LIVE!

Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot

Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot Facebook Twitter
Matteus
0

MATTEUS. Την ώρα που βλέπαμε τον Matteus να παίζει μπροστά από τα άδεια ψυγεία των κρεοπωλείων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, σκεφτόμουν ότι ο χώρος που γίνεται μια συναυλία είναι τελικά το ίδιο σημαντικός με την ίδια τη μουσική. Από τις 9 (ή 10;) φορές που έχω δει τον Nικ Κέιβ, η μοναδική που τον θυμάμαι είναι σε μια εκκλησία στο κέντρο του Λονδίνου, κυρίως λόγω της γκόθικ ατμόσφαιρας που έκανε το «Tupelo» ν' ακούγεται σαν ύμνος απ' το υπερπέραν. Επίσης, δεν ξέρω πόσο διαφορετικός θα ακουγόταν ο Matteus σε έναν κλειστό χώρο, λιγότερο επιβλητικό, αλλά στο απογευματινό φως της Φωκίωνος Νέγρη το πρόγραμμά του μετατράπηκε σε μυσταγωγία - δεν θα μπορούσε δηλαδή να γίνει πιο ιδανική παρουσίαση του άλμπουμ του. Ο πρώτος δίσκος του με τίτλο «Ugly doll's stories» που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από την Orila Records θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Cocorosie και Sigur Ros, με τη χαρισματική περσόνα του Matteus να σε ξαφνιάζει ευχάριστα για διάφορους λόγους. Και παρόλο που οι μελωδίες και η προσεγμένη παραγωγή είναι στοιχεία που σε αναγκάζουν να τον προσέξεις, αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι η γυναικεία φωνή που ακούγεται στον δίσκο. Γνωρίζοντας ότι ο μισός ηχογραφήθηκε στο Hvammstangi της Ισλανδίας, υποθέτεις ότι είναι κάποια αιθέρια ύπαρξη από τη Χώρα των Πάγων, ειδικά στο «Dummy» που ανοίγει τον δίσκο παίρνεις όρκο ότι κάνει guest φωνητικά η Sierra από τις αδερφές Casady. Όταν ξεκίνησε όμως το live και άρχισε να τραγουδάει ο ίδιος με την επιτηδευμένη φωνή πριμαντόνας, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Ο Matteus είναι ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη. Η εμφάνισή του με το χάρτινο αυτοσχέδιο (;) γιλέκο του δανδή και η εκκεντρική προσωπικότητά του κάνουν τη μουσική του ακόμα πιο επιβλητική, ειδικά στις στιγμές που τραγουδάει θυμίζοντας πότε τον λυρισμό του Antony και πότε τον οπερετικό μελοδραματισμό του Klaus Nomi (τον μακαρίτη τον θυμήθηκαν τρία τουλάχιστον διαφορετικά άτομα μέχρι να τελειώσει η συναυλία). Η συνοδεία της Φωτεινής Καλλιανού στο τσέλο απλά έκανε ακόμα μεγαλύτερη την ένταση και έκλεισε τη βραδιά με ενθουσιασμό. Η συνέχεια το Σάββατο προς ξημερώματα Κυριακής στο Synch.

GO JANELLE! Το hype για την Janelle Monáe δεν είναι καινούργιο, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, από το 2007, την εποχή που κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος του concept που ολοκληρώθηκε μόλις με το ντεμπούτο άλμπουμ της «The Archandroid». Το άλμπουμ μπορεί να μην είναι ακριβώς το αριστούργημα που παρουσιάζουν τα αμερικάνικα site και ο πολυφορτωμένος ήχος των Outcast να είναι πια ξεπερασμένος, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα νεο-σόουλ άλμπουμ της εποχής, με εξαιρετικές μπαλάντες (αυτές είναι που ξεχωρίζουν κυρίως). Κι η Janelle μια πολύ συμπαθής παρουσία που απέχει πολύ από τη σέξι εικόνα της σόουλ ντίβας, 24 χρόνων, με περίεργο μαλλί και στυλ και ακόμα πιο περίεργες επιρροές. Δηλώνει ότι της αρέσουν τα κείμενα του Octavia E. Butler και του Isaac Asimov, το Blade Runner και το Metropolis του Φριτς Λανγκ - από το οποίο έχει δανειστεί και την ιδέα στο μουσικό της concept. Η πιτσιρίκα απ' το Kάνσας που έφυγε για να γλιτώσει από τη φτώχια και τις εκρήξεις βίας στο περιβάλλον της κατάφερε να γίνει ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα αμερικάνικα ονόματα αυτήν τη στιγμή. «Με τόσο πολλή αρνητική ενέργεια γύρω μου αποφάσισα να ασχοληθώ φανατικά με την τέχνη, τη μουσική», λέει. «Ήθελα πάντα να εξερευνήσω τον κόσμο, έτσι πήγα στη Νέα Υόρκη να σπουδάσω μιούζικαλ στην American Musical and Dramatics Academy. Άρχισα να κάνω οντισιόν και να πηγαίνω σε δοκιμές για τις παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ. Λόγω της εμφάνισής μου, όμως, ήμουν καταδικασμένη να παίζω μαύρους ρόλους: "Είναι Aφροαμερικάνα" έλεγαν, "θα είναι τέλεια για τον ρόλο της Aΐντα, για το Wiz ή για τον Βασιλιά των Λιονταριών!". Ωραίοι ρόλοι, αλλά χιλιοπαιγμένοι, έτσι σηκώθηκα κι έφυγα και πήγα στην Ατλάντα». Εκεί γνώρισε τον Bio Bio των Outcast και την κέρδισε το τραγούδι. Το «Sir Greendown» είναι από τα πιο όμορφα «παλιομοδίτικα» τραγούδια που ακούστηκαν φέτος. Τα '60s το 2010...

LYSSA KAKIA. Σε ένα τεράστιο άρθρο την προηγούμενη εβδομάδα (που κάνεις αμάν να τελειώσει), από αυτά που δεν συνηθίζεται να δημοσιεύονται στη «New York Times», η Lynn Hirschberg έκανε ένα εφ' όλης της ύλης θάψιμο στη M.I.A., λες και ρυθμίζει το μέλλον του κόσμου, ή είναι τουλάχιστον ο Ομπάμα. Παραθέτοντας αποσπάσματα από προσωπικές τους off the record συνομιλίες, μαρτυρίες του πατέρα της και του πρώην φίλου της και παραγωγού Diplo μέχρι του σκηνοθέτη του πρόσφατου «Born Free» (του υιού Γαβρά), η δημοσιογράφος προσπάθησε να ξεσκεπάσει τη συνωμοσία πίσω από το όνομα Maya, αποδεικνύοντας ότι ναι, είναι ματαιόδοξη, και προσπαθεί βάσει οργανωμένου σχεδίου να πλασάρει τον εαυτό της, είναι πλούσια, καθόλου τρομοκράτης και η σχέση της με τους Tamil είναι τόση όση κι η δική της με τους Εσκιμώους. Αφού δημοσιεύτηκε το κατόρθωμά της (και αναδημοσιεύτηκε από εκατομμύρια μπλογκ σε ολόκληρο τον κόσμο), η Maya συγκρατημένα και ψύχραιμα δεν της έκανε βουντού ούτε έβαλε το σόι της να την ανατινάξουν, αλλά έδωσε απλά στο Twitter το νούμερο του κινητού της για να τηλεφωνούν όσοι ενδιαφέρονται για να λύσουν περαιτέρω απορίες. (Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήταν μία από τις κοκκινομάλλες που βασανίζονταν στο βίντεο...)

TEN FOR MY I-POD: janelle monae-the archandroid, matteus-ugly doll's stories, caribou-swim, various-makers vs now & again, monopoly-paramatma, σωτήρης κοματσιούλης-σαν τον άνεμο, rooms in negative-cabin/port/garden/rooftop bar, crystal castles-crystal castles, baby guru-marilu, pupajim-i am a robot

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT