Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
0

 

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
Φωτό:Κατερίνα Φαρφαρά/ LIFO

Οι 'The East' είναι μια σχετικά νεοσύστατη μπάντα, άθροισμα πέντε ανήσυχων νέων μουσικών με προϋπηρεσία στην ελληνική ροκ/ηλεκτρονική σκηνή, που με πείσμα δουλεύουν τον ήχο τους και με πάθος δίνονται στα live. Ακούγοντας το πρώτο τους ΕP, δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις στους The East μια δυναμική που ξεφεύγει από ό,τι αντίστοιχο έχει να παρουσιάσει η ελληνική σκηνή στο συγκεκριμένο είδος. Δύναμη στις κιθάρες, υποβολή στα φωνητικά, μικρές κορυφώσεις και ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφής από το οποίο δεν ησυχάζεις αν δεν τελειώσει το κομμάτι. Εμείς τους συναντήσαμε ένα μεσημέρι στο Κουκάκι, σε ένα πάρκο γεμάτο περιστέρια και παππούδες που έπαιζαν ντόμινο. Χτυπημένοι όλοι από τις ζέστες του Μάη, τους φωτογραφίσαμε σε αστικό τοπίο και ανοίξαμε μια κουβέντα μουσική που έφτασε μέχρι το διάστημα.

Γνωρίζω ότι οι The East προέρχονται από διαφορετικές μουσικές αφετηρίες. Θα μου εξηγήσετε αναλυτικά ποιος προέρχεται από ποια μπάντα; Και με αφορμή αυτό, τι στοιχεία προσέδωσε στο γκρουπ, μέχρι εκείνο να αποκτήσει τον ήχο που έχει σήμερα;

Αντώνης: O Γιώργος και εγώ παίζαμε στους Absent Mindead προ δεκαετίας. Πλέον εκτός από τους Τhe East παίζει μπάσο και στους Chickn. Νομίζω ότι οι πιο RnR αναφορές της μπάντας είναι δική του ευθύνη. Η Μανάλ μετά από ένα πολύ σύντομο πέρασμα από τους Sad Disco και αρκετά project που δεν επισημοποιήθηκαν, βρήκε την θέση της στην μπάντα ως πληκτρού, σαμπλερού, στιχουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο Κώστας στα τύμπανα είναι η τελευταία προσθήκη στο συγκρότημα. Έδωσε μια καινούρια πνοή στο υπάρχον υλικό. Με συμμετοχή σε μπάντες όπως οι Stereovoid, Eye Level και The Lambeth, μιλάμε σίγουρα για έναν από τους πιο δυναμικούς και ευρηματικούς μουσικούς της γενιάς του. Για το τέλος άφησα τον Στράτο μιας και έχει το μεγαλύτερο βιογραφικό από όλους μας. Με παλαιότερη θητεία ως κιθαρίστας στους Exposed by Observers και Wanna be James?, πλέον είναι το ήμισυ των .message και επίσης θα τον συναντήσετε με τον Άκη Σίνο, την Michela Pelusio (SpaceTime Helix) ή σε σόλο perfomances. Είναι αυτός που θα φτάσει τις συνθέσεις στα όρια τους, όσον αφορά τη δομή, την αρμονία αλλά και την κατεύθυνση.  

Γιατί το ένα κομμάτι του δίσκου λέγεται Τρίπολη; Υπάρχει κάποια ιστορία από πίσω;

Αντώνης: Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν περισσότερες ιστορίες από μία: διαχωρισμός, σύρραξη, θρησκεία, αντίθεση. Είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Θα μπορούσε να είναι απλά ένα ερωτικό τραγούδι. Επίσης είναι η γενέτειρα της Μανάλ.

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
Φωτό:Κατερίνα Φαρφαρά/ LIFO

Ποια κομμάτια προτιμάτε: αυτά με τίτλους γυναικεία ονόματα ή εκείνα με τίτλους ονόματα πόλεων;

Στράτος: Τα ονόματα κάποιας τοποθεσίας είναι προτιμότερα. Μου φέρνουν στο μυαλό τους παραδοσιακούς σκοπούς της Κρήτης για παράδειγμα, που συνήθως έχουν σαν τίτλο το όνομα ενός χωριού ή μιας επαρχίας (Συρτός Αποκορωνιώτικος, Λουσακιανός κλπ).

Με το δεδομένο ότι έχετε κυκλοφορήσει δύο κομμάτια, τι να περιμένουμε να ακούσουμε στο live του Σαββάτου;

Αντώνης: Έχουμε ένα live set το οποίο δουλεύουμε σχεδόν έξι μήνες. Είναι η πρώτη φορά που το νιώθουμε τόσο ολοκληρωμένο, οπότε το επόμενο βήμα είναι να αρχίσουμε να ηχογραφούμε αυτό το καινούριο υλικό. Νομίζω ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται πολύ θετικά όταν του παρουσιάζεις κάτι τίμιο και προσωπικό.

Γιατί φτιάχνετε μουσική;

Στράτος: Γιατί είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους, με το μικρότερο αρνητικό αποτύπωμα, να εκφράσεις και να διαμορφώσεις το περιβάλλον σου. 

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
Φωτό:Κατερίνα Φαρφαρά/ LIFO

Ποια είναι η πιο έντονη στιγμή που είχατε ποτέ σε live;

Στράτος: Οι πιο έντονες και απελευθερωτικές στιγμές στα live μας είναι εκείνες στις οποίες επιδιδόμαστε σε ένα παιχνίδι θορύβου, ανάδρασης και ελεγχόμενου χάους για να επανέλθουμε συντονισμένα στο επόμενο κομμάτι.

Ποιο πράγμα απεχθάνεστε στις πρόβες;

Στράτος: Την αργοπορημένη προσέλευση.

Είναι διεθνής η ελληνική μουσική σκηνή ή αμετανόητα local;

Αντώνης: Από την στιγμή που local καλλιτέχνες αλλά και συγκροτήματα περιοδεύουν στην Ευρώπη και στην Αμερική, έχουν διανομή εκτός των συνόρων, προβολή σε ξένα sites και blogs, υπογράφουν σε εταιρίες του εξωτερικού και παίζουν στον KEXP, φαντάζομαι πως μιλάμε για μια διεθνή σκηνή.

Ποιος είναι ο πιο σπουδαίος μουσικός όλων των εποχών;

Αντώνης: Κρίνοντας από την μουσική που κουβαλάει το Voyager 1 θα έπρεπε να πω ο Johann Sebastian Bach μιας και έχει τα περισσότερα κομμάτια στον χρυσό δίσκο. Παρόλα αυτά θα επιλέξω τον Chuck Berry που συμμετέχει επίσης στην ‘διαστημική’ συλλογή με ένα κομμάτι.

Οι 'The East' φτιάχνουν τη μουσική που θέλουμε να ακούμε Facebook Twitter
Φωτό:Κατερίνα Φαρφαρά/ LIFO

Δείτε τους The East live το Σάββατο 16 Μαΐου στο Six D.O.G.S. μαζί με τους Plastic Flowers

και ακολουθήστε τους στο facebook

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ