Η επιστροφή του βινυλίου για ακόμη μία χρόνια στο Γκάζι

Η επιστροφή του βινυλίου για ακόμη μία χρόνια στο Γκάζι Facebook Twitter
0

Η επιστροφή του βινυλίου για ακόμη μία χρόνια στο Γκάζι Facebook Twitter
Από το περσινό Vinyl is back event

 

Με το βινύλιο συνδέθηκα από τα πολύ νεανικά μου χρόνια: δίσκοι στο σπίτι με ρεμπέτικα από τον πατέρα, ''έντεχνα'' και λαϊκά της Μεταπολίτευσης από τον μεγάλο αδερφό, προτού αρχίσει να εμφανίζεται η προσωπική συλλογή μου, η οποία μέχρι σήμερα εμπλουτίζεται.

 

Εν συνεχεία, αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των βινυλίων, του κινηματογράφου κι εμού: Από ένα πλάνο της ντελιριακής κωμωδίας ΘΒ - Επιχείρησις Γης Μαδιάμ με τον Θανάση Βέγγο, τραβηγμένο σε δισκοπωλείο της Αθήνας του 1968, όπου μία κοπέλα με μίνι κρατούσε το live βινύλιο του Γιώργου Ρωμανού ''Στα Διονύσια και στο στούντιο σε τραγούδια Χατζιδάκι και δικά του'', ανακάλυψα τον Ρωμανό και προμηθεύτηκα τους δίσκους του. 

 

Λίγο μετά, ένα αντίστοιχο πλάνο από τον Εξόριστο στην κεντρική λεωφόρο του Νίκου Ζερβού, στο οποίο ο πρωταγωνιστής Κώστας Φέρρης κρατούσε το βινύλιο του ''New skin for the old ceremony'', ενόσω ακούγαμε το θεσπέσιο ''Is this what you wanted'', μου γνώρισε τον μεγάλο Leonard Cohen.

 

Μεσ' στα επόμενα χρόνια, ένας λόγος που μου άρεσε να ταξιδεύω στο εξωτερικό ήταν τα δισκοπάζαρα του. Ακόμη θυμάμαι το αντίτιμο του υπέρβαρου που πλήρωσα από Άμστερνταμ - Αθήνα για δυο τσάντες με 50 βινύλια η κάθε μία!

 

Όποιος αγαπάει το βινύλιο, διατηρεί ακόμη ετοιμοπόλεμο το πικάπ του, εξακολουθεί να αγοράζει ή απλά να ακούει δίσκους, οφείλει να δώσει το παρών.

 

Με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία, λοιπόν, περιμένω το ετήσιο event Vinyl is back στην Τεχνόπολη στο Γκάζι που ξεκινάει μεθαύριο, Παρασκευή, τελευταία μέρα του Οκτώβρη, μέχρι την Κυριακή 2 Νοεμβρίου.

 

Το Vinyl is back δεν είναι ακριβώς ακόμη ένα δισκοπάζαρο, που μπορείς να βρεις διαμάντια - γιατί και σε μια βόλτα στο Μοναστηράκι μπορεί να σου τύχει αυτό. Είναι ένας θεσμός που κρατά ζωντανό το βινύλιο και το σερβίρει φρέσκο - φρέσκο στο πικάπ του καθενός, ακόμη κι αν μιλάμε για μουσικά έργα αλλοτινών δεκαετιών.

 

Στο Vinyl is back συμμετέχουν δισκοπωλεία που επιμένουν βινυλιακά, συλλέκτες δίσκων, εταιρείες που εξακολουθούν να παράγουν βινύλια (αυτό ειν' ένα άλλο θέμα από μόνο του), πωλητές σπάνιων αφισών, επίπλων για ηχοσυστήματα και μουσικών βιβλίων, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί από αξεσουάρ και ανταλλακτικά για πικάπ μέχρι t-shirts και μηχανήματα αναπαραγωγής δίσκων.

 

 

Φέτος μάλιστα το τριήμερο διανθίζεται και με αρκετά happenings, όπως την παρουσίαση του βιβλίου Βινύλιο, τα καλύτερα μας χρόνια (εκδόσεις Φαρφουλάς) του δημοσιογράφου και μουσικού ρεπόρτερ Γιάννη Αλεξίου, έκθεση φωτογραφίας, dj sets από τους Breaktablists, κλήρωση ενός πικάπ κι ενός ενισχυτή, καθώς και ογδόντα μαύρες σακούλες που θα πωλούνται μόνο 10 ευρώ και θα περιέχουν ορισμένους σπάνιους δίσκους, ωθώντας τους vinyl junkies σε ένα πραγματικό κυνηγητό!

 

Για τους δε λάτρεις του ελληνικού τραγουδιού, προτείνεται μία λίστα δίσκων που θα διατίθενται το τριήμερο, καλλιτεχνών σαν τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Μαμαγκάκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Σταύρου Λογαρίδη, Μαρίας Φαραντούρη, Μαρίζας Κωχ κ.α.

 

Νομίζω πως όποιος αγαπάει το βινύλιο, διατηρεί ακόμη ετοιμοπόλεμο το πικάπ του, εξακολουθεί να αγοράζει ή απλά να ακούει δίσκους, οφείλει να δώσει το παρών στο Γκάζι και στο τέταρτο Vinyl is back event!

 

Μια διασκέδαση μας έχει μείνει κι εμάς, η τέχνη της μουσικής και η ακρόαση της, επομένως ας το χαρούμε!

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πολυαγαπημένη μου Βίβιαν»: Στο φως η επιστολή που έγραψε ο Μάλκολμ ΜακΛάρεν στην Βίβιαν Γουέστγουντ λίγο πριν τον θάνατό του

Μουσική / Η επιστολή μεταμέλειας του Μάλκολμ ΜακΛάρεν προς τη Βίβιαν Γουέστγουντ, λίγο πριν τον θάνατό του

Τα αποκαλυπτήρια μιας επιστολής γεμάτης μετάνοια αλλά και πικρία, την οποία έγραψε –αλλά δεν έστειλε ποτέ– ο διαβόητος μάνατζερ των Sex Pistols προς την πρώην σύντροφο και συνοδοιπόρο του.
THE LIFO TEAM
APON: «Δεν είναι θέμα συγκυριών, είναι θέμα αξίας το αν θα ξεχωρίσεις μέσα στο χάος της σημερινής μουσικής»

Μουσική / APON: «Όταν πήγα να δειγματίσω τα πρώτα μου τραγούδια, γελάγανε»

Η πρωτοφανής επιτυχία ενός νεαρού τραγουδοποιού που με το πρώτο άλμπουμ του προκαλεί πανδαιμόνιο στο ραδιόφωνο και στις μουσικές πλατφόρμες, ενώνοντας μουσικά ένα ετερόκλητο κοινό κάθε ηλικίας.
M. HULOT
H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Μουσική / H βαθιά υπνωτική ενέργεια του DJ Nobu

Κάθε σετ του είναι μια κατάδυση, μια αργή πτώση σε υποσυνείδητα μοτίβα, σε αχαρτογράφητους ήχους, σε σκοτεινούς διαδρόμους που παραπέμπουν περισσότερο σε τελετουργία παρά σε πάρτι. Ένας από τους σημαντικότερους DJ's της εποχής μας έρχεται στην Αθήνα για ένα βράδι.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Χελμός

Μουσική / Χελμός: 30 στιγμές από το πιο «ψηλό» φεστιβάλ του καλοκαιριού

Στημένο στα 1.700 μέτρα, το 3ο Helmos Mountain Festival υποδέχτηκε μερικά από τα πιο αγαπημένα ονόματα της εγχώριας σκηνής, σε ένα τριήμερο που συνδύασε μουσική, φύση και κορυφές - κυριολεκτικά και μεταφορικά.
LIFO NEWSROOM