1

Theodore Dreiser

H Κάρι μας

Μτφρ.: Έλλη Φιλοκύπρου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 760

 

«Ρυπαρή και ανήθικη» για τους Αμερικανούς του 1900, «έργο υψίστης δύναμης, ακριβές, όπως η ίδια η ζωή, και μεγάλο, με όλη τη μεγαλοσύνη της χώρας που το γέννησε» την επόμενη χρονιά για τους Άγγλους, η «Κάρι μας» «ήρθε στην Αμερική σαν δυνατός, απελευθερωτικός δυτικός άνεμος· όπως η πρώτη δροσερή πνοή μετά τον Μαρκ Τουέιν και τον Γουίτμαν», όπως τόνισε ο Sinclair Lewis παραλαμβάνοντας το Νομπέλ Λογοτεχνίας του 1930.


2

Robert Garland

Η Αθήνα στις φλόγες

Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 188


Ο Robert Garland εξετάζει πώς οι Αθηναίοι έλαβαν την απόφαση να εκκενώσουν την Αττική και αναλύει τις συνέπειες, υλικές και ψυχολογικές, της επακόλουθης εισβολής. Εισάγει τους αναγνώστες στο ευρύτερο σκηνικό των Περσικών Πολέμων, συμπεριλαμβανομένης της μάχης του Μαραθώνα, και θέτει ερωτήματα επίκαιρα, καθώς αναφέρεται στα μέσα και στις δομές που είχαν στη διάθεσή τους οι πρόσφυγες καθ' οδόν, συνδέοντας έτσι τον αρχαίο με τον σύγχρονο κόσμο.


3

Ορχάν Παμούκ

Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά

Μτφρ.: Στέλλα Βρετού

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 344

 

Η «Γυναίκα µε τα κόκκινα µαλλιά», µε άξονα τον έρωτα του Τζεµ, µας παρασέρνει στη δίνη ενός µεγάλου ανθρώπινου εγκλήµατος. Πραγµατεύεται θέµατα σχέσης πατέρα και γιου, «αυταρχισµού», διαµόρφωσης της προσωπικότητας. ∆ύο θανάσιµα αµαρτήµατα, η πατροκτονία και η παιδοκτονία, θα απασχολήσουν τον αναγνώστη που για άλλη µια φορά θα συναντηθεί µε τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή και το «Ρουστέµ και Σουχράµπ» του Ιρανού Φιρντουσί, και θα αναρωτηθεί πόσο η συνηθισµένη ζωή µας επηρεάζεται από τα παλιά κείµενα.


4

Paul Auster

4321

Mτφρ.: Μαρία Ξυλούρη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 1.224

 

Στις 3 Μαρτίου 1947 γεννιέται ο Άρτσιμπαλντ Ισαάκ Φέργκιουσον, το μοναδικό παιδί της Ρόουζ και του Στάνλεϊ Φέργκιουσον. Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν τέσσερα παράλληλα μονοπάτια ζωής: τέσσερις Φέργκιουσον που θα ζήσουν τέσσερις εντελώς διαφορετικές ζωές. Η τύχη των οικογενειών τους αποκλίνει. Οι έρωτες, οι φιλίες και τα πάθη τους είναι αντίθετα. Ωστόσο κάθε εκδοχή της ιστορίας του Φέργκιουσον διατρέχει το κατακερματισμένο πεδίο της Αμερικής των μέσων του 20ού αιώνα.


5

Γιώτα Γουβέλη

Το δάκρυ της μάντισσας

Eκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 504

 

Ύστερα από ένα τραυματικό βίωμα, η Άννα, μια νεαρή Αθηναία μεγαλοαστή, διορίζεται δασκάλα σε ένα ορεινό χωριό της Ρούμελης. Λίγο πριν από το ξεκίνημα της καινούριας της ζωής, συναντά μια ηλικιωμένη μάντισσα που την προειδοποιεί για τον θανάσιμο κίνδυνο που παραμονεύει στον τόπο προορισμού της. Μια θρυλική υπόθεση πάθους και φονικού που ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς του προηγούμενου αιώνα. Η δικογραφία φυλασσόταν μέχρι το 1957 στο Εφετείο Πατρών, οπότε και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

 

6

Βασίλης Βασιλικός

Τα σιλό

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 221

 

1941-1944. Η Μακεδονία υπό Βουλγαρική Κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, διοικητής του Βουλγαρικού Στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λιά και της Μαλβίνας. Τα «Σιλό» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει ο Βασιλικός το 1949, σε ηλικία μόλις 15 ετών, και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία.


7

John Le Carré

Η κληρονομιά των κατασκόπων

Μτφρ.: Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 344

 

Ο Πίτερ Γκουίλαμ, αφοσιωμένος συνάδελφος και μαθητής του Τζορτζ Σμάιλι, της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, γνωστής ως Σέρκους, έχει αποσυρθεί στο οικογενειακό του αγρόκτημα στη νότια ακτή της Βρετάνης, όταν ένα γράμμα από την παλιά του υπηρεσία τον καλεί στο Λονδίνο. Ο λόγος; Το παρελθόν του από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει γυρίσει να τον στοιχειώσει. Πλέκοντας αριστοτεχνικά το παρελθόν με το παρόν, έτσι ώστε το καθένα να διηγείται τη δική του ιστορία, ο Τζον λε Καρέ μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα εξαιρετικής και διαχρονικής ποιότητας.

 

8

ΜaRQUIS de Sade

Οι 120 μέρες των Σοδόμων

Μτφρ.: Τάκης Θεοδωρόπουλος,

Πέτρος Παπαδόπουλος

Εκδόσεις Εξάντας

Σελ.: 729

 

Οι εκδόσεις Εξάντας προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό την επανέκδοση του κλασικού πλέον έργου «120 Ημέρες των Σοδόμων», το οποίο η κριτικός λογοτεχνίας και ποιήτρια Annie Le Brun χαρακτήρισε «ογκόλιθο αβύσσου μέσα σε τοπίο Φώτων». Γιατί η αλήθεια είναι, είτε το θέλουμε είτε όχι, πως οι «120 Ημέρες των Σοδόμων» είναι ένα από τα βασικά εγχειρίδια μιας πολύ ιδιαίτερης φιλοσοφίας που έφερε στο προσκήνιο ο Διαφωτισμός, της σαδιστικής.


9

Κimberly Brubaker Bradley

Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου

Μτφρ.: Στέλλα Κάσδαγλη

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 288


Με φόντο τη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το «Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου» αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για αναγνώστες προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας, με δυνατά μηνύματα περί επιβίωσης, ανάγκης του ανήκειν, θάρρους και ελπίδας. Παράλληλα, το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου χαρίζει νέα, ενδιαφέρουσα γνώση σχετικά με τον Β' Παγκόσμιο και τις συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκειά του.


10

Κρiστοφερ Χιλ

Η εξωτερική πολιτική τον 21ο αιώνα

Επιστημονική επιμέλεια: Γιώργος Ευαγγελόπουλος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

 

Το βιβλίο του Κρίστοφερ Χιλ πραγματεύεται το θέμα σε όλες τις δυνατές πτυχές του, επιχειρώντας να καλύψει ευρύτατο ιστορικό και γεωγραφικό φάσμα εμπειρικού υλικού, καθώς και το εκτεταμένο θεωρητικό corpus το οποίο έχει παραγάγει η Ανάλυση της Εξωτερικής Πολιτικής και γενικότερα η επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων. Δίνοντας απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα, αποτελεί εν τέλει μια απόπειρα να προσδιοριστεί τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αναμένει κανείς ως εφικτό από την εξωτερική πολιτική σήμερα.

 

43 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε το καλοκαίρι


11

Raphaëlle Giordano

Η δεύτερη ζωή σου ξεκινά όταν καταλάβεις πως έχεις μόνο μία

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 288


Το βιβλίο αυτό μάς «προπονεί» για την ευτυχία, την προσωπική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ρουτίνας. Η συγγραφέας του μεταφέρει τα μηνύματά της για την ανάκτηση της ευτυχίας μέσα από ένα μυθιστόρημα με πρωταγωνίστρια την Καμίγ, η οποία, ενώ έχει φαινομενικά όσα της χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένη –δουλειά, σύζυγο, παιδιά–, νιώθει ότι η ευτυχία έχει γλιστρήσει μέσα από τα χέρια της. Το μόνο που θέλει είναι να ξαναβρεί τον δρόμο της χαράς και της δημιουργίας.

 

12

Georgi Gospodinov

Περί φυσικής της μελαγχολίας

Μτφρ.: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 336

 

Ένα απίστευτα συγκινητικό αλλά και γεμάτο χιούμορ μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες ανησυχίες, την ενσυναίσθηση και την απώλειά της, που φωτίζει ζητήματα όπως η εγκατάλειψη και η απομόνωση. Η πρωτότυπη δομή και η εκπληκτική αφήγησή του γοήτευσαν τη διεθνή κριτική, που το χαρακτήρισε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά μεταμοντέρνα μυθιστορήματα. Χρησιμοποιώντας τον μύθο του Μινώταυρου ως κεντρική εικόνα του, ο αφηγητής κατασκευάζει έναν λαβύρινθο ιστοριών, εξερευνώντας τη νοοτροπία και τα αδιέξοδα των Ανατολικοευρωπαίων.


13

Τζον Μπόιν

Οι αόρατες ερινύες της καρδιάς

Μτφρ.: Έφη Τσιρώνη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 696

 

Παιδί μιας ανύπαντρης έφηβης που την έδιωξαν από το χωριό της και υιοθετημένος από ένα ζευγάρι εύπορων αν και κάπως εκκεντρικών Δουβλινέζων, ο Σίριλ θα περάσει όλη του τη ζωή προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του, μια πατρίδα και πολλά ακόμη. Σ' αυτό το έργο παρακολουθούμε την ιστορία της Ιρλανδίας, από το 1940 μέχρι σήμερα, μέσα από τα μάτια ενός συνηθισμένου άντρα. Ένα μυθιστόρημα που θα σας κάνει να γελάσετε αλλά και να κλάψετε.


14

Χαβιέρ Θέρκας

Ο απατεώνας

Μτφρ.: Γεωργία Ζακοπούλου

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 568

 

Ο Ενρίκ Μάρκο είναι ένας ενενηντάχρονος Βαρκελoνέζος που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων µέχρι το 2005 που αποκαλύφθηκε η απάτη του. Η είδηση έκανε τον γύρο όλου του κόσµου, µετατρέποντάς τον από ήρωα σε μεγάλο απατεώνα, τρισκατάρατο σφετεριστή του ηρωισµού των άλλων. Ποιος ήταν όµως στ' αλήθεια ο Ενρίκ Μάρκο; Ένα εκπληκτικό βιβλίο που διευρύνει τα όρια του µυθοπλαστικού είδους και εξερευνά τα τελευταία σύνορα της σχέσης της ανθρωπότητας µε την εικόνα της.


15

Harald Gilbers

Σκοτεινό Βερολίνο

Mτφρ.: Βασίλης Τσαλής

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 528

 

Τον Μάιο του 1944, ο Εβραίος πρώην επιθεωρητής Ρίχαρντ Οπενχάιµερ, ο οποίος είναι σε διαθεσιµότητα εξαιτίας των φυλετικών νόµων του Τρίτου Ράιχ, ανακαλείται στην υπηρεσία για να συµβάλει στην εξιχνίαση µιας σειράς φόνων, τα θύµατα των οποίων είναι γυναίκες ελαφρών ηθών που σχετίζονται µε το Εθνικοσοσιαλιστικό Kόµµα. O Οπενχάιµερ από τη µία παλεύει να εξιχνιάσει την υπόθεση και από την άλλη να σώσει την ίδια του τη ζωή, αφού γνωρίζει ότι µόλις τελειώσει µε την υπόθεση θα είναι στο έλεος των Ες-Ες.

 

16

Γιάννης Πλιώτας

Τα ουγγρικά ψάρια

Eκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 296

 

Με ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα στη μέση της νύχτας ξεκινά μια παρωδία αστυνομικού μυθιστορήματος. Μια υπόθεση απαγωγής στη μέση του καλοκαιριού. Ένας παραγνωρισμένος ποιητής που οδηγεί Lada. Ένας ανένταχτος μπάρμαν που οργανώνει επαναστάσεις. Ένας πρώην παλαιστής κατς που δακρύζει όταν χρειάζεται. Μια μικρή τραγουδίστρια που τραγουδάει σε πανηγύρια. Ένας τίμιος ρέφερι που έχει αποδράσει απ' το Αλκαζάρ. Όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε έναν σκοτεινό, αόρατο εχθρό που απειλεί την ηρεμία της μικρής μας πόλης.


17

Émile Gaboriau

Υπόθεση Λερούζ

Μτφρ.: Ωρίωνας Αρκομάνης, Τιτίκα Δημητρούλια

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 554

 

Με την «Υπόθεση Λερούζ» ξεκινά η ιστορία της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας: μαζί με τους «Φόνους της Οδού Μοργκ» του Πόε άνοιξαν τον δρόμο για όλα τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Άρχισε να δημοσιεύεται σε συνέχειες το 1863 και γρήγορα η φήμη ενός τύπου του υποκόσμου, του Λεκόκ, ο οποίος στην «Υπόθεση Λερούζ» μαθαίνει πώς να εξιχνιάζει και τα πιο μυστηριώδη εγκλήματα, διδάσκοντας, με τη σειρά του, τους διασημότερους ντετέκτιβ της ιστορίας της λογοτεχνίας, ξεπέρασε τα σύνορα της Γαλλίας.


18

Wilbur Smith

Φαραώ

Μτφρ.: Nίκος Ιβραηνίας

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 440

 

Με όπλα τη γνωστή αφηγηματική του δύναμη και τη διεισδυτική και ολοζώντανη γραφή του, ο κατά τον Στίβεν Κινγκ «καλύτερος ιστορικός μυθιστοριογράφος» επιστρέφει στην αρχαία Αίγυπτο και παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο «Φαράω», ένα μυθιστόρημα γεμάτο δράση και ένταση που θα σας ταξιδέψει σε μια εποχή απειλών, αίματος και δόξας. Ένα απολαυστικό ιστορικό μυθιστόρημα που έρχεται να αποδείξει ότι ο δεξιοτέχνης παραμυθάς Γουίλμπουρ Σμιθ βρίσκεται στο απόγειο της δημιουργικής του ικανότητας.


19

Nadine Monfils

Τεκίλα Φραπέ

Μτφρ.: Μαρία Γυπαράκη

Εκδόσεις Εξάντας

 

Όνειρα που μεταλλάσσονται σε εφιάλτες, πίνακες του Μαγκρίτ που ζωντανεύουν για να δώσουν ακόμη πιο έντονα χρώματα στην ατμόσφαιρα ενός σουρεαλιστικού εφιάλτη, δύο borderline αστυνομικοί και μια σκυλίτσα που πίνει τεκίλα! Η Nadine Monfils έχει το μεγάλο ταλέντο να ανάγει στη σφαίρα του φανταστικού το τετριμμένο της καθημερινότητάς μας χρησιμοποιώντας με μαεστρία το «χιτσκοκικό» σασπένς, το μαύρο χιούμορ και μια αδιόρατη, σχεδόν μεταφυσική ανησυχία που παγώνει τον αναγνώστη αλλά και τον μαγνητίζει.

 

20

Daniel Magariel

Ένας από μας

Μτφρ.: Μάνος Μπονάνος

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 160

 

Ένα μικρό βιβλίο με μεγάλες αλήθειες που έχει εντυπωσιάσει τον εκδοτικό κόσμο, αφού μέσα σε μόλις 160 σελίδες ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να νιώσει και ο ίδιος μπλεγμένος σε έναν ιστό που υφαίνεται με τις πικρές πτυχές της γονεϊκής χειραγώγησης, της κακοποίησης και του εθισμού, αλλά και του μοτίβου της σχέσης θύτη-θύματος. Παράλληλα, ο Magariel παρουσιάζει ρεαλιστικά τη δύναμη της αδερφικής αγάπης και την αγωνιώδη πορεία προς τη λύτρωση.

 

43 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε το καλοκαίρι


21

Patricia Falvey

Τα κορίτσια του Ένισμορ

Μτφρ.: Στέλλα Πεκιαρίδη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 528

 

Το μυθιστόρημα αφηγείται την πορεία μιας δύσκολης φιλίας ανάμεσα σε δύο κορίτσια και αργότερα νεαρές γυναίκες, με πολύ διαφορετικές ταξικές καταβολές, στην Ιρλανδία των αρχών του 20ού αιώνα. Μέσα από την πολυκύμαντη σχέση τους, παρουσιάζεται και η ταραχώδης πολιτική και κοινωνική ιστορία της χώρας. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα συναρπαστικό και συγκινητικό, με καθηλωτική πλοκή, ιστορικές λεπτομέρειες και ζωντανούς ήρωες, χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εμβληματικά έργα, όπως ο «Δόκτωρ Ζιβάγκο».


22

Ευτυχία Γιαννάκη

Πόλη στο φως

Εκδόσεις Ίκαρος

Σελ.: 336

 

Μια έγκυος γυναίκα δολοφονείται άγρια στη μονοκατοικία της στο Καβούρι. Ο aστυνόμος Χάρης Κόκκινος και η ομάδα του αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα που τους φέρνει αντιμέτωπους με προσδοκίες που διαψεύστηκαν, κυκλώματα ντόπινγκ στον αθλητισμό κι έναν κύκλο βίας που ξεκινάει από τη Σερβία του 1995 για να καταλήξει στην Αθήνα του 2014. Σε αυτή την υπόθεση όλοι είναι ύποπτοι και οι ανακρίσεις φέρνουν στο φως μια πόλη που μετατρέπεται σε κλειστό δωμάτιο.


23

Dean Koontz

Τυφλή Γωνία

Μτφρ.: Γιώργος Μπαρουξής

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 472

 

«Έχω μεγάλη ανάγκη να πεθάνω». Αυτές είναι οι ανατριχιαστικές λέξεις που αφήνει πίσω του ένας άντρας ο οποίος είχε τα πάντα στη ζωή του, αλλά επέλεξε να πεθάνει. Η χήρα του Τζέιν είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια πάση θυσία. Ο αριθμός των επιτυχημένων ανθρώπων που χαίρουν εκτίμησης, αλλά οδηγούνται στην αυτοκτονία είναι ανεξήγητα υψηλός. Όταν αναζητά το γιατί, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εφιαλτική πραγματικότητα, μια σκοτεινή συνωμοσία που απλώνει τα δίχτυα της σαν ιστός αράχνης.

 

24

Γρηγόρης Αζαριάδης

Σκοτεινός Λαβύρινθος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 504

 

Η αστυνόμος Τρύπη και η πρώτη ομάδα ερευνών του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής αποδύονται σ' έναν απεγνωσμένο αγώνα για να εξιχνιάσουν ένα σκοτεινό, μυστηριώδες έγκλημα. Σ' ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον, όπου διεφθαρμένοι επιχειρηματίες με απόλυτα νόμιμες επιχειρήσεις, μπράβοι, ενδιάμεσοι και επαγγελματίες εκτελεστές κινούνται στο σκοτάδι, ακολουθώντας πιστά τους σκληρούς νόμους της νύχτας, τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται και το έδαφος μοιάζει με κινούμενη άμμο...


25

Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε

Φαλκό

Μτφρ.: Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 368

 

Η ταραγμένη Ευρώπη των δεκαετιών του '30 και του '40 είναι το σκηνικό για τις περιπέτειες του Λορένθο Φαλκό, παλιού λαθρεμπόρου όπλων, αδίστακτου κατασκόπου, πράκτορα των υπηρεσιών πληροφοριών. Το φθινόπωρο του '36 παίρνει εντολή να συμμετάσχει σε μια αποστολή που θα μπορούσε ν' αλλάξει τη ροή της ισπανικής ιστορίας. Ο συγγραφέας συνυφαίνει αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθιστορία σ' αυτή την ιστορία όπου πρωταγωνιστεί ένας ήρωας γοητευτικός, ισάξιος των πιο σπουδαίων τυχοδιωκτών της λογοτεχνίας.


26

Μαριάμ Ματζιντi

Ο Μαρξ και η κούκλα

Μτφρ.: Σέβη Σπυριδογιαννάκη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 280

 

Μέσα από τις αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων, η Μαριάμ θυμάται πώς εγκατέλειψε την πατρίδα της, πώς απομακρύνθηκε από την οικογένειά της, πώς έχασε τα παιχνίδια της, πώς ξέχασε τα περσικά και έβαλε στη ζωή της τα γαλλικά, για να τα απορρίψει εκ νέου και στη συνέχεια να τα υιοθετήσει πιο δυναμικά. Η Μαριάμ Ματζιντί μιλάει με χιούμορ και τρυφερότητα για τις ρίζες της, τις οποίες αντιμετωπίζει ως βάρος αλλά και ως στοιχείο γοητείας.


27

Anthony Trollope

Οι πύργοι του Μπάρτσεστερ

Μτφρ.: Ισμήνη Καπάνταη

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 797

 

«Για μένα ο επίσκοπος και η κυρία Πράουντι υπήρχαν στ' αλήθεια, όπως υπήρχαν και οι έρωτες του κυρίου Σλόουπ», γράφει ο ίδιος ο Tρόλοπ. Δύο αιώνες αργότερα οι χαρακτήρες τους εξακολουθούν να υπάρχουν και τα πολιτικά, κοινωνικά, ερωτικά ζητήματα που θέτει με απολαυστικό χιούμορ παραμένουν επίκαιρα. Μάχες για την εξουσία, ερωτικά παιχνίδια, ενδοοικογενειακοί καβγάδες, διενέξεις διαχρονικές με τη διεισδυτική ματιά και το χιούμορ του σημαντικότερου ανταγωνιστή του Ντίκενς.

 

28

Sophie Hannah

Η εμμονή

Μτφρ.: Νοέλα Ελιασά

Eκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 512


Πριν από τρία χρόνια κάτι τρομερό συνέβη στη Ναόμι Τζέκινς – τόσο τρομερό που δεν το είπε ποτέ σε κανέναν... Τώρα έχει άλλο ένα μυστικό· ο Ρόμπερτ, o άντρας που ερωτεύτηκε παράφορα, είναι παντρεμένος. Όταν εκείνος δεν εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο ραντεβού τους, η Ναόμι διαισθάνεται ότι κάτι κακό του έχει συμβεί. Δεν καταφέρνει, όμως, να πείσει την αστυνομία για τις ανησυχίες της, καθώς η σύζυγός του επιμένει ότι ο άντρας της δεν έχει εξαφανιστεί.


29

Ξενοφών Φύτρος

Ο Θεός του Πολέμου

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 560

 

Γρήγορο, έξυπνο, δυνατό και ανατρεπτικό, ο «Θεός του Πολέμου» είναι το συναρπαστικό ντεμπούτο του Ξενοφώντα Φύτρου που μοναδικό στόχο έχει να σε καθηλώσει. Έχοντας γράψει δύο αστυνομικά διηγήματα που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής και εκδόθηκαν σε συλλογικούς τόμους, παρουσιάζει το πρώτο του μυθιστόρημα για έναν άντρα που δεν θυμάται ούτε ποιος είναι ούτε ποιος τον σκότωσε. Η αναζήτηση ξεκινάει. Και όταν φτάσει η ώρα της αλήθειας, ποιος θα την αντέξει;


30

Timothy Brook

Το καπέλο του Βερμέερ

Μτφρ.: Ρηγούλα Γεωργιάδου

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 320

 

Ο Tίμοθι Μπρο μέσα από την ανάλυση πέντε πινάκων του Βερμέερ, δύο έργων του Χέντρικ φαν ντερ Μπουρχ και του Λέονερντ Μπράμερ αντίστοιχα, και ενός πορσελάνινου πιάτου ανιχνεύει το εμπορικό δίκτυο που απλωνόταν σε όλη την υδρόγειο κατά τον 17ο αιώνα, από την Ευρώπη ως την Ασία και την Αμερική, φανερώνοντας τις απαρχές της παγκοσμιοποίησης. Η έκδοση περιλαμβάνει έγχρωμο ένθετο με φωτογραφίες και βασικά στοιχεία για όλα τα έργα που αναλύονται από τον συγγραφέα.

 

43 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε το καλοκαίρι


31

Stuart McBride

Ψυχρός Γρανίτης

Μτφρ.: Αγορίτσα Μπακοδήμου

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 560

 

H διάσημη πόλη Αμπερντίν της Σκωτίας συνταράσσεται από τις ανατριχιαστικές δολοφονίες νηπίων. Ένας κατά συρροή δολοφόνος παραμονεύει στους χιονισμένους δρόμους της την ώρα που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναζητούν ενόχους και αποδίδουν ευθύνες. Ο αρχιφύλακας Λόγκαν ΜακΡέι έχει μόλις επιστρέψει στη δουλειά του μετά από αναρρωτική άδεια ενός έτους και τον περιμένει σκληρή και δύσκολη εργασία. Δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, διαποτισμένο από έντονο μαύρο χιούμορ.

 

32

Andy Weir

Άρτεμις

Μτφρ.: Χριστόδουλος Λιθαρής

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελ.: 366


Με τη σπιρτόζικη φωνή της ηρωίδας του, τοποθετημένο σε μια πόλη που επινοήθηκε με εκπληκτική φαντασία, αλλά είναι συνάμα γνώριμη και οικεία, ξεχειλίζοντας από πανέξυπνες λύσεις προβλημάτων και απολαυστικά ριφιφί, το «Άρτεμις» είναι ακόμα ένα ακαταμάχητο μείγμα επιστήμης, σασπένς και χιούμορ από τον δεξιοτέχνη του είδους συγγραφέα Andy Weir, το οποίο απέσπασε το Good Reads Choice Award 2017 στην κατηγορία της Επιστημονικής Φαντασίας.


33

Κeith Lowe

Ο φόβος και η ελευθερία

Μτφρ.: Δημήτρης Σταυρόπουλος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 568

 

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν από τα πιο καταστροφικά γεγονότα στην Ιστορία. Πώς, όμως, η εμπειρία της αιματοχυσίας αλλά και της δημιουργίας δεσμών στη διάρκειά του επηρέασαν τον σύγχρονο κόσμο; Πώς ο φόβος της βίας, τα όνειρα για ισότητα και ο πόθος για ελευθερία άλλαξαν τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε σήμερα; Ο συγγραφέας καταδεικνύει τις φιλοσοφικές και ψυχολογικές συνέπειες του πολέμου και το πώς ο κόσμος προσαρμόστηκε, μετατρέποντας ένα από τα μεγαλύτερα τραύματα της Ιστορίας σε ευκαιρία για αλλαγή.


34

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Η φόνισσα

Επιμέλεια: Κώστας Σταμάτης

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 332


«Διαβάζοντας τη "Φόνισσα" θα νιώσετε αναγνώστες επαρκείς, μελετητές της με ιδιότητες και κύρος. Θα αισθανθείτε και θα διαπιστώσετε όλη την απαιτούμενη αναγνωστική διέγερση, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα σ' αυτό το κορυφαίο έργο της νεοελληνικής πεζογραφίας, στην πιο διαχρονική δημιουργία του Παπαδιαμάντη [...] Θα συζητήσετε, θα διαλογιστείτε με τον δημιουργό της και, ενώπιοι ενωπίω, θα κρίνετε κι εσείς οι ίδιοι για όλα όσα αφορούν την αληθινή φύση του ανθρώπινου όντος και του περιβάλλοντός του». Κ.Σ.


35

Aλέξης Πανσέληνος

Ελαφρά ελληνικά τραγούδια

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 328


Κοιταγμένα σήμερα τα πρόσωπα στις φωτογραφίες που δημοσίευαν οι εφημερίδες της εποχής, θυμίζουν τα πορτρέτα μιας πολυάνθρωπης οικογένειας. Αμέσως ανιχνεύεις αμέτρητα κοινά χαρακτηριστικά σε αυτούς τους εντελώς άσχετους μεταξύ τους ανθρώπους. Καταδικασμένοι έρωτες και πολιτικές συνωμοσίες, ελαφρά ελληνικά τραγούδια, εκτελέσεις και καλλιστεία ξαναζωντανεύουν στους δρόμους της Αθήνας του 1950: μια μυθιστορηματική τοιχογραφία για μια εποχή δύσκολης ανάρρωσης ενός κόσμου που μάτωσε.


36

Συλλογικό

Οι λύκοι επιστρέφουν

Μτφρ.: Φοίβος Ι. Πιομπίνος

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 365

 

Στα ερείπια του Τρίτου Ράιχ διάσημοι γερμανόφωνοι συγγραφείς σπάνε τη σιωπή των συμπατριωτών τους για τους Ναζί, τον πόλεμο και την ήττα. Ομολογίες ενοχής, αλλά και ψυχικού άλγους, είκοσι εννέα χαμηλόφωνα διηγήματα που συγκλονίζουν με τις ιστορίες από την καθημερινότητα του πολέμου σε όλη την Ευρώπη από συγγραφείς που έμειναν στην ιστορία ως «γενιά των ερειπίων» ή «γενιά της αποψίλωσης» και της «ώρας μηδέν» και λάμπρυναν τη μεταπολεμική γερμανόφωνη λογοτεχνία.

 

37

Κόλσον Γουάιτχεντ

Υπόγειος σιδηρόδρομος

Μτφρ.: Γιώργος Μπλάνας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 432

 

O «Υπόγειος Σιδηρόδρομος» δεν είναι απλώς μια αλληγορία. Καθώς αναπλάθει την τρομοκρατία που υφίσταντο οι μαύροι την προεμφυλιακή εποχή, αναδεικνύει το έπος της Αμερικής, από τη βίαιη εκμετάλλευση των Αφρικανών μέχρι τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Πρόκειται για τη λεκτική απόδοση της άγριας θέλησης μιας γυναίκας να σπάσει τα δεσμά της σκλαβιάς και συνάμα για έναν δυνατό στοχασμό περί της Ιστορίας.


38

Μ. Ιγνατίου – Κ. Παπαϊωάννου

Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 456

 

Πριν από 70 χρόνια βρέθηκε στoν Θερµαϊκό το πτώµα του δηµοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ. Είχε δολοφονηθεί. Ο φάκελος της δολοφονίας αντέχει διαχρονικά: δεν πρέπει να ανοίξει, έτσι το κατασκευασµένο σενάριο εξακολουθεί να παραµένει η επίσηµη εκδοχή για τη δολοφονία του.


39

Βαγγέλης Γιαννίσης

Η σκιά

Eκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 424

 

Λίγο έξω από το Έρεμπρο ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγνώστου. Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης θα ακούσει τον επικεφαλής της Σήμανσης να του λέει: «Έχω την αίσθηση ότι αυτό το κακό μας ακολουθεί παντού». Μια σκιά θα αρχίσει να στοιχειώνει τον επιθεωρητή, την ώρα που σατανιστικά εγκλήματα θα τον οδηγήσουν σε έναν κόσμο όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και μεταφυσικού θα γίνουν δυσδιάκριτα.


40

Ειρήνη Βαρδάκη

Τα Ρ της ερωμένης

Εκδόσεις Bell

Σελ.: 400

 

Χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη γραφή, η αφήγηση εναλλάσσεται ανάμεσα σε πέντε χαρακτήρες και με τρόπο αριστοτεχνικό, μέσα από τα μοναδικά ψυχογραφήματα της συγγραφέως, ξεμπλέκεται ένα κουβάρι μυστικών και εξαπάτηση,. ανοίγοντας νέους δρόμους στο ελληνικό ψυχολογικό θρίλερ.


41

Chade-Meng Tan

Ψάξε μέσα σου

Μτφρ.: Χρύσα Ξενάκη

Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Σελ.: 319

 

Η μέθοδος του συγγραφέα συνδυάζει τη συναισθηματική νοημοσύνη με την ενσυνειδητότητα, δύο έννοιες που αποτελούν το κλειδί για την ευημερία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Οι ιδέες και οι ασκήσεις του αυξάνουν διαπιστωμένα τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα, την ψυχική ανθεκτικότητα, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια.


42

Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Λεωφορείο. 19 στάσεις

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 256

 

«Παίρνω το λεωφορείο της Γραµµής "10" στη Θεσσαλονίκη, από την αφετηρία Χαριλάου ως το Τέρµα, ως τον Σιδηροδροµικό Σταθµό, και γράφω ό,τι θυµάµαι, επινοώ και φαντάζοµαι από κάθε στάση. ∆εκαεννιά στάσεις. Γράφοντας καταλαβαίνω πως το µυαλό είναι ένα ανοιχτό στρατόπεδο αιχµαλώτων. Ή ένα πριονιστήριο γεµάτο ακρωτηριασµένες, λειψές µνήµες, επινοήσεις, φαντασιώσεις κι εµπειρίες που διαρκώς αλλάζουν νόηµα, χάνονται, επανέρχονται, διασταυρώνονται και πάλι διαφεύγουν».

 

43

Πόπη Αρωνιάδα

Oι Δίδυμες

Εκδόσεις Το Ροδακιό

Η βραβευμένη ποιήτρια Πόπη Αρωνιάδα στο πρώτο της μυθιστόρημα Οι Δίδυμες διεισδύει στις σκοτεινές πλευρές, στους προβληματισμούς και στις ανησυχίες της σύγχρονης γυναίκας και παράλληλα στηλιτεύει κάθε κοινωνική αδικία και καταπίεση. Σε ένα μικρό χωριό στην Εύβοια, στις αρχές της δεκαετίας του '60, μια ανήλικη, ορφανή, κωφάλαλη και πανέμορφη κοπέλα πέφτει θύμα άγριου βιασμού και ξυλοδαρμού.

 

Μένει έγκυος και λόγω επιπλοκής κατά τη διάρκεια της γέννας των δίδυμων κοριτσιών της χάνει τη ζωή της. Στις δύο ιστορίες που εκτυλίσσονται στο βιβλίο και κινούνται παράλληλα παρακολουθούμε από τη μία την πορεία των διδύμων και από την άλλη αυτήν της κεντρικής ηρωίδας, της Ελευθερίας, που γράφει το δικό της βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο.

 

Η συγγραφέας, με γραφή βιωματική, φέρνει στην επιφάνεια γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής της Ελληνίδας γυναίκας από τη μετεμφυλιακή περίοδο μέχρι σήμερα και αναδεικνύει την αλήθεια της, βγάζοντας στην επιφάνεια τις βαθύτερες αιτίες, αφού πιστεύει πως μόνο η ανάγνωση, η επίγνωση και η γνώση μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική αντιμετώπισή τους.

 

Το βιβλίο, γραμμένο με αγάπη, κατανόηση και συμπόνια για τη γυναίκα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ζωή είναι ωραία μόνο όταν τη ζεις με πίστη, περηφάνια και σεβασμό. Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα που θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές κάθε γυναίκας.

 

43 βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και αξίζει να διαβάσετε το καλοκαίρι