1Άυν Ραντ: Κοντά στον ουρανό, μτφρ. Έρη Κανδρή, εκδόσεις Ωκεανίδα, 2007

Γι' αυτό το βιβλίο, ο υπεύθυνος εκδόσεων είπε στους εκδότες του, όταν τους το πρότεινε:

«Αν αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για τον εκδοτικό σας οίκο, τότε εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον εκδοτικό σας οίκο». Το βιβλίο περιγράφει τη ζωή ενός νέου αρχιτέκτονα, ενός μεγάλου ιδεαλιστή, που αρνείται να συμβιβάσει την τέχνη και την αισθητική του, όσα εμπόδια κι αν κληθεί να αντιμετωπίσει. Κυρίως, όμως, είναι ένα υπέροχο κείμενο που σε παρασύρει και σε προβληματίζει - ένα βιβλίο που λυπάμαι που δεν το διάβασα νωρίτερα στη ζωή μου.

2Πασκάλ Μπρυκνέρ: Η αέναη ευφορία, Δοκίμιο για το καθήκον της ευτυχίας, μτφρ. Λόισκα Αβαγιανού, εκδόσεις Αστάρτη, 2001

Η σύγχρονη ιδεολογία της ευτυχίας είναι ότι η ευτυχία δεν είναι δικαίωμα. Η ευτυχία είναι καθήκον και η δυστυχία είναι προσωπική αποτυχία. Και για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να καταναλώνουμε διαρκώς, προκειμένου να μη νιώθουμε στέρηση. Σήμερα, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, το δοκίμιο του Μπρυκνέρ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και μας καλεί να σκεφτούμε την ευτυχία πέρα από την κατανάλωση, βρίσκοντας έτσι το πραγματικό της νόημα.

3Λοράν Γκοντέ: Η πύλη της κόλασης, μτφρ. Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη, εκδόσεις Μεταίχμιο, 2009

Φέτος, ξαναβρήκα με ευχαρίστηση τον Γάλλο συγγραφέα του Κάτω από τον ήλιο του νότου και του Ελντοράντο σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, που περιγράφει την κάθοδο ενός πατέρα στον Άδη για να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του γιου του και να τον ξαναφέρει στη ζωή. Κυρίως, όμως, μιλάει για το πένθος και τον πόνο αυτών που μένουν πίσω. Και κατά πόσο η εκδίκηση μπορεί να σε λυτρώσει από τον πόνο αυτό.

4Πάμπλο Νερούδα: Ερωτικά Ποιήματα, μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα, εκδόσεις Πατάκης, 2009

Δεκαεννέα ερωτικά ποιήματα του «μεγαλύτερου ποιητή του 20ού αιώνα», όπως τον χαρακτήρισε ο Μάρκες, γραμμένα ως επί το πλείστον στο Κάπρι, στην αγκαλιά της αγαπημένης του Ματίλδε Ουρρούτια. Μια ιδιαιτέρως όμορφη δίγλωσση έκδοση, καλαίσθητη και έξοχα μεταφρασμένη. Είναι στο σύνολό της ένα μικρό διαμαντάκι, που με χαρά έχω προσθέσει φέτος στη βιβλιοθήκη μου.

5Εδουάρδο Γκαλεάνο: Καθρέφτες, μτφρ. Ισμήνη Κανσή, εκδόσεις Πάπυρος, 2009

Εξακόσια αφηγήματα για την ομορφιά, τη ρύπανση, την εργασία, την πρώτη ταβέρνα, την μπίρα, τον πόλεμο, το μετάξι, τις Μεξικάνες, τις Αιγύπτιες, τις Εβραίες, τις Ινδές, τις Κινέζες, τις Ελληνίδες, τις αμαζόνες, τη μουσική, τη βροχή, τον ρατσισμό, τον Όμηρο, την Κλεοπάτρα, τον Άγιο Βασίλη, τον Μωάμεθ, τον Μάρκο Πόλο, τη ζάχαρη, το κουκλοθέατρο, το τανγκό, το πρώτο πιρούνι, τον Μαραντόνα, την Μπάρμπι, τον Ρόμποκοπ... Από τη δημιουργία του σύμπαντος ως τις μέρες μας, αυτή είναι μία ιστορία του κόσμου διαφορετική από όλες τις άλλες.