Yeah, boyeee

Yeah, boyeee Facebook Twitter
0

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι Public Enemy το 1987 με το Yo Bum Rush The Show, ο ήχος τους ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Για κάποιον που δεν έχει ζήσει στην εποχή του την εμπειρία του Rebel Without A Pause ή του Bring The Noise, σήμερα, που το μεγαλύτερο μέρος του hip hop έχει γίνει εντελώς συμβατικό, σίγουρα δεν προκαλούν ούτε την ίδια αίσθηση ούτε τις ίδιες αντιδράσεις. Ήταν όπως με τους Sex Pistols ή τους Beatles, όπως είχε αναφέρει ο «Observer» σε κάποιο άρθρο του πριν από δυο χρόνια, που έβλεπε ένα σπουδαίο όνομα να παρακμάζει. Είχαν μόλις βγάλει μια συλλογή με singles που δεν γνώρισε επιτυχία (είχε μετά βίας μπει στο Top-400 και έπαιζαν μπροστά σε ελάχιστο κοινό. Ακόμα και στο Λονδίνο, που μια εικοσαετία πριν τους είχε υποδεχτεί με δικαιολογημένο ενθουσιασμό και τους είχε κάνει σχεδόν mainstream ήρωες. Ήταν σπουδαίοι οι Public Enemy. To «Fight The Power» και «το Don't Believe The Hype» είναι από τα πιο σημαντικά πολιτικά κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ, παρόλο που περιέχουν στίχους που τους δημιούργησαν προβλήματα, πολύ προκλητικούς και σκληρούς, αν κατάφερνες να τους απομονώσεις. Οι αντισημιτικοί στίχοι του «Don't Believe The Hype» και η άμεση αναφορά σε δύο από τα μεγαλύτερα λευκά είδωλα της Αμερικής -τον Elvis και τον John Wayne-, χαρακτηρίζοντάς τους ρατσιστές, στο «Fight The Power» απ' το Do The Right Thingτου Σπάικ Λι μπορεί να ακούγονταν ακραίοι για μια μερίδα του κοινού, ήταν πάντως η δική τους στάση απέναντι σε εκατοντάδες χρόνια ιστορίας. Μπορούν να υπερηφανεύονται ότι είναι υπεύθυνοι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία 20 χρόνια για την παγκοσμιοποίηση το ραπ. Έπαιξαν παντού, κι από το ‘87 μέχρι το '92, που ήταν το peak τους, εκτός από φανατικό κοινό απόκτησαν και μια εκτίμηση από τους μουσικόφιλους κάθε κατηγορίας που δύσκολα μπορεί να πλησιάσει σύγχρονο όνομα. Πέρα από τίτλους και διακρίσεις που κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια -και στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από την αναγνώρισή τους από το ίδιο το σύστημα- ήταν το γκρουπ που έκανε το ραπ αξιόλογο και το ταύτισε με τον αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την αγανάκτηση μιας φυλής. Κι ας εκφράστηκε ακόμα και με λάθος τρόπους. Από την εποχή ακόμα του πρώτου άλμπουμ τους δήλωναν ότι ο σκοπός τους ήταν να γίνουν εξώφυλλο στο «Rolling Stone», κάνοντας πολιτικά κομμάτια. Αυτό το κατάφεραν πολύ γρήγορα. Με αναφορές και στίχους-μανιφέστα, με ένα «στρατό» ντυμένο με φόρμες παραλλαγής να τους συνοδεύει (τους S1W) και τον Flavor Flav να κάνει το «Yeah, boyeee» μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φράσεις της μουσικής ιστορίας.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια ακριβώς από την κυκλοφορία του It Takes The Nation Of Millions To Hold Us Back (της πιο σημαντικής στιγμής τους στη δισκογραφία) και οι Public Enemy κάνουν άλλη μια περιοδεία για να το γιορτάσουν. Με την ίδια σύνθεση (λείπει μόνο ο Terminator X - αποσύρθηκε σε μια φάρμα με στρουθοκαμήλους) αλλά και με την αναπόφευκτη φθορά που έφερε ο χρόνος. Επίσης, με μεγάλες αλλαγές σχεδόν στα πάντα, και στις καταστάσεις και στους ίδιους. Το 2008 δεν μπορούν πια να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Μπους και του Μπλερ. Η Αμερική έχει τον πρώτο Αφροαμερικάνο Πρόεδρο, οι σχέσεις του γκρουπ έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου, οι δίσκοι τους δεν πουλάνε, δοκίμασαν την τύχη τους στις on-line κυκλοφορίες πρώτοι απ' όλους χωρίς την ανταπόκριση που περίμεναν κι ο ήχος τους μπορεί να παραμένει σταθερά δυναμικός αλλά είναι «ξεπερασμένος». Δεν κατάφεραν να επαναλάβουν την επιτυχία που γνώριζαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, παραμένουν ωστόσο από τα πιο σπουδαία γκρουπ που έβγαλε η «μαύρη» μουσική και το πιο σημαντικό της ραπ με διαφορά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εμφανίσεις τους. Η οργή και η ένταση που τους χαρακτήριζε απ' την πρώτη περιοδεία τους ως support στους Beastie Boys είναι παρούσες και η δύναμη του υλικού τους ξαναζωντανεύει στη σκηνή, θυμίζοντας γιατί δεν είναι δίκαιο να μιλάς για τους Public Enemy, χρησιμοποιώντας χρόνους του παρελθόντος. Ήταν και παραμένουν ένα από τα πιο σημαντικά εν ενεργεία σχήματα του πλανήτη. «Μας εκνευρίζει όταν μας ξεγράφουν από τη ροκ ιστορία» λέει ο Chuck D, «αναφέροντας μόνο τους Who και τους Cream. Ίσως επειδή η ραπ έχει γίνει μια θλιβερή ιστορία...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ