70 νέα βιβλία για τις διακοπές

0

Γιώργος Πλειός

Παραποιημένες ειδήσεις

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 510

Ο καθηγητής Γιώργος Πλειός διαχωρίζει τις παραποιημένες ειδήσεις από τις ψεύτικες, εξετάζει τη δομή τους, αναλύει, και μέσα από παραδείγματα, τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους πραγματικά γεγονότα παραποιούνται για λόγους προπαγάνδας και φωτίζει σε βάθος τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή έκρηξη του φαινομένου.  

William Faulkner

Αβεσσαλώμ! Αβεσσαλώμ!

Μτφρ.: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 531

Την ίδια στιγμή που αφηγείται μια σπαρακτική ιστορία, το μυθιστόρημα του Faulkner αποτελεί και έναν διαυγή στοχασμό: πώς μπορούμε να μάθουμε μια ιστορία; Πότε μια ιστορία είναι πλήρης; Τι είναι η Αλήθεια και τι η αλήθεια του καθενός μας;

Clemens J. Setz

Η παρηγοριά των στρογγυλών πραγμάτων

Μτφρ.: Χρήστος Αστερίου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 413

Ένας νεαρός ερωτεύεται μια τυφλή γυναίκα που οι τοίχοι του σπιτιού της είναι καλυμμένοι με βωμολοχίες, κάτι που η ίδια αγνοεί. Μια οικογένεια δέχεται την επίσκεψη ενός οπλισμένου άνδρα που ισχυρίζεται ότι είχε μεγαλώσει στο σπίτι της. Ένας στρατιώτης στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακαλύπτει στον ουρανό έναν φριχτό αστερισμό. Δέντρα κινούνται «σαν καμηλοπαρδάλεις που ονειρεύονται».

Nicolas Chevassus-au-Louis

Απάτες στα εργαστήρια

Μτφρ.: Κατερίνα Γούλα

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 295

Με απολαυστική ευστροφία αλλά και διάθεση να στηλιτεύσει, η έκθεση αυτή περιγράφει λεπτομερώς τις συνθήκες που επέτρεψαν στα επιστημονικά πρότυπα να κατακρημνιστούν. Φέρνει στο φως τις έντονες κοινωνικές πιέσεις που οδηγούν στην απάτη, τεκμηριώνει τον ανεξίτηλο αντίκτυπο που έχει αφήσει στην επιστημονική κοινότητα και υπογραμμίζει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη μείωση της έκτασης των αθέμιτων επιστημονικών συμπεριφορών στο μέλλον.

Ανδρέας Κ. Παπανικολάου

Μυστική γνώση

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 267

Ο Ανδρέας Παπανικολάου, ένας παγκοσμίως γνωστός νευροεπιστήμονας, προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές φιλοσοφικές και θεολογικές ερμηνείες των μυστικών φαινομένων και, προσεγγίζοντας επιστημονικά τις σχετικές μαρτυρίες και τα αποτελέσματα πειραμάτων, επισημαίνει τα κοινά στοιχεία των μυστικών εμπειριών, εξετάζοντας εάν πρόκειται για υποκειμενικές κατασκευές. 

Sigrid Nunez

Ο φίλος

Μτφρ.: Γιώργος Λαμπράκος

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 245

Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του καλύτερου φίλου της και μέντορά της, μια συγγραφέας κληρονομεί τον αγαπημένο του σκύλο. Τραυματισμένος από την εξαφάνιση του αφεντικού του, ο σκύλος κάνει και τη δική της θλίψη ακόμα μεγαλύτερη. Η συμπεριφορά της αλλάζει, οι φίλοι της ανησυχούν. Εκείνη δένεται περισσότερο με το θλιμμένο ζώο και του αφοσιώνεται, προσπαθεί μάλιστα να κατανοήσει τα συναισθήματά του. 

Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Μτφρ.: Νικόλαος Κ. Παπαδάκης

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 368

Η πορεία της ζωής του Γιάννη είναι τόσο μοναδική όσο και ο ίδιος. Με πρωτοφανή σωματικά χαρακτηριστικά και αστείρευτο μπασκετικό ταλέντο, αφήνει πίσω τους αντιπάλους με την ίδια ταχύτητα που στο παρελθόν έτρεχε για να βοηθήσει την οικογένειά του να βιοποριστεί. Πανίσχυρος και δυναμικός, είναι ήδη θρύλος.

Vanessa Lillie

Για κάποιο λόγο

Μτφρ.: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 408

Όταν το πορτοφόλι της Τζουλς Γουόρδινγκτον-Σμιθ ανακαλύπτεται δίπλα σε ένα πτώμα, η ίδια καθίσταται η βασική ύποπτη για τον φόνο. Κινδυνεύει πλέον να χάσει τα πάντα. Σίγουρη για την αθωότητά της, αγωνίζεται απεγνωσμένα να καθαρίσει το όνομά της. Ήταν πολύ μεθυσμένη, όταν έλαβε χώρα ο φόνος, και δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη. 

Γουόρντ Φράνσγουορθ

Μαθητευόμενος στωικός

Μτφρ.: Ουρανία Τουτουντζή

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 488

Δες πιο καθαρά, ζήσε πιο σοφά και υπόμενε τα βάρη τούτης της ζωής με μεγαλύτερη ευκολία: αυτές είναι οι σπουδαιότερες επισημάνσεις των στωικών, με τα δικά τους λόγια. Μέσα σε δώδεκα μαθήματα, ο Γουόρντ Φάρνσγουορθ παρουσιάζει συστηματικά την ουσία της στωικής φιλοσοφίας, προσθέτοντας σχόλια που είναι ξεκάθαρα και περιεκτικά. 

Jane Harper

Αυτοί που επέζησαν

Μτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 448

Η ζωή του Κίρεν Έλιοτ μέσα σε μια μέρα άλλαξε για πάντα, από μια απερισκεψία με ολέθριες συνέπειες. Η ενοχή που ακόμα τον κατατρύχει αναδύεται στη διάρκεια μιας οικογενειακής επίσκεψης στη μικρή παραθαλάσσια κοινότητα που κάποτε αποκαλούσε σπίτι του.

70 νέα βιβλία για τις διακοπές Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO

Χρήστος Αρμάντο Γκέζος

Χάθηκε βελόνι

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 320

Ένας άντρας που περνάει τη ζωή του στην άκρη του λόφου, στιγματισμένος από τη μοίρα. Μια μητέρα που αφιερώνεται στην οικογένειά της, η ιστορία της οποίας είναι γεμάτη αντιξοότητες. Ένας γιος που ψάχνει τον μικρό του αδερφό στην άλλη άκρη του κόσμου. Ένα πολυστρωματικό μυθιστόρημα που ξεκινάει από την Αλβανία των αρχών του προηγούμενου αιώνα και καταλήγει στην καρδιά της αμερικανικής ηπείρου.

Douglas Stuart

Σάγκι Μπέιν

Μτφρ.: Σταυρούλα Αργυροπούλου

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 528

Μια βαθιά συγκινητική ιστορία για τον εθισμό, τη φτώχεια και τη σεξουαλικότητα, μα πάνω από όλα μια ιστορία για την αγάπη. Ο Douglas Stuart, με γραφή ωμή αλλά και τρυφερή, μιλά για την ανέχεια, τις καταχρήσεις και τις διαλυμένες οικογένειες. Μέσα από το σκοτάδι όμως μας φανερώνει το φως, την αφοσίωση και τελικά την ελπίδα.

Leila Slimani

Η χώρα των άλλων

Μτφρ.: Κλαιρ Νεβέ, Μανώλης Πιμπλής

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 416

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Leϊla Slimani με το πολυμεταφρασμένο νέο της μυθιστόρημα μας μεταφέρει σε έναν κόσμο που εξεγείρεται, σε μια κοινωνία που αλλάζει. Στήνει την τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής, μιας ολόκληρης χώρας, όπου όλοι μοιάζουν να ζουν σε μια χώρα των άλλων – ιδίως οι γυναίκες που ζουν μονίμως στη χώρα των αντρών. 

Olivia Manning

Η τριλογία του Λεβάντε

Μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 864

Η Manning, με την ίδια κοφτερή ματιά στην οποία οφείλει η Βαλκανική Τριλογία τους αφοσιωμένους αναγνώστες της, μας παραδίδει το χρονικό μιας ολόκληρης εποχής, του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στο Κάιρο, όπου μπλέκονται το προσωπικό και το συλλογικό, το χάος και η ηρεμία, ο πόλεμος και η ειρήνη.

Δημήτρης Σίμος

Ο θάνατος του Οδυσσέα

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 456

Ένας άντρας απειλεί να πηδήξει από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου, όταν φτάνει για τη διαπραγμάτευση ο αστυνόμος Καπετάνος. Ένα ταριχευμένο τσακάλι ανακαλύπτεται στην ντουλάπα του, ενώ η αντιτρομοκρατική φτάνει στην Εύβοια. Εθνικιστικά στοιχεία στα σώματα ασφαλείας, το κυνήγι ενός δολοφόνου που αφήνει για σημάδι ένα βαλσαμωμένο ζώο και μια θεωρία συνωμοσίας που κανείς δεν θέλει να επαληθευτεί… 

Αλέξης Πανσέληνος

Ο Κουτσός Άγγελος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 488

Αθήνα 1943. Ένας ντετέκτιβ, Ελληνοαμερικανός, βρίσκεται στην Ελλάδα, κυνηγημένος από τους εχθρούς του, ενώ κάποιος του αναθέτει την προστασία ενός κοντραμπασίστα της όπερας. Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, θα συναντήσει πλάσματα φτιαγμένα από τα υλικά του πόνου και της επιβίωσης. Μήπως για να σωθεί η ψυχή ενός τόπου πρέπει να επιζήσουν και η αρετή και ο πειρασμός;

Μαρία Γενητσαρέλη Γκίκα

Ένας έρωτας γεννιέται στις φλόγες του πολέμου

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 404

Στο παρόν βιβλίο περιέχονται πενήντα έξι πολύτιμες επιστολές των γονιών της συγγραφέως, του Λόη Γενητσαρέλη και της Ιωάννας Σούλη, που αντάλλαξαν μέσα στη λαίλαπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ερωτική αλληλογραφία, που ξεκίνησε στο Μέτωπο της Αλβανίας και συνεχίστηκε στα τέσσερα και πλέον χρόνια της προσφυγιάς. 

Rainer Maria Rilke

Το βιβλίο των ωρών

Μτφρ.: Αθανάσιος Δημ. Οικονόμου 

Εκδόσεις Αρμός

Σελ.: 262

Το «Ωρολόγιον» είναι υφασμένο από μοναξιά, τρίσβαθη γαλήνη, υπομονή, πόθο για το Μεγάλο (das Grosse) και το απόκρημνο, δύσκολο πέσιμο και ανόρθωση, υπακοή στην παραγωγική ώρα και ευγνωμοσύνη, καθώς είναι πλημμυρισμένο από τις αναστάσιμες καμπάνες και τις κατανυκτικές εικόνες της Ρωσίας. Παρέμεινε για όλη του τη ζωή το μέγιστο και ανυπέρβλητο έργο του Rilke. 

 

Σάρα Πιρς

Το σανατόριο

Μτφρ.: Nεκτάριος Καλαϊτζής

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 448

Η ντετέκτιβ Έλιν Γουόρνερ λαμβάνει μια πρόσκληση από τον αποξενωμένο αδελφό της να γιορτάσουν τον πρόσφατο αρραβώνα του σε ένα χειμερινό θέρετρο. Φτάνοντας όμως εκεί, εν μέσω μιας απειλητικής χιονοθύελλας, αμέσως νιώθει νευρικότητα. Το επόμενο πρωί, η αρραβωνιαστικιά του έχει εξαφανιστεί. Οι ένοικοι του ξενοδοχείου αρχίζουν να πανικοβάλλονται.

Αmanda Gorman

Ο λόφος που ανεβαίνουμε

Μτφρ.: MC Yinka, Μυρσίνη Γκανά

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 48

Απαγγέλλοντας το ποίημά της «Ο λόφος που ανεβαίνουμε» στην ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η Αφροαμερικανή Γκόρμαν απηύθυνε ένα οικουμενικό κάλεσμα για ένα φωτεινότερο, γενναίο μέλλον. Η ανά χείρας έκδοση αποτυπώνει ακριβώς αυτήν τη στιγμή, που η φωνή μιας νεαρής ποιήτριας μάς προσφέρει κουράγιο, παρηγοριά αλλά και έμπνευση για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο.

70 νέα βιβλία για τις διακοπές Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO

Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Άγιες Ψυχές

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 576

Ο Νικόλας, η Δέσπω, ο Στέφανος, η Αργυρώ, ο Σίμος, ο μικρός λαός τούτου δω του μυθιστορήματος, μορφές και ψυχές της Επανάστασης, παλεύουν θεριεμένα για τ’ άπιαστο όνειρο και δοκιμάζονται σκληρά απ’ την ανθρώπινη μοίρα. Ζυμώνονται με τη φωτιά και το μπαρούτι, πολεμούν, αγαπούν, θρηνούν, πονούν. Μα, επιτέλους, ανασαίνουν λεύτερα.

Anders Ericsson & Robert Pool

Κορυφή

Μτφρ.: Ντόρα Δαρβίρη

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 400

Οι περισσότεροι αθλητές δεν γεννιούνται με κάποιο φυσικό πλεονέκτημα. Τρεις κορυφαίες σκακίστριες ήταν αδελφές και η επιτυχία τους σχεδιάστηκε από τους γονείς τους πριν καν γεννηθούν. Ο Άντερς Έρικσον και ο Ρόμπερτ Πουλ έχουν περάσει τριάντα χρόνια μελετώντας ιδιοφυΐες, αστέρια του αθλητισμού και παιδιά-θαύματα στη μουσική. Το αξιοσημείωτο εύρημά τους δείχνει ότι η επιτυχία απλώς προϋποθέτει το κατάλληλο είδος εξάσκησης. Εδώ δίνουν σημαντικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βάλουμε στόχους, να δεχτούμε καθοδήγηση και να κινητοποιήσουμε τον εαυτό μας. 

Έρικ Γουάινερ

Το εξπρές της φιλοσοφίας

Μτφρ.: Έλλη Συλογίδου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 472

Ο πολύ επιτυχημένος συγγραφέας Έρικ Γουάινερ ξεκινά ένα ευφάνταστο πνευματικό ταξίδι, ακολουθώντας τα βήματα των μεγαλύτερων διανοητών της Ιστορίας, προκειμένου να μας δείξει πώς καθένας από αυτούς μπορεί να μας βοηθήσει τόσο πρακτικά όσο και διανοητικά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας.

Μπλάνκα Λιπίνσκα

365 μέρες

Μτφρ.: Ούρσουλα Χόπκο

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 376

Το πρώτο μέρος της τριλογίας που θα σας κλέψει την καρδιά. Κατά τη διάρκεια των διακοπών της, η Λάουρα πέφτει θύμα απαγωγής από έναν γοητευτικό Σικελό μαφιόζο, που θα την κρατήσει αιχμάλωτη στην έπαυλή του για 365 μέρες, διάστημα κατά το οποίο θα προσπαθήσει να κερδίσει την καρδιά της.  

Phil Jackson

Έντεκα Δαχτυλίδια

Μτφρ.: Νίκος Παπαδογιάννης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 344

Στο βιβλίο αυτό ο Τζάκσον αποκαλύπτει πώς έμαθε τα μυστικά της ενσυνείδησης και του ομαδικού πνεύματος, πώς ενέπνευσε θρυλικούς παίκτες, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο Σακίλ Ο’Νιλ και ο Κόμπι Μπράιαντ, και πώς έστησε πετυχημένες ομάδες, κάνοντας τους παίκτες του να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να λειτουργούν με απόλυτο συγχρονισμό. 

Graham Moore

Ένσταση

Μτφρ.: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 408

Η δεκαπεντάχρονη Τζέσικα Σίλβερ, πλούσια κληρονόµος, εξαφανίζεται. Ως κύριος ύποπτος συλλαµβάνεται ο 25χρονος Αφροαµερικανός καθηγητής της, Μπόµπι Νοκ. Φαίνεται να είναι µια «κλεισµένη» υπόθεση για τον εισαγγελέα, όµως η Μάγια Σιλ, µια νεαρή ένορκος σίγουρη για την αθωότητά του, πείθει τους ενόρκους να ψηφίσουν «αθώος», απόφαση που θα αλλάξει τη ζωή όλων τους για πάντα. 

Stephen King

Μίζερι

Μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου 

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 408

Ένας διάσημος συγγραφέας κρατείται όμηρος από την μεγαλύτερη θαυμάστριά του, εξαιτίας της εμμονής της με μια μυθιστορηματική ηρωίδα που εκείνος αποφάσισε να «σκοτώσει». Σε αυτό το βιβλίο στηρίχτηκε η ομώνυμη ταινία του 1990, που χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Κάθι Μπέιτς. 

Τζορτζ Όργουελ

Η φάρμα των ζώων

Μτφρ.: Ανδρέας Παππάς

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 208

Τα ζώα μιας φάρμας αντιδρούν στην κακομεταχείριση και προχωρούν σε κατάληψη του αγροκτήματος, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν έναν παράδεισο δικαιοσύνης, προόδου και ισότητας. Έτσι ξεκινά η διασημότερη πολιτική αλληγορία του εικοστού αιώνα, η οποία περιγράφει την ιστορία μιας επανάστασης ενάντια στην τυραννία, που πήγε στραβά – και οδήγησε σε ένα άθλιο και τρομακτικό, ολοκληρωτικό καθεστώς. 

Χέρμαν Μέλβιλ

Ο μεγάλος απατεώνας

Μτφρ.: Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος 

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 504

Για πρώτη φορά στα ελληνικά, ένα μυθιστόρημα για τις περσόνες που υιοθετούν οι άνθρωποι, κατασκευάζοντας, κατά περίσταση, την ταυτότητα που επιλέγουν. Μια πολυεπίπεδη κατεδαφιστική σάτιρα της αμερικανικής κοινωνίας από την αριστοτεχνική πένα του συγγραφέα του Μόμπι Ντικ τη δεκαετία πριν από το ξέσπασμα του Αμερικανικού Εμφυλίου. 

Ρόζα Βεντρέλλα

Ιστορία μιας καθωσπρέπει οικογένειας

Μτφρ.: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 384

Μια συναρπαστική οικογενειακή ιστορία για τα όρια της αφοσίωσης, τη δύναµη της φιλίας και του έρωτα, για τη διαχωριστική γραµµή ανάµεσα στη ζωή που έχουµε και στη βούληση να παλέψουµε για µια καλύτερη ζωή. 

70 νέα βιβλία για τις διακοπές Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO

Ορχάν Παμούκ

Το μαύρο βιβλίο

Μτφρ.: Στέλλα Βρεττού

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 696

«Επειδή το Μαύρο βιβλίο ξεκινά από την παιδική µου ηλικία, εκεί όπου έζησα το µεγαλύτερο µέρος της ζωής µου, και διηγείται τις περιπέτειες ενός ήρωα συνοµηλίκου µου, όπως είναι φυσικό, µε έχουν πολλές φορές ρωτήσει: “Πόσο Γκαλίπ είσαι;”(…) Έγινα συγγραφέας επειδή δεν είχα τη δική του δύναµη για όλα αυτά».

Μπιλ Φρανσουά

Η ευφράδεια της σαρδέλας

Μτφρ.: Νίκη Καρακίτσου-Dougé

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 248

Μύθοι, ιστορίες και επιστηµονικές ανακαλύψεις σε µια ονειρική καταβύθιση στον αθέατο υποβρύχιο κόσµο που προκαλεί θαυµασµό και σεβασµό. Φωτισµένο από τις φθορίζουσες µέδουσες µε τα αόρατα χρώµατα, το βιβλίο αυτό είναι µια κατάδυση στα βάθη της επιστήµης και της Ιστορίας, µε τρόπο που δείχνει πως οι µύθοι συχνά είναι πιο πειστικοί από την απίστευτη πραγµατικότητα.

Frank Μ. Snowden

Επιδημίες και κοινωνία

Μτφρ.: Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 704

Διεξοδική διερεύνηση του αντίκτυπου των επιδημικών νόσων, το βιβλίο αυτό, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική τον Δεκέμβριο του 2019, αποκαλύπτει με ποιους τρόπους αυτές οι νόσοι όχι μόνο επηρέασαν την ιατρική επιστήμη και τη δημόσια υγεία, αλλά μεταμόρφωσαν επίσης τις τέχνες, τη θρησκεία, την ιστορία των ιδεών και τον πόλεμο. 

Heddi Goodrich

Χαμένοι στη Νάπολη

Μτφρ.: Δήμητρα Δότση

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 536

Μια διπλή ιστορία αγάπης: για την πόλη και για έναν νεαρό άντρα. Δυο νέοι στέκονται απέναντι στον κόσμο, έτοιμοι να ανοιχτούν σε κάθε εμπειρία, να απολαύσουν κάθε χαρά, να εκτεθούν σε κάθε πληγή. 

Sebastian Faulks

Ο ήχος των πουλιών

Μτφρ.: Δημήτρης Καλοκύρης

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σελ.: 678

O Ήχος των πουλιών είναι ένα μυθιστόρημα με συντριπτική συναισθηματική δύναμη, μια ιστορία αγάπης, θανάτου, έρωτα και επιβίωσης. Μια οικογενειακή σάγκα που εμπνεύστηκε ο Βρετανός Sebastian Faulks προκειμένου να φωτίσει τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις των βετεράνων του A’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Parker Bilal

Σκοτεινοί δρόμοι του Καΐρου

Μτφρ.: Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκδόσεις στερέωμα

Σελ.: 456

Ο πρώην αστυνομικός επιθεωρητής Μακάνα, εξόριστος από την πατρίδα του το Σουδάν, ζει σε μια ξεχαρβαλωμένη φελούκα του Νείλου, στο Κάιρο, βγάζοντας με κόπο τα προς το ζην σαν ιδιωτικός ερευνητής. Όταν τον προσλαμβάνει ο διαβόητος και πανίσχυρος Σάαντ Χάναφι, βρίσκεται απότομα σ’ έναν επικίνδυνο και αστραφτερό κόσμο. 

Θεόδωρος Λιμήτσιος

Μαρουσώ

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 280

Η ιστορία της Μαρουσώς ξεκινάει από τη γοητευτική Καππαδοκία περνάει από την πολύβουη Κωνσταντινούπολη και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο, για να φτάσει έως τα βουνά της Πίνδου. Μια ιστορία καθηλωτική, γεμάτη ανατροπές, αγωνία και αληθινό συναίσθημα που μας μεταφέρει σε χαμένες πατρίδες, αλλά και χαμένες νοσταλγικές εποχές.

Tina Turner

Η ευτυχία είσαι εσύ: Ένας οδηγός για να αλλάξεις τη ζωή σου

Εκδόσεις Πεδίο

Σελ.: 280

Η γνωστή τραγουδίστρια χαρτογραφεί έναν οδηγό ζωής για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις μεγαλύτερες δυσκολίες και να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας. Φωτεινό παράδειγμα μιας γυναίκας που μπορεί να γεννήσει ελπίδα από το τίποτα, να υπερβεί τα εμπόδια και να κατακτήσει την κορυφή και την ευτυχία που διαρκεί.

Marie Robert

Το ταξίδι της Πηνελόπης

Μτφρ.: Γιάννα Σκαρβέλη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 

Σελ.: 320

Από το νέο συγγραφικό αστέρι της Γαλλίας, ένα υπέροχο μυθιστόρημα με ηρωίδα μια μυθική και συνάμα σύγχρονη Πηνελόπη, μια νέα γυναίκα αποφασισμένη να ανακαλύψει το νόημα της ζωής, ξεκινώντας μια μοναδική περιπέτεια με αφετηρία την Ελλάδα, τη χώρα του μύθου και του ονείρου, τη γενέτειρα της φιλοσοφίας.

Μαρίνα Πετροπούλου

Παράθυρο ανοιχτό

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 

Σελ.: 320

Ένα γοητευτικό μυθιστόρημα, μια καθηλωτική αφήγηση που περιστρέφεται γύρω από διαχρονικά θέματα, όπως είναι η ανεκτίμητη αξία της φιλίας, η φρεσκάδα της νεανικής σκέψης, η σοφία της ωριμότητας, οι συμπληγάδες του έρωτα και η αέναη αναζήτηση της ευτυχίας.

70 νέα βιβλία για τις διακοπές Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO


Louise Glück

Πιστή και ενάρετη νύχτα

Μτφρ.: Χάρης Βλαβιανός, Δήμητρα Κωτούλα

Εκδόσεις στερέωμα

Σελ.: 184

Μια εξομολογητική, βαθιά προσωπική και ταυτόχρονα καθολική διαπραγμάτευση της απώλειας και του πένθους σε όλες τις μορφές τους. Η ποιητική συλλογή Πιστή και ενάρετη νύχτα απέσπασε το National Book Award 2014. Για το σύνολο του έργου της η ποιήτρια βραβεύτηκε το 2020 με Νόμπελ.

Jenny Offill

Καιρός

Μτφρ.: Κατερίνα Σχινά

Εκδόσεις στερέωμα

Σελ.: 192

Αντλώντας από την οικολογία ως τη μυστικιστική θεολογία και από την ψυχολογία ως την πολιτική και τον ακτιβισμό, η Τζένι Όφιλ δίνει ένα εξαιρετικά σύγχρονο μυθιστόρημα έξυπνο, λυρικό, γραμμένο με βαθιά ενσυναίσθηση και ωμό χιούμορ.

Γιώργος Μητάς

Τα δυο δώρα

Εκδόσεις στερέωμα

Σελ.: 120

Μια ιστορία για το πόσο μπορεί να καθορίσει η ζωή του σώματός μας τις επιλογές, τη δημιουργικότητα, τον ερωτισμό μας. Μια ιστορία για την πληγή της ανεπίδοτης αγάπης, για το χάσμα που ανοίγει ο ερωτικός σεισμός, αλλά και για τη μετουσίωση της οδύνης στα άνθη που θα το γεμίσουν.

Xavier de Moulins

Ο γατούλης πέθανε

Μτφρ.: Μαρία Παπαδήμα

Εκδόσεις στερέωμα

Σελ.: 112

Στο άμεσο, απλό, συγκινημένο και συγκινητικό βιβλίο του Ντε Μουλέν μια οικογένεια που πενθεί τον θάνατο του γατούλη της ανακαλύπτει, πέρα από τη θλίψη, τα ανεκτίμητα μαθήματα που πήρε από τη συμβίωση με το γοητευτικό αυτό ζώο. Ένα δοξαστικό στις γάτες, γραμμένο με την ελευθερία και το στοχαστικό βάθος του γνωστού Γάλλου δημοσιογράφου. 

Εύη Πούμπουρας

Γίνε Άτρωτος

Εκδόσεις Κάκτος

Σελ.: 344

Πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, η Εύη Πούμπουρας μοιράζεται μαζί μας μαθήματα που διδάχτηκε από την προστασία Αμερικανών Προέδρων, καθώς και δεξιότητες και διαπιστώσεις από την παλαιότερη και σπουδαιότερη υπηρεσία ασφαλείας του κόσμου, για να μας βοηθήσει να ζούμε μια πιο άφοβη ζωή.

Oliver Sacks

Κάθε πράγμα στη θέση του - Τελευταία κείμενα και ιστορίες

Μτφρ.: Κ. Πόταγας, Άννυ Σπυράκου 

Εκδόσεις Άγρα 

Σελ.: 344

Ένα συναρπαστικό βιβλίο με την πάντοτε λαμπρή γραφή του Σακς. Ένας στοχασμός για τα ατελείωτα πράγματα που τον ενθουσίαζαν στη ζωή: από τις φτέρες, την κολύμβηση και τις σουπιές έως τις ιστορίες που διερευνούν τη σχιζοφρένεια, την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. 

Sigmund Freud

Μια διαταραχή της μνήμης στην Ακρόπολη 

Μτφρ.: Σοφία Λεωνίδη

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 80

Το περίφημο δοκίμιο του Φρόιντ, γραμμένο προς το τέλος της ζωής του, περιγράφει και αναλύει ένα επεισόδιο διαταραχής της μνήμης του στην Ακρόπολη σε μια επίσκεψη του το 1904. Η έκδοση συμπληρώνεται από ένα σχετικό όνειρο του Σεφέρη, που αναφέρεται σε μια δοκιμή του λίγο πριν από τον θάνατό του.

Ανδρέας Αποστολίδης

Λάτιν Νουάρ

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 184

Η Λατινική Αμερική με την πρόσφατη ιστορία της παρουσιάζεται σε αυτό το βιβλίο, όπως τη φαντάζονται οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων σε χώρες από το Μεξικό, την Κούβα, την Αργεντινή, το Περού, τη Χιλή, την Κολομβία. Πρόκειται για παράγωγο της εργασίας για το ομώνυμο ντοκιμαντέρ διεθνούς παραγωγής με βασικούς εκπροσώπους συγγραφείς της γενιάς του 1970, δημιουργούς ενός είδους που αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κατευθύνσεις του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Georges Simenon

Ο Μαιγκρέ και η νεκρή κοπέλα 

Μτφρ.: Αργυρώ Μακάρωφ

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 272

Ένας άγνωστος άντρας, κυνηγημένος από δολοφόνους, τηλεφωνεί από καφέ σε καφέ στη Δικαστική Αστυνομία και ζητάει βοήθεια από τον επιθεωρητή Μαιγκρέ. Δεν θα καταφέρουν να τον σώσουν. Η υπόθεση στοιχειώνει τον Μαιγκρέ. Ένα μυθιστόρημα με πολλή αγωνία, ένταση, αλλά και χιούμορ, με μεγάλες αφηγηματικές ανατροπές και με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο του Μαιγκρέ.

R.A. Salvatore

Οι σύντροφοι

Mτφρ.: Γαβριέλλα Κουρτίδου

Εκδόσεις Anubis

Σελ.: 480

Στις σκιές, μια καταχθόνια σέκτα μάγων παρακολουθεί με σκοπό να κυνηγήσει τους Εκλεκτούς, θνητούς ευλογημένους από τους θεούς. Αυτοί οι μάγοι γνωρίζουν ότι οι λησμονημένοι θεοί έχουν αρχίσει να ξυπνούν. Ο κόσμος αλλάζει. Και οι μάγοι θα κάνουν τα πάντα για να γυρίσουν προς όφελός τους το επερχόμενο χάος.

70 νέα βιβλία για τις διακοπές Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO

Patrick Rothfuss

Η μουσική της σιωπής

Mτφρ.: Εβίτα Λύκου

Εκδόσεις Anubis

Σελ.: 184

Ανάλαφρη και συνάμα υποβλητικά ατμοσφαιρική, η Μουσική της Σιωπής είναι μια ξεχωριστή περιπέτεια που ανήκει αποκλειστικά στην Άουρι. Ο Patrick Rothfuss μάς δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα έναν απ’ τους πιο γοητευτικούς και αινιγματικούς χαρακτήρες του Kingkiller Chronicle, της συναρπαστικής σειράς που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων έργων φαντασίας των τελευταίων ετών.

Manuel Baud-Bovy

Περιστεριώνες της Τήνου

Μτφρ.: Καρίνα Λάμψα

Εκδόσεις Καπόν

Σελ.: 176

Μετά από εξήντα και πλέον χρόνια, μέρος του σπάνιου υλικού από τη μελέτη του Baud-Bovy για τους περιστεριώνες γίνεται βιβλίο, εμπλουτισμένο με εισαγωγικά κείμενα και πολλές φωτογραφίες-ντοκουμέντα που απαθανατίζουν τους περιστεριώνες όπως σώζονταν το 1955, επαναφέροντας έτσι με έντονο τρόπο την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Γιούχανι Πάλλασμαα

Δώδεκα δοκίμια για τον Άνθρωπο, την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική

Μτφρ.: Αναστασία-Σάσα Λαδά, Κωνσταντίνος Ξανθόπουλος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 360

Ο Πάλλασμαα στηλιτεύει τις κυρίαρχες τάσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, τονίζοντας την αναγκαιότητα του βιωματικού διαλόγου με την παράδοση, της αναζήτησης υπαρξιακού βάθους και πνευματικότητας, της διάδρασης με το περιβάλλον, και εξαίροντας έννοιες όπως η μνήμη, η ενσυναίσθηση, η συγκίνηση και η εμπειρία.

Πέλα Σουλτάτου

Η θάλασσα δεν είναι μπλε

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 200

Την τελευταία νύχτα της οικουμένης, τα ανθρώπινα σπλάχνα γίνονται διάφανα και φέγγει εντός τους μια φλόγα, οι πλανήτες τώρα καθρεφτίζονται στη θάλασσα, μα δεν έμεινε πια κανείς να κολυμπάει ανάμεσα στα είδωλά τους. Μια φαντασμαγορία μύθων, τεράτων και αποκαλύψεων.

Αγιέλετ Γκούνταρ-Γκόσεν

Η ψεύτρα και η πόλη

Μτφρ.: Λουίζα Μιζάν

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 320

Γραμμένο με ανατρεπτική οξυδέρκεια, ορμητική ενέργεια και καυστικό χιούμορ, το βιβλίο αυτό φανερώνει τις εκτεταμένες συνέπειες των παραμικρών επιλογών μας και διερευνά τις μύχιες γωνιές της ανθρώπινης φύσης προκειμένου να αποκαλύψει τον υποκριτή και τον ειλικρινή μέσα στον καθένα μας. Ένα αγωνιώδες μυθιστόρημα για την εξαπάτηση και τις επιπτώσεις της.

Barry Schwartz

Γιατί δουλεύουμε;

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 152

Το Γιατί δουλεύουμε; καταρρίπτει αυτούς τους μύθους και αποδεικνύει ότι η ποιοτική δουλειά σπάνια συνδέεται με συγκεκριμένα, σταθερά κίνητρα. Mας βοηθά, επίσης, να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει εργασία και, το σημαντικότερο, πώς να βρούμε εκείνη που θα μας κάνει ευτυχισμένους. Ένα αποκαλυπτικό, πρωτοποριακό βιβλίο για τον ρόλο της εργασίας στις ζωές μας.

Μαρίλη Μαργωμένου

Το θηρίο βγήκε βόλτα

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 512

Τι πρέπει να συμβεί για να μεταλλαχθεί ένας πράος, καθημερινός άνθρωπος σε θηρίο; Όταν βρεθεί κάποιος να σου δείξει τον δρόμο, η μετάλλαξη είναι θέμα χρόνου. Το θηρίο βγαίνει βόλτα και πια δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να το σταματήσει.

Ράγκναρ Γιόνασον

Το νησί

Μτφρ.: Βίκυ Αλυσσανδράκη

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 336

Η επιθεωρήτρια Χούλντα, στο απόγειο της σταδιοδρομίας της, καλείται να εξιχνιάσει έναν φόνο. Θα την εμποδίσουν πυκνές σκιές, παραμορφωτικοί καθρέφτες και καλά κρυμμένα μυστικά. Το Νησί είναι ένα ακόμη ανατριχιαστικό, καθηλωτικό μυθιστόρημα από τον ανανεωτή του σκανδιναβικού νουάρ Ράγκναρ Γιόνασον.

Catherine Price

Πώς να χωρίσετε με το κινητό σας

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 240

Η βραβευμένη δημοσιογράφος Catherine Price παρουσιάζει έναν απλό, πρακτικό τρόπο προκειμένου να χωρίσετε με το κινητό σας – και στη συνέχεια να τα ξαναβρείτε μαζί του. Ο στόχος: μια μακροχρόνια σχέση που θα σας κάνει να νιώθετε καλά. Κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις του κινητού, θα αλλάξετε και τον τρόπο σκέψης σας, ανακτώντας τον έλεγχο της ζωής σας.

Κωστής Γκοτσίνας 

Επί της ουσίας

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελ.: 528

Το βιβλίο αφηγείται πώς η χρήση και η εµπορία ναρκωτικών έγιναν ποινικό αδίκηµα και συνάµα αναδείχτηκαν σε κοινωνικό πρόβληµα. Μελετά τον ρόλο που διαδραµάτισαν αφενός το θεσµικό πλαίσιο και αφετέρου οι κοινωνικές αναπαραστάσεις για τα ναρκωτικά. Διερευνά σε ποιον βαθµό οι εξελίξεις αυτές συνδέονταν µε διεθνείς τάσεις και ποιες ήταν οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής περίπτωσης.

70 νέα βιβλία για τις διακοπές Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO

Ντάριο Κορέντι

Η νοσταλγία του αίματος

Μτφρ.: Μαρία Οικονομίδου

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 544

Το ντεμπούτο του Ντάριο Κορέντι είναι ένα νουάρ μυθιστόρημα που κόβει την ανάσα. Μια ανατριχιαστική έρευνα για την αποκάλυψη ενός σκοτεινού εγκληματία που μιμείται τις μεθόδους του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου της Ιταλίας.

Λιζ Μουρ

Μακρύ, φωτεινό ποτάμι

Μτφρ.: Μαρία Φακίνου

Εκδόσεις Μίνωας

Σελ.: 652

Με αφήγηση που εναλλάσσεται από το μυστήριο του σήμερα στην ιστορία της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας των ηρώων, το Μακρύ, φωτεινό ποτάμι είναι ταυτόχρονα αγωνιώδες και σπαρακτικό. Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με αμείωτη ένταση και την ίδια στιγμή μια συγκινητική ιστορία δυο αδελφών και των εντυπωσιακών οικογενειακών δεσμών που παραμένουν σταθεροί στο πέρασμα του χρόνου.

Steve Cavanagh

13

Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 584

O αστέρας του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Σόλομον κατηγορείται για μια βάναυση δολοφονία. Πρόκειται για τη δίκη του αιώνα, αλλά, καθώς εξελίσσεται, αρχίζει να διαφαίνεται η αθωότητα του πελάτη του, όπως και κάτι ύποπτο ανάμεσα στους ενόρκους. Μήπως ο δολοφόνος δεν βρίσκεται στο εδώλιο; Μήπως είναι ένας από τους ενόρκους;

Τζίντου Κρισναμούρτι

Εσύ τι κάνεις με τη ζωή σου;

Μτφρ.: Χαρά Παντελιού

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 272

Με εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, ο Κρισναμούρτι μάς δείχνει ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε κάποιο συγκεκριμένο μονοπάτι, μία ανώτερη εξουσία ή έναν πνευματικό ηγέτη. Το μόνο που μετράει είναι το πώς εμείς επιλέγουμε να ζήσουμε τη ζωή μας, με υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας και στους γύρω μας.

Alex Michaelides

Οι κόρες

Μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 448

Ο Έντουαρντ Φόσκα είναι δολοφόνος. Η Μαριάννα είναι βέβαιη γι’ αυτό. Όμως δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Όμορφος και χαρισματικός, ο Φόσκα διδάσκει αρχαία τραγωδία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και λατρεύεται τόσο από το προσωπικό όσο και από τους φοιτητές του – ειδικά από τα μέλη μιας κλειστής ομάδας ευνοούμενων φοιτητριών, που είναι γνωστές ως Κόρες.

Anthony Horowitz

Οι φόνοι του νυχτολούλουδου

Μτφρ.: Χριστιάννα Σακελλαροπούλου

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 696

Οι Φόνοι του Νυχτολούλουδου είναι μια υποχθόνια σκοτεινή ιστορία κλασικού αγγλικού μυστηρίου από τον κορυφαίο του είδους. Με τον διάσημο λογοτεχνικό ντετέκτιβ Άττικους Πυντ και τη Σούζαν Ράιλαντ, τους ήρωες του παγκόσμιου best seller Οι Φόνοι της Kίσσας. 

Soren Sveistrup

Ο Καστανάνθρωπος

Μτφρ.: Βαγγέλης Γιαννίσης

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 664

Ένας ψυχοπαθής τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη. Σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος αφήνει την «κάρτα» του: έναν καστανάνθρωπο, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα. Προκειμένου να σωθούν αθώες ζωές, ένα ζευγάρι ντετέκτιβ θα πρέπει να κάνει στην άκρη τις διαφορές του, ώστε να αρχίσει να συνδέει τα αποτρόπαια στοιχεία που αφήνει πίσω του ο Καστανάνθρωπος. 

Val McDermid

Ο βάλτος

Μτφρ.:  Έφη Τσιρώνη

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 600

H επιθεωρήτρια της Μονάδας Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων Κάρεν Πίρι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της. Δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια ενός βάλτου στα Χάιλαντς βρίσκεται η κληρονομιά της Άλις Σόμερβιλ. Όταν η Άλις επιτέλους την ανασύρει, έρχεται αντιμέτωπη με μια ανεπιθύμητη έκπληξη: ένα πτώμα με μια τρύπα από σφαίρα στον λαιμό.

Δρ Θεόδωρος Παπακώστας (archaeo-storyteller)

Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 288

Αυτό το βιβλίο παρουσιάζει ολόκληρη την ελληνική αρχαιότητα, από τη βαθιά προϊστορία μέχρι το τέλος της. Μια απολαυστική διαδρομή στις πιο μεγάλες στιγμές αλλά και στις πιο μικρές ιστορίες ανθρώπων της ελληνικής αρχαιότητας, η οποία, ακόμη κι αν δεν χωράει στο ασανσέρ, χωράει σίγουρα στη φαντασία μας.

John Jay Osborn

Άκου τον γάμο σου

Μτφρ.: Ιλάειρα Διονυσοπούλου

Εκδόσεις Key Books

Σελ.: 240

Ο συγγραφέας φωτίζει τα εμπόδια που οι ίδιοι βάζουμε στους εαυτούς μας, τις καταστάσεις που απομακρύνουν τον έναν από τον άλλο αλλά και εκείνες που μας φέρνουν πιο κοντά. Συγκινητικό και τρυφερό, το Άκου τον γάμο σου θα αγγίξει καθέναν από εμάς που αναζητά απαντήσεις και διέξοδο στη σχέση του.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού οφείλεται η διαχρονική ισχύς του «Μικρού Πρίγκιπα»;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πού οφείλεται η διαχρονική ισχύς του «Μικρού Πρίγκιπα»;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την παιδαγωγό, συγγραφέα και κριτικό βιβλίων για παιδιά Μαρίζα Ντεκάστρο για το φιλοσοφικό παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ που κλείνει φέτος τα 80 του χρόνια.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες

Βιβλίο / Η Πάμελα Άντερσον εξορκίζει με το βιβλίο της τα φαντάσματα και τα στερεότυπα του χθες

Στην αυτοβιογραφία της που έχει τίτλο “Love, Pamela”, η 55χρονη σταρ προσκαλεί το κοινό να κάνει τώρα αυτό που ίσως του ήταν δύσκολο να κάνει στα ‘90s: να χαρεί και να γελάσει μαζί της, όχι εις βάρος της.
THE LIFO TEAM
Ο Άντονι Μάρα και το La, La, Land της πολιτικής προπαγάνδας

Βιβλίο / Ο Άντονι Μάρα και το Χόλιγουντ της πολιτικής προπαγάνδας

Με το νέο του επικό μυθιστόρημα «H Mercury παρουσιάζει» ο Άντονι Μάρα ρίχνει φως στους μηχανισμούς προπαγάνδας που αναπτύχθηκαν στο Χόλιγουντ, στον ρατσισμό και στα κυρίαρχα ζητήματα ταυτότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χρύσα Μαλτέζου: «Οι Έλληνες έχουμε φιλότιμο, αλλά μας ελκύει αφάνταστα το ραχάτι»

Αρχαιολογία & Ιστορία / Χρύσα Μαλτέζου: «Για τον Θεό, δεν ρέει το αίμα του Περικλή στις φλέβες μας»

Η σημαντική Ελληνίδα ιστορικός και πρώην διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας αφηγείται την ζωή της με αφετηρία την Αλεξάνδρεια μιας άλλης εποχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι μου έμαθε για τον σεξισμό και την αρρενωπότητα η ραπ

Μουσική / Τι μου έμαθε για τον σεξισμό και την αρρενωπότητα η ραπ

Η έρευνα του Κώστα Σαββόπουλου για τη ραπ, το πιο παρεξηγημένο (και άγνωστο για τον πολύ κόσμο) μουσικό είδος σε παγκόσμιο και ελληνικό επίπεδο, κυκλοφορεί σε ένα βιβλίο που βάζει στη θέση τους πολλά πράγματα.
M. HULOT
Όιγκεν Ρούγκε «Τις μέρες που λιγόστευε το φως»

Το πίσω ράφι / Όιγκεν Ρούγκε: Αποχρώσεις ζωής στην πρώην Ανατολική Γερμανία

Στο πολυδιαβασμένο μυθιστόρημά του «Τις μέρες που λιγόστευε το φως», ο Γερμανός συγγραφέας αφηγείται την ιστορία μιας υποδειγματικής σοσιαλιστικής οικογένειας - της δικής του οικογένειας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΤΡΙΤΗ 31/01-Ο ρόλος των Ελλήνων στη διαμόρφωση της Αιγύπτου

Βιβλία και Συγγραφείς / Ο ρόλος των Ελλήνων στη διαμόρφωση της Αιγύπτου

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ιστορικό Αλέξη Κιτροέφ για τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, τη μεγάλη παροικία της Αιγύπτου που επηρέασε τη διαμόρφωση της σύγχρονης χώρας του Νείλου, με αφορμή το βιβλίο του «Οι Έλληνες και η διαμόρφωση της Νεότερης Αιγύπτου».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Βιβλίο / Ρόντρικ Μπίτον: «Η ιστορική συνέχεια του ελληνισμού δεν εδράζεται στην κοινή καταγωγή αλλά στη γλώσσα»

Μια συνομιλία με ιστορικές, γλωσσολογικές, πολιτιστικές όσο και πολιτικές προεκτάσεις με τον γνωστό Σκωτσέζο ακαδημαϊκό και ελληνιστή με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου του πονήματος «Έλληνες - Μια παγκόσμια ιστορία» και στα ελληνικά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Δέκα πρόσφατες σημαντικές εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Βιβλίο / Δέκα πρόσφατες σημαντικές εκδόσεις για το Ολοκαύτωμα

Μια επιλογή από τις πρόσφατες εκδόσεις, συγκεκριμένα των τριών τελευταίων ετών, που διαχειρίζονται την τραυματική μνήμη της Σοά, από μυθιστορήματα έως δοκίμια και εφηβικά αναγνώσματα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χανίφ Κιουρέισι «Κάτι έχω να σας πω»

Το πίσω ράφι / «Κάτι έχω να σας πω»: Oι πολλές ταυτότητες του Χανίφ Κιουρέισι

Περιπλανώμενος ανάμεσα στο Λονδίνο της νιότης του και στο Λονδίνο της εποχής του Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός συγγραφέας ανακεφαλαιώνει προσφιλή του θέματα όπως η φυλετική ταυτότητα και τα όρια της σεξουαλικής ελευθερίας.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πώς η αρχαιολογία συνδέεται με την αποικιοκρατία και τον ρατσισμό και τι είναι η αρχαιογενετική;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς η αρχαιολογία συνδέεται με την αποικιοκρατία και τον ρατσισμό;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Γιάννη Χαμηλάκη, καθηγητή Αρχαιολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, για το βιβλίο «Αρχαιολογία, έθνος και φυλή», που συνυπογράφει με τον Ράφαελ Γκρίνμπεργκ, καθηγητή Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ