Ο ελαφρύς τραυματισμός μίας εκ των βασικών μουσικών που μετείχαν στην συναυλία μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, την ερχόμενη Δευτέρα, στο gazARTE, κατέστησε αναγκαία την αντικατάσταση του μουσικού συνόλου καθώς και του προγράμματος («Εκατέρωθεν της Μάγχης το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα») που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί. Το κοινό θα αποζημιωθεί ωστόσο με την συναυλία που θα δώσει την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 21.00, στο gazARTE, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Metallon, παρουσιάζοντας μερικές από τις διασημότερες και δημοφιλέστερες κινηματογραφικές συνθέσεις κορυφαίων δημιουργών του 20ου αιώνα.

Έτσι, η τρίτη κατά σειρά συναυλία μουσικής δωματίου της Κ.Ο.Α. στο gazARTE παραδίδεται στην γοητεία μελωδιών που έγραψαν ειδικά για το σινεμά ο Νίνο Ρότα, ο Τσάρλυ Τσάπλιν (ο οποίος ως γνωστόν έγραφε τη μουσική για τις ταινίες του), ο Ένιο Μορικόνε, ο Τζον Γουίλιαμς, ο Νικόλα Πιοβάνι, καθώς κι ο Γεράσιμος Λαβράνος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όμως κι εξίσου διάσημες μελωδίες του Άστορ Πιατσόλα και του Κάρλος Γκαρδέλ οι οποίες αν και δεν γράφτηκαν ειδικά για κάποια ταινία, έκαναν μακρόχρονη καριέρα στο σινεμά αφού συνδέθηκαν με αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές πολλών και διαφορετικών ταινιών. Αντίστροφη διαδρομή έκαναν τα τραγούδια που είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις για τον κινηματογράφο, τα οποία γρήγορα αυτονομήθηκαν και αγαπήθηκαν και ως αυθύπαρκτες δημιουργίες. Μία επιλογή από αυτές τις μελωδίες εντάσσει το Metallon στο πρόγραμμά του, ως φόρο τιμής άλλωστε στον Μάνο Χατζιδάκι που διετέλεσε διευθυντής της Κ.Ο.Α. την περίοδο 1976-1982.

Το Metallon αποτελείται από τους: Παναγιώτη Καίσαρη, Γιάννη Καραμπέτσο, Παναγιώτη Μπαλαμό, Φάνη Βερνίκο (τρομπέτες), Κωνσταντίνο Σίσκο, Γρηγόρη Ασωνίτη, Γιάννη Γούναρη (κόρνα), Κωνσταντίνο Αυγερινό, Ευάγγελο Καραμπά, Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο, Ανδρέα-Ρολάνδο Θεοδώρου (τρομπόνια), Γιώργο Ραράκο (τούμπα), Σπύρο Λάμπουρα (κρουστά).