Ρώμη: Αρχαιολόγοι παρουσίασαν μνημείο και σαρκοφάγο που ίσως ανήκουν στον Ρωμύλο

Ρώμη: Αρχαιολόγοι παρουσίασαν μνημείο και σαρκοφάγο που ίσως ανήκουν στον Ρωμύλο Facebook Twitter
Το εύρημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά (Πηγή φωτό Parco archeologico del Colosseo)
1

Αρχαιολόγοι παρουσίασαν για πρώτη φορά στο κοινό ένα αρχαίο κενοτάφιο που θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ήταν μνημείο ενός εκ των δύο θρυλικών ιδρυτών της Ρώμης, του Ρωμύλου.

Ο μικρός θάλαμος, που περιείχε μια απλή σαρκοφάγο είχε εντοπιστεί στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Όμως, η σημασία του ευρήματος έγινε πρόσφατα ξεκάθαρη, έπειτα από νέες ανασκαφές και έρευνες. Το μνημείο αυτό πιθανότατα χρονολογείται στον 6 αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στο πιο αρχαίο τμήμα της Ρώμης, το οποίο συνδέεται απευθείας με τον Ρωμύλο σε ιστορικά κείμενα.

Τον 19ο αιώνα, ο Τζάκομο Μπόνι είχε διατυπώσει την υπόθεση πως στην Ρωμαϊκή Αγορά (Φόρο Ρομάνο) και γύρω από τον χώρο δημοσίων συναντήσεων του Κομίτιουμ στην αρχαιότητα, ενδέχεται να βρισκόταν το μνημείο ενός διαπρεπούς προσώπου ή ενός ήρωα, ο οποίος μπορεί να είναι κι ο ιδρυτής της πόλης.

Πρόσφατες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στο πάρκο του Κολοσσαίου, επιβεβαίωσαν την υπόθεση, φέρνοντας στο φως μία σαρκοφάγο από πορώδες πέτρωμα, μήκους 1,40 μ, που συνδέεται με ένα κυκλικό στοιχείο, πιθανόν βωμό.

«Στις μελέτες του, ο Μπόνι δεν είχε προβεί σε μια ερμηνεία του τόπου αυτού, απλώς τον είχε περιγράψει, τονίζοντας πως είχε δει μία κιβωτό ή μία λεκάνη (που αντιστοιχούσε στην σαρκοφάγο) κι έναν πέτρινο κύλινδρο», τόνισε η διευθύντρια του πάρκου του Κολοσσαίου, Αλφονσίνα Ρούσο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους το σκάμμα.

«Η πληροφορία τούτη κατόπιν λησμονήθηκε για περίπου έναν αιώνα, όπως κι η ακριβής τοποθεσία του σημείου και για εμάς αποτέλεσε τεράστια ανακάλυψη να ξαναβρούμε εκείνο που είχε περιγράψει ο Μπόνι», πρόσθεσε.

Εικασία με βάση τις αρχές πηγές

Οι υπεύθυνοι του πάρκου ξεκαθάρισαν ότι είναι ακόμη αδύνατον «να δηλώσουμε μετά πάσης επιστημονικής βεβαιότητος» ότι πρόκειται για τον τάφο του Ρωμύλου.

«Είναι απλώς μία εικασία επί τη βάσει των αρχαίων πηγών, οι οποίες στο σύνολό τους για τη ζώνη αυτή της Αγοράς επικαλούνται την ύπαρξη του τάφου του Ρωμύλου», εξήγησε η αρχαιολόγος Πατρίτσια Φορτίνι.

«Βεβαίως και πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο, η μορφή της κιβωτού μας υποδεικνύει ένα μνημείο, έναν τόπο συλλογικής μνήμης, αλλά το τι πραγματικά ήταν δεν μπορούμε να το πούμε», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε στις 21 Απριλίου του 753 π.Χ. από τον Ρωμύλο, έπειτα από τη δολοφονία του αδελφού του Ρώμου, ο οποίος είχε διασχίσει τα όρια που είχαν χαραχθεί για την περίμετρο της οικοδόμησης της νέας πόλης και μετά τη διαφωνία τους για το που έπρεπε να κτισθεί-- ο Ρωμύλος προτιμούσε τον λόφο του Παλατίνου, πάνω από το σπήλαιο "Λύκαιον" όπου τους μεγάλωσε η λύκαινα, ενώ ο Ρώμος τον λόφο του Αβεντινού.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP

Culture
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.

σχόλια

1 σχόλια