Let's go swimming

Let's go swimming Facebook Twitter
0

Αν για κάποιον λόγο διάλεγα έναν μουσικό για να κάνει θριαμβευτικό comeback στην εποχή που ζούμε, θα διάλεγα τον Arthur Russell. Όχι επειδή υπήρξε σπουδαίος τσελίστας ή είχε τόσο ιδιαίτερη φωνή, αλλά επειδή πιστεύω πως η Ιστορία κάτι τού χρωστάει. Φέτος επανακυκλοφορεί σε remastered έκδοση το σπουδαίο single του Arthur Russell «Let’s go swimming» (απ’ το μακρινό 1986) σε βινύλιο και CD, με δικά του mix και την coastal dub εκδοχή του κομματιού απ’ τον Walter Gibbons, συν μια ακυκλοφόρητη version του «Make 1,2». Θυμάμαι ότι αντίκρισα το εξώφυλλο του «World οf Echo» σ’ ένα παλιό «Ποπ+Ροκ». Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα το όνομα Arthur Russell κι ενώ δεν γνώριζα τίποτα γι’ αυτόν το μουσικό, μου είχε προκαλέσει περιέργεια η περιγραφή του ήχου του, αυτό το μπλέξιμο διάφορων μουσικών στυλ. Όταν, δε, άκουσα τη φωνή του, συνειδητοποίησα πως έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ ξεχωριστό. 

Ο Arthur Russell γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Αϊόβα των ΗΠΑ. Η γνωριμία του με τον Allen Ginsberg, τον οποίο συνόδευε με τσέλο σε απαγγελίες έργων του, τον έκανε σχετικά γνωστό και τον έφερε στην Νέα Υόρκη. Ο Russell έζησε σαν ηδονιστής το nightlife του Μεγάλου Μήλου, μπλέχτηκε με την gay underground σκηνή και στροβιλίστηκε σε θυελλώδεις σχέσεις με διάφορους ερωτικούς συντρόφους. Η ενασχόλησή του με τον αβανγκάρντ μουσικό χώρο The Kitchen, μέσω του Rhys Chatham, τον οδήγησε σε διάφορα μουσικά σχήματα που υπήρξαν κατά βάση βραχύβια. Η επιτυχία ήρθε με το σχήμα των Loose Joints, όταν ηχογράφησε κάποια disco κομμάτια στη θρυλική West End Records. Ήταν το ξεκίνημα των ‘80s, η disco έπνεε τα λοίσθια, η Νέα Υόρκη στρεφόταν προς το punk/new wave, το CBGB έμοιαζε πιο σημαντικό απ’ το Studio 54. Αλλά το μαγικό άγγιγμα του σπουδαίου Larry Levan στο remix του «Is it all over my face?», το 1980, χάρισε στους Loose Joints έναν disco ύμνο, κάνοντας το κομμάτι απαραίτητο συστατικό στα σετ του Levan στο θρυλικό κλαμπ Paradise Garage. Το πρώτο του άλμπουμ «Tower of Meaning» σε label του Philip Glass ήταν πολύ πειραματικό για ν’ αγγίξει ένα ευρύτερο κοινό. Έπρεπε να φτάσει το 1987 για να δει, με την κυκλοφορία του «World of Echo», το όνομά του ν’ ακούγεται έξω απ’ το στενό πλαίσιο των νεοϋορκέζικων κύκλων. Το «World of Echo», ένα κατά τα φαινόμενα ambient άλμπουμ, διέφερε από κάθε αντίστοιχη ηλεκτρονική κυκλοφορία του είδους, κυρίως γιατί ηχογραφήθηκε με φυσικά όργανα (τσέλο, κρουστά, διάφορα echoes). Αλλά αυτό που ξεχώριζε τόσο έντονα όταν άκουγες αυτά τα τραγούδια ήταν η φωνή του Russell: ανδρόγυνη, αλλά βαθύτατα εσωτερική και σε κάποια σημεία σπαρακτική. Άλλες συλλογές που κυκλοφόρησαν με κομμάτια του Russell (όπως το «Another Thought», το «Instrumentals, 1974-Vol.2» ή το «The World Of Arthur Russell») αποκαλύπτουν έναν μουσικό ανήσυχο, που προσπαθούσε να μπλέξει το τσέλο με την disco, το αβανγκάρντ με τη χορευτική μουσική. Ως συνθέτης άφηνε ανολοκλήρωτα έργα, παίζοντας συνέχεια μ’ εκδοχές του ίδιου κομματιού. Λέγεται πως υπάρχουν πάνω από 1.000 ακυκλοφόρητα δικά του tapes. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Russell δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός. H φήμη του αποκαταστάθηκε κυρίως μετά τον θάνατό του. Πέθανε από AIDS τον Απρίλιο του 1992. Ήταν μόλις 40 ετών. 
 

Το «Let’s go swimming» κυκλοφορεί σε remastered βερσιόν με διάφορα remixes από την Audika Records. 
 
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Μέχρι προχθές τους ξέραμε ως Vex’d. Το σχήμα του Jamie Teasdale (ή αλλιώς Jamie Vex’d) και του Roly Porter δεν κατάφερε ν’ αποκτήσει ποτέ φήμη εφάμιλλη ενός Burial ή ενός Kode9, αλλά ήταν πάντα μια σημαντική συνιστώσα του dubstep ήχου. Το άλμπουμ τους «Degenerate», που βγήκε το 2005 στην εταιρεία Planet Mu, ήταν τόσο διαφορετικό απ’ όσα είχαν την ταμπέλα dubstep ως τότε: σκοτεινό, σκληρό, σχεδόν industrial, έδειχνε να μην έχει καμιά dance προοπτική, καμιά πρόθεση ν’ ανήκει κάπου. Στα χρόνια που ακολούθησαν τήρησαν πιστά τις αρχές τους σε λάιβ εμφανίσεις αλλά και στο «Cloud Seed» του 2010, που άγγιζε τα όρια του grime. Φέτος, τα δυο μέλη του σχήματος κυκλοφορούν προσωπικά άλμπουμ. O Jamie Vex’d ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ ως Kuedo (το οποίο δεν έχω ιδέα τι μπορεί να σημαίνει). Το «Severant» ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων μηνών για τ’ ανυποψίαστα αυτιά μου. Ο ήχος των Vex’d εξαφανίστηκε στην πορεία προς μια πιο «καθαρή» μουσική, συμμετρική και πολυεπίπεδη. Dubstep μεν, αλλά με στοιχεία ambient και techno. Ακόμα και ‘80s συνθεσάιζερ ξεπροβάλλουν, στη λογική του Ryuichi Sakamoto ή του Vangelis. Τα beats δεν έχουν χαμηλώσει τόσο πολύ, όμως είναι εμφανής η έλλειψη του μπάσου, αυτού που «βρόμιζε» τον ήχο τους και τους ταυτοποιούσε. Είναι τόσο πολλοί οι δρόμοι που ανοίγει το «Severant» και τόσο άπλετοι οι ορίζοντες που του ανήκουν, που θα μπορούσε να ορίσει από μόνο του ένα ολόκληρο υποείδος. Ηλεκτρονική μουσική υψηλού επιπέδου. 

Στον αντίποδα, o Roly Porter στο «Aftertime» δείχνει μπαφιασμένος απ’ τις dubstep λοξοδρομήσεις των Vex’d και προβάλλει τις ανησυχίες του σ’ έναν απροσπέλαστο experimental ήχο, βγαλμένο απ’ τις θορυβώδεις αναζητήσεις των SunnO))). Είναι τόσο πολλά τα είδη που μπλέκουν στο «Aftertime», που κάνουν την ταξινόμηση δύσκολη. Εκεί που νομίζεις πως ακούς το ηλεκτρονικό σάουντρακ από πειραματικά φιλμάκια των ‘70s, η μουσική μεταλλάσσεται σε modern classical και στη συνέχεια σε drone ηλεκτρονικούς παλμούς. Οι ακατανόητοι τίτλοι των κομματιών θυμίζουν Autechre, αν λέει κάτι αυτό. Δύο τελείως διαφορετικές μεταξύ τους κυκλοφορίες, δύο σπουδαία άλμπουμ ωστόσο. 

Το «Severant» του Kuedo κυκλοφορεί από την Planet Mu, ενώ το «Aftertime» του Roly Porter από τη Subtext. 
 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ