Μια μικρή συνάντηση με το έργο του Τζον Τάβενερ

Μια μικρή συνάντηση με το έργο του Τζον Τάβενερ Facebook Twitter
0

Το 1995, το Μέγαρο Μουσικής κάνει ένα τριήμερο αφιέρωμα στον Τζον Τάβενερ, στο πλαίσιο του Κύκλου Ελληνικής μουσικής.

Πολλοί από εμάς γνωρίσαμε ένα μεγάλο σύνολο του έργου του για πρώτη φορά. Και το «Αγραφον», βασισμένο στην ποίηση του Σικελιάνου, μια παραγγελία του μεγάρου Μουσικής.

Φιλέλληνας, με ένα μεγάλο μέρος του έργου του βασισμένο στην εκκλησιαστική μουσική, βαπτίστηκε ορθόδοξος στα 33 του χρόνια.

Αναζήτησε συχνά στην Ελλάδα την έμπνευση των έργων του.

Song for Athene - Westminster Abbey Choir

Στην Πάτμο, στην Εύβοια, όπου το 1987 έγραψε το The Protecting Veil για ορχήστρα εγχόρδων και τσέλο, ένα από τα διασημότερα έργα του.

Ο Τάβενερ γεννήθηκε στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Είχε σπουδάσει στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και άφησε πίσω του πλούσιο έργο αφού συνέθετε επί πέντε δεκαετίες.

Έγινε διεθνώς γνωστός για το έργο του «The Protecting Veil» και για το «Song for Athene». Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες κλασικής μουσικής της Βρετανίας, γνωστός για τα μινιμαλιστικά του έργα θρησκευτικής μουσικής.

Από το ξεκίνημα της καριέρας του ο αγγλικός τύπος τον υποδέχεται σαν μουσική ανακάλυψη. Στη μουσική του διαδρομή δέχτηκε μεγάλη επιρροή από τις λειτουργικές παραδόσεις της Ρώσικης ορθόδοξης Εκκλησίας. Μελέτησε και μελοποίησε γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας, ολοκληρώνοντας μία Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τη βασική λειτουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε κάθε επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν παρέλειπε να δηλώνει πόσο μεγάλη πηγή έμπνευσης αποτελεί για αυτόν το ελληνικό τοπίο.

Η υγεία του τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά κλονισμένη. Παρόλα αυτά σε σταμάτησε να δημιουργεί. Πέθανε στο σπίτι του στην Αγγλία, χθες, σε ηλικία 69 ετών.

John Tavener - The Protecting Veil

John Tavener - Song of the Angel


"Sanctus"


Στην κηδεία της Νταϊάνα το Αλληλούια του Τάβενερ


John Tavener - Ikon of Light

Τα βιογραφικά του στοιχεία, όπως είχαν δημοσιευθεί στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής:

1944 Γεννιέται στις 18 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Ο πατέρας του είναι οργανίστας στην πρεσβυτεριανή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 κερδίζει μουσική υποτροφία και αρχίζει να σπουδάζει στο Χάι Γκέιτ Σκουλ πιάνο, όργανο και σύνθεση.

1965 Κερδίζει το βραβείο σύνθεσης στον διαγωνισμό «Πρίγκιψ Ρενιέ Γ' του Μονακό». 1968 Κερδίζει το πρώτο βραβείο της UNESCO στον διαγωνισμό για συνθέτες κάτω των 25 ετών.

1969 Προσκαλείται από τον Πίτερ Χολ και τον Κόλιν Ντέιβις να γράψει μια όπερα για το Κόβεντ Γκάρντεν. Παθαίνει κρίση δημιουργικότητας και αδυνατεί να ολοκληρώσει τη σύνθεση. Από την εταιρεία των Μπιτλς κυκλοφορούν τα έργα του «The Whale» και «Celtic Requiem».

1976 Ολοκληρώνει την όπερα «Therese» και αρχίζει να γράφει την όπερα δωματίου «Α Gentle Spirit», όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά το σύμβολο της Εικόνας.

1977 Γίνεται μέλος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 1978 Ταξιδεύει στην Πάτμο αναζητώντας έμπνευση για ένα κοντσέρτο για πιάνο.

1981 Η Μητέρα Θέκλα, ρωσίδα μοναχή, γίνεται μέντορας και συνεργάτις του. 1987 Γράφει στην Εύβοια το «The Protecting Veil» για ορχήστρα εγχόρδων και τσέλο.

1991 Εγχειρίζεται στην καρδιά. Στο νοσοκομείο αρχίζει να γράφει το ορατόριο «Αποκάλυψη».

1995 Ολοκληρώνει το έργο «Αγραφον» σε ποίηση του Αγγελου Σικελιανού, παραγγελία του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής.

*****

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Larry Gus: «Σταματάς να σκέφτεσαι ότι κάτι θα γίνει, απλώς το κάνεις»

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Larry Gus: «Σταματάς να σκέφτεσαι ότι κάτι θα γίνει, απλώς το κάνεις»

Ο ξεχωριστός και πολύ αγαπητός μουσικός έχει διπλή συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: έχει γράψει τραγούδια για την παράσταση «Ετυμολογίες» της Αγγελικής Παπούλια και του Ευθύμη Φιλίππου, ενώ θα κλείσει με το live του το διήμερο του Indie Playground Festival.
M. HULOT
Subset Festival: Ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ για τη μουσική του τώρα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Subset Festival: Ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ για τη μουσική του τώρα

Σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών, σε πέντε μέρες και σε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα θα δούμε μεγάλα ονόματα της νέας μουσικής από το εξωτερικό και «πράγματα που δεν ξέρατε ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τέσσερις σταρ ερμηνεύτριες της κλασικής μουσικής έρχονται

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Τέσσερις σταρ ερμηνεύτριες της κλασικής μουσικής έρχονται στο Ηρώδειο

Σπουδαίες ερμηνεύτριες του διεθνούς στερεώματος ανατρέπουν τα στερεότυπα της κλασικής μουσικής και της όπερας, ξαναγράφουν τους κανόνες, υπόσχονται μικρά σκηνικά θαύματα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Anohni: «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κόσμος μας σε 60 χρόνια θα είναι βιώσιμος ή έστω κατοικήσιμος»

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 / Anohni: «Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κόσμος μας σε 60 χρόνια θα είναι κατοικήσιμος»

Η ιδιοσυγκρασιακή ερμηνεύτρια με τη βελούδινη επιστρέφει στη σκηνή και στο Ηρώδειο μετά από οκτώ χρόνια απουσίας, ενώ συνεχίζει να παλεύει για το περιβάλλον.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ήταν σαν μεσαιωνικό όργιο!»: Οι Led Zeppelin και το πιο εξωφρενικό πάρτι στην ιστορία του ροκ

Μουσική / «Ήταν σαν μεσαιωνικό όργιο!»: Οι Led Zeppelin και το πιο εξωφρενικό πάρτι στην ιστορία του ροκ

Πριν από μισό αιώνα, με αφορμή την ίδρυση της δικής τους δισκογραφικής εταιρείας, οι Led Zeppelin διοργάνωσαν ένα εορταστικό event παρακμιακής χλιδής που έμεινε στην ιστορία.
THE LIFO TEAM