ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Προϊστορικός τάφος 5.000 ετών «πέρασε» στο Minecraft - Από έναν αρχαιολόγο και την κόρη του

Προϊστορικός τάφος 5.000 ετών «πέρασε» στο Minecraft - Από έναν αρχαιολόγο και την κόρη του Facebook Twitter
0

Χάρη σε έναν αρχαιολόγο και στην εντεκάχρονη κόρη του μία από τις σπουδαιότερες προϊστορικές τοποθεσίες της Ουαλίας, το Bryn Celli Ddu, αναδημιουργήθηκε ψηφιακά και πλέον αποτελεί ένα από τα «σκηνικά» του Minecraft. 

Ο τάφος βρίσκεται στο νησί Άνγκλεσι, στη Βόρεια Ουαλία και οι αρμόδιοι ενθαρρύνουν την εμπλοκή του κοινού προσκαλώντας μαθητές που παρατηρούν ή και συμμετέχουν στις ανασκαφές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας όμως οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού χώρου έπρεπε να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους για να βρουν περισσότερο δημιουργικές λύσεις.

Ένας ερευνητής, ο Ben Edwards, από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον επιπλέον χρόνο που είχε στη διάθεσή του ώστε να «ανοικοδομήσει ψηφιακά» το αρχαίο μνημείο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο BBC «είχε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του» να κάνει σε σχέση με το Minecraft και το lockdown αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία. «Είπα στην Μπέλα (σ.σ. η κόρη του): Ας το προσπαθήσουμε!». Και έτσι έκαναν. 

Στο Minecraft, που διατέθηκε δωρεάν τον τελευταίο μήνα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τόσο ανάμεσα στην «εμπορική» και στην «εκπαιδευτική» εκδοχή του. Μετά τη «φόρτωση» του σχετικού αρχείου οι παίκτες βρίσκονται μπροστά σε έναν χωματόδρομο που οδηγεί στον τάφο. Το 5.000 ετών κτίσμα αποτελεί το κέντρο του εικονικού κόσμου.

Οι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν για πρώτη φορά μια ενδελεχή ανασκαφή του τάφου το 1928, σύμφωνα τις επίσημες ιστοσελίδες. Η μακρά είσοδος του τάφου καταλήγει σε έναν πολυγωνικό θάλαμο όπου οι αρχαιολόγοι εντόπισαν βέλη, χαλαζία, χάντρες, κελύφη από μύδια και ανθρώπινα οστά.

O τάφος του Bryn Celli Ddu βρίσκεται στο κέντρο ενός «κυκλικού εγκλείσματος». Κατά το θερινό ηλιοστάσιο, όταν ο ήλιος ανατέλλει, οι ακτίνες του ευθυγραμμίζονται με την είσοδο και φωτίζουν τον θάλαμο. Μετά την αρχική ανασκαφή κάποιοι από τους βράχους της δομής μεταφέρθηκαν σε και αντικαταστάθηκαν με αντίγραφα. 

Προϊστορικός τάφος 5.000 ετών «πέρασε» στο Minecraft - Από έναν αρχαιολόγο και την κόρη του Facebook Twitter

Όπως αναφέρει το BBC, «η ψηφιακή ανακατασκευή» του τάφου για το Mincecraft επέτρεψε στον Edwards να παρουσιάσει την τοποθεσία όπως θα έμοιαζε κατά τη νεολιθική εποχή «ανάμεσα, σε λόφους, δέντρα και ποτάμια, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν». 

Σημειώνεται ότι το Minecraft επιτρέπει στους παίκτες να αλλάξουν το ψηφιακό τοπίο κατασκευάζοντας σπίτια, λόφους και μονοπάτια. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Edwards στο BBC News, η τοποθέτηση των δέντρων αποδείχθηκε η πιο χρονοβόρα πτυχή της ψηφιακή αναδημιουργίας. Παράλληλα πρόσθεσε μία πέτρινη κολόνα που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στο εσωτερικό του τάφου και τέσσερις λίθινες ταφικές στήλες που κοντά σε αυτόν.

Μέσα από ενημερωτικές πινακίδες οι χρήστες μαθαίνουν περισσότερα για τη νεολιθική εποχή. 

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ffion Reynolds η «εκδοχή Minecraft» του Bryn Celli Ddu αποτελεί την ψηφιακή προέκταση της σχέσης του μνημείου με τα σχολεία και δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να «επισκεφθούν» τον προϊστορικό τάφο. 

Με πληροφορίες από Smithsonian

Culture
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.