Inner.D: Ηλεκτρονικές ροκ ελεγείες από τις μέρες της απομόνωσης

Inner.D: Ηλεκτρονικές ροκ ελεγείες από τις μέρες της απομόνωσης Facebook Twitter
Γράφω μουσική γιατί τριγυρνάνε συνεχώς μελωδίες μέσα στο μυαλό μου και θέλω με κάποιον τρόπο να τις αποτυπώσω και να τις μοιραστώ. Νομίζω ότι είναι ο αποδοτικότερος τρόπος για να δώσω στον άλλον να καταλάβει τι έχω μέσα στο κεφάλι μου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ο Inner.D. (Διαμαντής Αδαμαντίδης) είναι ηθοποιός και μουσικός παραγωγός. Μουσικά ενεργός από το 2009, η διαδρομή του περιλαμβάνει συμμετοχές σε συγκροτήματα, μουσικές συνθέσεις για θέατρο και ταινίες μικρού μήκους. Από το 2019 συνεργάζεται με τον ράπερ Ταφ Λάθος και το Full Band project του, παίζοντας μπάσο. Το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ του «Slaves», που κυκλοφορεί την 1η Οκτωβρίου, αποτελείται από εννιά κομμάτια διαφορετικά μεταξύ τους (και ως ήχος και ως ύφος) που τα συνδέει κοινή αισθητική, δημιουργημένα τον καιρό της απομόνωσης.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Έχω μια ετεροθαλή αδελφή, αλλά δεν μεγαλώσαμε μαζί, οπότε ουσιαστικά είμαι μοναχοπαίδι», λέει. «Κατά τα άλλα, ένα κλασικό ελληνικό μοντέλο οικογένειας, ο πατέρας μου εργαζόταν τα πρωινά, η μητέρα μου στο σπίτι.

Θυμάμαι να έχω τη μουσική από πάντα στη ζωή μου. Πάντα μια κιθάρα τριγυρνούσε στο σαλόνι, έπαιζε ραδιόφωνο, δίσκοι, κασέτες στο σπίτι, στο αυτοκίνητο. Ήταν ένα σπίτι όπου δεν φοβόμασταν να τραγουδήσουμε. Οι γονείς μου ανήκουν σε αυτήν τη γενιά της οποίας τα ακούσματα περιλάμβαναν από Deep Purple, Beatles, Pink Floyd και David Bowie μέχρι Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Γιώργο Νταλάρα και αδελφούς Κατσιμίχα. Είχα μια παλέτα και διάλεξα τι μου άρεσε και τι όχι. Όταν έφτασε η ώρα να επιλέξω εγώ το τι θα ακούσω, στράφηκα περισσότερο στη μαύρη μουσική και στο χιπ-χοπ. Άκουγα Eminem, Dre, Ημισκούμπρια και τα σχετικά. Βέβαια, η πρώτη κασέτα που άκουσα στο πρώτο μου walkman ήταν οι «Πατάτες» του Χάρρυ Κλυνν.

Το γεγονός ότι μείναμε τόσο καιρό κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας και το ότι απείχα από τους κουραστικούς ρυθμούς της ζωής και του θεάτρου ελευθέρωσε κάπως τη σκέψη και τη φαντασία μου. Ουσιαστικά, αυτά τα κομμάτια είναι ιδέες ετών, μπλεγμένες με σκέψεις της περιόδου του εγκλεισμού. Ένα μείγμα οργής, αγανάκτησης αλλά και ωρίμανσης πάνω σε κάποια θέματα.

Παρατηρώντας την κλίση μου στη μουσική, οι γονείς μου με έγραψαν στο ωδείο. Έμεινα τρία χρόνια, δεν μπόρεσα να χωνέψω ότι η δημιουργικότητά μου έπρεπε να μπει σε τόσο μικρά κουτάκια. Αυτά στο δημοτικό. Σήμερα, που είμαι τριάντα, ακόμα δεν μπορώ να το χωνέψω. Πέρα από αυτά τα χρόνια στο ωδείο, όλα τα υπόλοιπα όργανα τα έμαθα μόνος μου. Ακόμη και τη μουσική στον υπολογιστή και το producing. Ένα καινούργιο σύμπαν γεννήθηκε όταν ο πατέρας μου αγόρασε ένα midi καλώδιο και συνέδεσε ένα αρμόνιο με τον υπολογιστή του σπιτιού. Όλα αυτά συνέβησαν γύρω στο 2004. Ήταν μια καλή χρονιά και για μένα, όπως και για όλη τη χώρα.

Inner.D: Ηλεκτρονικές ροκ ελεγείες από τις μέρες της απομόνωσης Facebook Twitter
Ονόμασα το άλμπουμ “Slaves”, γιατί η ιδέα του όλου concept στηρίχτηκε στο ομώνυμο κομμάτι. Όλοι σκλάβοι των πάντων και τα πάντα σκλάβοι μας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Έχασα τον πατέρα μου σε μικρή ηλικία, στα δεκαεφτά, με επηρέασε πάρα πολύ. Ουσιαστικά πήρα τα ερεθίσματα και μετά έμεινα μόνος μου, να δω τι θα τα κάνω. Όταν συνέβη, λοιπόν, αποφάσισα να δώσω κατευθείαν εξετάσεις για τη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ, γιατί και το θέατρο ήταν κάτι που αγαπούσα από μικρός. Τα τρία χρόνια στη σχολή διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου και την αισθητική μου, προφανώς και σε σχέση με τη μουσική που κάνω. Ουσιαστικά το ένα τροφοδοτεί το άλλο όλη μου τη ζωή. Έκανα μια θεατρική ομάδα με ανθρώπους με τους οποίους επικοινωνούσα και δώσαμε τη δική μας οπτική στα πράγματα. Όταν έλυσα μέσα μου τα θέματα περί ομαδικότητας και ατομικότητας, αποφάσισα να προχωρήσω και λίγο παρακάτω ως Inner.D. Σε αυτό το κομμάτι με βοήθησε πολύ ‒χωρίς να το γνωρίζει απαραίτητα‒ ο Παναγιώτης (Ταφ Λάθος), που διατηρεί μια εξαιρετική στάση ως σόλο καλλιτέχνης αλλά και ως μέλος μια μπάντας, καθώς και όλα τα υπόλοιπα παιδιά που παίζουμε παρέα και απαρτίζουν το Full Band Project. Πέρα από φίλοι, είναι και πηγή έμπνευσης με έναν ανεξήγητο και αδιόρατο τρόπο. Ο Γιάννης, ο Γιάννης, ο Δημήτρης, ο Δημήτρης, ο Λάμπρος, ο Μάνος, ο Γιώργος.

Το γεγονός ότι μείναμε τόσο καιρό κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας και το ότι απείχα από τους κουραστικούς ρυθμούς της ζωής και του θεάτρου ελευθέρωσε κάπως τη σκέψη και τη φαντασία μου. Ουσιαστικά, αυτά τα κομμάτια είναι ιδέες ετών, μπλεγμένες με σκέψεις της περιόδου του εγκλεισμού. Ένα μείγμα οργής, αγανάκτησης αλλά και ωρίμανσης πάνω σε κάποια θέματα.

Όταν ανακοινώθηκε ότι έπρεπε να κλειστούμε ξανά στα σπίτια μας τον Νοέμβριο του 2020, κάθισα μπροστά στον υπολογιστή μου και άρχισα να συγκεντρώνω υλικό που θεωρούσα ότι μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός άλμπουμ. Ήθελα ‒και έπρεπε‒ να κρατήσω το μυαλό μου ξύπνιο και σε εγρήγορση. Έκτοτε συνέχισα να γράφω και να ηχογραφώ στο σπίτι μου ασταμάτητα μέχρι να καταλήξω σε ένα μεγάλο ποσοστό του τελικού υλικού. Οι αρχικές μου βλέψεις ήταν να κυκλοφορήσει στις αρχές του ’21, όμως μπήκαμε πιο βαθιά στη διαδικασία και μας πήρε περισσότερο καιρό ‒ ήταν για καλό, τελικά. Στον δίσκο συμμετέχει σε αρκετά κομμάτια στο φωνητικό μέρος η Κατερίνα Πλεξίδα, η οποία αγκάλιασε και υποστήριξε αυτό το πρότζεκτ όσο κι εγώ ‒ την ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου γι’ αυτό, γιατί η συμβολή της υπήρξε πολύτιμη. Στον δίσκο υπάρχει επίσης το «Long live the patience», ένα κομμάτι που έχουμε φτιάξει παρέα με τον Μάνο Αγγελάκη, έναν ταλαντούχο άνθρωπο με τον οποίο ήθελα να συνεργαστώ και πέρα από τα όρια της μπάντας και ένιωθα ότι έτσι όπως είχα γράψει αυτό το κομμάτι, έπρεπε να ειπωθεί και από τους δυο μας. Tέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη, τον DJ Micro, που υπογράφει τη μeίξη και το mastering αυτού του δίσκου και ήταν εκεί έναν ολόκληρο χειμώνα και ένα ολόκληρο καλοκαίρι για να κάνει αυτά τα εννιά κομμάτια να ακούγονται όπως εγώ ονειρεύτηκα, βάζοντας κι αυτός καταλυτικά την ταυτότητά του και την υπογραφή του σε όλα. Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει αυτόν τον δίσκο καλύτερα από εμένα.

Ονόμασα το άλμπουμ “Slaves”, γιατί η ιδέα του όλου concept στηρίχτηκε στο ομώνυμο κομμάτι. Όλοι σκλάβοι των πάντων και τα πάντα σκλάβοι μας.

Θα έλεγε κανείς πως είμαι τόσο απαισιόδοξος, που τελικά φτάνω στο άλλο άκρο και αγγίζω τις παρυφές της απόλυτης αισιοδοξίας. Θεωρώ ότι ως λαός βρισκόμαστε σε ένα τέλμα αισθητικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό. Ωραία τα λέμε στα τραγούδια, αλλά πρέπει σε κάποια φάση να καταλάβουμε τι θα πει “πολιτεύομαι”. Δεν πολιτεύομαι μόνο μπροστά στην κάλπη ‒ασχολίαστο το πώς‒ αλλά και μπροστά στον καθρέφτη. Παίρνω θέση κοινωνικά με όλη μου την ύπαρξη, όπως αυτή έχει δομηθεί. Τι ακούω, τι βλέπω, τι διαβάζω, τι τρώω, τι πίνω, πώς μιλάω, πώς αγαπάω, πώς ερωτεύομαι, πώς συμπεριφέρομαι στον αδύναμο, στις γυναίκες, στα ζώα. Υστερούμε σε πολλά πράγματα. Πρωτίστως προσπαθώ να το επισημαίνω αυτό στον εαυτό μου και χρησιμοποιώ ως αφετηρία τη μουσική και το θέατρο που κάνω για να εξυγιάνω και τα υπόλοιπα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά προσπαθώ.

Inner.D. feat. Manos Angelakis - Long Live The Patience

To άλμπουμ «Slaves» του Inner.D. κυκλοφορεί από την Bashment Records σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

www.instagram.com/innerdofficial

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταφ Λάθος πουλί

Οι Αθηναίοι / Ταφ Λάθος: «Η μάνα μου είναι η πρώτη ακροάτρια των τραγουδιών μου ακόμα και σήμερα»

Μουσικός, ράπερ. Γεννήθηκε στο Μαρούσι, ζει στην Ηλιούπολη. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται για ένα live με full band στο Gazarte και συμμετέχει στο πρότζεκτ «200 χρόνια δημοτικό τραγούδι» του Σταύρου Ξαρχάκου.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ