«Οι λύκοι, έτσι κι έρθει η ώρα τους, προβάλλουν απ’ όλες τις μεριές και τα μάτια τους είναι στιλπνά και διεισδυτικά όσο τίποτα... Οι λύκοι όχι με τον καθιερωμένο φόρτο, όχι απαραιτήτως ως εχθροί, μα ως ενέχυρα της μνήμης – αυτής της στοργικής αγρύπνιας που σπάει κόκκαλα, και τη φοβούνται όσοι φοβούνται να υπάρξουν».

Ζ.Ζ.

 

 

Για 71 απογεύματα κάθε μέρα στις επτά και μισή το απόγευμα από τη συχνότητα του Τρίτου προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας (90,9) η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη διάβασε το 2012 αποσπάσματα από το εμβληματικό μυθιστόρημά της «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» ( 1993,εκδόσεις Καστανιώτη)

  

Η συγγραφέας είχε δηλώσει στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση: "Είχα μεγάλη αγωνία από πριν. Μου φαινόταν σχεδόν ακατόρθωτο να διαβάσω 667 σελίδες κλεισμένη σ’ ένα στούντιο, μ’ ένα μικρόφωνο μπροστά μου. Μα όταν ήρθε η ώρα για την πρώτη ηχογράφηση, κατάλαβα ότι πιο πολύ μας τρομάζει η σκέψη συνήθως, ο εαυτός μας από πριν, παρά η ίδια η πράξη. [...] Δύο εβδομάδες κράτησε η δική μου ανάγνωση, με Σάββατα και Κυριακές μέσα και κάμποσες ώρες δουλειά κάθε μέρα. Έβγαινα εξουθενωμένη από το στούντιο, σαν να έσκαβα, μα και ανάλαφρη. Όταν αισθάνεσαι πως πάει καλά κάτι, ακόμα και η κούραση σε αναζωογονεί."

 

Το εγχείρημα της ραδιοφωνικής μεταφοράς και σκηνοθεσίας του μυθιστορήματος, ανέλαβε ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Ευσταθίου. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα δύο μηνών (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2011), από τους τεχνικούς ήχου Γιάννη Λαμπρόπουλο και Θάνο Καλέα.

 

Όσοι δεν μπορούν να ακούσουν ζωντανά τα επεισόδια στο Τρίτο Πρόγραμμα (καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής) θα μπορούν να τα βρίσκουν αυτόνομα μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΤ και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 

 

 

Ακούστε ένα απόσπασμα