Πωλήθηκε σε δημοπρασία ιδιόχειρη, κοινή επιστολή των Βαν Γκογκ και Γκογκέν

Πωλήθηκε σε δημοπρασία ιδιόχειρη, κοινή επιστολή των Βαν Γκογκ και Γκογκέν Facebook Twitter
Πωλήθηκε σε δημοπρασία ιδιόχειρη, κοινή επιστολή των Βαν Γκογκ και Γκογκέν (AFP)
0

Μια ιδιόχειρη επιστολή, που έγραψαν ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Πολ Γκογκέν πωλήθηκε στον οίκο δημοπρασιών Hôtel Drouot στο Παρίσι αντί 210.600 ευρώ.

Στην επιστολή οι δύο ζωγράφοι μαρτυρούν τον αμοιβαίο θαυμασμό τους, εξιστορούν τις επισκέψεις τους σε οίκους ανοχής και μιλούν για ένα κοινό όραμα της μελλοντικής αναβίωσης της μοντέρνας τέχνης.

Είναι γραμμένη με μελάνι σε τετραγωνισμένο χαρτί και φέρει τις υπογραφές και των δυο καλλιτεχνών, απευθύνεται στον φίλο τους, επίσης ζωγράφο Εμίλ Μπερνάρ από την Αρλ, με ημερομηνία 1η/2α Νοεμβρίου 1888 και αναφέρει συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για μια «ένωση ζωγράφων».

Η επιστολή, οι εκτιμήσεις για την οποία κυμαίνονταν μεταξύ 180.000 και 250.000 ευρώ, βγήκε στο «σφυρί» στην έναρξη της εαρινής συνεδρίασης των πωλήσεων των Συλλογών Aristophil.

Βαν Γκονγκ και Γκογκέν εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η τέχνη διανύει μια κομβική περίοδο προς μια «αναγέννηση».

«Εγώ που πιστεύω σίγουρα στη δυνατότητα μιας τεράστιας αναγέννησης της τέχνης, μου φαίνεται ότι εμείς οι ίδιοι λειτουργούμε μόνο ως μεσάζοντες», γράφει ο Βαν Γκογκ (1853-1890).

«Μόνο μια επόμενη γενιά θα καταφέρει να ζήσει ειρηνικά», προβλέπει στην επιστολή προς τον επιστήθιο φίλο του Μπερνάρ.

Στην επιστολή ο Βαν Γκονγκ περιγράφει τον Γκογκέν ως «παρθένο ον με ένστικτα άγριων ζώων. Στον Γκογκέν, το αίμα και το σεξ υπερισχύουν της φιλοδοξίας» γράφει μεταξύ άλλων.

«Κάναμε κάποιες επισκέψεις στα πορνεία και είναι πιθανό να καταλήγουμε συχνά να δουλεύουμε εκεί» προσθέτει ο Βαν Γκονγκ.

Ο Βαν Γκογκ αφήνει την τελευταία σελίδα στον Πολ Γκογκέν (1848-1903), ο οποίος με τη σειρά του γράφει ότι συμμερίζεται την ιδέα του Ολλανδού φίλου του για την αναγέννηση της art nouveau.

Ο Γκογκέν έφτασε στην Αρλ, όπου ζούσε ο Βαν Γκογκ, στις 23 Οκτωβρίου 1888 και οι δύο πέρασαν αρκετούς θυελλώδεις μήνες ζωγραφίζοντας μαζί.

Ήταν κατά τη διάρκεια της μοιραίας επίσκεψης που ο Βαν Γκογκ έχασε το αυτί του, παρουσιάζοντάς το σε μια υπηρέτρια ενός πορνείου.

Το συμβάν αυτό τερμάτισε τη συχνά τεταμένη σχέση του με τον Γκογκέν.

Με πληροφορίες του AFP/France24

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.