Ο θρίαμβος της καρδιάς και η πρώτη ταινία της Bjork με αφορμή τα 50ά της γενέθλια.

Ο θρίαμβος της καρδιάς και η πρώτη ταινία της Bjork με αφορμή τα 50ά της γενέθλια. Facebook Twitter
0

Η Bjork έγινε πενήντα χρονών. Από το πρώτο single των Sugarcubes μέχρι το Vulnicura έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 30 χρόνια και όσα και να έχεις να της προσάψεις, δεν μπορείς να βρεις ούτε μία της δουλειά που να μην είναι -με κάποιον τρόπο- πρωτοποριακή. Ακόμα και οι πιο βαρετές της στιγμές μετά από καιρό έχουν κάτι που είναι κατά δικό της και δεν χαρακτηρίζουν απλά μια εποχή.  

Χθες το βράδυ ξαναθυμήθηκα μια προσευχή που έχει πει στα ελληνικά σε μουσική του John Tavener που είναι βαριά και ασήκωτη και παραμένει από τις πιο απρόσμενες δουλειές της.

 Prayer of the Heart

Άλλη μια από τις πολύ ιδιαίτερες στιγμές της είχε πάλι τη λέξη heart στον τίτλο:

Triumph Of A Heart

Την εποχή που η Bjork ξεκινούσε εντυπωσιακά την καριέρα της εκτός Ισλανδίας και το Birthday ήταν ο ύμνος του εναλλακτικού Λονδίνου (ήταν το single της χρονιάς για το Melody Maker το 1987, τότε που οι λίστες με τα καλύτερα ήταν λίγες και είχαν κάποια αξία) είχε γυρίσει μια ταινία που δεν έγινε ποτέ γνωστή στο μεγάλο κοινό, το Juniper Tree, μια ασπρόμαυρη καλλιτεχνική ταινία βασισμένη σε ένα από τα εφιαλτικά παραμύθια των αδελφών Grim. Την είχε σκηνοθετήσει η Nietzchka Keene, μια Αμερικανίδα σκηνοθέτης που πέθανε το 2004, και η Bjork έπαιζε το ρόλο της Margit, ενός αθώου κοριτσιού που έχασε τη μητέρα της επειδή την κατηγόρησαν ότι ήταν μάγισσα. Την έκαψαν στην πυρά.  Όταν η αδερφή της παντρεύεται έναν χήρο που ορφάνεψε ο νεαρός γιός του, η Margit αρχίζει να βλέπει οράματα με τη νεκρή μητέρα της.

Η Bjork ήταν 22 χρονών (έμοιαζε 15) και τραγουδάει και μερικά τραγούδια και η ταινία δεν είναι καθόλου κακή.

Αυτός είναι ο πρώτος ρόλος της Bjork στο σινεμά και ο ένας από τους τρεις που έχει παίξει (οι άλλοι δύο είναι η Selma στο Dancer in the Dark του Τρίερ και η «Occidental Guest» στο Drawing Restraint 9 του τότε συζύγου της Matthew Barney, μιας πειραματικής ταινίας που είχε προβληθεί στις Νύχτες πρεμιέρας και δεν καταλάβαινες χριστό).

Και οι τρεις ρόλοι είναι ανάλογοι της μουσικής της καριέρας, είναι το ίδιο ιδιόρρυθμοι μέχρι και εξωφρενικοί. Και τις τρεις ταινίες δύσκολα μπορείς να τις ξαναδείς για διαφορετικούς, λόγους την καθεμία.

Αυτή είναι ολόκληρη η version του The Juniper Tree που υπάρχει στο YouTube.

The Juniper Tree 1990

Το πρώτο τραγούδι της που άκουσα, ένας αλλόκοτος παιδοφιλικός ύμνος

 Birthday

Αυτό είναι ένα από τα πιο όμορφα ερωτικά τραγούδια που έχει πει

Come to Me.Live

Κι αυτό για μένα είναι το καλύτερό της τραγούδι

Björk - Cocoon

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Queer History / Μάριος Βεάνος: «Έπαιρνα το ντέφι, ανέβαινα στο τραπέζι και γινότανε χαμός»

Ένας θρύλος της νύχτας που άφησε εποχή στα σκυλάδικα της ελληνικής περιφέρειας. Τόσο που ο Θάνος Αλεξανδρής τού αφιέρωσε ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο «Αυτή η νύχτα μένει».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πτώση του Χούλιο Ιγκλέσιας: Πώς ο διάσημος τραγουδιστής χάθηκε στο δικό του Τρίγωνο των Βερμούδων

Μουσική / Η πτώση του Χούλιο Ιγκλέσιας: Πώς χάθηκε στο δικό του Τρίγωνο των Βερμούδων

Ο πιο διάσημος Ισπανός τραγουδιστής πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια κρυμμένος σε επαύλεις. Πλέον, λόγω κατηγοριών για σεξουαλική κακοποίηση και σωματεμπορία, η ιδιωτική του ζωή βγαίνει στο φως.
THE LIFO TEAM
8 φορές που το πάρτι πήρε φωτιά - κυριολεκτικά

Μουσική / 10 φορές που το πάρτι έγινε εφιάλτης

Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε στο ελβετικό κλαμπ την Πρωτοχρονιά, κάνουμε μια αναδρομή σε παρόμοια πολύνεκρα δυστυχήματα τα τελευταία 80 χρόνια, από τη Βοστώνη και την Αργεντινή μέχρι τη Σουηδία και τις Φιλιππίνες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Το Piandaemonium στο Μέγαρο: 12 πιανίστες και 6 πιάνα συνομιλούν και αλληλεπιδρούν

Μουσική / Πανδαιμόνιο πιάνων στο Μέγαρο Μουσικής

Το Piandaemonium, το μοναδικό παγκοσμίως συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη με τους 12 πιανίστες, θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με δυνατούς ήχους, τζαζ αναμνήσεις, Προκόφιεφ και παραδοσιακές μελωδίες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Η τυραννία του Berghain

Μουσική / H τυραννία του Berghain

Με τη νεότερη γενιά των «ρέιβερ» να στρέφεται κυρίως σε hard ή εναλλακτικά πιο εύπεπτους ήχους και τους παλιούς να αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε υποκατηγορία τέκνο ως αληθινή, το είδος έχει φτωχύνει σε πολυμορφία και τείνει να περιοριστεί στα δύο δίπολα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ