Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ: ένας συνθέτης θέλει να σε κάνει να αγγίξεις τ' αστέρια με τη βοήθεια της μουσικής

Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ: ένας συνθέτης θέλει να σε κάνει να αγγίξεις τ' αστέρια με τη βοήθεια της μουσικής Facebook Twitter
Όπως ο μυθικός τιτάνας, έτσι κι ο επισκέπτης του Πρότζεκτ Άτλας έρχεται αντιμέτωπος με τον ουράνιο θόλο αλλά και με την Ιστορία του. Η δουλειά, βέβαια, του επισκέπτη είναι πολύ πιο ...διασκεδαστική.
0

Ο Παναγιώτης Βελιανίτης μιλά στο Lifo.gr για το Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ που παρουσιάζεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο συνθέτης δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, φέρνει τους αστερισμούς σε απόσταση αναπνοής και μας καλεί να τους αγγίξουμε. Κάθε φορά που το είδωλό μας διατρέχει τα άστρα, εκείνα παράγουν μουσική με άξονα ήχους-ντοκουμέντα.

—Τι είναι το πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ και γιατί επιλέξατε να το ονομάσετε έτσι;

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο τιτάνας Άτλας (εκ του «α-» και «-τλαν», επομένως «αυτός που υπομένει τα πάντα»), έπρεπε να κουβαλά στους ώμους του τον ουράνιο θόλο. Έτσι κι εμείς, σαν τον Άτλαντα, κουβαλάμε στους ώμους μας την Ιστορία μας.


Όπως ο μυθικός τιτάνας, έτσι κι ο επισκέπτης του Πρότζεκτ_ΑΤΛΑΣ έρχεται αντιμέτωπος με τον ουράνιο θόλο αλλά και με την Ιστορία του. Η δουλειά, βέβαια, του επισκέπτη είναι πολύ πιο ...διασκεδαστική. Γιατί το Πρότζεκτ Άτλας είναι μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση. Ο επισκέπτης «παίζει» μαζί της και, ως ένα βαθμό, καθορίζει τι ακούγεται. Υπάρχουν, δηλαδή, στον χώρο Α΄ της Πειραιώς 260, δώδεκα βάθρα. Ο επισκέπτης επιλέγει σε ποιο θα ανέβει. Μπροστά του, σε μια κεντρική οθόνη, προβάλλονται είκοσι αστερισμοί –αλλάζουν, κάθε λεπτό. Μια κάμερα «αναγνωρίζει» την παρουσία του και, αυτόματα, προβάλλει το περίγραμμα του σώματός του «μέσα» στον αστερισμό. Ο επισκέπτης μπορεί τότε να «αγγίξει», με το περίγραμμά του, τα άστρα. Κάθε φορά όμως, που ακουμπά ένα άστρο, εκείνο παράγει κι έναν ήχο –πρόκειται για ιστορικές ηχογραφήσεις, από τις πρώτες απόπειρες καταγραφής ήχου, στα μέσα του 19ου αιώνα, μέχρι σήμερα: από τον φωνογράφο του Thomas Edison μέχρι τη φωνή του Λένιν και της Κάλλας ως τους πρόσφατους βομβαρδισμούς στην Συρία, τα επεισόδια στην Κριμαία, το ελληνικό δημοψήφισμα του 2015....

Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ: ένας συνθέτης θέλει να σε κάνει να αγγίξεις τ' αστέρια με τη βοήθεια της μουσικής Facebook Twitter
Tο Πρότζεκτ Άτλας είναι μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση. Ο επισκέπτης «παίζει» μαζί της και, ως ένα βαθμό, καθορίζει τι ακούγεται.


—Τι σας έκανε να αφιερώσετε το χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται για τη δημιουργία μιας τέτοιας οπτικοακουστικής εγκατάστασης; Ποιος είναι ο στόχος σας;

Προέρχομαι από τον χώρο της σύνθεσης. Το ίδιο το αντικείμενό μου, η μουσική, αλλά και η αγάπη μου για την φιλοσοφία, την Ιστορία και την αστρονομία με ώθησαν σε μια προσπάθεια συνδυασμού στοιχείων από αυτά τα πεδία γνώσης. Δεν έχω, βέβαια, τη φιλοδοξία να αντικαταστήσω το έργο ενός ιστορικού, ούτε να παρουσιάσω ένα είδος ηχητικού ντοκιμαντέρ. Αντίθετα, κάθε ηχητικό δείγμα - ντοκουμέντο προσεγγίστηκε από εμένα και ως μουσικό υλικό.


Πιστεύω ότι η σύγχρονη δημιουργία πρέπει να μετατρέπει τους ανελαστικούς κανόνες και τα συστήματα της παράδοσής της έτσι ώστε να προκύπτουν νέοι τρόποι σκέψης και να «χωράει» σ' αυτούς νέο υλικό και νέες ιδέες. Έτσι η σημασία του φθόγγου στη μουσική μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από ένα ηχητικό αντικείμενο-ντοκουμέντο που έχει και νοηματικό αλλά και μουσικό ενδιαφέρον ταυτόχρονα.

Ο στόχος μου λοιπόν, είναι να δημιουργήσω μια διαδραστική πλατφόρμα που να παρέχει στον επισκέπτη της τη δυνατότητα να αυτενεργήσει μαζί της. Αυτό σημαίνει ότι το ηχητικό αποτέλεσμα δεν ελέγχεται από κάποιον εκτελεστή ή διευθυντή ορχήστρας, όπως συμβαίνει σε μια συμβατική συναυλία, αλλά αντίθετα δημιουργείται από τους ίδιους τους επισκέπτες, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό της κίνησής τους. Άθελά τους, οι επισκέπτες γίνονται και περφόρμερ. «Βουτούν» στον ηχητικό ποταμό από τα ιστορικά γεγονότα που αντηχούν στη σκοτεινή αίθουσα. Υπάρχει διαρκής ροή και μεταμόρφωση –ο «ποταμός» των ήχων κάποτε ηρεμεί κι άλλοτε γίνεται χείμαρρος.


Γιατί εδώ συντελείται ένα άτυπο κοινωνικό πείραμα. Οι επισκέπτες αποκτούν μια «ηγεμονική» θέση σε σχέση με τους υπόλοιπους που βρίσκονται στο σκοτάδι και μακριά από τα βάθρα. Μόνο όσοι βρίσκονται πάνω τους και φωτίζονται, σαν «πολιτικοί», με τον αυτοσχεδιασμό τους διαχειρίζονται τη συλλογική μας μνήμη...

Βλέπω ότι, από τα μικρά παιδιά ως τους ηλικιωμένους,δημιουργείται η αίσθηση ότι συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που βέβαια στις μεγαλύτερες ηλικίες λειτουργεί και με μια συγκινησιακή φόρτιση, μιας και τα ηχητικά ντοκουμέντα πολλές φορές είναι και μέρος της ζωής τους.


—Τι σας γοήτευσε αρχικά στους αστερισμούς;

Ποιόν δεν γοητεύουν οι αστερισμοί; Ήδη από την αρχαιότητα, ο άνθρωπος, ατενίζοντας τον σκοτεινό ουράνιο θόλο, είδε σε αυτόν σχηματισμούς άστρων που τους έδωσε ονόματα μυθικών θεοτήτων, ηρώων, τεράτων και ζώων. Η αστρολογία με αφήνει αδιάφορο. Περισσότερο με ενδιαφέρει ο συσχετισμός των αστερισμών με τη μυθολογία αλλά και την χρήση τους στην πλοήγηση, τη γεωργία, τη μέτρηση του χρόνου κλπ. Ωστόσο, στο πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ, οι αστερισμοί απογυμνώθηκαν από οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση. Εδώ χρησιμοποιούνται ως απλές διατάξεις άστρων. Αντιστοιχώ σε αυτές συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως συμβαίνει περίπου με το σκληρό δίσκο ενός υπολογιστή.


—Με ποια κριτήρια αποφασίσατε ποιους και τι είδους ήχους θα συμπεριλάβετε στην κάθε ιστορική περίοδο;

Τα κριτήριά μου είναι υποκειμενικά. Όπως ήδη ανάφερα, δεν φιλοδοξώ να κάνω την δουλειά ενός ιστορικού ερευνητή. Θέλησα, όμως, να αντιστοιχίσω σε κάθε αστερισμό τους ήχους μιας συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου -να φτιάξω, υπό μία έννοια, τον απόηχό της. Η επιλογή έγινε βάσει κάποιων προσωπικών μου ιστορικών αναζητήσεων αλλά και βάσει της μουσικής αξίας κάθε ηχητικού δείγματος. Ένα παράδειγμα: σε έναν αστερισμό, ο επισκέπτης ακούει τη φωνή του Φρόυντ, του μελετητή της ανθρώπινης ψυχής σε μια συνέντευξή του στο BBC το 1938 και, ταυτόχρονα, τη φωνή του Χίτλερ του ...εξολοθρευτή των ψυχών, σε ομιλία του στο Reichstag, το 1940.

Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ: ένας συνθέτης θέλει να σε κάνει να αγγίξεις τ' αστέρια με τη βοήθεια της μουσικής Facebook Twitter
O επισκέπτης του Πρότζεκτ Άτλας έρχεται αντιμέτωπος με τον ουράνιο θόλο αλλά και με την Ιστορία του.


—Σε όλο αυτό το μεταβαλλόμενο ηχοτοπίο, κάθε 18 δευτερόλεπτα ακούγεται η «θλιμμένη μοναχική λαλιά» του γκιώνη. Γιατί;

Ο ήχος του γκιώνη, όπως τον θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια, είναι ο ήχος που συνόδευε ανέκαθεν την ενατένιση του νυκτερινού ουρανού. Η επίμονη επανάληψη ενός φθόγγου είναι, κατά κάποιον τρόπο, η μινιμαλιστική έκφραση της Φύσης. Στο πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ, τον παραλληλίζω με τον "Angelus Novus" του Klee και την ερμηνεία αυτής της εικόνας από τον Walter Benjamin ως «Άγγελου της Ιστορίας», ο οποίος, με το βλέμμα καρφωμένο στο παρελθόν, παρακολουθεί τη συσσώρευση θραυσμάτων της ιστορίας να εκτείνεται στον ουρανό. Ο σωρός αυτός είναι για μένα το όρος Άτλας και κατ' επέκταση ο ίδιος ο μυθικός Τιτάνας.


—Μέχρι σήμερα ποιες είναι οι αντιδράσεις των επισκεπτών;

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ποικιλία απόψεων και αντιδράσεων που έχω παρατηρήσει από τους επισκέπτες της εγκατάστασης. Βλέπω ότι, από τα μικρά παιδιά ως τους ηλικιωμένους,δημιουργείται η αίσθηση ότι συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που βέβαια στις μεγαλύτερες ηλικίες λειτουργεί και με μια συγκινησιακή φόρτιση, μιας και τα ηχητικά ντοκουμέντα πολλές φορές είναι και μέρος της ζωής τους. Θα είχε ενδιαφέρον η συνεχής καταγραφή της «ζωής» μέσα στην εγκατάσταση πράγμα που μπορεί να γίνει σύντομα με μια κάμερα.

Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ: ένας συνθέτης θέλει να σε κάνει να αγγίξεις τ' αστέρια με τη βοήθεια της μουσικής Facebook Twitter
Ο επισκέπτης μπορεί να «αγγίξει», με το περίγραμμά του, τα άστρα. Κάθε φορά που ακουμπά ένα άστρο, εκείνο παράγει κι έναν ήχο –πρόκειται για ιστορικές ηχογραφήσεις, από τις πρώτες απόπειρες καταγραφής ήχου, στα μέσα του 19ου αιώνα, μέχρι σήμερα.


—Ο Άτλαντας συγκρατούσε τον ουράνιο θόλο, εμείς κουβαλάμε την Ιστορία μας. Πιστεύετε πως ο σημερινός άνθρωπος μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος;

Θα σας απαντήσω μέσα από τα λόγια του Ισπανοαμερικανού φιλοσόφου και ποιητή, Τζωρτζ Σανταγιάνα: «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει». Αυτό το απόφθεγμα συναντάμε στον χώρο υποδοχής του ιστορικού μουσείου του Auschwitz.


—Θεωρείτε ότι το Φεστιβάλ Αθηνών, διαχρονικά, έχει δώσει στις εικαστικές τέχνες την απαραίτητη προσοχή;

Δεν θεωρώ ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να απαντήσω κάτι τέτοιο, και εξάλλου προέρχομαι από τον κόσμο της μουσικής. Όμως πιστεύω ότι όπως και αυτή η εγκατάσταση έτσι και άλλες δεν θα έπρεπε να συγκαταλέγονται στα εικαστικά γιατί αποτελούν μια κατηγορία από μόνες τους.


—Έχετε γράψει ηλεκτρονικά και μικτά έργα (για όργανα και ηλεκτρονικά μέσα), έχετε συνεργαστεί με εικαστικούς στη δημιουργία πολύτεχνων έργων, είστε μόνιμος συνεργάτης του Θεόδωρου Τερζόπουλου. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Οι άμεσοι στόχοι μου είναι οι δύο μεγάλες θεατρικές παραγωγές: Μπ. Μπρεχτ «Μάνα Κουράγιο» του θεάτρου Alexandrinsky της Αγ. Πετρούπολης και «Τρωάδες» της Πάφου, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Δείτε εδώ τις ώρες και ημερομηνίες για το Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ

 

Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ: ένας συνθέτης θέλει να σε κάνει να αγγίξεις τ' αστέρια με τη βοήθεια της μουσικής Facebook Twitter
To Πρότζεκτ Άτλας είναι μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM
Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Μουσική / Μυρτώ Βασιλείου: «Μου έχουν πει υποτιμητικά "πες κανένα λαϊκό, αυτό τραβάει"»

Η νέα φωνή της ελληνικής μουσικής είναι, όπως λέει, «λίγο καθαρίστρια, λίγο ιδιωτική υπάλληλος, λίγο τραγουδίστρια». Μόλις έκλεισε τα τριάντα, ετοιμάζεται να ανέβει ξανά στη σκηνή με τη Νατάσσα Μποφίλιου και δείχνει πως έχει πολλά να προσφέρει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ