Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Το μουσικό σχήμα ΤΑΚΙΜ αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης.
0

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 2 Ιουλίου με το μουσικό σχήμα ΤΑΚΙΜ που αποτελείται από πέντε σημαντικούς δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, τους Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Κώστα Μερετάκη (παραδοσιακά και λαϊκά κρουστά) και Γιάννη Πλαγιανάκο (κοντραμπάσο). Η παράστασή τους, που έχει τίτλο «Περιπλανώμενο» και θα πραγματοποιηθεί με τη σύμπραξη της Ελένης Βιτάλη, του Κώστα Τριανταφυλλίδη και της Σοφίας Παπάζογλου και του μουσικού Ηλία Μαντικού στο κανονάκι, είναι μια περιπλάνηση στις μουσικές της Ελλάδας. Μια διαδρομή από τον διονυσιασμό των πανηγυριών μέχρι τις πιο «κλειστές», παρεΐστικες γιορτές, με δύο ξεχωριστές στάσεις στη μουσική του Πόντου, σε αυτήν που καλλιεργήθηκε στα παράλια της Μικρασίας αλλά και στα τραγούδια που γέννησε ο διωγμός.

Στις 9 Ιουλίου, ο Νίκος Κυπουργός θα παρουσιάσει μια ατμοσφαιρική βραδιά με τα «Κυπο-Θεατρικά» του, αφιερωμένη στο πολύπλευρο έργο του για το θέατρο, που εκτείνεται από το αρχαίο δράμα ως το μιούζικαλ. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι θα ερμηνεύσουν αγαπημένα αλλά και άγνωστα τραγούδια του, όπως ο Γιάννης Διονυσίου, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μαρία Κατριβέση, ο Δημήτρης Πακσόγλου και η Μαρίνα Σάττι με τις Ερασμία Μαρκίδη και Έλενα Παπαδημητρίου. 

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή

Το θεατρικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 15 και 16 Ιουλίου με το έργο της Κάλλιας Παπαδάκη «Ρίζες από βαμβάκι». Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή, είναι τοποθετημένο στο καλοκαίρι του 1978 σ’ ένα χωριό του Έβρου. Ο Αίαντας, μετά από χρόνια σπουδών Φιλολογίας, επιστρέφει στη γενέτειρά του, πιστεύοντας ότι θα αναλάβει τα στρέμματα γης που του αναλογούν, αλλά βρίσκεται προ εκπλήξεως όταν μαθαίνει ότι ο πατέρας του έχει ορίσει μοναδικό του κληρονόμο τον μικρό του αδελφό Οδυσσέα που έμεινε κοντά του, έκανε οικογένεια και δούλεψε τη γη. Θολωμένος από θυμό, βάζει φωτιά στο πατρικό του για να τους κάψει όλους στον ύπνο τους, αλλά ο άνεμος αλλάζει ρότα και τα σχέδιά του καταρρέουν. Εν τέλει αυτοκτονεί και τότε ξεσπάει ένας οικογενειακός εμφύλιος σε σχέση με την ταφή του σώματός του. Η σκηνοθεσία είναι της Έφης Θεοδώρου, η μουσική των Jan Van Angelopoulos και Φώτη Σιώτα. Παίζουν οι: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Βαγγέλης Αμπατζής, Γιώργος Βαλαής, Μαρία Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Μοθωναίος και Χάρης Τζωρτζάκης. 

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Γκέλυ Καλαμπάκα

Στις 22 και 23 Ιουλίου ακολουθούν οι «Επιτρέποντες», μία από τις σημαντικότερες κωμωδίες του Μενάνδρου, σε απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Μια μουσική κωμωδία η οποία, με όχημα το χιούμορ, ανοίγει τη συζήτηση για τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων στην εποχή μας, καθώς η έννοια της συναίνεσης εκ μέρους της γυναίκας αμφισβητείται, ενώ η αντρική επιβολή θεωρείται δεδομένη. Σε μια νυχτερινή γιορτή αφιερωμένη στη θεά Άρτεμη ένας άντρας και μια γυναίκα ενώνονται ερωτικά. Η ηρωίδα της ιστορίας αναζητά ισότητα, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση, όπως ακριβώς και οι σύγχρονες γυναίκες, την ώρα που τα πάντα τείνουν να γίνονται κρυφά και μυστικά, δημιουργώντας παρεξηγήσεις και μπερδέματα που μοιάζουν κωμικά ή τραγικά, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Μέσα από τα παιχνίδια της τύχης, των ανθρώπων και των θεών, οι δυο ήρωες τελικά παντρεύονται και «τέλος καλό, όλα καλά». Ένα τέλος που καθαγιάζει ό,τι έχει προηγηθεί, φωτίζει με αμφίσημο τρόπο τα πρόσωπα και τις πράξεις τους και αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της παράστασης. Παίζουν οι: Δάφνη Δαυίδ, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μάριος Σαραντίδης, Λυδία Τζανουδάκη, Ιώβη Φραγκάτου. Η μουσική είναι του Νίκου Κυπουργού. 

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Στις 29 και 30 Ιουλίου ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η OSMOSIS θα πραγματοποιήσουν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «ΤΟΥΡΝΕ», της παράστασης που αναβλήθηκε πέρσι λόγω των πυρκαγιών. Ο περφόρμερ-δημιουργός, κάπου ανάμεσα σε χορό, θέατρο και εικαστικές τέχνες, εξερευνά πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου παράλληλα με τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα. Ένα βλέμμα πάνω στις αλλοπρόσαλλες ιστορίες που λέμε για μας και την αρχαιότητα μέσα σε ένα αμφιθέατρο αφιερωμένο στον Διόνυσο, αλλά ταυτόχρονα και μια ανασκαφή στην προσωπική μυθολογία του Ευριπίδη Λασκαρίδη, ο οποίος ανασύρει μνήμες, εικόνες και συναισθήματα από την κουλτούρα των θερινών θεατρικών περιοδειών (τουρνέ). Ερμηνεύουν ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Ευθύμιος Μοσχόπουλος και η Έλενα Τοπαλίδου.  

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή

Στις 5 και 6 Αυγούστου ο κινηματογραφικός κυρίως σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σκηνοθετεί το έργο του Ηλία Μαγκλίνη «Φάκελος Βάνκαου», εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη. Πρόκειται για την περίπτωση Βάνκαου (Wahncau), όπου μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε όρθια στάση, δηλαδή όχι με τη συνήθη μεταθανάτια μυϊκή παράλυση, η οποία εν προκειμένω αντικαταστάθηκε από μια σπάνια ακαριαία πτωματική ακαμψία. Καθώς έχουμε συνηθίσει τους νεκρούς οριζοντιωμένους, παραιτημένους από κάθε δικαίωμα και παρουσία, αυτή η γυναίκα μοιάζει να μας απειλεί ή να μας υπόσχεται το θαύμα. Όπως η αρχαία ηρωίδα που «έχει και δεν έχει ξανάρθει, είναι και δεν είναι η Άλκηστη. Μπορείς και ζωντανή και πεθαμένη να την πεις». Μια έκλειψη ηλίου θα ρίξει το αλλόκοτο φως της σε μια ήσυχη γη στο μέλλον, στα πρόσωπα των ανθρώπων και στα ερείπια των ναών. Παίζουν οι: Βασίλης Κανάκης, Στέφανος Μουαγκιέ, Νίκη Παπανδρέου, Άννα Τσακουρίδου, Μαρία Φιλίνη κ.ά.

Καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter

Τέλος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα εκδοθεί το νέο έργο του Χρήστου Χωμενίδη με τίτλο «Γίνεται δέντρο το πουλί;». Είναι βασισμένο στον Ίωνα, τη «λιγότερο τραγική» από τις τραγωδίες του Ευριπίδη, ένα έργο που διαλαμβάνει ανάλαφρα, μα καίρια, θεμελιώδη και διαχρονικά ζητήματα όπως οι ρίζες κάθε ανθρώπου και η σχέση του με τους γονείς του, βιωμένη ή φαντασιακή, η εξουσία και η ανάγκη της να προεκτείνεται στο μέλλον, ο γάμος ως φρίκη και ως φωλιά, ο έρωτας που φθίνει και ο πόθος που αναπάντεχα ανθεί. 

Το πρωτοποριακό εγχείρημα της απευθείας ανάθεσης πρωτότυπων θεατρικών κειμένων με αφετηρία αρχαία έργα σε Έλληνες συγγραφείς σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία την προηγούμενη χρονιά. Φέτος οι συγγραφείς προέρχονται από τον χώρο της πεζογραφίας. Να σημειώσουμε ότι στο ρεπερτόριο του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου θα παρουσιαστούν τα πρωτότυπα έργα Αίας και Άλκηστη σε νέες σκηνοθετικές προσεγγίσεις από τον Αργύρη Ξάφη (Εθνικό Θέατρο) και τον Johan Simons (Schauspielhaus Bochum) αντίστοιχα. 

TAKIM
Περιπλανώμενο
Ειδική συμμετοχή: Ελένη Βιτάλη / Τραγουδούν οι Σοφία Παπάζογλου και Κώστας Τριανταφυλλίδης
2/7, 21:30

Νίκος Κυπουργός
Τα Κυπο-Θεατρικά
9/7, 21:30

Έφη Θεοδώρου
Ρίζες από βαμβάκι της Κάλλιας Παπαδάκη / Εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή
15/7-16/7, 21:30

Βασίλης Μαυρογεωργίου
Επιτρέποντες του Μενάνδρου
22/7-23/7, 21:30

Ευριπίδης Λασκαρίδης – OSMOSIS
ΤΟΥΡΝΕ
29/7-30/7, 21:30

Σύλλας Τζουμέρκας
Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη / Εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη
5/8-6/8, 21:30

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχαίο δράμα και Μποστ στην Επίδαυρο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Αρχαίο δράμα και Μποστ στην Επίδαυρο

Επτά τραγωδίες και μια κωμωδία, δύο διεθνείς και έξι εγχώριες παραγωγές και ένα πλήθος ετερόκλητων ηθοποιών θα βρεθούν στα φετινά Επιδαύρια, που στοχεύουν στη μαζική επιστροφή του κοινού.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου στην Πειραιώς 260

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου στην Πειραιώς 260

Τρεις Ελληνίδες σκηνοθέτιδες και δυο σκηνοθέτες φωτογραφίζονται στους χώρους της Πειραιώς 260 και παρουσιάζουν τις ενδιαφέρουσες θεατρικές τους προτάσεις στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ερωτευμένα Άλογα»: Eίναι μια σημαντική παράσταση για το ελληνικό θέατρο;

The Review / «Ερωτευμένα Άλογα»: Μια σημαντική παράσταση για το ελληνικό θέατρο;

Ο Χρήστος Παρίδης και η δημοσιογράφος Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν για την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» της Ομάδας «Εν δυνάμει» που παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αν είσαι καλή στα μαθηματικά μήπως δεν είσαι εντελώς κορίτσι; (ΤΙΤΛΟΣ;) αν σας κάνει

Θέατρο / «Άνοιξη»: Μια παράσταση για την εποχή που τα κορίτσια αποκλείονταν από τις θετικές επιστήμες

Η Γιούλα Μπούνταλη ανεβάζει στο Φεστιβάλ Αθηνών ένα έργο που τοποθετείται στο Μεσολόγγι του ‘60 και μιλά για τη δράση μια ομάδας μαθητριών που αντιδρά στον αποκλεισμό τους από τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ακροβάτες στην Ελευσίνα και το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου σε σύνθετες δράσεις τέχνης

2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης / Το πιο μικροσκοπικό τσίρκο του κόσμου και οι δράσεις του στην Ελευσίνα

Συναντήσαμε τον Ελευθέριο Κεχαγιόγλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του οργανισμού Le Plus Petit Cirque du Monde, για να μας εξηγήσει τι είναι το πιο μικρό τσίρκο στον κόσμο και την ιδέα πίσω από αυτό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην πρόβα της νέας και εντελώς ρηξικέλευθης εκδοχής του Δημήτρη Καραντζά για τους Πέρσες του Αισχύλου

Θέατρο / Στην πρόβα της νέας και εντελώς ρηξικέλευθης εκδοχής του Δημήτρη Καραντζά για τους «Πέρσες» του Αισχύλου

Με συμμετοχή εθελοντών και τολμηρές διασκευές του αρχικού έργου ο Καραντζάς θέλει να μιλήσει για τη φύση της δημοκρατίας και της εξουσίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι σιωπηλές ποιήτριες του αρχαίου κόσμου αποκτούν ξανά φωνή

Θέατρο / Οι σιωπηλές ποιήτριες του αρχαίου κόσμου αποκτούν ξανά φωνή

Ο άγνωστος κόσμος των ποιητριών της αρχαιότητας έρχεται στο φως, με την παράσταση «Σιωπηλών Σπαράγματα» που αντλεί υλικό από το ομώνυμο βιβλίο του Θάνου Τσακνάκη και θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα, σε επιμέλεια Μιχαήλ Μαρμαρινού, μουσική Λένας Πλάτωνος, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Ριγολέττος»: Το Ηρώδειο άνοιξε με την εντυπωσιακή πρεμιέρα της όπερας του Βέρντι

I Was There / «Ριγολέττος»: Το Ηρώδειο άνοιξε με την εντυπωσιακή πρεμιέρα της όπερας του Βέρντι

Εντυπώσεις από το τολμηρό ανέβασμα του διάσημου έργου του Βέρντι από την Κατερίνα Ευαγγελάτου, μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άρης Σερβετάλης: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ξεχάσω τον φετινό χειμώνα»

Θέατρο / Άρης Σερβετάλης: «Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ξεχάσω τον φετινό χειμώνα»

Μια ειλικρινής, αποκαλυπτική συζήτηση με τον ηθοποιό Άρη Σερβετάλη για το θέατρο, το σινεμά, την επικαιρότητα και την πίστη, με αφορμή την παράσταση «Το Όνειρο ενός Γελοίου» και την ταινία «Αγέλη Προβάτων» στις οποίες πρωταγωνιστεί.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Aδελφοσύνη μεταξύ Solaris και Interstellar

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / «Aδελφοσύνη»: Μια παράσταση που έχει αποσπάσει θερμότατα σχόλια διεθνώς έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η Γαλλοβιετναμέζα Caroline Guiela Nguyen επιστρέφει στην Αθήνα με το νέο της έργο που τοποθετείται σε έναν φανταστικό, μελλοντικό κόσμο.
ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΛΤΑΚΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ