1 Ρόμπερτ Μπέρτον, Η ανατομία τηςμελαγχολίας
Eκδόσεις Ηριδανός

Χρειάστηκε να περάσουνσχεδόν τετρακόσια χρόνια για ναμεταφραστεί στη γλώσσα μας αυτό τοθρυλικό βιβλίο. Και όμως διαβάζεται σαννα γράφτηκε από κάποιον εξαίρετοσυγκαιρινό μας. Όποιος αγαπά τον Μπόρχεςή του κόβει έστω και λίγο θα το λατρέψει.

2 KaiBird -Martin J.Sherwin, Ο Θρίαμβος και ητραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ
Eκδόσεις Τραυλός

Παρά τις διαδόσεις, έναλαμπρό μυαλό είναι έτσι και αλλιώς πιοσέξι από τον πιο καλοφτιαγμένο κώλο.Αλλά όταν μιλάμε για την περίπτωση του«πατέρα της ατομικής βόμβας» και άρατον «πατριάρχη» του πολιτισμού τηςπυρηνικής εποχής, της εποχής μας δηλαδήείτε το θέλουμε είτε όχι, τα πράγματαγίνονται ακόμη πιο συναρπαστικά. Ιδιοφυήςμεν αλλά και ψηλός, καλοφτιαγμένος, μεωραία μούτρα, μανιακός καπνιστής,παθιασμένος για την ποίηση, τα αρχαίαελληνικά, τις γυναίκες, τη ρωσικήλογοτεχνία, τα όμορφα ρούχα, ο Οπενχάιμερυπήρξε μια από τις σημαντικότερεςπροσωπικότητες του 20ού αιώνα,κυρίως γιατί δεν σταμάτησε στιγμή ναδιαδίδει τους κινδύνους που εγκυμονείη ανακάλυψή της πυρηνικής βόμβας. Ε,μετά απ' όλα αυτά, πώς να μην μπει στομάτι όλων και να θεωρηθεί επικίνδυνοςγια την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ; 

3Φιοντόρ Ντοστογιέφσκ, Ο Ηλίθιος
Eκδόσεις Ίνδικτος

Από μεγαλοφυΐα σεμεγαλοφυΐα. Ο Ηλίθιος είναι απαραίτητοςακόμη και σε μη αναγνώστες. Εδώ ως καιοι κλεφτές ματιές αποφέρουν κέρδος.

4Χρήστος Χρυσόπουλος, Η Λονδρέζικη μέρα τηςΛώρας Τζάκσον
Eκδόσεις Καστανιώτη

Να ένας συγγραφέας μεδικό του βλέμμα. Ο Χρυσόπουλος μαςπαραδίδει ένα απαιτητικό αλλά υποδειγματικόγια το είδος του μυθιστόρημα. Όμορφαφτιαγμένο, το βιβλίο αποκαλύπτει τηδύναμη των εκλεκτών συγγενειών. Ναδιαβαστεί παρακαλώ.

5Ηλίας Μαγκλίνης, Η Ανάκριση
Eκδόσεις Κέδρος

Ιδιαίτερο βιβλίο απόκάθε άποψη. Ο Μαγκλίνης γράφει καλήλογοτεχνία, για την ακρίβεια πολύ καλή,χωρίς να ξεμακραίνει από το μεγάλοκοινό, παρά τη τραχύτητα της ιστορίαςτου. Να διαβαστεί επίσης, παρακαλώ.