνο τηγοητευτική προσωπικότητα του ΜπορίςΠαστερνάκ αλλά και όλο το κλίμα τηςπροεπαναστατικής και της μετεπαναστατικήςΡωσίας.

Νίκος Θέμελης,Οι αλήθειες τωνάλλων
Eκδόσεις Κέδρος

Γιατί είναι ένα βιβλίο πουμε λογοτεχνικότητα προσεγγίζει έναδύσκολο θέμα: το πόσο εύκολα ακούμε τηνάλλη άποψη, δεχόμαστε την άλλη επιλογή.Το δικό του πλαίσιο είναι ιστορικό, στιςαρχές του 20ού αιώνα και μέχρι το 1958, αλλάη «αλήθεια» του μας ταλαιπωρεί μέχρισήμερα.

Μαρκ Φερό,Εξηγώντας τον 20ό αιώνα στον εγγονό μου
μτφρ. Γιάννης Καυκιάς
Εκδόσεις Πολύτροπον

Γιατί καταλαβαίνει κανείς με τρόποέγκυρο (από το στόμα του Μαρκ Φερόβγαίνουν οι απαντήσεις) τις σημαντικότερεςστιγμές στην ιστορία του 20ού αιώνα,ακόμα κι αν έχει τις απορίες (ή τα κενά)ενός σημερινού εφήβου. Και γιατί στέκεταιστα σημαντικότερα σημεία αυτού τουέντονου, βίαιου και δημιουργικού 20ούαιώνα.

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ο Ηλίθιος
μτφρ. Ελένη Μπακοπούλου
Εκδόσεις Ίνδικτος

Γιατί ποτέ δεν είναι αργά να διαβάζουμετα μεγάλα κλασικά κείμενα. Και γιατί οπρίγκιπας Μίσκιν είναι από τους πιογοητευτικούς μυθιστορηματικούς ήρωεςστην παγκόσμια λογοτεχνία.

Σταντάρ, Περί έρωτος
μτφρ. Έφη Κορομηλά
Εκδόσεις Πατάκη

Γιατίείναι κλασικό αλλά και σύγχρονο,γοητευτικό και ειλικρινές. Γιατί όλοιέχουμε ερωτευτεί και απογοητευτεί καιο Σταντάλ είναι ο κατάλληλος για νατακτοποιήσει τα πράγματα. Άλλωστε,κι εκείνος έπειτα από ερωτική απογοήτευσητο έγραψε.