Κωνσταντίνος Τζαμιώτης

Κωνσταντίνος Τζαμιώτης Facebook Twitter
0
1 Ρόμπερτ Μπέρτον, Η ανατομία τηςμελαγχολίας
Eκδόσεις Ηριδανός

Χρειάστηκε να περάσουνσχεδόν τετρακόσια χρόνια για ναμεταφραστεί στη γλώσσα μας αυτό τοθρυλικό βιβλίο. Και όμως διαβάζεται σαννα γράφτηκε από κάποιον εξαίρετοσυγκαιρινό μας. Όποιος αγαπά τον Μπόρχεςή του κόβει έστω και λίγο θα το λατρέψει.

2 KaiBird -Martin J.Sherwin, Ο Θρίαμβος και ητραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ
Eκδόσεις Τραυλός

Παρά τις διαδόσεις, έναλαμπρό μυαλό είναι έτσι και αλλιώς πιοσέξι από τον πιο καλοφτιαγμένο κώλο.Αλλά όταν μιλάμε για την περίπτωση του«πατέρα της ατομικής βόμβας» και άρατον «πατριάρχη» του πολιτισμού τηςπυρηνικής εποχής, της εποχής μας δηλαδήείτε το θέλουμε είτε όχι, τα πράγματαγίνονται ακόμη πιο συναρπαστικά. Ιδιοφυήςμεν αλλά και ψηλός, καλοφτιαγμένος, μεωραία μούτρα, μανιακός καπνιστής,παθιασμένος για την ποίηση, τα αρχαίαελληνικά, τις γυναίκες, τη ρωσικήλογοτεχνία, τα όμορφα ρούχα, ο Οπενχάιμερυπήρξε μια από τις σημαντικότερεςπροσωπικότητες του 20ού αιώνα,κυρίως γιατί δεν σταμάτησε στιγμή ναδιαδίδει τους κινδύνους που εγκυμονείη ανακάλυψή της πυρηνικής βόμβας. Ε,μετά απ' όλα αυτά, πώς να μην μπει στομάτι όλων και να θεωρηθεί επικίνδυνοςγια την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ; 

3Φιοντόρ Ντοστογιέφσκ, Ο Ηλίθιος
Eκδόσεις Ίνδικτος

Από μεγαλοφυΐα σεμεγαλοφυΐα. Ο Ηλίθιος είναι απαραίτητοςακόμη και σε μη αναγνώστες. Εδώ ως καιοι κλεφτές ματιές αποφέρουν κέρδος.

4Χρήστος Χρυσόπουλος, Η Λονδρέζικη μέρα τηςΛώρας Τζάκσον
Eκδόσεις Καστανιώτη

Να ένας συγγραφέας μεδικό του βλέμμα. Ο Χρυσόπουλος μαςπαραδίδει ένα απαιτητικό αλλά υποδειγματικόγια το είδος του μυθιστόρημα. Όμορφαφτιαγμένο, το βιβλίο αποκαλύπτει τηδύναμη των εκλεκτών συγγενειών. Ναδιαβαστεί παρακαλώ.

5Ηλίας Μαγκλίνης, Η Ανάκριση
Eκδόσεις Κέδρος

Ιδιαίτερο βιβλίο απόκάθε άποψη. Ο Μαγκλίνης γράφει καλήλογοτεχνία, για την ακρίβεια πολύ καλή,χωρίς να ξεμακραίνει από το μεγάλοκοινό, παρά τη τραχύτητα της ιστορίαςτου. Να διαβαστεί επίσης, παρακαλώ.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Βιβλίο / Δημήτρης Τζιόβας: «Θέλουμε να ζούμε με μύθους και ένας από αυτούς είναι ότι έχουμε την ομορφότερη χώρα»

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, που τιμήθηκε με το φετινό Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μιλά στη LiFO για την εποχή μας, την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις συλλογικές αντιλήψεις και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Βιβλίο / Τι απέγινε η «χημική γενιά» των Ελλήνων ρέιβερ;

Μια «underground» συζήτηση με τον Λέανδρο Κυριακόπουλο περί ρέιβ, νέων τεχνολογιών και άλλων «δαιμονίων», με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου «Αναπαραστάσεις του ανοίκειου - νομαδισμός και αισθητική στην ρέιβ ψυχεδελική σκηνή» (εκδ. Νήσος).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΕΟΣΟΥΑ

Το πίσω ράφι / «Ρετροσπεκτίβα» του Α. Γεοσούα: Μπορεί ένα μυθιστόρημα ιδεών να σε κρατάει δέσμιο ως το τέλος;

Από τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ισραήλ, ο πρόσφατα χαμένος Αβραάμ Γεοσούα αφηγείται εδώ την ιστορία ενός εβδομηντάχρονου κινηματογραφιστή που κουβαλά ένα νεανικό αμάρτημα κι εξετάζει αναδρομικά τα πεπραγμένα του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Εμινέ Γεσίμ Μπεντλέκ / «Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να ξαναγράψουν τα βιβλία της Ιστορίας χωρίς μύθους»

Η πρώην επίκουρη καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Bingöl της Τουρκίας μιλά στη LiFO για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 - Τραύμα και φαντασιακές κοινότητες σε Ελλάδα και Τουρκία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
leonardo padura

Βιβλίο / Λεονάρδο Παδούρα: Η Κούβα πέρα από τα σύνορα

Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος Λεονάρδο Παδούρα στο πρόσφατο έργο του με τίτλο «Σαν σκόνη στον άνεμο» αναζητά την ταυτότητα της Κούβας του τότε και του σήμερα μέσα από τα όνειρα μιας παρέας νέων που έφτασαν να σκορπίζονται κι αυτοί σαν σκόνη στον άνεμο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 26/07 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-20 βιβλία που θα πάρω μαζί μου στις διακοπές

Βιβλία και Συγγραφείς / 20 βιβλία που θα πάρω μαζί μου στις διακοπές

Ο Νικος Μπακουνάκης επιλέγει και παρουσιάζει 20 βιβλία από την εκδοτική παραγωγή του 2022 για έξυπνες, διασκεδαστικές, συναρπαστικές, πρωτότυπες, αποκαλυπτικές και χρήσιμες καλοκαιρινές αναγνώσεις.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Η διεθνής αίγλη και το μεγαλείο του Καβάφη

Βιβλίο / Η διεθνής αίγλη και το μεγαλείο του Καβάφη

Η καθηγήτρια Συγκριτικής Γραμματολογίας του Πρίνστον και μεταφράστρια Κάρεν Έμεριχ μιλά για την περίπτωση του Αλεξανδρινού ποιητή με αφορμή τη συμμετοχή της στο φετινό International Cavafy Summer School που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σύντομη παρουσίαση ενός σπουδαίου βιβλίου για τις «ουσίες».

Κατερίνα Μάτσα / Σύντομη παρουσίαση ενός σπουδαίου βιβλίου για τις ουσίες

Το οδοιπορικό ενός νέου ανθρώπου στους δρόμους της εξάρτησης από ουσίες, γραμμένο από την αδελφή ενός εξαρτημένου, η οποία έζησε δίπλα του, προσπαθώντας όλα αυτά τα χρόνια να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ