Η ANΤΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ παρουσιάζει τη νέα της δουλειά Σύνθεση για έξι σώματα στην Ακαδημία Πλάτωνος.

 

— Με ποιον τρόπο επηρέασε ο χορός τη ζωή σας;

Με έφερε σε επαφή με την υπομονή, την εξάντληση, τη δημιουργία της έκφρασης, τη θυσία αλλά και το τραύμα. Το 2015 σπούδαζα χορό και χορογραφία στο Λονδίνο και οι σπουδές μου διακόπηκαν από έναν τραυματισμό. Τώρα, στη Σύνθεση, θα είναι η πρώτη φορά από τότε που θα υπάρξω ξανά ως σώμα στη σκηνή. Το να αναπρογραμματίσει και να αποδομήσει κανείς την κινητική του νοημοσύνη νομίζω πως είναι ένα καθαρτικό εγχείρημα, αλλά δεν πιστεύω στην ικανότητα του σώματος ως μνήμης, ως τραύματος, να ξεχάσει.


— Τι μέλλον θεωρείτε ότι έχουν οι παραστατικές τέχνες στη μετα-Covid εποχή;

Πιστεύω ότι στη σκηνή το σώμα καλείται να αναπολήσει την ιστορικότητα μέσα στην οποία εντάσσεται. Αυτό που με ανησυχεί είναι αν και κατά πόσο είμαστε συνειδητοποιημένοι ως προς το τι σημαίνει αυτή η αλλαγή και πόσο δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, πρώτον γιατί δεν μπορούμε και δεύτερον επειδή αυτή μας οδήγησε εδώ.


— Μιλήστε μας για το έργο σας «Σύνθεση για έξι σώματα».

Ξεκινήσαμε εργαστήρια χωρίς βλέψεις να γίνουν παράσταση. Κινητοποιηθήκαμε από την ανάγκη μας να λειτουργούμε μέσα σε ένα συνεχόμενο τώρα, χωρίς τις εμμονές ενός αποτελέσματος, σε έναν χώρο έρευνας, ασφάλειας και παρατήρησης, έπειτα από αυτά που βίωσε το σώμα τους προηγούμενους μήνες. Με ελάχιστα τεχνικά μέσα –η απολύτως αναγκαία συνθήκη στη σκηνή, άλλωστε, ήταν πάντοτε οι ίδιοι οι ερμηνευτές– και το σώμα ως το μοναδικό μέσο για να μοιραστούν οι ερμηνευτές με το κοινό τους κώδικες, τις εικόνες και τις στιγμές των κόσμων που δομήθηκαν κατά τη δημιουργική διαδικασία. Ένας χορός με τον χώρο, χτίζοντας το τώρα. Ούτως ή άλλως, το μέλλον παραμένει αχαρτογράφητο.


— Στις 28 Ιουλίου θα είστε στο θέατρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τι σημαίνει αυτός ο χώρος για εσάς;

Είναι ένας τόπος συνθετικής μνήμης, για τον οποίον νιώθω πάντα μικρή για να μιλήσω. Από τότε που έκανα μαθήματα Φιλοσοφίας με έπιανε κόμπος στο στομάχι όταν διάβαζα γι' αυτόν. Τα ισχυρά και διφορούμενα μηνύματα αυτού του αρχαίου τόπου σε βάζουν σε σκέψεις όταν τοποθετείς ένα δρώμενο εκεί. Γι' αυτό και θα αναδομήσουμε το έργο για το συγκεκριμένο σημείο.


— Τα επόμενα σχέδιά σας;

Θα είμαστε στο Θέατρο Ροές τέλη Σεπτέμβριου για πέντε παραστάσεις με τη Σύνθεση, για να ανακαλύψουμε τι μπορεί να δώσει αυτό το έργο σε κλειστό χώρο, εφόσον πλάθεται από το περιβάλλον όπου κατοικεί και θα ανακατασκευαστεί εκ νέου.

 

28/7, Ακαδημία Πλάτωνος, Μαραθωνομάχων 8, Βοτανικός