Ο πολυβραβευμένος και παραγωγικότατος 33χρονος Τιμοφέι Κουλιάμπιν, από τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες θεάτρου και όπερας στη Ρωσία σήμερα, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Red Torch του Νοβοσιμπίρσκ, έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με τη δική του εκδοχή των Τριών Αδελφών του Αντόν Τσέχοφ.

 

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το 2015 και έκτοτε ακολουθεί μια θριαμβευτική πορεία στα μεγάλα θέατρα της Ευρώπης.

 

Το κλασικό αριστούργημα μέσα από μια σύγχρονη ματιά με διαχρονικά κοστούμια, σύγχρονες συμπεριφορές που συμπεριλαμβάνουν μέχρι και ομαδική selfie με sticks, χωρίς να ακούγεται ούτε μια λέξη του Τσέχοφ, γιατί απλούστατα όλο το έργο ερμηνεύεται στη ρωσική νοηματική γλώσσα, με υπέρτιτλους στα αγγλικά – εδώ στα ελληνικά.

 

Ο Κουλιάμπιν πήρε το κλασικό αριστούργημα του 1900, αυτή την παραβολή της αναμονής και της ακύρωσης, και το μετέτρεψε σε ένα βουβό, αλλά ανείπωτης ομορφιάς έπος με έναν ιδιοφυή τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει.


Ο Κουλιάμπιν πήρε το κλασικό αριστούργημα του 1900, αυτή την παραβολή της αναμονής και της ακύρωσης, και το μετέτρεψε σε ένα βουβό, αλλά ανείπωτης ομορφιάς έπος με έναν ιδιοφυή τρόπο που δεν έχει ξαναγίνει.

 

Μια τετράωρη θεατρική εμπειρία, γιορτή συναισθημάτων και αισθήσεων, όπου οι ζωές, τα όνειρα και οι διαψεύσεις που έχουν βιώσει η Όλγα, η Μάσα και η Ιρίνα, που τόσο αδημονούν να αποδράσουν από την ανώνυμη επαρχία όπου ζουν και να επιστρέψουν στη γενέθλια πόλη τους, τη Μόσχα, αναπαρίστανται μέσα από μεγάλης ακρίβειας και λεπτότητας χειρονομίες και νοήματα, βλέμματα και μικρές κινήσεις.

 

Ήχοι όπως το κλείσιμο μιας πόρτας, το τρίξιμο του πατώματος, ο άνεμος που σφυρίζει έξω από το σπίτι, τα πουλιά που τιτιβίζουν στην αυλή, στρατιωτικά εμβατήρια που συνοδεύουν στρατιωτικές παρελάσεις, αποτελούν τη «μουσική» ενός ολόκληρου σύμπαντος που διαποτίζει και περιβάλλει την ανία των τριών γυναικών.

 

Παράλληλα, η καταβύθιση του κάθε χαρακτήρα σε μια περίπου αυτιστική απομόνωση λόγω της σιωπής εντείνει την έλλειψη επικοινωνίας, όσο και το αίσθημα της απελπιστικής τους μοναξιάς και των αδιεξόδων τους. Μια σιωπή η οποία, ενώ μοιάζει να τους φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα, τους απομακρύνει. Ανυπεράσπιστοι, άλαλοι άνθρωποι απέναντι σε μια κοινωνία ήχων και θορύβων.

 

Info:

15-16 Ιουνίου

Novosibirsk State Drama Theatre - Tιμοφέï Kουλιάμπιν

Οι τρεις αδελφές, του Τσέχοφ

Πειραιώς 260, Χώρος Δ, 21:00,

διάρκεια: 255',

Στη ρωσική νοηματική, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους