Exit Above: Τα μπλουζ συναντούν τον χορό στο Ηρώδειο

Exit Above: Τα μπλουζ συναντούν τον χορό στο Ηρώδειο Facebook Twitter
Το νέο έργο της Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ έχει αποθεωθεί από τους κριτικούς σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης. Φωτ.: Anne Van Aerschot
0

Το Exit Above, η νέα χορογραφία που η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών μαζί με την ομάδα της Rosas, είναι αφιερωμένο στα μπλουζ. Έχει πάρει ήδη διθυραμβικές κριτικές οπουδήποτε έχει παρουσιαστεί. Μια παράσταση για 13 περφόρμερ με ζωντανή μουσική που έχει στο επίκεντρο την ερμηνεία της ανερχόμενης Φλαμανδής τραγουδοποιού Meskerem Mees

Με καταγωγή από την Αιθιοποία, η Μees γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα το 1999. Σε ηλικία μόλις δέκα μηνών υιοθετήθηκε. Το όνομά της, Meskerem, σημαίνει «νέα αρχή» και αναφέρεται στην 1η Σεπτεμβρίου, την ημέρα της αιθιοπικής Πρωτοχρονιάς. 

Σπούδασε ζωγραφική, μουσική και χορό στο MUDA Atheneum for Performing Arts στο Βέλγιο. Στα δώδεκα πήρε μέρος στον παιδικό διαγωνισμό της Eurovision. Δεν κατάφερε να κερδίσει, αλλά αυτό της έδωσε το έναυσμα να συμμετάσχει σε μια σειρά από διαγωνισμούς, σαρώνοντας αρκετά σημαντικά βραβεία που τη βοήθησαν να αποκτήσει airplay σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Βελγίου, να γίνει πιο γνωστή στη χώρα της και να αποκτήσει θαυμαστέ, όπως ο Pete Doherty των Libertines. Η τελευταία διάκριση που έλαβε ήταν φέτος στα Golden Afro Artistic Awards

«Είναι συναρπαστικό να βγαίνει κανείς από τo comfort zone τoυ με αυτόν τον τρόπο. Αισθάνομαι ότι ο χορός δεν διαφέρει τόσο από τη μουσική. Είναι δυο διαφορετικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις παρόμοιες παρορμήσεις. Η διαφορά είναι ότι ο χορός κάνει κάποιον να δίνει έμφαση στο σώμα του και να μη σκέφτεται τόσο. Αυτό είναι καταπληκτικό»

H νεαρή δημιουργός κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, το Julius, το 2021. Πρόκειται για μια σειρά από τρυφερά αυτοβιογραφικά κιθαριστικά κομμάτια στο πνεύμα του Bob Dylan και του Randy Newman, με έναν πιο παιχνιδιάρικο τόνο.

Σύμφωνα με τη Mees, η οποία πρώτα γράφει τη μελωδία και μετά τους στίχους ενός τραγουδιού: «Ένα καλό κομμάτι πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στα προσωπικά σου συναισθήματα και ταυτόχρονα να αφήνει στον ακροατή χώρο να το ερμηνεύσει και να το τοποθετήσει στη δική του προσωπική ζωή. Φυσικά, πρέπει να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια από τη μεριά του καλλιτέχνη. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να ακούει κάποιος για τα προβλήματά σου συνέχεια. Το θέμα είναι πώς η προσωπική μου οπτική συνδέεται με ένα πιο γενικό πλαίσιο. Αυτό γίνεται απλώς επειδή είμαστε άνθρωποι και ακόμα και αν αυτές οι εμπειρίες είναι μοναδικές για τον καθένα, όλοι περνάνε παρόμοιες καταστάσεις στη ζωή». 

Exit Above: Τα μπλουζ συναντούν τον χορό Facebook Twitter
Η Mees είναι μια προσωπική επιλογή της Ντε Κέιρσμακερ. Φωτ.: Anne Van Aerschot

Η Mees είναι μια προσωπική επιλογή της Ντε Κέιρσμακερ. Το 2023, όταν το Exit Above ήταν ακόμη σε αρχικό στάδιο, η Ντε Κέιρσμακερ επεσε τυχαία πάνω σε έναν δίσκο του Βέλγου κιθαρίστα Jean-Marie Aerts, ο οποίος συμμετείχε στην παράσταση, αλλά έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2024 σε ηλικία 72 ετών. Η Ντε Κέιρσμακερ χόρευε υπό τους ήχους της μουσικής του μπάντας TC Matic στην πρώτη της παραγωγή το 1982 στις Βρυξέλλες. Του τηλεφώνησε. Για τον Aerts αυτό το τηλεφώνημα ήταν ένα σοκ. Ξεκίνησαν να μιλάνε για την κοινή τους αγάπη για τα μπλουζ και τον Robert Johnson. «Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι η μουσική που αναζητούσα έπρεπε να έχει μια φωνή. Η ποπ μουσική έχει κυρίως να κάνει με ιστορίες και ήθελα να πω μια ιστορία. Είχα δει στο YouTube βίντεο της Meskerem και σκέφτηκα ότι αυτό, ναι, είναι κάτι αληθινό και αυθεντικό».

Η Mees ενθουσιάστηκε με την ιδέα ότι θα έγραφε τη μουσική για την παράσταση. Τα μπλουζ ήταν η μουσική που άκουγε ο πατέρας της. Όταν οι τρεις τους δούλευαν στο στούντιο του Aerts, αναζήτησαν έμπνευση στους στίχους του Σαίξπηρ. Στην πορεία αποφάσισε όχι μόνο να αναλάβει την σύνθεση και το τραγούδι αλλά και να χορέψει μαζί με τους Rosas επί σκηνής.

Exit Above: Τα μπλουζ συναντούν τον χορό Facebook Twitter
Το έργο φωτίζει τον τρόπο που τα μπλουζ «δημιουργούν» την κοινότητα, την αίσθηση του «μαζί», σε μια απαιτητική χορογραφία. Φωτ.: Anne Van Aerschot

«Είναι συναρπαστικό να βγαίνει κανείς από τo comfort zone τoυ με αυτόν τον τρόπο. Αισθάνομαι ότι ο χορός δεν διαφέρει τόσο από τη μουσική. Είναι δυο διαφορετικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις παρόμοιες παρορμήσεις. Η διαφορά είναι ότι ο χορός κάνει κάποιον να δίνει έμφαση στο σώμα του και να μη σκέφτεται τόσο. Αυτό είναι καταπληκτικό», αναφέρει σε μια πρόσφατη συνέντευξή της για την παράσταση, η οποία είναι ένα εκρητικό μείγμα ενέργειας και συλλογικού πνεύματος.

Exit Above: Τα μπλουζ συναντούν τον χορό Facebook Twitter
Οι συντελεστές της παράστασης : Από αριστερά οι Carlos Garbin, Meskerem Mees, Jean-Marie Aerts και Anne Teresa de Keersmaeker. Φωτ.: Anne Van Aerschot Anne

«EXIT ABOVE – after the tempest»
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
25/6, 21:00

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Ζωγράφος: Ο «Ορέστης» του Τερζόπουλου

Θέατρο / Κωνσταντίνος Ζωγράφος: «Ο Τερζόπουλος σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό»

Ο νεαρός ηθοποιός που πέρυσι ενσάρκωσε τον Πυλάδη επιστρέφει φέτος ως Ορέστης. Με μια ήδη πλούσια διαδρομή στο θέατρο δίπλα σε σημαντικούς δημιουργούς, ετοιμάζει ένα νέο έργο εμπνευσμένο από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

The Review / «Μάλιστα κύριε Ζαμπέτα»: Αξίζει η παράσταση για τον «μάγκα» του ελληνικού πενταγράμμου;

Με αφορμή την παράσταση γι’ αυτόν τον αυθεντικό δημιουργό που τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 μεσουρανούσε, ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου σχολιάζουν τον αντίκτυπό του στο κοινό σήμερα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, πτώση και η αποθέωση

Αρχαίο Δράμα Explained / «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή: Η άνοδος, η πτώση και η αποθέωση

Τι μας μαθαίνει η ιστορία του Οιδίποδα, ενός ανθρώπου που έχει τα πάντα και τα χάνει εν ριπή οφθαλμού; Η κριτικός θεάτρου Λουίζα Αρκουμανέα επιχειρεί μια θεωρητική ανάλυση του έργου του Σοφοκλή.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Αλίκη Βουγιουκλάκη: Στη ζωή έσπαγε τα ταμπού, στο θέατρο τα ταμεία

Θέατρο / Αλίκη Βουγιουκλάκη: Πώς έσπαγε τα ταμεία στο θέατρο επί 35 χρόνια

Για δεκαετίες έχτισε, με το αλάνθαστο επιχειρηματικό της ένστικτο, μια σχέση με το θεατρικό κοινό που ακολουθούσε υπνωτισμένο τον μύθο της εθνικής σταρ. Η πορεία της ως θιασάρχισσας μέσα από παραστάσεις-σταθμούς και τις μαρτυρίες συνεργατών της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ