Κάποιοι promoters τής «κόλλησαν» σε κάποια φάση και χωρίς τη θέλησή της το «Miss», το οποίο και έμεινε. Η πρώτη της κίνηση ήταν να ανακτήσει το πραγματικό καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. Η δεύτερη, να απομονωθεί στη γαλλική επαρχία, εξουθενωμένη από το σκληρό πρόγραμμά της. Η τρίτη, να γράψει μουσική. Η τέταρτη, να αποστασιοποιηθεί από τις μουσικές φόρμουλες, στις οποίες μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Η πέμπτη, να διατηρήσει αυτήν τη δυναμική και οριακά προκλητική στάση που είχε πάντα απέναντι στο μουσικό γίγνεσθαι.


Η φωνή της ήταν πάντα το πιο δυνατό και ηχηρό «όργανο» που χρησιμοποιούσε στην τέχνη της. Η Kittin βούτηξε στα βαθιά αυτήν τη φορά. Μετουσίωσε σε ήχους και λόγια τις αναζητήσεις της σ' αυτό τον πλανήτη.


Η Φιλοσοφία, η Φυσική, οι επιστήμες, ο πνευματισμός, η μεταφυσική, οι τέχνες, η υπαρξιακές –αναπάντητες, συχνά− ερωτήσεις, η ελευθερία, ήταν οι πηγές της έμπνευσής της.

 

Βασικά, ήθελα να συνθέσω ένα «ταξίδι», όχι ένα ακόμα άλμπουμ. Ένα εγκεφαλικό, ψυχικό, σωματικό ταξίδι στο Διάστημα. Η σημασία του και η ουσία του είναι μεταφορικές. Η electronica και η ambient ήταν μονόδρομος για την έκφραση αυτών των συναισθημάτων μου, αυτής της ιστορίας.


«Όλα είναι ενέργεια, γυρνάω στον πυρήνα μου» λέει. Το αγαπημένο της βιβλίο του Carl Sagan δανείζει τον τίτλο του στον δίσκο της «Cosmos». Τον περιγράφει ως «μια ωδή στην κλασική φόρμα της ηλεκτρονικής μουσικής που είναι η electronica, η ambient και η IDM (Intelligent Dance Music)», το αφιερώνει στους ήρωές της και μου δίνει, επιτέλους, την κατάλληλη πάσα και την ευκαιρία να της μιλήσω.


— Τρία χρόνια μετά αποφασίζεις να επιστρέψεις στο φορμάτ του άλμπουμ για να εκφραστείς. Πώς προσέγγισες αυτήν τη διαδικασία σε σχέση με τις άλλες πρόσφατες κυκλοφορίες σου;

Δεν το είχα προσχεδιάσει. Απλώς ξεκίνησα να γράφω και προέκυψε αυτό που ακούς. Μου πήρε πολύ περισσότερο χρόνο απ' ό,τι τα υπόλοιπα άλμπουμ μου, γιατί ένιωσα πως έπρεπε να μετουσιώσω σε ήχους ένα μεταφυσικό ταξίδι, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Δεν ήθελα να κάνω ένα άλμπουμ όπως τα προηγούμενα, το ένα τραγούδι να διαδέχεται το άλλο. Το βλέπω ως μια συνολική σύνθεση, ένα ενιαίο μουσικό κομμάτι.


— Μπορείς να μου περιγράψεις με δικά σου λόγια το «Cosmos», ηχητικά, μουσικά και αισθητικά;

Βασικά, ήθελα να συνθέσω ένα «ταξίδι», όχι ένα ακόμα άλμπουμ. Ένα εγκεφαλικό, ψυχικό, σωματικό ταξίδι στο Διάστημα. Η σημασία του και η ουσία του είναι μεταφορικές. Η electronica και η ambient ήταν μονόδρομος για την έκφραση αυτών των συναισθημάτων μου, αυτής της ιστορίας.


—Ακούω καθημερινά και συστηματικά το άλμπουμ σου εδώ και έναν μήνα. Σε παρακολουθώ από την αρχή της καριέρας σου και αυτό με έκανε να αισθανθώ ότι αποβάλλεις το παλιό μουσικό σου «δέρμα», ότι βούτηξες βαθιά μέσα στην ψυχή σου και αναδύθηκες, βιώνοντας μια κάθαρση, μέσα από την οποία συνδέθηκες με το παρελθόν σου, αλλά πάτησες με δύναμη στο παρόν, κοιτώντας κλεφτά το μέλλον. Έχει αυτή την επιθετική και συγχρόνως αδιάφορη για τα σχόλια στάση που είχαν πάντα οι δουλειές σου, με μια πιο συναισθηματική προσέγγιση.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Μου ζήτησες πριν από λίγο να περιγράψω τον «Κόσμο» μου και τελικά το έκανες εσύ πολύ καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσα εγώ και θέλω να ξέρεις πως χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Πιστεύω πως, ως καλλιτέχνις, το πρώτο που ρωτάς τον εαυτό σου είναι «σε ποια φάση της ζωής μου βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή, τι θέλω να πω, ποιο είναι, τελικά, το όραμά μου που θέλω να μοιραστώ με το κοινό;».


Αυτό ήταν το πιο καθολικό, οικουμενικό, αν θέλεις, όραμα που είχα ποτέ, απελευθερωμένη πια απ' όλα αυτά που δεν θέλω. Κάτι πολύ ξεκάθαρο και ανόθευτο, άπειρο και απεριόριστο.

 

 

Kittin - Cosmic Address


—Στο άλμπουμ σου περιλαμβάνεται ένα τραγούδι με τον τίτλο «#MeToo». Είναι ο δικός σου, προσωπικός τρόπος να δείξεις την υποστήριξή σου στο συγκεκριμένο κίνημα; Μπορεί το #MeToo να φέρει, τελικά, τη μεταστροφή που τόσες γυναίκες περιμένουν; Δεν είναι συγχρόνως λίγο οξύμωρο το ότι ακόμα παλεύουμε για τα αυτονόητα;

Πιστεύω πως το #MeToo ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Όλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν πως αυτές οι συμπεριφορές που ανεχόμασταν σιωπηλά τόσα χρόνια, επειδή ήταν «ο κανόνας», δεν περνούν πια. Κι αυτό είναι ένα γιγάντιο βήμα. Ξεκάθαρα άνοιξε τα μάτια στους άνδρες που είχαν την εντύπωση πως οι γυναίκες υπερβάλλουν.


Όσον αφορά το άλμπουμ, σκοπός αυτού του τραγουδιού είναι να δείξει πως όταν θέλεις να «ταξιδέψεις» μακριά και να εξελιχθείς ως άνθρωπος έρχεται πάντα εκείνη η στιγμή που πρέπει να αποδεχτείς την κατάστασή σου, τους φόβους σου, τον πόνο σου, ώστε να τα ξεπεράσεις και να επιβιώσεις. Γι' αυτό τον λόγο το #MeToo είναι ένα τεράστιο βήμα στην ανθρώπινη ιστορία.


— Φαντάζομαι ότι σε έχουν ρωτήσει πολλές φορές πώς σου φαίνεται που δραστηριοποιείσαι σε έναν χώρο που κυριαρχείται από άνδρες...

Δεν υπάρχει έστω μία συνέντευξη καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας μου που να μη μου έχει γίνει αυτή η ερώτηση. Αυτό από μόνο του δείχνει πως δεν έχουμε εξελιχθεί αρκετά. Επίσης, δείχνει πως μια γυναίκα καλλιτέχνις θα είναι πάντα πρώτα «γυναίκα» και μετά «καλλιτέχνις».


Όμως οι δικοί μου άνδρες φίλοι ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικοί, για παράδειγμα αυτοί ήταν που με ώθησαν στο DJing. Αυτό αποδεικνύει πως αυτή η ανισότητα προέρχεται από την άγνοια και τη ζήλια, όπως γίνεται συνήθως. Μόνο αν εκπαιδεύσουμε σωστά τα αγόρια και τα κορίτσια από μικρά υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η κατάσταση.

 

Το νέο άλμπουμ της Kittin (που δεν θα τη λέμε πια «Miss») είναι μια ωδή στην κλασική ηλεκτρονική μουσική
Πάντα λειτουργούσα έχοντας ως γνώμονα τις αξίες και την ηθική μου, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που ήξερα. Αλλιώς θα έχανα τον ύπνο μου.Φωτο: Eric Mistler


— Έχεις πετύχει απίστευτα πράγματα στην καριέρα σου, είσαι πρωτοπόρος και συνεχίζεις, μετά από τόσα χρόνια, να έχεις μια ηγετική παρουσία. Πάρα πολλοί νέοι καλλιτέχνες σε αναφέρουν ως πρότυπο, σημαντικές και επιτυχημένες γυναίκες DJs σε θεωρούν μέντορά τους. Πώς σε κάνει να νιώθεις όλο αυτό;

Με κάνει να κοκκινίζω. Ποτέ μου δεν ήθελα να έχω αυτόν το ρόλο, όμως θεωρώ πια πως κάτι πρέπει να έκανα καλά για να φτάσω εδώ που έφτασα κι έτσι τον αποδέχομαι ως αποτέλεσμα των πράξεών μου.


Είμαι απόλυτα σίγουρη για ένα πράγμα: πάντα λειτουργούσα έχοντας ως γνώμονα τις αξίες και την ηθική μου, αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που ήξερα. Αλλιώς θα έχανα τον ύπνο μου.


— Ξεκίνησες την καριέρα σου σε μικρή ηλικία και έχεις ζήσει από πολύ κοντά την εξέλιξη της χορευτικής/ηλεκτρονικής σκηνής σε μια μπίζνα εκατομμυρίων. Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά που εντοπίζεις;

Δεν ήμουν και τόσο μικρή, αν με συγκρίνεις με τα παιδάκια που μπαίνουν στη σκηνή σήμερα, και μάλλον αυτό με βοήθησε να πατήσω γερά στα πόδια μου. Δεν ζω στο παρελθόν, το παρόν είναι πάντα πολύ πιο συναρπαστικό.


Θα έλεγα πως σήμερα είναι πιο δύσκολο να επεξεργαστεί και να ξεκαθαρίσει κάποιος τον μεγάλο όγκο πληροφορίας που υπάρχει κι έτσι το ότι σήμερα ζω μια πιο απομονωμένη ζωή με βοηθάει αρκετά. Ξέρεις, θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε μια χαρά με λιγότερο μάρκετινγκ και λιγότερα κοινωνικά δίκτυα, τα βρίσκω πολύ επικίνδυνα για τον εγωισμό μας. Τόσοι άνθρωποι ακόμα προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιοι είναι...


— Είσαι από εκείνους που μπορούν περήφανα να λένε «όταν εσύ πήγαινες, εγώ γύριζα». Σήμερα, που έχεις πάει κι έχεις γυρίσει 100 φορές, τι σκέφτεσαι για το μέλλον;

(Γελάει) Το «όταν εσύ πήγαινες, εγώ γύριζα» είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούμε ειρωνικά και πολύ συχνά με τον Hacker όταν αυτοσαρκαζόμαστε. Φυσικά και υπάρχουν πολλά να κάνουμε, δεν σταματάμε ποτέ. Δεν ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον, δεν με ενδιαφέρει κιόλας, έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον όταν δεν ξέρεις. Το μόνο που ξέρω, λοιπόν, είναι ότι θα είμαι καλά!


— Οι Έλληνες σ' αγαπούν πολύ κι έχεις ένα πολύ παθιασμένο fan base στη χώρα μας.

Κι εγώ την αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Έχετε μια πολύ όμορφη χώρα και είστε πολύ γενναίοι. Κάθε φορά που παίζω εκεί έχω πλήρη αίσθηση και συναίσθηση του τι συμβαίνει και δουλεύω πολύ σοβαρά για να κάνω τη ζωή σας καλύτερη, έστω με τη μουσική μου. Όμως είστε στον σωστό δρόμο, το ξέρω...

 

Info

Ο δίσκος της Kittin «Cosmos» μόλις κυκλοφόρησε στη δική της Nobody's Bizzness και μπορείτε να πάρετε μια ιδέα εδώ:

https://kittin.lnk.to/CosmicAddress

https://kittin.lnk.to/QuestionEverything