Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ανακάλυψαν έναν σημαντικό αριθμό αρχαίων αντικειμένων σε ένα μονοπάτι, ανάμεσά τους και αριθμό ρεκόρ από βέλη τα οποία χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι ταράνδων πριν από 6.000 χρόνια.

 

Ανάμεσα στα αντικείμενα, που εντοπίστηκαν καθώς ο παγετώνας Langfonne - ο οποίος βρίσκεται στην οροσειρά Γιοτουνχέιμεν - λιώνει, η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε 68 βέλη. Τα αντικείμενα δεν προέρχονται από την ίδια εποχή. Το ηλικιακό τους εύρος κυμαίνεται από την Εποχή του Λίθου έως τον Μεσαίωνα. 

 

Οι επιστήμονες γνωστοποίησαν την ανακάλυψή τους αυτή την εβδομάδα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό The Holocene. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν κέρατα ταράνδων και ραβδιά που χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου αλλά και ένα παπούτσι 3.300 ετών από την Εποχή του Χαλκού. Τα βέλη αποτελούν, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα παλαιότερα ευρήματα σε πάγο στη Βόρεια Ευρώπη. 

 

Η οροσειρά Γιοτουνχέιμεν αναπτύσσεται 320 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Όσλο. Ο παγετώνας Langfonne, όπου εντοπίστηκαν τα αντικείμενα, έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί το λιώσιμο των πάγων. 

 

Ο Lars Pilø, αρχαιολόγος και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, κάνοντας λόγο για ένα «παγωμένο αρχείο» σημειώνει, σε δήλωσή του, πως το λιώσιμο των πάγων «όσο θλιβερό και αν είναι» μας προσφέρει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για νέα γνώση. 

 

Νορβηγία: Οι πάγοι λιώνουν και οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σπάνια ευρήματα 6.000 ετών
Φωτογραφία: Glacier Archaeology Program - Innlandet County Council

 

Νορβηγία: Οι πάγοι λιώνουν και οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν σπάνια ευρήματα 6.000 ετών
Φωτογραφία: Glacier Archaeology Program - Innlandet County Council

 

Τα παλαιότερα βέλη, που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ., βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, τα βέλη της Ύστερης Νεολιθικής Περιόδου (2400-1750 π.Χ.), διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με εκείνα που είναι 2.000 χρόνια νεότερα. Με τη χρήση υπεδάφειων ραντάρ (GPR), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κακή κατάσταση μπορεί να οφείλεται στην κίνηση του πάγου, η οποία, ωστόσο, βοήθησε ώστε τα αντικείμενα να έρθουν στην επιφάνεια. 

 

«Τα κομμάτια του πάγου δεν αποτελούν συνηθισμένους αρχαιολογικούς χώρους», αναφέρει ο Pilø, σημειώνοντας πως «η αρχαιολογία των παγετώνων έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις γνώσεις μας για την ανθρώπινη δραστηριότητα στα ψηλά βουνά και πέρα από αυτά». 

 

Με πληροφορίες από CNN