Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
0
Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
©Εύη Φυλακτού


Ο Nικίτα Μιλιβόγιεβιτς (γεν. 1961), αναγνωρισμένος σήμερα ως ένας από τους σημαντικότερους Σέρβους σκηνοθέτες, είναι γνωστός στην Ελλάδα ήδη από το 1997, όταν παρουσίασε στο θέατρο Αμόρε τον Ιβάνοφ του Τσέχoφ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η σχέση του με το ελληνικό θέατρο οδήγησε σε πολύ ενδιαφέρουσες παραστάσεις, όπως οι δύο διασκευές μυθιστορημάτων για τη σκηνή: Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι στο Αμόρε το 1999 και η Μητέρα του Σκύλου του Παύλου Μάτεσι στο Εθνικό Θέατρο το 2011.

Δεν αρκεί να βάλεις στους ηθοποιούς σύγχρονα ρούχα. Αυτός ο επιφανειακός "εκμοντερνισμός" δεν με αφορά, γιατί έτσι επιτυγχάνεται το αντίθετο από το επιδιωκόμενο: τονίζεται η ηλικία του έργου.


Το κλασικό ρεπερτόριο (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κλασικοί του 20ού αι.) αποτελεί σταθερή πηγή έμπνευσης για τον Ν. Μιλιβόγιεβιτς. Επηρεασμένος έντονα από τη γλώσσα του κινηματογράφου, επιδιώκει με τις παραστάσεις του να θίξει ιδέες, ζητήματα και καταστάσεις που αφορούν άμεσα το σύγχρονο κοινό, έχοντας πάντα στο μυαλό του ότι μια νεωτερική προσέγγιση διόλου δεν σημαίνει μια παράσταση στην οποία η φόρμα έχει εξαφανίσει κάθε συναίσθημα.

Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
©Εύη Φυλακτού


Για την πρώτη του συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Λουκρητία Βοργία (1833) του Βίκτωρος Ουγκώ, διασκεύασε το ρομαντικό δράμα του Γάλλου κλασικού έτσι ώστε τόσο η γλώσσα όσο και η σκηνική δραματουργία να αφορούν ένα θέατρο καθ' όλα σύγχρονο. Η άποψή του είναι δοκιμασμένη και στιβαρή: «Δεν αρκεί να βάλεις στους ηθοποιούς σύγχρονα ρούχα. Αυτός ο επιφανειακός "εκμοντερνισμός" δεν με αφορά, γιατί έτσι επιτυγχάνεται το αντίθετο από το επιδιωκόμενο: τονίζεται η ηλικία του έργου. Τα θέματα που θίγει η Λουκρητία Βοργία συνδέονται άμεσα με τον σύγχρονο προβληματισμό για τις πρακτικές των ανθρώπων της εξουσίας, και σ' αυτά θα εστιάσουμε. Ο Μακιαβέλι, που έζησε την ίδια εποχή με τους Βοργίες, έλεγε "o σκοπός αγιάζει τα μέσα". Αυτή η θέση εμπνέει ακόμη τους ανθρώπους της εξουσίας. Το περίεργο είναι ότι τότε ζούσαν και δημιουργούσαν μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Ντα Βίντσι και ο Μιχαήλ Άγγελος. Παλιότερα μου φαινόταν πολύ παράξενο που μέσα στην ίδια εποχή, στον ίδιο τόπο, συνυπήρχαν τα χειρότερα και τα καλύτερα. Αλλά έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Σήμερα δεν ξαφνιάζομαι πια κι έχω συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλάω, ως σκηνοθέτης, γι' αυτήν τη σύγκρουση».

Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
Λουκρητία Βοργία
του Β. Ουγκώ
30-31 Ιουλίου
Πειραιως260
Χώρος Η

 

Η Λουκρητία Βοργία στο Φεστιβάλ Αθηνών Facebook Twitter
©Εύη Φυλακτού

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο εύκολα «βγαίνει» μια ελληνική παράσταση στο εξωτερικό;

Έρευνα / Πόσο εύκολα «βγαίνει» μια ελληνική παράσταση στο εξωτερικό;

Τι χρειάζεται, τελικά, για να βγει μια παράσταση έξω από την Ελλάδα; Ποιος στηρίζει τους καλλιτέχνες; Ποια έργα «αρέσουν» στους ξένους; Ζητήσαμε από τους Έλληνες δημιουργούς Δημήτρη Παπαϊωάννου, Πρόδρομο Τσινικόρη, Ανέστη Αζά, Γιώργο Βαλαή, Χρήστο Παπαδόπουλο, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Πατρίσια Απέργη και Μάριο Μπανούσι να μοιραστούν την πορεία του ταξιδιού τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπήκαμε στις πρόβες της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Θέατρο / Στις πρόβες της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης εξηγεί τον ρηξικέλευθο τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την όπερα του Ντονιτσέτι, «μουτζουρώνοντας» το μπελ κάντο του συνθέτη με ηχητικές παρεμβολές πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
O Θύμιος Ατζακάς έκανε το «Κτίσμα» του Κάφκα μουσική περφόρμανς

Θέατρο / O Θύμιος Ατζακάς έκανε το «Κτίσμα» του Κάφκα μουσική περφόρμανς

Ο μουσικός εξηγεί πώς από το έργο του Φραντς Κάφκα εμπνεύστηκε την ομώνυμη μουσική περφόρμανς θέλοντας να μιλήσει για τον τρόπο που ακόμα και η υποψία του φόβου παραλύει τον άνθρωπο, ενώ ουσιαστικά παγιδεύεται από τον ίδιο του τον εαυτό.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Σκουρλέτης: «Πώς γίνεται να μην παρατηρείς όσα συμβαίνουν γύρω σου και να μην τα εισάγεις στην τέχνη σου;»

Θέατρο / Ένας από τους καλύτερους σκηνογράφους μας είναι μόλις 31 ετών

Λίγο προτού ανέβει το «Τζένη Τζένη», ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης της ομάδας bijoux de kant, του φιλμικού σύμπαντος του Βασίλη Κεκάτου, των αριστουργηματικών κόσμων του Γκολντόνι αλλά και της Μαρίνας Σάττι, αποκωδικοποιεί την ανοδική του πορεία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος μιλά για το «Shopping and Fucking»

Θέατρο / «Shopping and Fucking»: Έτσι στήθηκε μια από τις πιο σοκαριστικές παραστάσεις των ’90s

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος θυμάται τις συνθήκες και την απήχηση της παράστασης του θεάτρου Αμόρε την περίοδο 1996-97 που υπήρξε ένα από τα πιο προκλητικά έργα που ανέβηκαν στην Αθήνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όλη η ζωή του Άντον Τσέχοφ οδήγησε στον «Βυσσινόκηπο»

Θέατρο / Όλη η ζωή του Aντόν Τσέχοφ οδήγησε στον «Βυσσινόκηπο»

Αναμένοντας τις δύο πρεμιέρες του «Βυσσινόκηπου» που θα ανέβουν στο Εθνικό Θέατρο και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, διαβάζουμε για τη ζωή του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα και την ιστορία του τελευταίου του έργου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα γίνει αν ανέβω στο πιο ψηλό βουνό;

Θέατρο / Τι θα γίνει αν ανέβω στο πιο ψηλό βουνό;

Στην «Αχόρταγη σκιά» του Μαριάνο Πενσότι ο Γιάννης Νιάρρος και ο Κώστας Νικούλι υποδύονται δύο ορειβάτες. Η κατάκτηση της κορυφής, η πτώση, η μνήμη, η φιγούρα του πατέρα ζωντανεύουν σε ένα συναρπαστικό έργο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
73 λεπτά με τη Βίκυ Βολιώτη

Θέατρο / «Βίκυ, πώς το έκανες αυτό;»

Η Βίκυ Βολιώτη είναι η μοναδική γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός όπου, χωρίς προηγούμενη εμπειρία με το χορό, κατόρθωσε να περάσει τις αυστηρές οντισιόν για την παράσταση «Kontakthof». Πώς τα κατάφερε; Και τι σημαίνει να είσαι μέλος ενός θιάσου που ζει στον κόσμο της Πίνα Μπάους;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ξενοδοχείο “Η νύχτα που πέφτει”»: Ένα άγνωστο έργο του Νάνου Βαλαωρίτη ανεβαίνει στον Πειραιά

Θέατρο / Ένα άγνωστο έργο του Νάνου Βαλαωρίτη ανεβαίνει στον Πειραιά

Το «Ξενοδοχείο "Η νύχτα που πέφτει"», μια μοντέρνα και σουρεαλιστική προσέγγιση του «Ρωμαίου και της Ιουλιέτας», που έγραψε και ανέβασε στο Παρίσι το 1959 ο Έλληνας ποιητής, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ