Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου

Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου Facebook Twitter
0

Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου Facebook Twitter

Το 1977 ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, γιος του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου και της ποιήτριας Μαρίας Παπαλεονάρδου, ήταν 30 ετών. Έκαναν κολλητή παρέα με τον συνάδελφο του, Θάνο Μικρούτσικο, και οι αισθητικοί προβληματισμοί τους αφορούσαν τη λεγόμενη ''τέχνη για το λαό'' ή το πως ένας ''προοδευτικός'' καλλιτέχνης οφείλει να λειτουργεί μέσα στην κοινωνία του.

Εκείνη την περίοδο που το πολιτικό τραγούδι μεσουρανούσε, ο Γρηγορίου μελοποιεί τα ''Ανεπίδοτα γράμματα'' του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου ως απάντηση στα ''Πολιτικά τραγούδια'' του Μικρούτσικου. Δεν ήταν και λίγο ένας νέος - τότε - συνθέτης να προτείνει έναν ''αντι-ηρωικό'' ποιητή. Κι αν οι μελοποιήσεις του Μίκη Θεοδωράκη στον Μανώλη Αναγνωστάκη, έναν άλλο σπουδαίο ''ποιητή της ήττας'', είχαν κυκλοφορήσει μόλις δύο χρόνια πριν - οι ''Μπαλάντες'' του 1975 με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τον Πέτρο Πανδή -, ο Μίκης ήταν ο Μίκης που λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο ενός λαϊκού - λυρικού τραγουδιού. Ο Γρηγορίου, απ' την άλλη, χρησιμοποιούσε πιο απελευθερωμένες μουσικές φόρμες φτιάχνοντας κατ' ουσίαν ένα αβάν γκαρντ έργο, αρκετά ''δύσκολο'' για τον μέσο ακροατή ακόμη κι εκείνων των χρόνων. Παρ' όλα αυτά, και ο Αλέκος Πατσιφάς της Lyra δέχτηκε να το εκδώσει (μεγάλο ρόλο έπαιξε, σύμφωνα με τον ίδιο τον Γρηγορίου, η επιλογή της Αφροδίτης Μάνου ως ερμηνεύτρια μαζί με τον Σάκη Μπουλά), και ο δίσκος μετά την κυκλοφορία του έκανε κάποια αίσθηση σε όσους παρακολουθούσαν το εγχώριο έντεχνο τραγούδι. Σήμερα, πάντως, θεωρείται κλασικό έργο και μία από τις πιο μεγάλες, πραγματικά, στιγμές της υπόθεσης μελοποιημένη ποίηση στη χώρα μας.


 

Η γνωριμία του Μιχάλη Γρηγορίου με τον Άρη Αλεξάνδρου είχε γίνει στα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέσω του Γιάννη Δουβίτσα. Αργότερα, ο συνθέτης επισκέφτηκε τον ποιητή στο σπίτι του στη Νέα Ιωνία, τότε που το ''Κιβώτιο'', το μυθιστόρημα του, είχε μόλις μεταφραστεί στα γαλλικά. Στα τέλη του 1976 με τα ''Ανεπίδοτα γράμματα'' έτοιμα, αλλά ακόμη αδισκογράφητα, συνέβη ο Αλεξάνδρου να περάσει ξανά από την Ελλάδα και να συναντηθούν με τον Γρηγορίου, στο σπίτι του συνθέτη εκείνη τη φορά. Ο Γρηγορίου του έδειξε το έργο ολοκληρωμένο και πήρε την έγκριση του ποιητή.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος, η πρώτη κόπια θα πήγαινε στα χέρια του Άρη Αλεξάνδρου, όπως ήταν φυσικό κι επόμενο. Και ο ποιητής θα έστελνε στον Μιχάλη Γρηγορίου την ακόλουθη επιστολή:

Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου Facebook Twitter

''Φίλε κύριε Γρηγορίου,

Άκουσα χθες την καντάτα σας τρεις φορές. Στο καθαρά μουσικό επίπεδο δε μου πέφτει λόγος, τολμώ να πω ωστόσο ότι πετύχατε το σκοπό σας: Γεφυρώσατε τη ''σοβαρή'' μουσική με την ''ελαφρά''. Θά'λεγα μάλιστα ότι το προγεφύρωμά σας θα επιτρέψει στη ''σοβαρή'' να κατακτήσει το χώρο της ''ελαφράς''.

Υπάρχει όμως ένα άλλο επίπεδο για το οποίο μπορώ να μιλήσω με απόλυτη σιγουριά: Η καντάτα σας μεταγράφει και ερμηνεύει σωστά τον πόνο και την οργή, την απόγνωση και τη νοσταλγία, την πίκρα και τον σαρκασμό των στίχων μου. Οι δικοί σας ήχοι, οι τόνοι, οι ρυθμοί, έτσι όπως τους αποδώσανε οι τραγουδιστές σας και η ορχήστρα σας, προσθέσανε μια άλλη διάσταση, όχι απλώς ηχητική στις λέξεις μου, τόσο που ένιωσα πως τα ανεπίδοτα γράμματα μου φτάσανε επιτέλους στον παραλήπτη τους.

Η Καίτη και δυο φίλοι συμφωνούν μαζί μου.

Από 2 μέχρι 3 και 21 μέχρι 28 Αυγούστου θα είμαι στην Αθήνα. Ελπίζω να τα πούμε από κοντά. Θα σας τηλεφωνήσω, πάρτε με και σεις στο 766.09.86

Καλή αντάμωση λοιπόν

Πάντα φιλικά

Άρης Αλεξάνδρου, Παρίσι 12.7.77''

Μία ανέκδοτη χειρόγραφη επιστολή του ποιητή Άρη Αλεξάνδρου Facebook Twitter
Ο συγγραφέας και ποιητής Άρης Αλεξάνδρου

Δυστυχώς αυτό το ραντεβού του Αλεξάνδρου με τον Γρηγορίου δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί ποτέ. Ο ποιητής πέθανε στο Παρίσι στις 2 Ιουλίου του 1978, σε ηλικία 56 ετών.

* Ευχαριστώ τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου για την αποκλειστική παραχώρηση της ανέκδοτης χειρόγραφης επιστολής του Άρη Αλεξάνδρου στο LIFO.gr

** Η επιστολή θα βρίσκεται τυπωμένη στο πρόγραμμα της συναυλίας του Μιχάλη Γρηγορίου αυτή την Πέμπτη, 19/3, στην αίθουσα ''Δημήτρης Μητρόπουλος'' του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιαστούν τα έργα ''Ανεπίδοτα γράμματα'' σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου και ''Ο Οδυσσέας στο ποτάμι'' σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου με ερμηνευτές τους Αφροδίτη Μάνου - Τάσο Αποστόλου και τους Δώρο Δημοσθένους - Θεοδώρα Μπάκα, αντιστοίχως. Ώρα έναρξης: 20.30

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT