Πώς ο Tom Odell κατάφερε να ξεπεράσει τη σαρωτική επιτυχία του «Another Love» και να πάει παρακάτω; Facebook Twitter
«Δεν είμαι βέβαιος τι σημαίνει η επιτυχία για μένα, αλλά δουλεύω πολύ σκληρά για να την πλησιάσω».

Πώς ο Tom Odell κατάφερε να ξεπεράσει τη σαρωτική επιτυχία του «Another Love» και να πάει παρακάτω;

0

Υπήρχε μία περίοδος πριν από μερικά χρόνια, που τόσο η κανονική version του "Another Love" όσο και το χορευτικό remix του από τον Zwette, παίζονταν παντού στη χώρα μας. Λίγοι, βέβαια, γνώριζαν τότε πως πίσω από αυτήν τη δυναμική, πιανιστική μπαλάντα με τη μελαγχολική μελωδία, κρύβεται ένας ξανθός νεαρός Βρετανός που μόλις επιχειρούσε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της μουσικής. Ο λόγος για τον χαρισματικό Tom Odell, για τον οποίο εκείνες οι μέρες πρέπει να φαίνονται πολύ μακρινές. Από τότε έχει γράψει δύο πετυχημένους εμπορικά δίσκους (το ντεμπούτο του έφτασε στο νούμερο ένα των βρετανικών charts, και το δεύτερο, περσινό του άλμπουμ με τίτλο "Wrong Crowd" στο νούμερο δύο), έχει κερδίσει δύο βραβεία (το 2013 ήταν η νούμερο ένα επιλογή των κριτών των BRIT Awars και το 2014 κέρδισε το Iver Novello Awards ως ο καλύτερος στιχουργός της χρονιάς), ενώ παράλληλα έχει χτίσει την εικόνα ενός συναισθηματικού και συνεσταλμένου αγοριού, που παρόλη την επιτυχία του, δεν έχει χάσει την αληθινή του αγάπη για τη μουσική.

«Δεν είμαι βέβαιος τι σημαίνει η επιτυχία για μένα, αλλά δουλεύω πολύ σκληρά για να την πλησιάσω. Κάθε μέρα διαβάζω, τραγουδάω και γράφω ό,τι θεωρώ πως αξίζει. Είμαι πολύ περήφανος που έχω φτάσει ως εδώ, αλλά δεν είμαι από τους ανθρώπους που σκέφτονται συνέχεια τέτοιου είδους πράγματα», μας λέει.

Σε ένα από αυτά τα πρώτα live, με ελάχιστο κόσμο, βρέθηκε και η γνωστή pop ερμηνεύτρια Lilly Allen, η οποία μαγεύτηκε από το ταλέντο του, λέγοντας πως της θύμισε τον David Bowie επί σκηνής.

Βέβαια, δεν πήγαιναν όλα ρόδινα από την αρχή. Ο Tom Odell μεγάλωσε στο Chichester της βρετανικής επαρχίας και άρχισε να γράφει τραγούδια στο πιάνο από τα 13, αλλά δεν το έλεγε σε κανέναν γιατί δεν το θεωρούσε αρκετά cool. Όλες του οι αρχικές απόπειρες έπεφταν πάνω σε εμπόδια, επειδή αδυνατούσε να μείνει σε μία πόλη και να ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές. Μετά από έναν δύσκολο χρόνο στο Brighton μετακόμισε στο Λονδίνο και άρχισε να παίζει με μία μπάντα που ονομάζονταν Tides. Όταν συνειδητοποίησε πως αυτό δεν οδηγούσε πουθενά, αποφάσισε να γράφει και να παίζει μόνος του κομμάτια. Σε ένα από αυτά τα πρώτα live, με ελάχιστο κόσμο, βρέθηκε και η γνωστή pop ερμηνεύτρια Lilly Allen, η οποία μαγεύτηκε από το ταλέντο του, λέγοντας πως της θύμισε τον David Bowie επί σκηνής. Έτσι υπέγραψε συμβόλαιο στη δισκογραφική της εταιρεία, στην οποία κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2012, το πρώτο του μίνι άλμπουμ με τίτλο "Songs From Another Love". Από εκείνο προήλθε και η μεγαλύτερη του επιτυχία μέχρι σήμερα. Από εκεί και πέρα ακολούθησε η μαζική αναγνώριση: διακρίσεις, βραβεία, παρθενικός δίσκος στην κορυφή των βρετανικών charts, sold-out συναυλίες, τραγούδια για μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες, μέχρι και πρόσκληση από τους Rolling Stones να ανοίξει το live τους στο Hyde Park του Λονδίνου.

Tom Odell - Another Love

Την ταχύτατη αυτή ανοδική πορεία, όμως, τη διαδέχθηκε μία περίοδος δημιουργικής «ξηρασίας». «Όταν τελείωσα τις συναυλίες για την προώθηση του πρώτου μου δίσκου, ένιωσα πολύ κουρασμένος, κάηκα απ' όλα αυτά τα shows και τις συνεντεύξεις» λέει. «Ήξερα πως έπρεπε να πάω κάπου που δεν θα μου έκανε κανείς άλλες ερωτήσεις για αυτό το άλμπουμ. Έτσι μετακόμισα στο East Village της Νέας Υόρκης, μία πόλη που είναι πολύ εύκολο να είσαι απλώς ένας ξένος, ένας ανώνυμος. Πέρασα φοβερά εκεί, η πόλη έχει μία απίστευτη ενέργεια που με γέμισε με έμπνευση για να γράψω». Έτσι και έγινε, λοιπόν. Μέσα από αυτή την εξορία που επέβαλε στον εαυτό του, βρήκε ξανά την επαφή του με τη δημιουργικότητα, γράφοντας τα τραγούδια για τον δεύτερο του δίσκο με τίτλο "Wrong Crowd", που κυκλοφόρησε πέρυσι. Σε αυτόν παρουσιάζεται ένας διαφορετικός καλλιτέχνης. Μουσικά, υιοθέτησε ένα πιο δραματικό και κινηματογραφικό στυλ, με πιο πλούσιες ενορχηστρώσεις να ντύνουν τις τρυφερές μελωδίες του, ενώ ωρίμασε και στιχουργικά, με το ενδιαφέρον του να μετατοπίζεται από τους νεανικούς έρωτες σε πιο ουσιώδη ζητήματα, όπως την απομάκρυνση των ανθρώπων από τη φύση. «Είναι ένα θέμα που με απασχολεί αρκετά και εμφανίζεται συχνά στα τραγούδια μου. Ίσως οφείλεται στο γεγονός πως μεγάλωσα στην εξοχή και ζω σε πόλεις μόνο τα τελευταία οχτώ χρόνια» μας εξηγεί. «Πρόσφατα ένιωσα την ανάγκη να συνδεθώ ξανά με τη φύση. Όλη αυτή η τεχνολογία, τα αεροπλάνα και η ζούγκλα από τσιμέντο προσπαθούν να αποκρύψουν την πραγματική αλήθεια μέσα μας».

Πώς ο Tom Odell κατάφερε να ξεπεράσει τη σαρωτική επιτυχία του «Another Love» και να πάει παρακάτω; Facebook Twitter
«Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος τι είναι η πραγματική αγάπη. Από τις εμπειρίες μου όμως, έχω καταλάβει πως πολύ συχνά μπερδεύουμε την αγάπη με την αλληλεξάρτηση, τον πόθο και την ερωτική τρέλα».

Στο στιχουργικό επίκεντρο των τραγουδιών του Tom Odell βρίσκεται, φυσικά, η αγάπη. Ο βασικός, ημι-αυτοβιογραφικός χαρακτήρας μίας σειράς από μίνι ταινίες, βασισμένες στον νέο του δίσκο, χάνει το μόνο αθώο πράγμα που του έχει απομείνει, την πραγματική αγάπη. Τι σημαίνει γι' αυτόν, αλήθεια; «Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος τι είναι η πραγματική αγάπη. Από τις εμπειρίες μου όμως, έχω καταλάβει πως πολύ συχνά μπερδεύουμε την αγάπη με την αλληλεξάρτηση, τον πόθο και την ερωτική τρέλα».

Αυτές τις ιστορίες αγάπης για τους ανθρώπους, τη φύση και τη ζωή θα τραγουδήσει σε λίγες μέρες και στην Αθήνα, στην πρώτη του εμφάνιση στην χώρα μας. Όλοι μιλούν για έναν καλλιτέχνη που επί σκηνής βγάζει έναν δυναμισμό, όσο και μία τρυφερότητα, ανάλογα με το κομμάτι που ερμηνεύει. Όπως λέει και ο ίδιος για την εμπειρία των ζωντανών του εμφανίσεων, «είναι περίεργο πόσο γρήγορα φεύγει η ευφορία από ένα φοβερό live, μερικές φορές ακόμη και στιγμές αργότερα μετά το τέλος του». Στον πυρήνα της προσωπικότητας του όμως κρύβεται ένας ρομαντισμός, ο οποίος αντανακλάται στις πιο συναισθηματικές του στιγμές. Στα λόγια του επίσης. «Είμαστε πολύ εύθραυστοι ως ανθρώπινα όντα. Μου είναι πολύ σημαντικό να μου το υπενθυμίζω». Σε μία βιομηχανία γεμάτη από stars χωρίς προσωπικότητα και συναισθηματικές γωνίες, η ύπαρξη mainstream καλλιτεχνών σαν τον Tom Odell είναι τουλάχιστον ανακουφιστική.

 

Tom Odell - Wrong Crowd

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ