Ένας μέχρι πρόσφατα άγνωστος πίνακας του Εντουάρ Μανέ, στον οποίο απεικονίζεται ένας σκύλος, θα δημοπρατηθεί για πρώτη φορά στο Παρίσι τον επόμενο μήνα. 

 

Ο Μανέ ζωγράφισε τον πίνακα το 1879 και τον έκανε δώρο στη Marguerite Lathuille, την κόρη ενός ξενοδόχου, για τον οποίο, την ίδια περίοδο, είχε φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του. Για 140 χρόνια το έργο έμεινε στην οικογένεια η οποία απέρριπτε προηγούμενες προτάσεις για την πώλησή του.

 

Σύμφωνα με τον ειδήμονα σε θέματα τέχνης Frédérick Chanoit, ο πίνακας που έχει διαστάσεις 32,5 εκατ. επί 24,5 εκατ. δημιουργήθηκε μέσα σε είκοσι λεπτά και αποτελεί δείγμα των τεχνικών ικανοτήτων του Μανέ, παρότι διαφέρει από τα κλασικά έργα του ζωγράφου. Ο Chanoit αναφέρει ακόμα πως το έργο έχει καταλογογραφηθεί, ωστόσο δεν έχει εκτεθεί στο κοινό από τότε που δημιουργήθηκε. 

 

«Έχουμε επιστολές από τη δεκαετία του '20 όπου ένας έμπορος έργων τέχνης εκλιπαρεί τη Marguerite να πουλήσει τον πίνακα, αλλά εκείνη αρνείται. Πέρασε στα παιδιά της, αλλά έως σήμερα δεν πωλήθηκε», αναφέρει ο Chanoit. Κατά την περίοδο 1875-1883, ο Γάλλος ζωγράφος φιλοτέχνησε οκτώ πίνακες με σκύλους. Ο συγκεκριμένος σκύλος  ονομαζόταν Minnay και ήταν ένα γκριφόν που άνηκε στη Marguerite.

 

Ο πατέρας της, Gauthier Lathuille, είχε εμφανιστεί και σε άλλους πίνακες του Μανέ, ανάμεσά τους και στο φόντο του Chez le Père Lathuille που δημιουργήθηκε το 1879. Το πορτρέτο του, από τον ζωγράφο, βρίσκεται στο μουσείο της Λυών. Ο Μανέ είχε φιλοτεχνήσει και το πορτρέτο του Louis, αδελφού του Gauthier, το οποίο βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή. Ο ζωγράφος σύχναζε στις επιχειρήσεις του Gauthier Lathuille, ανάμεσά τους ένα καμπαρέ και αργότερα ένα εστιατόριο, στη λεωφόρο Κλισί, στην Μπατινιόλ, μία περιοχή διάσημη στους ιμπρεσιονιστές. 

 

Το έργο θα πωληθεί στις 26 Φεβρουαρίου και το κοινό θα μπορέσει να το δει δύο ημέρες πριν την δημοπρατηθεί. Η τιμή του αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον τα 280.000 ευρώ. 

 

Με πληροφορίες από Guardian