Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια

0

Στα καζάνια των Ελλήνων κάθε φθινόπωρο και πολλές φορές ως τα Χριστούγεννα, πραγματοποιείται η φωτογενής τέλεση του τσίπουρου.

Εκεί κατά τη διαδικασία της παραγωγής, προεξάρχοντος του «καζανά» -που είναι ο απόλυτος άρχων του χώρου- μαζεύονται οι παραγωγοί κι οι φίλοι τους, όπου παράλληλα με την απόσταξη πραγματοποιούνται πλούσια γεύματα, παροιμιώδεις οινοποσίες, τρικούβερτα γλέντια.

Χάλκινοι άμβυκες, ξύλα στις φλόγες, στέμφυλα και νερό, παρέχουν τον κατάλληλο συνδυασμό για την παραγωγή του τσίπουρου. Με προσήλωση, υπομονή και σταθερότητα, με κόπο αλλά και διονυσιακή ατμόσφαιρα, με εδέσματα και ποτό, μουσική, χαλαρή διάθεση και σκανδαλιστικά πειράγματα. Θυσία, για την τέλεση του θείου αποστάγματος...

Πρώτο μέρος: Απόσταξη στο καζάνι του χωριού Σανά

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Στα Ζερβοχώρια της ορεινής Χαλκιδικής. Το φως απ' τα ψηλά παράθυρα λούζει τους άμβυκες που αχνίζουν απ' τους υδρατμούς της απόσταξης. Οι καζανάδες προσηλωμένοι στη διαδικασία με σβέλτες και επιδέξειες κινήσεις φροντίζουν την αργόσυστη απόσταξη. Οι παραγωγοί περιμένουν υπομονετικά, ωστόσο δεν αρκούνται σ' αυτό. Ψήνουν, τρώνε-πίνουν, διασκεδάζουν!

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Δεύτερο μέρος Απόσταξη στο καζάνι του χωριού Ευαγγελισμός

Λίμνη Κορώνεια, Θεσσαλονίκη. Εδώ το γλέντι έχει αρχίσει με την έναρξη της απόσταξης. Οι γυναίκες εκτός από μαστόρισσες στα πλούσια εδέσματα πρωτοστατούν και στο γλέντι. Το υποφωτισμένο περιβάλλον του χώρου, συμβάλλει στη μυσταγωγία!

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

Έτσι φτιάχνεται το ελληνικό τσίπουρο κάθε φθινόπωρο στην ορεινή Χαλκιδική και τη λίμνη Κορώνεια Facebook Twitter
Φωτο: Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης

 

*Ο Δημήτρης Γ. Λουζικιώτης γεννήθηκε στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Φωτογραφικά έργα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, έχουν παρουσιαστεί σε gallery και αρκετά πλέον ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στην BIENNALE:1 Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2007). Διατηρεί δημιουργικό γραφείο και studio φωτογραφίας. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης».

 

Φωτογραφία
0
Άρης Δημοκίδης

Άρης Δημοκίδης

Γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Ενδιαφέρεται για τα πάντα - και γράφει κυρίως γι' αυτά που του αρέσουν. (Κι έχει βγάλει 13 παιδικά βιβλία στις εκδόσεις Μεταίχμιο)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Μουτάφης: «Όχι, δεν συνηθίζεται ο θάνατος – όλο αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες είναι ένα τεράστιο λάθος»

Φωτογραφία / Γιώργος Μουτάφης: «Όχι, δεν συνηθίζεται ο θάνατος»

«Αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες είναι ένα τεράστιο λάθος»: Μια συζήτηση για γερά νεύρα με έναν κορυφαίο Έλληνα φωτορεπόρτερ και δημιουργό του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Το Άλλο Μισό», καρπού της 15ετούς τριβής του με το προσφυγικό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ