Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας έρχεται με τη διάθεση να σηματοδοτήσει αισιόδοξα και δυναμικά τη νέα κινηματογραφική σεζόν.

 

Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, αφιερώματα, η καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ και μουσικών φιλμ, παράλληλες εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις περιμένουν και φέτος τους θεατές. Παρακάτω παρουσιάζουμε δύο από τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση.

 

Banksy Most Wanted

Των Αουρέλια Ρουβιέ και Σέιμους Χέιλι
 

Ο περίφημα ανώνυμος Banksy είναι ο street artist που υπερβαίνει σε διασημότητα οποιονδήποτε άλλον ζωγράφο της σύγχρονης ιστορίας. Τα έργα του κοσμούν με το κατάλληλο μήνυμα τον κατάλληλο τοίχο στην κατάλληλη ιστορική συγκυρία εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

 

Το πρώτο ερώτημα που θέτει το «Banksy Most Wanted» είναι αυτό ενός ερευνητικού ντοκιμαντέρ: Ποιος είναι τελικά ο Banksy; Στην πορεία, όμως, θα έχει θέσει πολλά ακόμα συναρπαστικά ερωτήματα γύρω από την τέχνη. Αλλάζει η τέχνη τη ζωή μας χωρίς να καταντήσει καπιταλιστικό έκθεμα σνομπ συλλεκτών; Υποσκάπτει η «υπογραφή» το καλλιτεχνικό μήνυμα; Ένα ξύπνιο, ευθύβολο, συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, ακόμα περισσότερο για εκείνους που δεν θεωρούν ότι τους αφορά.

 

 

American Rapstar

Του Τζάστιν Στέιπλ

Νύχτες Πρεμιέρας 2020: Δύο ντοκιμαντέρ για τον Banksy και το SoundCloud rap στο φετινό πρόγραμμα
 

 

Πολύχρωμο, έντονο και προκλητικό, ακριβώς όπως αρμόζει σε ένα ντοκιμαντέρ για το SoundCloud rap, το φιλμ του Justin Staple αποτελεί μια διεισδυτική έρευνα στα θεμέλια του κινήματος. Απαντά σε όλα τα πώς και τα γιατί ο lo-fi ήχος του Lil Peep και του XXXTentacion έγινε ένας επίμονος «λεκές» πάνω στο πρόσωπο της μουσικής βιομηχανίας. Το πορτρέτο μιας κυνικής γενιάς που δεν την πειράζει να γίνει πυροτέχνημα, αρκεί να λάμψει όσο πιο έντονα μπορεί.


Μια νέα ραπ σκηνή έχει αναδειχθεί στην Αμερική του Τραμπ, με εκπροσώπους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του SoundCloud για να εξελιχθούν στην πιο ανατρεπτική πολιτιστικά δύναμη, σοκάροντας τον κόσμο με τα ταραχώδη αστεία τους, τη χρήση συνταγογραφημένων φαρμάκων, τα τατουάζ στο πρόσωπο και την επαναστατική τους πανκ ενέργεια. Τι έχουν να πουν αυτοί οι νέοι εκατομμυριούχοι καλλιτέχνες για την κατάσταση της νεανικής κουλτούρας σήμερα και το μέλλον της μουσικής οικονομίας του streaming; 

 

Η αφίσα της φετινής διοργάνωσης

Νύχτες Πρεμιέρας 2020: Δύο ντοκιμαντέρ για τον Banksy και το SoundCloud rap στο φετινό πρόγραμμα

 

Το σκεπτικό του φετινού δημιουργικού με τα λόγια του σχεδιαστή, Βασίλη Μέξη: «Διανύουμε μια περίοδο που η ελευθερία να ονειρευόμαστε έχει γίνει ανάγκη. Ένα μεγάλο όνειρο είναι και κάθε κινηματογραφική εμπειρία, με τη διαφορά ότι βυθιζόμαστε σε μια συλλογική παραίσθηση με τα μάτια μας ανοιχτά. Από τον ορμητικό χείμαρρο εικόνων που γλιστράει μέσα στην σκοτεινή αίθουσα, σχηματίζεται μια ψυχεδελική πεταλούδα, πολυσήμαντο σύμβολο μεταμόρφωσης και ελευθερίας. Εκείνη θα μας οδηγήσει στον ονειρικό κόσμο των Νυχτών Πρεμιέρας μέσα από μία σουρεαλιστική διαδρομή, η οποία αποδίδεται με αβάν-γκαρντ πινελιές στο φετινό visual του Φεστιβάλ».

 

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.

Οι διοργανωτές αναφέρουν:

«Στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αισιοδοξούμε ώστε η 26η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας να φιλοξενηθεί στις κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας.

Για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.) οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη προβλέψει ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ' ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclasses, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον».