Spotify: Η μουσική είναι και πάλι ο μεγάλος χαμένος

Η μουσική είναι ο μεγάλος χαμένος στο Spotify Facebook Twitter
Λίγες ημέρες μετά από αυτό το περιστατικό μια παλιά φιλενάδα του Neil Young, η Joni Mitchell αποφάσισε να αφαιρέσει κι αυτή τον κατάλογο της.
0

Όνομα: Spotify

Ηλικία: 16 χρονών

Εμφάνιση: Πράσινη

Έγινε κάτι καινούργιο στο σίριαλ «Neil Young εναντίον Spotify»; Εξαρτάται σε ποιο σημείο είχες μείνει.

Σε αυτό το επικό «Ή ο Joe Rogan ή εγώ». Έχεις μείνει πολύ πίσω, αλλά θα το πάρω από την αρχή για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την κατάσταση. Ο Neil Young ξαφνικά κατηγόρησε το Spotify εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου podcast του Joe Rogan που διέδιδε ψεύτικες πληροφορίες για τον Covid-19 (το ίδιο για το οποίο έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας 270 επιστήμονες). «Μπορούν να έχουν τον Rogan ή τον Young. Όχι και τους δύο» είπε χαρακτηριστικά. Και ποια μουσική; Το Spotify επέλεξε τον Rogan.

Το Spotify δεν ήταν ποτέ για την μουσική αλλά για το χρήμα, για να το θέσω όσο πιο ωμά γίνεται.

Μα ποιος είναι αυτός ο Rogan επιτέλους; Είναι ένας 54χρονος φιλελεύθερος κωμικός και αθλητικός σχολιαστής. Αν δεν είσαι από την Αμερική, πιθανόν να μη γνωρίζεις το όνομά του αλλά το podcast του «The Joe Rogan Experience» είναι ίσως το δημοφιλέστερο αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε επεισόδιο έχει 11 εκατομμύρια ακροατές και το Spotify πλήρωσε 100 εκατομμύρια για να βρίσκεται στην πλατφόρμα του.

Δεν μου κάνει εντύπωση ότι το Spotify πέταξε έξω τον Young. Μα, σοβαρά τώρα, ποιον θα επέλεγε; Το Spotify δεν ήταν ποτέ για την μουσική αλλά για το χρήμα, για να το θέσω όσο πιο ωμά γίνεται. Όχι ότι δεν υπήρξαν κι άλλες αντιδράσεις. Λίγες ημέρες μετά από αυτό το περιστατικό μια παλιά φιλενάδα του Neil Young, η Joni Mitchell αποφάσισε να αφαιρέσει κι αυτή τον κατάλογο της. Από την άλλη ο Young δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ανακοίνωσε στους φαν του ότι τους προσφέρει τέσσερις μήνες δωρεάν δοκιμή στην Amazon Μusic. 

Εχμ, η Amazon δεν ήταν αυτή που απέλυσε εργαζόμενους της που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Ναι! Υποθέτω ότι απλά δεν θέλει να μοιράζεται τον ίδιο ψηφιακό χώρο με τον Rogan και εκεί εξαντλείται η ακτιβιστική του δράση σε σχέση με το Spotify. Επίσης και αυτός και η Mitchell δεν το έχουν ανάγκη. Είναι εκατομμυριούχοι. Ειδικά ο Young που πρόσφατα πούλησε το 50% των δικαιωμάτων στην Hipgnosis για 150 εκατομμύρια δολάρια. 

Ακούγεσαι σαν να τα έχεις βάλει περισσότερο με τον Young και τη Mitchell παρά με το Spotify ή είναι η ιδέα μου; Η αλήθεια είναι ότι είμαι υπέρ του μποϊκοτάζ στο Spotify, και ήταν μια καλή κίνηση αυτή του Young και της Mitchell και για σωστούς λόγους. Το θέμα όμως με το Spotify –και κάθε streaming πλατφόρμα– έχει να κάνει κυρίως με τα δικαιώματα των μουσικών και τις αμοιβές τους και εκεί έπρεπε να καταλήξουν όλοι αυτοί εφόσον πήρε τόσο μεγάλη διάσταση το θέμα. Όλοι συζητούσαν για τον Rogan και τα όρια της ελευθερίας του λόγου και της παραπληροφόρησης όπως γίνεται λίγο-πολύ σε κάθε πλατφόρμα media. Και το Facebook και το YouTube έχουν περάσει από σαράντα κύματα, το Spotify, όμως, δεν είναι κάτι ανάλογο. Έχει να κάνει και με μουσικούς που προσπαθούν να βιοποριστούν από αυτό. Ο Rogan είναι μόνο η μια όψη του προβλήματος. Όπως πόσταρε εύστοχα στο Twitter o ράπερ Mike Eagle, «αγαπώ τον Neil Υοung, αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσω αυτόν τον τρελό πλούσιο τύπο πουθενά». 

Γιατί το είπε αυτό; Επειδή ένας απλός μουσικός στο Spotify βγάζει μόνο 0,003 λεπτά από κάθε stream. Στην ουσία δηλαδή  ψίχουλα, χώρια που σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα χρήματα πάνε απευθείας στις δισκογραφικές. Επιπλέον, στον καιρό της πανδημίας που η μουσική νοσούσε το Spotify δεν έκανε τίποτα για να την στηρίξει. Δεν σκάει και κανείς που η Taylor Swift π.χ. δεν θα έχει τη μουσική της εκεί. Αντίθετα, θα βοηθούσε πολύ αν ο Young ή η κάθε Swift διαδήλωναν και υπέρ των μουσικών κάθε φορά που κάνουν κριτική στη σουηδική πλατφόρμα και σίγουρα θα έφερνε πραγματική αλλαγή στην πολιτική της εταιρείας. 

Σκέτη εκμετάλλευση. Τελικά κατάφεραν τίποτα με αυτό το μποϊκοτάζ; Ναι, εκτός από το να τους συζητάει όλος ο κόσμος, το Spotify έχασε 4 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο. Βέβαια γρήγορα ανέκαμψαν όταν ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέτρα για κάθε podcast που θα αφορά το Covid-19, ενώ ο Joe Rogan ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι από εδώ και μπρος θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. 

Τι να πεις: #cancelspotify

Τι να μην πεις: #cancelspotify

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ