Να σας συστήσουμε τη Dena

 Να σας συστήσουμε τη Dena Facebook Twitter
1

 

Η Dena μου τράβηξε την προσοχή όταν την πρωτάκουστα να τραγουδάει για cash, diamond rings και swimming pools.

Στο βίντεο του κομματιού αυτού περιφέρεται σε μια αγορά – πολύ οικεία εικόνα για την Ελληνική επαρχία ή και ακόμα για περιοχές της Αθήνας.

Θεώρησα πολύ ενδιαφέρον το ότι χρησιμοποιεί αυτές τις αναφορές στην δουλειά της συνδυάζοντας δυτικό και βαλκανικό ήχο, αλλά και εικόνα.

Η Dena κατάγεται από την γειτονική Βουλγαρία, η βάση της είναι το Βερολίνο και γυρνάει σε πολλές χώρες παίζοντας την μουσική της. H Guardian ανέφερε οτι μοιάζει να έχει γεννηθεί απο την φαντασία κάποιου blogger και οτι θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα αναζήτησης 'hipster clubber' στο google. 

Καταφέραμε λοιπόν να μιλήσουμε μετά τις ηχογραφήσεις που έκανε πρόσφατα στην Νέα Υόρκη.

Πώς προτιμάς να συστήνεσαι;

Γεια σας, είμαι η DENA.

Dena πότε ξεκίνησες να κάνεις μουσική και ποιο είναι το background σου;

Με ένα φίλο μου από το Τορόντο ξεκινήσαμε μια DIY μπάντα με όνομα Tschikabumm, όταν μετακόμισα στο Βερολίνο το 2006. Η φίλη μου η Ambika ήταν στα ντραμς και εγώ είχα ένα μικρό συνθεσάιζερ. Και οι δύο γράφαμε και τραγουδούσαμε. H ήταν πραγματικά DIY και αρκετά punky, αλλά προσπαθούσαμε να το γυρίσουμε σε περισσότερο χορευτικό. Όταν η μπάντα διαλύθηκε ασχολήθηκα με τις σπουδές μου για μερικά χρόνια και έπειτα ξεκίνησα το solo project μου.

Πώς κατέληξες στο Βερολίνο; Ποια είναι η ιστορία σου;

Μετακόμισα εδώ όταν τελείωσα το σχολειό στην Βουλγαρία, από όπου κατάγομαι, και βασικά απλά δεν γύρισα πίσω

Τι κάνει το Βερολίνο να ξεχωρίζει για σένα και το έκανες βάση σου;

Η πόλη έχει μια πολύ ξεχωριστή ενέργεια αυτή την στιγμή, ειδικά στο Kreuzberg που μένω. Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο συνεχώς μετακομίζουν εδώ δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική. Πάντα ανυπομονώ να επιστρέφω εδώ μετά από κάθε περιοδεία. Απολαμβάνω πολύ να επιστρέφω.

Εντοπίζονται πολλά Βουλγαρικά στοιχεία και αναφορές στην δουλειά σου. Πως το αντιλαμβάνονται αυτό στην Ευρώπη;

Κατά την διάρκεια της συνεργασίας μου με τον βούλγαρο φίλο και σκηνοθέτη Plamen Bontchev καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αισθητική αρκετά επηρεασμένη από τις ρίζες μας. Το Βερολίνο έπαιξε επίσης ρόλο στο οπτικό αποτέλεσμά μας, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα μείγμα πολιτισμών και επιρροών. Οπότε θα μπορούσα να πω ότι δουλέψαμε με προσανατολισμό σε ένα συγκεκριμένο vibe που συνδυάζει τους δύο αυτούς (ή και περισσότερους) κόσμους. Ταξιδέψαμε στην Βουλγαρία αποκλειστικά για το βίντεο "Guest List" και κάναμε γυρίσματα εκεί χρησιμοποιώντας όσες πολιτισμικές αναφορές και κοινωνικά φαινόμενα μπορούσαμε – κυρίως καταγράφοντας ένα 'χορό' και τις κοινωνικές αντιθέσεις που υπήρχαν.

Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Ποια είναι η εμπειρία σου με την χώρα μας;

Θα ήθελα πολύ να παίξω στην Ελλάδα! Κατάγομαι από μια πόλη που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα, οπότε πάντα ήμουν σε πολύ κοντινή απόσταση. Κατάγομαι από την ευρύτερη περιοχή της Θράκης και είμαστε πολύ επηρεασμένοι από την Ελλάδα. Είναι πάρα πολλά αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες από πάντα. Επίσης, οι προ-προ-παππούδες μου ήταν Έλληνες.
Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι ότι δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα λόγω ΕΕ και πολιτικών θεμάτων. Η Βουλγαρία δεν ήταν τότε μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης. Τώρα πια τα σύνορα είναι ανοικτά αλλά μένω στην Γερμανία και είναι μακριά. Θα ήταν υπέροχο να μπορούσα να βρίσκομαι στην Ελλάδα πιο συχνά.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου;
Να γράφω εξαιρετική μουσική.

Και πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5-10 χρόνια;
Θα ήθελα να έχω γράψει πολλά τραγούδια και να εξερευνήσω διάφορες τεχνικές και media, αλλά να καταλήξω δασκάλα του τένις. Όμως αυτό σε περίππου 15 χρόνια.

Τι να περιμένουμε από εσένα στο προσεχές μέλλον;
Αυτή την στιγμή δουλεύω το νέο μου EP με μερικούς εξαιρετικούς παραγωγούς, αλλά δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι ακόμα. Είμαι όμως πολύ ενθουσιασμένη!

Μπορείτε να βρείτε την Dena στο facebook και να ακούσετε το νέο της κομμάτι εδώ:

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελιτζάzz

Μουσική / Μελιτζάzz: Ένα πολύπλευρο φεστιβάλ για την τσακώνικη παράδοση που χάνεται

Στο φεστιβάλ του Λεωνιδίου συνομιλούν εδώ και δώδεκα χρόνια το παλιό με το νέο: η ιστορία, η αρχιτεκτονική, η τσακώνικη διάλεκτος και οι χοροί του τόπου, η υφαντική και η γεύση με τις σύγχρονες δράσεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Larry Gus με στίχους Ευθύμη Φιλίππου: Το βίντεο της meta-λαϊκής «Κουτσουπιάς» γυρίστηκε στο Σκακιστικό Καφενείο Πανελλήνιον

Nothing Days / Larry Gus με στίχους Ευθύμη Φιλίππου: Το βίντεο της «Κουτσουπιάς» γυρίστηκε στο Σκακιστικό Καφενείο Πανελλήνιον

O σκηνοθέτης του βίντεο Ματβέι Φικς ζει στη Νέα Υόρκη και μια μέρα θα γίνει μεγάλος και τρανός, οπότε με την ευκαιρία κάναμε μια συνέντευξη γιατί ποτέ δεν ξέρεις, ίσως σε λίγο να μην μπορείς να τον προσεγγίσεις.
M. HULOT
Μπέλα Μπάρτοκ: Το κονσέρτο της ζωής του

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μπέλα Μπάρτοκ: Το κονσέρτο της ζωής του

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά το πιο εντυπωσιακό και αγαπημένο συμφωνικό έργο του Ούγγρου πρωτοπόρου, το Κοντσέρτο για Ορχήστρα, που σφύζει από ζωντάνια και χορευτική διάθεση, αγγίζοντας τα όρια του παροξυσμού.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά - Κόνιτσα

Μουσική / «Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά» στην Κόνιτσα: Ένα ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραδοσιακής μουσικής

Η μετεξέλιξη της παραδοσιακής μουσικής και ο ρόλος των Ρομά στη μουσική των νότιων Βαλκανίων είναι οι δυο θεματικές που απασχόλησαν το φετινό φεστιβάλ που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Κόνιτσα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eli & Fur

Μουσική / Οι Eli & Fur φέρνουν τη μουσική τους χημεία στην Αθήνα

Το δίδυμο που αγαπάει την ενέργεια του σούρουπου και μόλις κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από τις νύχτες του μιλά για το αποτύπωμα της ηλεκτρονικής μουσικής στη ζωή και την πολυετή φιλία του πριν εμφανιστεί στο Bolivar.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

σχόλια

1 σχόλια