20 τόμοι ιστορίας ροζ αισθησιασμού

20 τόμοι ιστορίας ροζ αισθησιασμού Facebook Twitter
0

Έχει χαρακτηριστεί έπος, ορόσημο της ρομαντικής λογοτεχνίας στο σημείο συνάντησής της με το ιστορικό μυθιστόρημα. Έχει πουλήσει περισσότερα από 150 εκατομμύρια αντίτυπα σε 63 χώρους και μέσω 320 διαφορετικών εκδοτών. Είναι το βιβλίο-μύθος Αγγελική της 88χρονης Ανν Γκολόν, που στις 10 Ιουλίου κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Η εκδοτική προσπάθεια είναι από μόνη της τολμηρή και επική, αφού το έργο Αγγελική αποτελείται από 20 τόμους, οι οποίοι θα εκδοθούν όλοι από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

Η εκδότρια της Ωκεανίδας Λουίζα Ζαούση λεει πως «είναι ένα τρομερά συναρπαστικό ανάγνωσμα, γεμάτο περιπέτειες, ανατροπές και έρωτες, που όταν το πιάσεις στα χέρια σου δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσεις! Εκτός όμως από ένα "διαβαστερό" μυθιστόρημα-ποταμός, μέσα από τις σελίδες του μαθαίνεις τη γαλλική ιστορία, καθώς όλες οι αναφορές του είναι απόλυτα τεκμηριωμένες ιστορικά».

Η Ανν Γκολόν -Σιμόν Σανζό το βαπτιστικό της όνομα- γεννήθηκε το 1921 στην Τουλόν της Γαλλίας. Σε ηλικία δέκα χρόνων είχε ζωγραφίσει περισσότερα από 500 βιβλία του πατέρα της με σχέδια αεροναυπηγικής, ενώ στα 18 της είχε ήδη εκδόσει δύο βιβλία. Θρυλική είναι η απόφασή της να πάει με ποδήλατο από τη Γαλλία στην Ισπανία κατά τη διάρκεια της εφηβείας της! Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1956 και η επιτυχία υπήρξε μεγαλειώδης και αστραπιαία για τη Γαλλίδα συγγραφέα, που προσέφερε ένα ροζ μυθιστόρημα, με πινελιές soft porn, απολύτως βασισμένο όμως σε ακριβή ιστορικά στοιχεία και γεγονότα από τη Γαλλία του 17ου αιώνα. Η ίδια πάντα αγαπούσε την ιστορία και δεν κρύβει ότι η βασική της επιρροή είναι το Όσα παίρνει ο άνεμος. Γυρίζοντας το 1949 από την Αφρική -όπου και γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της- στο Παρίσι, συνειδητοποίησε πως έπρεπε να δουλέψει για να ζήσουν. Άρχισε γράφοντας επιστημονικά κείμενα και γρήγορα πέρασε στο μυθιστόρημα για να δημιουργήσει την Αγγελική. Επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ζούσε στις Βερσαλλίες και είχε πρόσβαση σε μια εξαιρετική ιστορική βιβλιοθήκη. Σε συνέντευξή της δήλωνε πως η Αγγελική ήταν όσα η ίδια η Γκόλον δεν μπορούσε να είναι. «Αν είχα ζήσει ένα ειδύλλιο-περιπέτεια όπως η Αγγελική δεν θα γινόμουν συγγραφέας» λέει κατηγορηματικά. Ο δεύτερος τόμος κυκλοφόρησε το 1985 και ακολούθησε η συνέχεια.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 10 Ιουλίου: «Πολλές νεράιδες έσκυψαν πάνω από την κούνια της μικρούλας που γεννήθηκε στον παλιό πύργο του Μοντελού κι αποφάσισαν να της δώσουν όλα τα χαρίσματα που θα την έκαναν ευτυχισμένη: ομορφιά, υγεία, χαρά της ζωής, χαρά ν' αρέσει, ν' αγαπά. Μα το πιο μεγάλο χάρισμα που της δώρισαν ήταν να μπορεί μ' ένα χάδι να γιατρεύει πόνους κι αρρώστιες·και την ονόμασαν Αγγελική.

Την ίδια εκείνη εποχή, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ' ήταν κι αυτός ένα μικρό παιδί. Πόλεμοι, σφαγές, δυσβάσταχτοι φόροι, πεινασμένοι στρατοί και ατέλειωτες ορδές εξαθλιωμένων, όλα αυτά στροβιλίζονταν σαν μανιασμένη θάλασσα γύρω απ' τον απειλούμενο θρόνο του... Εν τω μεταξύ, προστατευμένη πίσω από τους ψηλούς τοίχους ενός μοναστηριού, η Αγγελική μεγάλωνε· και γινόταν όλο και πιο όμορφη, πιο χαριτωμένη και πιο σοφή. Ο δρόμος τής φαινόταν πως θα ήταν στρωμένος με ρόδα...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

ΛΙΓΗ ΖΩΗ / Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

Πολυμεταφρασμένη και πολυβραβευμένη, με παρουσία σχεδόν πέντε δεκαετιών στο λογοτεχνικό προσκήνιο, η γνωστή συγγραφέας ανατρέχει στα νεανικά της χρόνια, μιλά για την έλξη που της ασκούσε ανέκαθεν το διαφορετικό και σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Βιβλίο / «Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Στο βιβλίο του «Καλλιστεία» ο Μανώλης Μελισσάρης περιγράφει πώς μια παρέα queer ανδρών έκανε στη συμπρωτεύουσα το 1929 τον δικό της διαγωνισμό ομορφιάς, παράλληλα με τον πρώτο «επίσημο», αναβιώνοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απώλειας»

Βιβλίο / Νίκος Βέλμος: Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απωλείας»

Εκατό χρόνια κλείνουν φέτος από την κυκλοφορία του περιοδικού «Φραγκέλιο» που ίδρυσε ο λογοτέχνης, ηθοποιός, ζωγράφος, εκδότης, γκαλερίστας και κοινωνικός επαναστάτης Νίκος Βέλμος, μια παραγνωρισμένη πλην όμως πολυσχιδής, μποέμικη και άκρως επιδραστική προσωπικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας τολμηρό προσωπικό αντίο

Το πίσω ράφι / Ένα τολμηρό προσωπικό αντίο

Ο Ντέιβιντ Πλαντ γράφει τον «Αγνό εραστή» για να αποχαιρετήσει τον επί τέσσερις δεκαετίες σύντροφό του Νίκο Στάγκο, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα με έναν συγκινητικό και αποκαλυπτικό τρόπο αυτόν τον διακεκριμένο ποιητή και επιμελητή εκδόσεων.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Βιβλίο / «Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Η κορυφαία συγγραφέας της Αργεντινής, Σέλβα Αλμάδα, μιλάει στη LiFO λίγο πριν από την άφιξή της στη χώρα μας με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας για τα πολυβραβευμένα βιβλία της, την έμφυλη βία και τη γυναικεία ταυτότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Βιβλίο / Απόστολος Δοξιάδης: «Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι σε παρακμή αλλά σε σήψη»

Με αφορμή το νέο του μυθιστόρημα «Γαλανόσκυλος», ο καταξιωμένος συγγραφέας μιλά για όλα: τους πολιτικούς «που είναι ανίκανοι αλλά ξέρουν να μαζεύουν ψήφους», τον πολιτισμό που έχει μετατραπεί σε «σοβαροφανή παρωδία» και μια Ελλάδα που «δεν έχει ξεφύγει ποτέ από τον ναρκισσισμό της».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Βιβλίο / Revenge porn που ρίχνουν κυβερνήσεις

Στο μυθιστόρημά του «Αθέατος βίος», ο Νικολό Αμανίτι ερευνά την ιδιωτική ζωή της συζύγου ενός πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα οι social media managers κινούν τα νήματα και η θεωρία του χάους είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Βιβλίο / Ο Ντίλαν Τόμας αυτοβιογραφούμενος

Η έκδοση του «Πορτρέτου του καλλιτέχνη ως νεαρού σκύλου» επιβεβαιώνει τη σπουδαία κληρονομιά του Ουαλού ποιητή και τον σημαντικό ρόλο του τόπου του στις ιστορίες του, αναθεωρώντας πολλές λάθος εκτιμήσεις για τη ζωή και τον θάνατό του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Βιβλίο / Νίκος Αμανίτης: «Στον ΔΟΛ ζούσαμε ένα συνεχές Game of Thrones»

Με αφορμή το βιβλίο του «Ο αγνοούμενος του Ματαρόα», ο γνωστός δημοσιογράφος μιλά για τις εμπειρίες του από τις αίθουσες σύνταξης, για την πορεία της δημοσιογραφίας τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη δική του διαδρομή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σιντάρτ Κάρα: «Σεξ τράφικιν»

Το πίσω ράφι / «Έπρεπε να δουλεύω ακόμη κι όταν ήμουν άρρωστη»

O Σιντάρτ Κάρα έγραψε το «Σεξ τράφικιν» για τη σύγχρονη σωματεμπορία, έχοντας διαπιστώσει από πρώτο χέρι πώς είναι οργανωμένη αυτή η κερδοφόρα βιομηχανία που βασίζεται στη φτώχεια, την ανισότητα και τη ζήτηση.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000»: Η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ προβλέπει το μέλλον

Οπτική Γωνία / «Αυτός ο πόλεμος προετοιμαζόταν από το 2000», λέει η «φουτουρίστρια» του ΝΑΤΟ

Η Γαλλογερμανίδα πολιτική επιστήμονας Φλόρενς Γκάουμπ μιλά στην εφημερίδα «El Pais» για το Ιράν, τη Γροιλανδία, την Ουκρανία και τη Γάζα, τονίζοντας ότι «το μέλλον είναι μια στρατηγική ιδέα».
THE LIFO TEAM
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM