Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ

Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ Facebook Twitter
2

Μια δεκαετία κόντευε να συμπληρώσει ο David Bowie στις περιπέτειες του με διάφορα μουσικά σχήματα αλλά και ως σόλο καλλιτέχνης, όταν το 1972 κυκλοφόρησε το τέταρτο επίσημο προσωπικό του άλμπουμ, το περίφημο Ziggy Stardust (πλήρης τίτλος: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars) που τον καθιέρωσε ως κορυφαίο εκπρόσωπο του γκλαμ ροκ και έστρωσε τον δρόμο για μια από τις πιο ιδιοφυείς και συναρπαστικές καριέρες στη σύγχρονη μουσική κουλτούρα.

Το νέο graphic novel που έχει τίτλο Bowie: Stardust, Rayguns & Moorage Daydreams και αποτελεί δημιουργία των Michael Allred (εικονογράφηση) και Steve Horton (κείμενο), επιχειρεί να απεικονίσει αφηγηματικά αυτή ακριβώς την μετεωρική πορεία από τα πρώτα χρόνια του έφηβου David Jones στα πέριξ της ροκ σκηνής του Λονδίνου ως τη μεγάλη του επιτυχία με το επώνυμο με το οποίο έμελλε να γίνει διάσημος στην αιωνιότητα.

Ο Bowie φόρεσε τη μάσκα του εξωγήινου γκλαμ ροκ ημίθεου με τέτοια αυτοπεποίθηση ώστε υπερέβη κάθε κατηγοριοποίηση με τις σουρεαλιστικές, ψυχεδελικές, ανδρόγυνες, απόκοσμες διαστάσεις με τις οποίες επένδυσε τον εφήμερο όπως αποδείχτηκε αλλά πανίσχυρο σημειολογικά χαρακτήρα του Ziggy.

Η αφήγηση του κόμικ – στο οποίο περιλαμβάνονται και φανταστικοί διάλογοι ανάμεσα στον Bowie και το δημιούργημα του, τον «λεπρό Μεσσία από το διάστημα», Ziggy Stardust – φτάνει μέχρι την επόμενη περσόνα που θα οικειοποιείτο ο μέγας χαμαιλέοντας του ροκ: τον Thin White Duke του άλμπουμ "Station to Station" μερικά χρόνια μετά.

Ο Bowie φόρεσε τη μάσκα του εξωγήινου γκλαμ ροκ ημίθεου με τέτοια αυτοπεποίθηση ώστε υπερέβη κάθε κατηγοριοποίηση με τις σουρεαλιστικές, ψυχεδελικές, ανδρόγυνες, απόκοσμες διαστάσεις με τις οποίες επένδυσε τον εφήμερο όπως αποδείχτηκε αλλά πανίσχυρο σημειολογικά χαρακτήρα του Ziggy. Συνεπώς, μοιάζει ταιριαστό το γεγονός ότι την εικονογράφηση του βιβλίου ανέλαβε ο Michael Allred, ο οποίος είχε φέρει ως πέρας το αντιστοίχως ψυχεδελικό και σουρεαλιστικό όραμα του Neil Gaiman στη μεγαλειώδη σειρά κόμικς του "Sandman" με φόντο την αιωνίως νυχτερινή και απόκοσμη Gotham City του Batman και του Joker.

Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ Facebook Twitter

Ο ίδιος ο Neil Gaiman γράφει στην εισαγωγή της νέας δημιουργίας του πρώην συνεργάτη του: «Οι διάφορες ενσαρκώσεις του David Bowie αποτελούν από μόνες τους επιστημονική φαντασία. Το μόνο που μου έλειπε πάντα ήταν ένα κόμικ για τον Bowie και έτσι καθόμουν πού και πού και σχεδίαζα μόνος μου εικόνες εμπνευσμένες από το έργο του».

Τώρα πλέον υπάρχει και το κόμικ 160 σελίδων για τον Bowie και θα κυκλοφορήσει επίσημα από τις εκδόσεις Insight Comics στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ Facebook Twitter

Η ανάληψη του David Bowie ως Ziggy Stardust σε ένα νέο κόμικ Facebook Twitter

Βιβλίο
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Βιβλίο / Ο γενναιόδωρα οργισμένος Τζορτζ Όργουελ

Η έκδοση με τα κριτικά κείμενα του Τζορτζ Όργουελ για τη λογοτεχνία και την πολιτική με τον τίτλο «Ό,τι μου κάνει κέφι» μας φέρνει ενώπιον ενός τρομερά οξυδερκούς και ενίοτε γενναιόδωρα οργισμένου στοχαστή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μπρους Κλαρκ: «Οι μικρογειτονιές της Αθήνας και οι μικροκοινωνίες τους είναι από τα γοητευτικότερα στοιχεία αυτής της πόλης»

Βιβλίο / Μπρους Κλαρκ: «Τα μικρά χωριά της Αθήνας είναι το γοητευτικότερο στοιχείο της»

Οι αέναες αλλαγές της Αθήνας, η βρετανική μοναρχία αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία σε μια απολαυστική συζήτηση με έναν εκλεκτό δημοσιογράφο, συγγραφέα και διάπυρο φιλέλληνα με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του βιβλίου «Athens, City of Wisdom» (εκδ. Head of Zeus) και τη βράβευσή του από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
σταινμπεκ

Το πίσω ράφι / «Τα σταφύλια της οργής»: Το διαχρονικό magnum opus του Τζον Στάινμπεκ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ του 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΤΡΙΤΗ 20/09-«Το μυθιστόρημα της Φεράρας»: Ένα αδιαμφισβήτητο, πολύπτυχο αριστούργημα

Βιβλία και Συγγραφείς / «Το μυθιστόρημα της Φεράρας»: Ένα αδιαμφισβήτητο, πολύπτυχο αριστούργημα

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Γιώργο Κεντρωτή, καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το «Μυθιστόρημα της Φεράρας» του Ιταλού συγγραφέα Τζόρτζιο Μπασάνι, το οποίο μετέφρασε για τη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Βιβλίο / Ιστορίες περιθωρίου και σεξεργασίας στην Τρούμπα και τα Βούρλα

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Πισιμίση είναι μια ιστορική καταγραφή της «ιερής πορνείας» και των ανθρώπων που τη διαχειρίζονταν στις περιοχές του Πειραιά, με συγκλονιστικές αφηγήσεις και ντοκουμέντα.
M. HULOT
Πόρτα Μπολάνιο

Βιβλίο / Ο Ρομπέρτο Μπολάνιο στα πρώτα του βήματα

Στο απολαυστικό νουάρ «Συμβουλές από έναν μαθητή του Μόρρισον σε έναν φανατικό του Τζόυς - Ημερολόγιο Μπαρ», το πρώτο έργο που έγραψε ο Μπολάνιο μαζί με τον Α.Γκ. Πόρτα, είναι εμφανή όλα τα χαρακτηριστικά που καθόρισαν τη σπουδαία λογοτεχνία του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ