Λένα Κιτσοπούλου

Λένα Κιτσοπούλου Facebook Twitter
Φωτό: Charlie Makkos
0
1 Σωτήρης Δημητρίου: Σαν το λίγο νερό
εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Ο καθένας μέσα στο καινούργιο μυθιστόρημα του Σ. Δημητρίου θα δει ένα κομμάτι του εαυτού του, θα θυμηθεί τι άφησε πίσω του για πάντα και θα καταλάβει ότι, μεγαλώνοντας, δεν συνειδητοποιεί τίποτα παρά μόνο την άγνοιά του για το ανεξήγητο θαύμα της ύπαρξής του. Είναι δώρο να υπάρχουν συγγραφείς που μας ξαναθυμίζουν ότι πετάμε με τα πόδια ριζωμένα στο χώμα, ότι τα φτερά μπορεί να τα έχουμε στη γλώσσα μας κι ότι αυτό που μισούμε το αγαπάμε.

2 Μάνος Χατζιδάκις, Τα σχόλια του Τρίτου
εκδόσεις Εξάντας

Είναι ένα διαχρονικό βιβλίο, στο οποίο πάντα μπορείς να ανατρέχεις για να ανακουφίζεσαι που δεν είσαι τρελός, όπως πολύ συχνά νομίζεις, γιατί, όπως γράφει και στο βιογραφικό του ο Μ. Χατζιδάκις: «Έγινα τόσο ομαλός έτσι που οι γύρω μου να φαίνονται όλοι ανώμαλοι». Αυτό το βιβλίο είναι ένα μάθημα ζωής όχι μόνο για όποιον γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά για όποιον θέλει πού και πού να αυτοαποκαλείται άνθρωπος.

3Η γυναίκα της Πάτρας, Γιώργος Χρονάς
Οδός Πανός, Σιγαρέτα

Πάτρας, Διηγείται μία παλιά πόρνη της Πάτρας και γράφει ο Γιώργος Χρονάς. Μία πολύ δυνατή αληθινή ιστορία και μία άγρια χειμαρρώδης γλώσσα που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Ένα βιβλίο που το διαβάζεις με μία ανάσα και μια τόσο ακατέργαστη βίαιη γλώσσα που γίνεται ώρες ώρες ποίηση.

4Κώστας Σαμαράς, Καταζητείται
εκδόσεις Κέδρος

Το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, μία αυτοβιογραφική ιστορία καταδιώξεων, αποδράσεων, φυλακών. Είναι ένα βιβλίο που άμα το έχεις διαβάσει νομίζεις ότι το έζησες κιόλας, ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι οι σπουδαίες προσωπικότητες είναι άνθρωποι άγνωστοι με μεγάλες ζωές, που ευτυχώς ποτέ δεν θα τους δούμε εξώφυλλα σε περιοδικά, ποτέ δεν θα γίνουν «διάσημοι».

5Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη
εκδόσεις Ianos

Περιέχει μία μεγάλη συλλογή τραγουδιών του Τσιτσάνη και κριτικό υπόμνημα με πληροφορίες για το κάθε τραγούδι. Και το προτείνω επειδή συννεφιασμένη Κυριακή έρχεται πάντα, αλλά μην απελπίζεσαι και δεν θα αργήσει και επειδή χωρίσαμε ένα δειλινό με δάκρυα στα μάτια κι επειδή τα μπερμπάντικα τα νιάτα γλέντησέ τα στα γεμάτα. Και επίσης, στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώθηκε ο Σαρκαφλιάς.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάριο Βάργκας Λιόσα

Το πίσω ράφι / «Το παλιοκόριτσο»: Το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Περουβιανού Νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα

O Μάριο Βάργκας Λιόσα αποτυπώνει την πρόσφατη ιστορία του Περού, αντιδιαστέλλοντάς την με την έκρηξη ιδεών και την επανάσταση των ηθών στη Δύση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
 ΤΡΙΤΗ 17/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ο Διονύσιος Σολωμός χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του

Βιβλία και Συγγραφείς / Ο Διονύσιος Σολωμός χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με την ιστορικό Κωνσταντίνα Ζάνου για το πώς η γεωπολιτική αλλάζει τους ανθρώπους αλλά και τις έννοιες, όπως η πατρίδα, το έθνος, η γλώσσα και τα σύνορα.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Νιαζί Κιζιλγιουρέκ

European LiFO / Νιαζί Κιζιλγιουρέκ: «Η Κύπρος δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική, είναι μια ανεξάρτητη κρατική οντότητα»

Ο πρώτος Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας μιλά για όλα στη LiFO με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Μια ιστορία βίας και μνησικακίας – η γένεση και η εξέλιξη της εθνοτικής διένεξης στην Κύπρο» (εκδ. Heteroτοπία).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΚΥΡΙΑΚΗ Η Φερνάντα Μελτσόρ, ένα βιβλίο ωμής βίας που προκαλεί ενθουσιώδεις αντιδράσεις σε όλη την υφήλιο και ένα μεθύσι στην Αθήνα

Βιβλίο / Φερνάντα Μελτσόρ: Η συγγραφέας του συγκλονιστικού βιβλίου «Η Εποχή των Τυφώνων» μιλά στη LiFO

Μία από τις σπουδαιότερες φωνές της νέας λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας (και υποψήφια για Μπούκερ 2022) σε μια συζήτηση κάτω από την Ακρόπολη για τη βία στο Μεξικό, τις γυναικοκτονίες (χωρίς τιμωρία) και τον φόβο του διαφορετικού σε μια πουριτανική κοινωνία ακραίας φτώχειας και διαφθοράς.
M. HULOT
Στίβεν Κινγκ «Περί συγγραφής»

Το πίσω ράφι / «Περί συγγραφής»: Ο οδηγός του Στίβεν Κινγκ προς φερέλπιδες πεζογράφους

«Αν θέλετε να γίνετε συγγραφέας, πρέπει πάνω απ’ όλα να κάνετε δύο πράγματα. Να διαβάζετε πολύ και να γράφετε πολύ. Δεν γνωρίζω κανέναν τρόπο να παρακάμψετε αυτά τα δύο».
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το Μπάουχαους στην Ελλάδα του ’30

Βιβλία και Συγγραφείς / Το Μπάουχαους στην Ελλάδα του ’30

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Ανδρέα Γιακουμακάτο για το εγχείρημα της Βαϊμάρης και του Ντεσάου που έφτασε πολύ νωρίς στην Ελλάδα και άφησε τη σφραγίδα του στο κτισμένο περιβάλλον της χώρας μας.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ 10/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ένα podcast για το παρόν: Μια χειρονομία για την Ουκρανία

Αναγνώσεις / Ένα podcast για το παρόν - Μια χειρονομία για την Ουκρανία

Ο ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ συλλέγει θραύσματα από σπουδαία κείμενα των Ιάκωβου Μάγιερ, Σπυρίδωνος Τρικούπη, Νικόλαου Κασομούλη, ντοκουμέντα από τις εκκλήσεις προς τη Διοίκηση για βοήθεια, μαρτυρίες αγωνιστών, αλλά -κυρίως- αποσπάσματα από το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού.
THE LIFO TEAM
ΤΡΙΤΗ Αντώνης Γεωργίου

Βιβλίο / Αντώνης Γεωργίου: «Η κυπριακή διάλεκτος είναι ο γλωσσικός μας πλούτος»

Ένας από πιο σημαντικούς συγγραφείς της Κύπρου γράφει ιστορίες απλών, καθημερινών ανθρώπων με μεγαλείο, τραγωδία και πάθος, αγνοημένες από την επίσημη ιστορία, και ο τολμηρός, παραληρηματικός του λόγος ξεπερνά τα σύνορα της χώρας του.
M. HULOT
ΔΕΥΤΕΡΑ 09/05- ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-«Ονειρεύτηκα τη Διδώ»: Γιατί το τελευταίο βιβλίο της Λένας Διβάνη βρίσκεται στην πρώτη θέση των ευπώλητων;

The Review / «Ονειρεύτηκα τη Διδώ»: Γιατί το τελευταίο βιβλίο της Λένας Διβάνη βρίσκεται στην πρώτη θέση των ευπώλητων;

Ο Χρήστος Παρίδης και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητούν για το τελευταίο βιβλίο της Λένας Διβάνη «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» και για τη μοναδική περίπτωση της Διδώς Σωτηρίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ