Να σας συστήσουμε τη Dena

 Να σας συστήσουμε τη Dena Facebook Twitter
1

 

Η Dena μου τράβηξε την προσοχή όταν την πρωτάκουστα να τραγουδάει για cash, diamond rings και swimming pools.

Στο βίντεο του κομματιού αυτού περιφέρεται σε μια αγορά – πολύ οικεία εικόνα για την Ελληνική επαρχία ή και ακόμα για περιοχές της Αθήνας.

Θεώρησα πολύ ενδιαφέρον το ότι χρησιμοποιεί αυτές τις αναφορές στην δουλειά της συνδυάζοντας δυτικό και βαλκανικό ήχο, αλλά και εικόνα.

Η Dena κατάγεται από την γειτονική Βουλγαρία, η βάση της είναι το Βερολίνο και γυρνάει σε πολλές χώρες παίζοντας την μουσική της. H Guardian ανέφερε οτι μοιάζει να έχει γεννηθεί απο την φαντασία κάποιου blogger και οτι θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα αναζήτησης 'hipster clubber' στο google. 

Καταφέραμε λοιπόν να μιλήσουμε μετά τις ηχογραφήσεις που έκανε πρόσφατα στην Νέα Υόρκη.

Πώς προτιμάς να συστήνεσαι;

Γεια σας, είμαι η DENA.

Dena πότε ξεκίνησες να κάνεις μουσική και ποιο είναι το background σου;

Με ένα φίλο μου από το Τορόντο ξεκινήσαμε μια DIY μπάντα με όνομα Tschikabumm, όταν μετακόμισα στο Βερολίνο το 2006. Η φίλη μου η Ambika ήταν στα ντραμς και εγώ είχα ένα μικρό συνθεσάιζερ. Και οι δύο γράφαμε και τραγουδούσαμε. H ήταν πραγματικά DIY και αρκετά punky, αλλά προσπαθούσαμε να το γυρίσουμε σε περισσότερο χορευτικό. Όταν η μπάντα διαλύθηκε ασχολήθηκα με τις σπουδές μου για μερικά χρόνια και έπειτα ξεκίνησα το solo project μου.

Πώς κατέληξες στο Βερολίνο; Ποια είναι η ιστορία σου;

Μετακόμισα εδώ όταν τελείωσα το σχολειό στην Βουλγαρία, από όπου κατάγομαι, και βασικά απλά δεν γύρισα πίσω

Τι κάνει το Βερολίνο να ξεχωρίζει για σένα και το έκανες βάση σου;

Η πόλη έχει μια πολύ ξεχωριστή ενέργεια αυτή την στιγμή, ειδικά στο Kreuzberg που μένω. Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο συνεχώς μετακομίζουν εδώ δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική. Πάντα ανυπομονώ να επιστρέφω εδώ μετά από κάθε περιοδεία. Απολαμβάνω πολύ να επιστρέφω.

Εντοπίζονται πολλά Βουλγαρικά στοιχεία και αναφορές στην δουλειά σου. Πως το αντιλαμβάνονται αυτό στην Ευρώπη;

Κατά την διάρκεια της συνεργασίας μου με τον βούλγαρο φίλο και σκηνοθέτη Plamen Bontchev καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αισθητική αρκετά επηρεασμένη από τις ρίζες μας. Το Βερολίνο έπαιξε επίσης ρόλο στο οπτικό αποτέλεσμά μας, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα μείγμα πολιτισμών και επιρροών. Οπότε θα μπορούσα να πω ότι δουλέψαμε με προσανατολισμό σε ένα συγκεκριμένο vibe που συνδυάζει τους δύο αυτούς (ή και περισσότερους) κόσμους. Ταξιδέψαμε στην Βουλγαρία αποκλειστικά για το βίντεο "Guest List" και κάναμε γυρίσματα εκεί χρησιμοποιώντας όσες πολιτισμικές αναφορές και κοινωνικά φαινόμενα μπορούσαμε – κυρίως καταγράφοντας ένα 'χορό' και τις κοινωνικές αντιθέσεις που υπήρχαν.

Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Ποια είναι η εμπειρία σου με την χώρα μας;

Θα ήθελα πολύ να παίξω στην Ελλάδα! Κατάγομαι από μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα, οπότε πάντα ήμουν σε πολύ κοντινή απόσταση. Κατάγομαι από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και είμαστε πολύ επηρεασμένοι από την Ελλάδα. Είναι πάρα πολλά αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες από πάντα. Επίσης, οι προ-προ-παππούδες μου ήταν Έλληνες.
Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι ότι δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα λόγω ΕΕ και πολιτικών θεμάτων. Η Βουλγαρία δεν ήταν τότε μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης. Τώρα πια τα σύνορα είναι ανοικτά αλλά μένω στην Γερμανία και είναι μακριά. Θα ήταν υπέροχο να μπορούσα να βρίσκομαι στην Ελλάδα πιο συχνά.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου;
Να γράφω εξαιρετική μουσική.

Και πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5-10 χρόνια;
Θα ήθελα να έχω γράψει πολλά τραγούδια και να εξερευνήσω διάφορες τεχνικές και media, αλλά να καταλήξω δασκάλα του τένις. Όμως αυτό σε περίππου 15 χρόνια.

Τι να περιμένουμε από εσένα στο προσεχές μέλλον;
Αυτή την στιγμή δουλεύω το νέο μου EP με μερικούς εξαιρετικούς παραγωγούς, αλλά δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι ακόμα. Είμαι όμως πολύ ενθουσιασμένη!

Μπορείτε να βρείτε την Dena στο facebook και να ακούσετε το νέο της κομμάτι εδώ:

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια