Η ωμή techno της Sara Landry απέναντι στους haters

SARA LANDRY Facebook Twitter
H Landry δεν είναι απλώς μια ταλαντούχα DJ που κατάφερε να γίνει γνωστή. Είναι μια ανοικονόμητη προσωπικότητα με άποψη και ακτιβιστική δράση που δύσκολα μπορείς να βάλεις σε κουτάκια ή να περιορίσεις.
0

Αν ζούσε στο Σάλεμ του 17ου αιώνα, θα την είχαν κάψει στην πυρά. Αν είχε γεννηθεί στην αρχαία Αίγυπτο, θα ήταν ιέρεια στον ναό της θεάς Sekhmet – άλλωστε αυτές τις δύο εκδοχές της ζωής της τις έχει «δει» η ίδια σε μια συνεδρία ύπνωσης. Όμως η Sara Landry είναι εδώ, σήμερα, κι έχει βάλει σκοπό της ζωής της «να εκμεταλλευτεί τις θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής για να ενώσει τον κόσμο στα dancefloors».

Περνώντας πολύ συχνά το αδυσώπητο όριο των 150 bpm, ο ήχος της παλινδρομεί ανάμεσα στην απόλυτη σκληρότητα και σε μια ασυγκράτητα εικονοκλαστική θηλυκή ενέργεια, που πολλές θηλυκότητες συχνά φοβούνται να εκφράσουν. Ενδεχομένως αυτό να είναι το συστατικό που χρειάζεται για να ηρεμήσει το κοινό της, που ζει σε μια χρονική στιγμή η οποία θα περιγραφόταν άνετα με τις ίδιες ακριβώς λέξεις. 

Γεννημένη το 1993, η Landry μεγάλωσε σε μουσικό περιβάλλον, με τη μητέρα της, κλασικά εκπαιδευμένη πιανίστρια, να προσπαθεί μάταια να την εντάξει σε έναν χώρο όπου η πειθαρχία είναι το Α και το Ω. Έτσι, από μικρή ηλικία είχε επαφή με διάφορα μουσικά ερεθίσματα, αλλά η ηλεκτρονική μουσική ήταν εκείνη που την τράβηξε περισσότερο.

Το 2023 η καριέρα της εκτοξεύεται στη στρατόσφαιρα με την εμφάνισή της στο Boiler Room, με ένα set που ξεπέρασε τα οκτώ εκατομμύρια προβολές και την καθιέρωσε ως μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες στη σύγχρονη techno σκηνή. Το 2024, η Landry έγινε η πρώτη hard techno καλλιτέχνις που εμφανίστηκε στην κεντρική σκηνή του Tomorrowland.

Το ταξίδι της στους ήχους ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, όταν σπούδαζε στο NYU. Καθώς έβαζε τις τελικές πινελιές στη διατριβή της πάνω στην ψυχολογία του καπιταλισμού, άρχισε να εργάζεται ως promoter και ανακάλυψε τη δύναμη του DJing, όχι μόνο ως μιας τεχνικής δεξιότητας αλλά ως μέσου έκφρασης και σύνδεσης. «Πάντα μου άρεσε πολύ η μουσική. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας μου θέλοντας να ξεκινήσω την παραγωγή, αλλά φοβόμουν και μετά, στα 20 μου, ξεκίνησα το DJing και αμέσως μετά ακολούθησε η παραγωγή», θυμάται.

Landry - Heaven 

Τελειώνοντας τις σπουδές της, η Landry μετακόμισε στο Όστιν του Τέξας και ξεκίνησε μαθήματα synthesizer και παραγωγής, ανακαλύπτοντας κάπου εκεί το Ableton. «Έγραψε» πάνω από 10.000 ώρες στο κοντέρ του προγράμματος, έγινε αυτοδίδακτη master και μετά beta tester του Ableton 11. Η πρώτη της κυκλοφορία έρχεται το 2018 και έναν χρόνο μετά ξεκινάει τα δικά της Klubhaus πάρτι – στη σκηνή του Τέξας δεν ξέρουν πώς ακριβώς να τη διαχειριστούν, αφού ο ήχος της γίνεται όλο και σκληρότερος.

Όμως, αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει ήταν η ίδρυση της δικής της δισκογραφικής, της Hekate Records, το 2021. Το όνομα της εταιρείας δεν είναι τυχαίο: η Εκάτη, θεά της μαγείας, των ξορκιών και της νύχτας στην ελληνική μυθολογία, αντανακλά πλήρως την αισθητική και την προσέγγισή της στη μουσική.

Μέσα από τη Hekate, η Landry έχει δώσει βήμα σε ανερχόμενα ταλέντα και έχει ξεκινήσει να γράφει την προσωπική της ιστορία στην ανάδειξη μιας πιο ωμής, αυθεντικής techno σκηνής. Έξτρα bonus το ότι ονομάζει τις various artist συλλογές της εταιρείας, τι άλλο, «Coven».

Τώρα που εδραιώσαμε, ελπίζω, κάπως για τους incels του διαδικτύου –που δεν χάνουν ευκαιρία να τη λοιδορήσουν, να εκτοξεύσουν οικτρά σεξιστικά σχόλια και να τη μειώσουν ως «ατάλαντη» και «ουρανοκατέβατη»– ότι η Sara την είχε τη διαδρομούλα και την πορεία της και δεν μας τη φόρεσε ντε και σώνει «κάποιος», όπως υποστηρίζουν για τις περισσότερες γυναίκες στον χώρο, ας προχωρήσουμε και στο διά ταύτα. Το 2022 γνωρίζει backstage σε ένα φεστιβάλ δύο agents από την παντοδύναμη William Morris, με τους οποίους υπογράφει αμέσως, συμπίπτοντας απόλυτα με τη στιγμή που αυξάνεται συνεχώς η επιθυμία για καταιγιστική και σκοτεινή μουσική στην Αμερική, αλλά και γενικότερα στον μετα-Covid κόσμο.

SARA LANDRY Facebook Twitter
Αναμφίβολα, η Landry αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της σύγχρονης techno σκηνής.

Το 2023 η καριέρα της εκτοξεύεται στη στρατόσφαιρα με την εμφάνισή της στο Boiler Room, με ένα set που ξεπέρασε τα οκτώ εκατομμύρια προβολές και την καθιέρωσε ως μία από τις πιο ισχυρές παρουσίες στη σύγχρονη techno σκηνή. Το 2024, η Landry έγινε η πρώτη hard techno καλλιτέχνις που εμφανίστηκε στην κεντρική σκηνή του Tomorrowland, αποδεικνύοντας πως το σκληρό, ατμοσφαιρικό techno μπορεί άνετα να έχει θέση στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου.

Την ίδια χρονιά μπήκε στο DJ Mag Top 100 DJs, καταλαμβάνοντας την 75η θέση. Ναι, η λίστα του DJ Mag δεν είναι σίγουρα αυτή που ξέραμε παλιά, αλλά αυτό δεν παύει να είναι επιτυχία για μια underground DJ που ξεκίνησε από τα σκοτεινά κλαμπ του Τέξας.

Όμως η Landry δεν είναι απλώς μια ταλαντούχα DJ που κατάφερε να γίνει γνωστή. Είναι μια ανοικονόμητη προσωπικότητα με άποψη και ακτιβιστική δράση που δύσκολα μπορείς να βάλεις σε κουτάκια ή να περιορίσεις. Σίγουρη για τον εαυτό της, μιλάει άκρως συνειδητά και με ειλικρίνεια για τις εμπειρίες της.

Στα 4 χρόνια της διαγιγνώσκεται με ADHD, στα 15 της με διαταραχή άγχους, κατάθλιψη και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, βρίσκοντας διέξοδο για την υπερκινητικότητά της στην κολύμβηση, τη ζωγραφική και τα παζλ. «Είμαι αδιανόητα καλή στα παζλ και έχω πάντα κάποιο στο σπίτι μου», λέει με αυτοσαρκαστική διάθεση, αλλά στον αντίποδα μιλάει και ενημερώνει για τα θέματα ψυχικής υγείας, ένα πρόβλημα που εξαπλώνεται με απίστευτους ρυθμούς, αλλά παραμένει ταμπού στον χώρο.

Δεν κρύβει τις απόψεις της για την ισότητα των θηλυκοτήτων στη μουσική βιομηχανία, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική ορατότητα και μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Οι καθαρολόγοι του χώρου της techno χλευάζουν τη Landry και τη μουσική της, όπως όλη αυτήν τη νέα hard σκηνή, που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και πλέον διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας. Αποδέχονται όμως με μεγαλύτερη άνεση τα αγόρια της φάσης, κι ας παίζουν χωρίς μπλούζα, με μάσκες και ευφάνταστα props, χωρίς να έχουν το υπόβαθρο ή την πολυπλοκότητα της Landry.

Sara Landry, LEGZDINA - Pressure (Official Visualiser)

Η ίδια μάλλον έχει αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες και συγκεντρώνεται στην απήχηση που έχει σε ένα μεγάλο, νεανικό κυρίως, κοινό. «Παραιτήθηκα από την προσπάθεια να κάνω ευτυχισμένους τους techno bros», παραδέχεται. «Υπάρχει αυτό το επίπεδο σοβαρότητας που επικρατεί εκεί, δεν θέλουν στοιχεία που είναι ελκυστικά σε μεγαλύτερη ή ευρύτερη κλίμακα, και υποτίθεται ότι εκείνος είναι ο σούπερ underground, εκλεκτικός ήχος. Ποτέ δεν ένιωσα πραγματικά συνδεδεμένη με όλο αυτό».

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Landry αναμφίβολα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της σύγχρονης techno σκηνής. Η επιρροή της δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική της αλλά και στον τρόπο που προσεγγίζει τη βιομηχανία, την κοινότητά της και τον ακτιβισμό της. Σε έναν χώρο που κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει τον δικό της θρόνο, φαινομενικά μέσα από το hype, αλλά κυριολεκτικά μέσα από σκληρή δουλειά, πάθος και μια αληθινή, ανεξάρτητη καλλιτεχνική ταυτότητα.

Με το βλέμμα στο μέλλον, η Sara Landry συνεχίζει να πειραματίζεται, να προωθεί νέα ονόματα και να σπάει τα στερεότυπα του πώς πρέπει να ακούγεται η techno. Κι αν υπάρχει κάτι που έχει αποδείξει μέχρι τώρα, είναι ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες – τους δημιουργεί.

Sara Landry, Aaron Hibell - Veni Vidi Vici (Official Visualiser)

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το dj set της Sara Landry εδώ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ