Ένας αρχαίος ναός, που ανήκε στον Φαραώ Ραμσή Β' και πιστεύεται πως χτίστηκε μεταξύ 1213 και 1279 π.Χ, εντοπίστηκε κοντά στο Κάιρο.

 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως οι αρχαιολόγοι της βρήκαν τα ερείπια του ναού νοτιοδυτικά του Καΐρου, γεγονός που αναμένεται να ρίξει φως στη ζωή του φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου, πριν από 3.200 χρόνια.

 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, Mustafa Waziri, δήλωσε στο Associated Press τη Δευτέρα, πως η ανακάλυψη έγινε από μία αιγυπτιακή και τσεχική αποστολή στο χωριό Abusir, κοντά στην κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ στη Σακκάρα.

 

Χτισμένα με πλίνθους, τα θεμέλια του ναού έχουν μήκος 32μ. και πλάτος 51μ. ενώ υπάρχει ένας μεγάλος προαύλιος χώρος. Υπάρχει επίσης μια «αίθουσα με κολόνες», τμήματα των οποίων είναι ζωγραφισμένα με μπλε χρώμα, σύμφωνα με τον δρ Mohammed Meguahed, αναπληρωτή επικεφαλής της αποστολής.

 

Σε δήλωσή του την Κυριακή, ο επικεφαλής της τσεχικής ομάδας, Miroslav Barta, επισήμανε ότι ο ναός αυτός είναι η μοναδική απόδειξη της παρουσίας του Ραμσή ΙΙ στην περιοχή Μπαντρασίν της Γκίζας, μέρος του Μητροπολιτικού Καΐρου.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη λατρεία του θεού ήλιου «Ρα» στο Abusir, η οποία είχε ξεκινήσει από την 5η Δυναστεία, πριν από περίπου 4.500 χρόνια.

 

Με πληροφορίες από Washington Post και Independent