NEO VIDCAST

Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim

Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's

6

 

 

To Taylor Camp στη Χαβάη δεν ήταν μια συνηθισμένη κοινότητα και δεν υπήρχαν κανόνες. Τοποθετημένο στην άκρη του δρόμου κατά μήκος της παραλίας της αρχαίας νήσου Kauai, αυτό το μικρό χωριό ήταν το σπίτι για τα ανήσυχα πνεύματα που λαχταρούσαν να ξεφύγουν από την αναταραχή της γενιάς τους, από τα τραύματα του πολέμου του Βιετνάμ, τις δολοφονίες των Κένεντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Νέοι από όλη τη χώρα κατέφυγαν στο Taylor Camp, όπου έστησαν και έζησαν σε πρόχειρα δεντρόσπιτα από  μπαμπού και κασσίτερο, έκαναν σερφ, κολυμπούσαν γυμνοί και ψάρευαν για να συμπληρώσουν στο τραπέζι τους τα οπωροκηπευτικά που οι ίδιοι καλλιεργούσαν. Την αρχή είχαν κάνει το 1969, 13 Αμερικανοί που διεκδίκησαν την περιοχή η οποία τελικά με τα χρόνια κατάφερε να έχει 100 κατοίκους.

Το 1977, η κυβέρνηση κέρδισε με δικαστική απόφαση το δικαίωμα να εκκενώσει το Taylor Camp προκειμένου όλη η περιοχή να γίνει κρατικό πάρκο. Μέσα σε λίγα χρόνια η ζούγκλα το κατάπιε αφήνοντας ελάχιστα απομεινάρια του από την εποχή που έσφυζε από ζωή.

Tο Τaylor Camp είναι ένα μικρό κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας με διάρκεια μόλις 8 χρόνια που αποκαλύπτει μια κοινότητα που δημιουργήθηκε χωρίς κανόνες, απορρίπτοντας τον υλισμό για τη θεραπευτική δύναμη της φύσης. Ο φωτογράφος John Wehrheim έφτασε στην Χαβάη το 1971 και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του ιδιοκτήτη της έκτασης που είχε καταλάβει το Τaylor Camp. Ο άντρας αυτός, ήταν ο αδελφός της ηθοποιού Elizabeth Taylor και είχε πληρώσει την εγγύηση των 13 χίπις που είχαν συλληφθεί επειδή χωρίς άδεια εγκατέστησαν το πρώτο κοινόβιο. Ο Howard Taylor τους παραχώρησε το χώρο δίπλα από τη βίλα του και εκεί το Τaylor Camp αναπτύχθηκε παίρνοντας και το όνομά του. Ο Taylor δεν τους έθεσε κανέναν περιορισμό και δεν τους ενόχλησε ποτέ. Εκεί εγκαταστάθηκε τελικά και ο φωτογράφος John Wehrheim ο οποίος αρκετά χρόνια αργότερα αποφάσισε να ξεσκονίσει το αρχείο του και να ετοιμάσει ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στο θρυλικό Τaylor Camp της νιότης του. Η ιστορία του μυστικού κοινόβιου της Χαβάης αποτυπώθηκε σε ένα εντυπωσιακό βιβλίο και μερικά χρόνια αργότερα κάποιοι από τους κατοίκους του βρέθηκαν να δίνουν συνεντεύξεις για το ομώνυμο ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε το 2010.

Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim
Ο μυστικός παράδεισος των χίπις στη Χαβάη των 70's Facebook Twitter
©John Wehrheim

www.taylorcampkauai.com

Φωτογραφία
6

NEO VIDCAST

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Φωτογραφία / Ο Νίκος Φλώρος είναι ο τελευταίος φωτορεπόρτερ μιας άλλης Αθήνας

Μέσα σε μια ξεχασμένη στοά της Πανεπιστημίου, ένα από τα παλαιότερα φωτογραφεία της Αθήνας φυλά φιλμ και αρνητικά που κρύβουν μισό αιώνα ζωής της πόλης – από πολιτικές πορείες και εγκλήματα μέχρι καθημερινές στιγμές που έχουν χαθεί για πάντα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Φωτογραφία / Susan Meiselas: Η θρυλική φωτογράφος που απαθανάτισε τη ζωή των στρίπερ στην Αμερική των '70s

Σήμερα, η Meiselas θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για τους πολιτικά δεσμευμένους φωτογράφους που καταγράφουν προσεκτικά, προβληματίζονται και πλαισιώνουν το έργο τους, αλλά και για τους φωτογράφους που επίμονα εργάζονται σε συνεργασία με τα θέματά τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Φωτογραφία / «Απαγορεύεται η είσοδος στους γονείς»: Εφηβικά δωμάτια στις δεκαετίες του ’80 και του ΄90

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία επανεκδίδεται αυτό τον μήνα το φωτογραφικό λεύκωμα της Adrienne Salinger με πορτρέτα εφήβων στα υπνοδωμάτιά τους, σε μια εποχή πριν τα smartphones και τα social media.
THE LIFO TEAM
Nelly's: Η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση για τη σπουδαιότερη Ελληνίδα φωτογράφο

Φωτογραφία / Nelly's: Η κορυφαία Ελληνίδα φωτογράφος

Πεθαίνει σαν σήμερα η γυναίκα που είναι μέχρι τις μέρες μας η πιο γνωστή Ελληνίδα φωτογράφος. Ποια ήταν η Έλλη Σουγιουλτζόγλου; Και πώς έφτασε να φωτογραφίζει διάσημες χορεύτριες στην Ακρόπολη; Η Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη των φωτογραφικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη μας εξηγεί.
M. HULOT
«Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Φωτογραφία / «Τράβηξα τη φωτογραφία ενώ λιμοκτονούσα κι ο ίδιος»: Η ιστορία της εικόνας-σύμβολο του λιμού στη Γάζα

Ο φωτορεπόρτερ Αχμέντ αλ-Αρίνι περιγράφει τις συνθήκες που οδήγησαν στην φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου ως σύμβολο της ανθρωπιστικής καταστροφής που μαστίζει τη Λωρίδα.
THE LIFO TEAM
Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Φωτογραφία / Spyros Rennt: «Το nightlife είναι καταφύγιο για τους queer ανθρώπους»

Ο Αθηναίος φωτογράφος που έχει καταγράψει την ξέφρενη –αλλά και τρυφερή– νυχτερινή ζωή του Βερολίνου μπορεί να άργησε να βρει τον δρόμο του, αλλά μέσα από τη φωτογραφία νιώθει ότι τελικά η διαδρομή του απέκτησε ένα νόημα.
M. HULOT
Μια έκθεση με φωτογραφίες του Α. Εμπειρίκου που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ πριν 

Φωτογραφία / Φωτογραφίες του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μια νέα έκθεση

54 φωτογραφίες από το πολύτιμο αρχείο του θα παρουσιαστούν από την Eleftheria Tseliou Gallery, στον χώρο της Τοσίτσα 3, σε μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει πως υπήρξε εξίσου σημαντικός ως φωτογράφος, όσο και ως ποιητής και ψυχαναλυτής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

5 σχόλια