LIVE!

Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot

Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot Facebook Twitter
0

ΓΑΛΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ. Σύμπτωση; (Τι άλλο;). Από τη στιγμή που πρόσεξα την επιγραφή στο μαγαζάκι με τα βιολογικά της Εμμανουήλ Μπενάκη «Εδώ πωλείται γαϊδουρινό γάλα», το γάλα γαϊδούρας πλημμύρισε τα ρεπορτάζ των πρωινάδικων, των δελτίων ειδήσεων και κοντεύει να ξεπεράσει σε talk of the town ακόμα και το νέο άλμπουμ του Caribou. Το «Swim» είναι το άλμπουμ της φετινής άνοιξης (χμ, τουλάχιστον για σήμερα) και σίγουρα ο ιδιοφυής Dan Snaith το έχει στο τσεπάκι το άριστα στο Pitchfork (8,7 και βάλε). Το «Swim» είναι τόσο feel-good που θέλεις να το μοιραστείς αμέσως με ανθρώπους που συμπαθείς και δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου φτιάξει τη διάθεση. Ο Snaith μπορεί να δηλώνει ότι δεν είχε σκοπό να φτιάξει έναν dance δίσκο κι έκανε ό,τι του κατέβαινε («ακολουθώ μόνο τη μύτη μου και προσθέτω ό,τι συστατικό βρίσκω ελκυστικό» λέει για τον τρόπο που δουλεύει), αλλά το αποτέλεσμα θυμίζει τόσο αρχές '90s, που λείπουν μόνο τα Sunrise πάρτι και τα πάρτι στα Οινόφυτα. Το «Swim» είναι ένας «υγρός» δίσκος, σύμφωνα με τον Snaith, κυρίως επειδή έπαθε ψύχωση με το κολύμπι τα περασμένα Χριστούγεννα. «Οι μόνοι λόγοι που βγήκα απ' το σπίτι τον τελευταίο χρόνο ήταν για να κολυμπήσω και αργά το βράδυ για να πάω σε κάποιο κλαμπ», εξηγεί. «Και παρόλο που ένα κομμάτι του δίσκου ονομάζεται "Sun", το "Swim" είναι ιδανικό για τη νύχτα ή τουλάχιστον το σούρουπο», ενώ μέσα του μπορείς να εντοπίσεις τον ήχο του Sheffield, τους LFO και το acid house, την dream pop των '80s και τα '60s γλυκερά φωνητικά που ήταν το σήμα κατατεθέν του Andorra. Το κομμάτι που κλείνει το δίσκο (το «Jamelia») είναι από τις σύγχρονες στιγμές ποπ μεγαλείου με τα φωνητικά του τραγουδιστή των Born Ruffians, του Luke Lalonde. (Παρεμπιπτόντως, το γάλα γαϊδούρας κάνει 70 ευρώ το λίτρο).

ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ. Στο πολύ καλογραμμένο κείμενο για τη σκηνή της Θεσσαλονίκης που υπάρχει στο «Global Ear» (στο «Wire» Απριλίου) γίνεται μια εκτενής αναφορά στους Mohammad (Coti K, Ilios και Νίκος Βελιώτης) και στις δραστηριότητες κάθε μέλους του γκρουπ. Αφορμή είναι η εμφάνισή τους στον Πρώτο Όροφο, ένα στούντιο γραφιστικής και από τους ελάχιστους χώρους που φιλοξενούν event της πειραματικής σκηνής στη Θεσσαλονίκη (και σαφώς του αξίζει η προβολή). Μόνο που το μισό άρθρο καταναλώνεται στη δραστηριότητα ελληνικών ονομάτων με διεθνή αναγνώριση που έχουν παίξει στον συγκεκριμένο χώρο, παρόλο που δρουν στην Αθήνα ή στην Πάτρα (Mohammad, Spyweirdos) κι η «underground σκηνή της Θεσσαλονίκης» που υποτίθεται ότι είναι το κύριο θέμα (όπως υπονοεί ο τίτλος) περνάει σε δεύτερη μοίρα. Πολύ σωστά αναφέρονται οι δραστηριότητες των Good Luck Mr Gorsky / Inverz, των Eventless Plot, της Granny Records, της Gracetone Recordings και του Emdy, αγνοούνται όμως εντελώς ονόματα όπως η May Roosevelt (η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο φετινό Red Bull Music Academy στο Λονδίνο και μάλιστα ο James Pants στο workshop του Σαββάτου την ανέφερε ως υπόδειγμα παρουσίασης του theremin), οι Your Hand In Mine, οι Fun with Nuns, 6daEXIt, Κωστής Κηλύμης - Syndromes, Freecall, το (διεθνούς διανομής) label Organized Music From Thessaloniki κι άλλοι αρκετοί που ορίζουν αυτήν τη στιγμή την underground σκηνή της πόλης. (Η μοναδική φωτογραφία στο θέμα είναι οι Mohammad!).

ΠΑΣΧΑ ON THE WAY. Αναρωτιόμουν τι έκανε ο μασκαράς-κούνελος μεσημεριάτικα στην Πανεπιστημίου (χόρευε σαν go-go boy ανάμεσα στους αδιάφορους περαστικούς και δυο τύποι απέναντι τον τραβούσαν βίντεο), όταν συνειδητοποίησα ότι μας χωρίζουν σχεδόν δυο εβδομάδες απ' το Πάσχα. Έμοιαζε με παρωδία του Donnie Darko στο κέντρο της Αθήνας και σκεφτόμουν τι έπρεπε να πέσει πάνω του για να γίνει το σενάριο ακόμα πιο κωμικό (δεν είχα ανακαλύψει ακόμα το γάλα γαϊδούρας). Όταν σταμάτησα να τον φωτογραφίσω, αγρίεψε. Στα ακουστικά ένα παλιό ufo-θρησκευτικό τραγούδι του Σωτήρη Κοματσιούλη απ' τα '70s με τίτλο «Επιδρομή από τον Άρη» που λέει «Πανι-κο-βλη-θήκαν όλοι οι άνθρωποι στη Γη, 'μάθαν απ' τον Άρη πώς θα γίνει εισβολή, μες στις εκκλησίες τρέχουν γρήγορα να μπουν, όλοι την ανάγκη νιώθουν να προσευχηθούν. Διαστη-μό-πλοια θα γεμίσει ο ουρανός, μάθε λύση θα μας σώσει ο Θεός. Κι αν τον ξέχασαν, συγγνώμη του ζητούν, και νομίζουνε πως έτσι θα σωθούν. Έγινε το θαύμα 'φύγαν οι Αρειανοί, μα η κακία γύρισε ξανά πάνω στη Γη». Μετά αναφέρει τα φριχτά που επακολούθησαν πάνω στη Γη, ότι θα έρθει η ημέρα που όλοι θα απολογηθούν και λοιπά πασχαλινά.

DUM DUM DANCE. Είναι τρελό το hype των τελευταίων ημερών με τις Dum Dum Girls (και είναι ακόμα η αρχή) - έχουν πάρει ήδη ένα 10άρι στο αγγλικό «Vice» και ετοιμάζονται να σαρώσουν, τουλάχιστον τα αμερικάνικα media. Ο πρώτος επίσημος δίσκος τους, που κυκλοφορεί στο τέλος του μήνα από την Sub Pop σε παραγωγή του θρυλικού Richard Gottehrer των Go-Go's και των Blondie, είναι περίπου κάτι σαν «οι θηλυκοί Jesus and Mary Chain με φωνητικά απ' τα γυναικεία γκρουπ του Spector να συναντούν τους Voidoids». Δεν είναι ΤΟΣΟ καλό όσο οι πρώτες απίθανες κυκλοφορίες τους, αλλά είναι αρκετό για να τις κάνει αστέρια (έστω και διάττοντα). To Dum Dum Girls προέκυψε σαν φόρος τιμής στο «Dum Dum Boy» του Iggy Pop και στο άλμπουμ «Dum-Dum» των Vaselines, ενώ στο νοσταλγικό εξώφυλλο υπάρχει μια παλιά φωτογραφία της μάνας της Dee Dee, της μυστηριώδους ηγετικής περσόνας του γκρουπ που για καιρό έκρυβε το πρόσωπό της πίσω από μάσκες και δίσκους βινυλίου για να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το hype. Τα κατάφερε.

IRON MΕN. Ακούω την αγνώριστη εκτέλεση του «Iron Man» των Black Sabbath απ' τον Ταϊλανδέζο Soreng Santi (σπάνια και καταπληκτική), την οποία κυκλοφόρησε μόλις σε single η Finders Keepers με τις φόρμες της ταϊλανδέζικης μουσικής να μπλέκονται με το ψυχεδελικό ροκ και τα παραδοσιακά φωνητικά του Santi που έχουν αντικαταστήσει τα ουρλιαχτά του Ozzy και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατό να κυκλοφορεί τόσο συμβατική, βαρετή μουσική από ελληνικά γκρουπ, σήμερα που όλοι οι ήχοι του κόσμου είναι διαθέσιμοι και προσφέρονται για να «κλέψεις». Βάζοντας αμέσως μετά το ντεμπούτο άλμπουμ των Rangers (το σχήμα του Joe Knight), με πιάνει ακόμα πιο μεγάλη απογοήτευση (αν εξαιρέσεις τον Boy και τον Άγγελο Κυρίου, σχεδόν όλα τα «ελληνικά» ροκ που έχουν εμφανιστεί τελευταία ακούγονται παλιά και παρωχημένα). Το «Suburban Tours» ακούγεται σαν μια πιο προσανατολισμένη στα '80s εκδοχή του Ariel Pink, με ακόμα πιο τεμπέλικο τέμπο και πειραγμένα φωνητικά. Δεν είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά τουλάχιστον ακούγεται «φρέσκο».

TEN FOR MY I-POD: άγγελος κυρίου-ξεδίψασε απ' την αναγνώριση, caribou-swim, forest swords-dagger paths, rangers-suburban tours, dum dum girls-i will be, cromagnon-cave rock, levon vincent-six figures, the xx-islands remixes, soreng santi-iron man, the advisory circle-mind how you go

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT