ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

Λένα Κιτσοπούλου

Λένα Κιτσοπούλου Facebook Twitter
Φωτό: Charlie Makkos
0
1 Σωτήρης Δημητρίου: Σαν το λίγο νερό
εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Ο καθένας μέσα στο καινούργιο μυθιστόρημα του Σ. Δημητρίου θα δει ένα κομμάτι του εαυτού του, θα θυμηθεί τι άφησε πίσω του για πάντα και θα καταλάβει ότι, μεγαλώνοντας, δεν συνειδητοποιεί τίποτα παρά μόνο την άγνοιά του για το ανεξήγητο θαύμα της ύπαρξής του. Είναι δώρο να υπάρχουν συγγραφείς που μας ξαναθυμίζουν ότι πετάμε με τα πόδια ριζωμένα στο χώμα, ότι τα φτερά μπορεί να τα έχουμε στη γλώσσα μας κι ότι αυτό που μισούμε το αγαπάμε.

2 Μάνος Χατζιδάκις, Τα σχόλια του Τρίτου
εκδόσεις Εξάντας

Είναι ένα διαχρονικό βιβλίο, στο οποίο πάντα μπορείς να ανατρέχεις για να ανακουφίζεσαι που δεν είσαι τρελός, όπως πολύ συχνά νομίζεις, γιατί, όπως γράφει και στο βιογραφικό του ο Μ. Χατζιδάκις: «Έγινα τόσο ομαλός έτσι που οι γύρω μου να φαίνονται όλοι ανώμαλοι». Αυτό το βιβλίο είναι ένα μάθημα ζωής όχι μόνο για όποιον γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά για όποιον θέλει πού και πού να αυτοαποκαλείται άνθρωπος.

3Η γυναίκα της Πάτρας, Γιώργος Χρονάς
Οδός Πανός, Σιγαρέτα

Πάτρας, Διηγείται μία παλιά πόρνη της Πάτρας και γράφει ο Γιώργος Χρονάς. Μία πολύ δυνατή αληθινή ιστορία και μία άγρια χειμαρρώδης γλώσσα που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Ένα βιβλίο που το διαβάζεις με μία ανάσα και μια τόσο ακατέργαστη βίαιη γλώσσα που γίνεται ώρες ώρες ποίηση.

4Κώστας Σαμαράς, Καταζητείται
εκδόσεις Κέδρος

Το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, μία αυτοβιογραφική ιστορία καταδιώξεων, αποδράσεων, φυλακών. Είναι ένα βιβλίο που άμα το έχεις διαβάσει νομίζεις ότι το έζησες κιόλας, ένα βιβλίο που αποδεικνύει ότι οι σπουδαίες προσωπικότητες είναι άνθρωποι άγνωστοι με μεγάλες ζωές, που ευτυχώς ποτέ δεν θα τους δούμε εξώφυλλα σε περιοδικά, ποτέ δεν θα γίνουν «διάσημοι».

5Ντίνος Χριστιανόπουλος, Ανθολογία τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη
εκδόσεις Ianos

Περιέχει μία μεγάλη συλλογή τραγουδιών του Τσιτσάνη και κριτικό υπόμνημα με πληροφορίες για το κάθε τραγούδι. Και το προτείνω επειδή συννεφιασμένη Κυριακή έρχεται πάντα, αλλά μην απελπίζεσαι και δεν θα αργήσει και επειδή χωρίσαμε ένα δειλινό με δάκρυα στα μάτια κι επειδή τα μπερμπάντικα τα νιάτα γλέντησέ τα στα γεμάτα. Και επίσης, στα Τρίκαλα στα δυο στενά, σκοτώθηκε ο Σαρκαφλιάς.

Βιβλίο
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτοί ήταν οι ιδρυτές της Σχολής Χιλλ

Βιβλίο / Σχολή Χιλλ: Ένα βιβλίο για το διάσημο σχολείο της Αθήνας

Οι ημερολογιακές καταγραφές της Φάννυ και του Τζων Χένρυ Χιλλ, ιδρυτών ενός από τα πιο παλιά εκπαιδευτήρια του ελληνικού κράτους: Η νέα κοινωνία της Αθήνας, η εκπαίδευση, οι ιδεολογικές και θρησκευτικές συγκρούσεις.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Χρήστος Βακαλόπουλος «Η γραμμή του ορίζοντος»

Το πίσω ράφι / «Η γραμμή του ορίζοντος»: Σαρκασμός και νοσταλγία στο καλύτερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου

Η εξερεύνηση μιας ψεύτικης ευημερίας, η σκιαγράφηση μιας Ελλάδας που έχει πάρει λάθος κατεύθυνση, και ένα βιβλίο που δεν χαρίζεται σε κανέναν και σε τίποτα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε σήμερα

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς έχει αλλάξει ο τρόπος που ταξιδεύουμε σήμερα

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης Πάρι Τσάρτα για τα ταξίδια, τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό με αφορμή το βιβλίο του «Τα ταξίδια της ζωής μας».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Μετάξι και Πορφύρα: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του υφάσματος

Βιβλίο / Μετάξι και Πορφύρα: Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του υφάσματος

Από τα αυτοκρατορικά εργαστήρια της Κωνσταντινούπολης μέχρι τα περίφημα μεταξωτά της Χίου, από την άνθηση της βυζαντινής μεταξουργίας μέχρι την πτώση της, μια εξερεύνηση των παραδόσεων στον κόσμο του βυζαντινού και μεταβυζαντινού υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Οι Έλληνες δεν γερνούν ποτέ

Βιβλίο / Οι Έλληνες δεν γερνούν ποτέ

Η Βερονίκ Μπουτόν-Μιγιό εξερευνά την τρίτη ηλικία στην ελληνική αρχαιότητα, ο Μιχάλης Αλμπάτης ενσωματώνει αριστουργηματικά το σεξ στο «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους» και η Ζέιντι Σμιθ ανατρέχει στο παρελθόν για να εξετάσει τον λαϊκισμό.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Διαβάζοντας (με τρόμο) αποσπάσματα από τη νέα βιογραφία του Ίλον Μασκ

Daily / Διαβάζοντας (με τρόμο) αποσπάσματα από τη νέα βιογραφία του Ίλον Μασκ

Όσο πιο πολύ διαβάζει κανείς για τον Μασκ, τόσο πιο πολύ νοσταλγεί τις εποχές του Ωνάση, του Αγά Χαν, του Ροκφέλερ και του Σκρουτζ Μακ Ντακ, πολύ πριν αναλάβουν τα ηνία οι σύγχρονοι τρισεκατομμυριούχοι τεχνο-σωτήρες του πλανήτη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Τσαρούχης και ο ομοερωτισμός στο έργο και στον λόγο του

Podcast / Ο Τσαρούχης και ο ομοερωτισμός στο έργο και στον λόγο του

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητά με τον Ευγένιο Ματθιόπουλο, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τον μεγάλο ζωγράφο, με αφορμή το βιβλίο του «Πέρα από την εγκράτεια και την απόλαυση: ο έρως που δημιουργεί τον κόσμο», μια έκδοση του Μουσείου Μπενάκη.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Λέοναρντ Κοέν: «Το αγαπημένο παιχνίδι»

Το πίσω ράφι / «Το αγαπημένο παιχνίδι»: Όταν ο Λέοναρντ Κοέν αναμετρήθηκε με την αυτοβιογραφία

Προτού αφοσιωθεί στο τραγούδι, ο Καναδός συνθέτης και τραγουδιστής δημοσίευσε έναν απολογισμό της μέχρι τότε ζωής του, εξιστορώντας την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικιώση του alter ego του, Λόρενς Μπρίβμαν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Κώστας Κωστής: «Δεν υπάρχει οργανισμός που να μη χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα κάθε εποχής»

Βιβλίο / Κώστας Κωστής: «Δεν υπάρχει οργανισμός που να μη χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα κάθε εποχής»

Ο νέος διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας δίνει την πρώτη του συνέντευξη στη LiFO, περιγράφοντας την πορεία προς την οποία θα οδεύσει το ΜΙΕΤ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ