Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Oρισμένες από τις πιο όμορφες φωτογραφίες στην ιστορία της φωτογραφίας μόδας, πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία στον χώρο του Ιδρύματος Marta Ortega Pérez (MOP) στη Λα Κορούνια.

Η έκθεση διερευνά το βαθύ ενδιαφέρον του Αμερικανού φωτογράφου για το εφήμερο και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, που αποδεικνύεται όχι μόνο στα πορτρέτα του, αλλά και στις αριστοτεχνικές νεκρές φύσεις που κλείνουν την καριέρα του. Ως ο εξέχων φωτογράφος της Vogue, ο Πεν δημιούργησε ένα αρχείο της πολιτιστικής ιστορίας του 20ου αιώνα, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Η έκθεση παρουσιάζει 175 έργα του, φωτογραφίες κορυφαίων σταρ της μεγάλης οθόνης όπως η Μαρλέν Ντίτριχ και η Όντρεϊ Χέπμπορν, διάσημων σχεδιαστών, όπως οι Τζιάνι Βερσάτσε και Ιβ Σεν Λοράν και σημαντικών συγγραφέων και καλλιτεχνών, όπως οι Τρούμαν Καπότε, Σαλβαντόρ Νταλί και Ρίτσαρντ Άβεντον, αλλά και πορτρέτα του καθημερινών ανθρώπων - εμπόρων, πλανόδιων πωλητών και κατοίκων του Περού.

Η πρόεδρος του Ιδρύματος MOP, Μάρτα Ορτέγκα Πέρεζ τονίζει ότι στα χέρια του Πεν η καθημερινότητα γίνεται ασυνήθιστη, αποκαλύπτοντας τη βαθιά ομορφιά στην απλότητα. Το έργο του κάνει περισσότερα από το να καταγράφει στιγμές, αιχμαλωτίζει την ουσία των θεμάτων του και μας καλεί να ξαναδούμε τον κόσμο. Η διαρκής κληρονομιά του έγκειται στην ικανότητα των φωτογραφιών του να διεγείρουν τη φαντασία μας κάθε φορά που τις βλέπουμε. Είναι πραγματικά τιμή που μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτήν την υπέροχη έκθεση στη Λα Κορούνια, καθώς συνεχίζουμε την αποστολή μας να αναδείξουμε τα καλύτερα της φωτογραφίας μόδας, επισημαίνει.

O Ίρβινγκ Πεν θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς φωτογράφους του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Πεν εξερεύνησε την εικονογράφηση, τη διαφήμιση, το φωτορεπορτάζ, το πορτραίτο και την ταξιδιωτική φωτογραφία. Με ειδίκευση στη φωτογραφία μόδας, εργάστηκε σχεδόν αποκλειστικά σε στούντιο. Πέθανε το 2009 σε ηλικία 92 ετών.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 23 Νοεμβρίου 2024 και θα διαρκέσει έως την 1η Μαΐου 2025.

Φωτογραφία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Πολιτισμός / Για όλα όσα η ζωή δεν κατάφερε να θάψει: Η οδύνη του κόσμου της Nan Goldin απλώνεται στο Παρίσι

Η νέα έκθεση της Nan Goldin στο Grand Palais φέρνει ξανά μπροστά έναν κόσμο γεμάτο από έρωτα, πένθος, εξάρτηση, queer ζωή και μνήμη. Το This Will Not End Well παρουσιάζεται στο Παρίσι έως τις 21 Ιουνίου.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν πέφτει η φασαρία των Οσκαρ

Culture / Ο φωτογράφος που δείχνει τι μένει από το σινεμά όταν κοπάζει η φασαρία των Οσκαρ

Μετά την οσκαρική σεζόν, οι φωτογραφίες του Atsushi Nishijima από τα σετ του Marty Supreme, του Bugonia και άλλων ταινιών στρέφουν το βλέμμα όχι στη λάμψη της έτοιμης εικόνας αλλά στον κόσμο που τη χτίζει.
THE LIFO TEAM
Γκάζι 1982-1984: Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο εκτίθενται ξανά

Φωτογραφία / Οι φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από το παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι εκτίθενται ξανά

Ο Νίκος Μάρκου φωτογράφισε τους εργάτες στο παλιό εργοστάσιο στο Γκάζι λίγο προτού κλείσει οριστικά. 44 χρόνια μετά, οι φωτογραφίες εκτίθενται ξανά. Ντοκουμέντο μιας εποχής στερημένης και αθώας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Κατερίνα Αγγελοπούλου κατέγραψε ένα συλλογικό τραύμα, όσα συνέβησαν στο Μάτι

Φωτογραφία / «Η μυρωδιά, κάπως, έχει ξεχαστεί. Ο ήχος, όχι»

Στο Μάτι πέρασε τα παιδικά της καλοκαίρια. Την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρισκόταν εκεί και πρόλαβε να σώσει το βαλιτσάκι του πατέρα της, σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εικαστικός και φωτογράφος Κατερίνα Αγγελοπούλου μιλά στη LiFO για το πώς κατέγραψε με τον φακό της τις ιστορίες όσων χάθηκαν αλλά και όσων κατάφεραν να επιζήσουν, δημιουργώντας έναν τόμο-ντοκουμέντο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Μέριλιν, η Μπιορκ και η Λάιζα, μέσα από τον φακό του Ντάγκλας Κέρκλαντ

Φωτογραφία / Η Μέριλιν, η Μπιορκ και η Λάιζα, μέσα από τον φακό του Ντάγκλας Κέρκλαντ

Μια έκθεση αφιερωμένη στη διαχρονική κληρονομιά ενός σπουδαίου φωτογράφου, που μέσα από τον φακό του αποτύπωσε εικόνες οι οποίες μιλούν για την αγάπη, τη σύνδεση και τη συντροφικότητα.
THE LIFO TEAM
Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Φωτογραφία / Η μέρα που ο Bowie επισκέφτηκε μια ψυχιατρική κλινική και η εμπειρία άλλαξε τη ζωή του

Για πρώτη φορά εκτίθενται οι φωτογραφίες από τη «συντριπτική» επίσκεψή του το 1994 σε μια ψυχιατρική δομή της Αυστρίας και η συνάντησή του με τους καλλιτέχνες-τρόφιμους του ιδρύματος.
THE LIFO TEAM
«The Face»: το περιοδικό που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς

Φωτογραφία / «The Face»: Το περιοδικό που σου έλεγε πώς να ζεις

Το θρυλικό έντυπο που σημάδεψε την αισθητική μιας ολόκληρης γενιάς, καταγράφοντας όλες τις υποκουλτούρες της δεκαετίας του ’80 και του ’90 με εξαιρετικά κείμενα και πρωτοποριακές φωτογραφίες, είναι ακόμα επιδραστικό.
M. HULOT