Ρέμπραντ: Μήπως υπήρξε ο «πατέρας» των πρώτων σπουδαίων selfies;

0

Ήταν ο μέγας Ρέμπραντ ο «πατέρας» και εμπνευστής των πρώτων selfies; Οι ιστορικοί δεν το αποκλείουν καθόλου και με αφορμή την 350ή επέτειο από τον θάνατό του σημαντικού ζωγράφου -και τις απανωτές εκδηλώσεις προς τιμή του στο Rijksmuseum- εξετάζουν και αυτή την πτυχή της τέχνης του. 

O Taco Dibbits, διευθυντής του Μουσείου πιστεύει πολύ σ' αυτή τη θεωρία, η οποία επιβεβαιώνεται στο τμήμα με τις αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ. 

«Ο Ρέμπραντ είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που ζωγραφίζει με τόση επιμονή και συνέπεια τον εαυτό του. Δεν υπάρχει άλλος ζωγράφος με τόσες αυτοπροσωπογραφίες, που, όμως δεν εστιάζει μόνο στο πρόσωπό του, αλλά και στον κόσμο που τον περιβάλλει», λέει χαρακτηριστικά. 

Ρέμπραντ: Μήπως υπήρξε ο «πατέρας» των πρώτων σπουδαίων selfies; Facebook Twitter
Ρέμπραντ: Μήπως υπήρξε ο «πατέρας» των πρώτων σπουδαίων selfies; Facebook Twitter
Ρέμπραντ: Μήπως υπήρξε ο «πατέρας» των πρώτων σπουδαίων selfies; Facebook Twitter
Ρέμπραντ: Μήπως υπήρξε ο «πατέρας» των πρώτων σπουδαίων selfies; Facebook Twitter

Ο ίδιος εξηγεί -αν πρέπει αυτές οι selfies να διαφοροποιηθούν από τη ναρκισιστική μάστιγα της σύγχρονης εποχής- ότι οι αυτοπροσωπογραφίες του είναι περισσότερο μια μορφή άσκησης και αποτυπώνουν την εμμονή τους με τις λεπτομέρειες, κάτι που συναντάμε μετά σε όλους τους πίνακες του, με αποκορύφωμα τη «Νυχτερινή Περίπολο», τον πλέον εμβληματικό πίνακά του. 

«Συνηθίζω να λέω ότι δεν θα υπήρχε φωτογραφία χωρίς τον Ρέμπραντ», επιμένει ο διευθυντής του Rijksmuseum, «διότι ήταν τόσο εμμονικός με την απεικόνιση της αλήθειας». 

Πιστεύουν τόσο πολύ στην πρωτοπορία του, που μάλιστα στο Μουσείο υπάρχει ειδικό stand για να βάλει κανείς τη selfie του δίπλα σ' εκείνη του σπουδαίου ζωγράφου...

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.
Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Culture / Η «Κληρονομιά» του Μαριβώ σε οn demand προβολές αυτό το Σαββατοκύριακο

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, που πρόλαβε να πραγματοποιήσει δύο μόνο παραστάσεις στην Πάνω Σκηνή του «Από Μηχανής Θεάτρου», έρχεται σε on demand προβολή το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ